HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 106 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

Semmi sem drága, ha a balhéból ki kell mászni

2019.05.15. 09:25 varnai

A zuglói parkolásmutyi legújabb fejezetéhez érkeztünk, immár semmi sem drága, ha a felelősséget el kell hárítani. A  hétfői testületi ülésen a Fidesz a parkolásszerződések felmondását terjesztette elő.

A jól hangzó, de önveszélyes indítvány a Párbeszéd kettő szavazatával kapta meg a szükséges többséget.  Ilyen bizarr együttműködés még a sokat látott zuglói önkormányzatban is ritka.

Hogy a Fidesz miért ad be ilyen népszerűnek tűnő, demagóg indítványt azt nyolc éves kormányzásukat látva megértem - bár el nem fogadom.

Azt viszont fel nem foghatom, hogy Karácsony polgármester és Párbeszédes társa Szabó Rebeka  miért támogat  egy olyan indítványt, amelyről a saját jegyzőjük ott a nagy nyilvánosság előtt tájékoztatja őket,  elmondva, hogy azt megszavazni jogsértő lesz, az ellen törvényességi kifogással fog élni, hisz azok nem mentek át a szükséges jogi kontrollon, és számos okból törvénytelenek, a kerületnek súlyos kárt okozhatnak.

Megjegyzem, a polgármester az előző két jegyzője, Makranci László és Hoffmanné is hasonlóan  tisztességgel tette a dolgát. A polgármester helyett ők próbálták védeni a kerület vagyonát, irányítani a kerületet, ők konfrontálódtak a pártokkal, küzdöttek a pénznyelő pártcégekkel, a polgármesterként viselkedő Tóth Csaba parlamenti képviselővel, végül a szakmai, jogi állásfoglalásaikat negligáló polgármesteri döntéseket, a sunnyogást megunva távoztak. Emlékezetes Hofmanné mondása: Van egy szakmai, emberi minimum ami alá nem megyek.

Azonban nem kell ehhez jogásznak lenni, a hétköznapi életből is mindenki tudja, hogy egy szerződést egyoldalúan,  komoly indok nélkül felmondani  pervesztéssel és súlyos kártérítéssel jár.

 Ezt a testületin a vitában és a médiában is elmondtam, nem véletlen, hogy az előző ülésen beterjesztettem és elfogadta el a testület, hogy tárgyalásos úton érjünk el szerződés módosítást.

A jegyző tegnap egy hosszú szakmai levélben indokolta, miért jogsértő a határozat.  Lásd legalul.

 

Számomra a legbizarrabb az, hogy  most e felmondás kapcsán derült ki, hogy a polgármester egy olyan szerződést akar most felmondani,  melyben benne van a  a kerületnek ártó passzus, hogy a szerződés nem felmondható. 

Hogy volt képes a polgármester egy ilyen szerződést aláírni? Én, ha fegyvert fognának a fejemhez sem írtam volna alá! (még akkor sem ha azt mondják úgy járhatok, mint Sápi képviselő) 

A z MSZP és Fideszes szavazatokkal  megszavazott, a polgármester által aláírt szerződés határozott idejű, 5 évre szól, annak felmondása, idézem a jegyzőt:

A határozott idejű szerződésekre vonatkozó Ptk. rendelkezésre tekintettel a Képviselő-testület döntése olyan súlyos, kirívó nagyságrendű kártalanítási és kártérítési kötelezettség, valamint közbeszerzési  bírság megfizetését eredményezheti,  amely az önkormányzat rendes gazdálkodását veszélyezteti.

 

Hogy egy határozott idejű szerződés felmondása milyen következményekkel jár  - és hogy az önkormányzatunk, a cégek estében tulajdonosként eljáró polgármester mennyire felelősen gazdálkodik a közpénzzel  - arra szomorú példa a Sport kft-nk esete. A cég ügyvezetője 2014-ben koholt indokkal felmondta a büfés határozott idejű szerződését. A családi vállalkozás elvesztett megélhetését, elmaradt hasznát követelve perre ment, de kiegyezett volna 5 millió forintban. Az önkormányzat azt hitte, hogy korlátlan erőforrásait használva legyőzheti, kifáraszthatja a kisvállalkozót. Elvesztettük a pert első majd másodfokon is, és most 40 milliót !!!! kellett kifizetnünk, plusz a általunk megbízott ügyvédi iroda milliós munkadíját. Úgy tűnik van, akiknek semmi sem drága.

A fizetőparkolás 5 éves szerződése milliárdos  értékű és hasonló nagyságrendű pervesztességet eredményezhet.  Zugló önkormányzata majd hosszú pereskedés, 2-4 év múlva fizeti ezt ki, addigra polgármesterünk már már árkon-bokron túl fog járni. 

A jegyző a felelősség tekintetében sem rejtette véka alá mivel járhat egy ilyen döntés:

Felhívom a Képviselő-testület figyelmét, hogy a Kúria joggyakorlatából következően az egyes határozatokat IGEN szavazattal megszavazó képviselők személyes anyagi felelőssége állhat fenn, amikor valamely jogszabálysértő döntés következményeként az önkormányzat vagyonában csökkenés áll be.

A Kúria megállapította a Büntető törvénykönyvről szóló 2012. évi c. törvény 377.§-ában meghatározott hanyag kezelés bűncselekményét, és az okozott kár egyetemleges megfizetésére kötelezte azon képviselőket, akik jogszabálysértő döntésének következményeként az önkormányzatot anyagi kár érte.

És akkor még egyszer a szerződések felmondását megszavazó 9 fideszes képviselő: Rozgonyi Zoltán alpolgármester, Kovács Balázs, Bihary Zoltán, Tildy Balázs, Erdős Dóra, Gyügyei Attila, Cseke Vanda, Barabás Ferenc, Varga Péter.

És a két Párbeszédes képviselő, akiknek a szavazata nélkül nem ment volna át az előterjesztés (bár polgármesterünk szerint a testület fideszes többséggel rendelkezik)   Karácsony Gergely polgármester, Szabó Rebeka alpolgármester.

Alább a jegyzői levél:

jeyzoi_parkolasfelmondas-1.jpg

 

 jeyzoi_parkolasfelmondas-2.jpg

 jeyzoi_parkolasfelmondas-3.jpg

jeyzoi_parkolasfelmondas-4.jpg

jeyzoi_parkolasfelmondas-5.jpg

jeyzoi_parkolasfelmondas-6.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://varnailaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr8114827610

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása