HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 106 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

Gyarapodik, bővül, fejlődik, virágzik!

2019.04.12. 12:28 varnai

Most, hogy az elmutyizott fizető-parkolás botránytól hangos az országos sajtó kiváncsian vártam, hogy az önkormányzat  újságja, a Zuglói Lapok miként tudósít a témáról. Egy szót sem írnak. De  a botrányt elensúlyozandó, csupa optimista, "kinyíllott a kikerics - megírjuk!" stílusú termelési-riport cikkekkel próbálják javítani a közhangulatot.  Ezúton gratulálunk a polgármesteri kabinet propagandistáinak az MTVA-s szintű elhallgatásért és az április 4-éhez illő optimista cikkekért!

fejlodik.jpg

Az évi 80 milliós közpénzből készülő, 16 oldalon megjelenő újságban a fizető-parkolás problémájára egy karaktert sem sikerül pazarolni, a  mindenütt megszólalaló polgármester a kerületieknek nem nyilatkozik az MSZP-Fidesz mutyiról. Pedig de szép vitacikk-sorozat is lehetne  Karácsony polgármester és a kerületet valójában irányító MSZP-s parlamenti képviselőTóth Csaba között.

Mint ahogy nincs cikk az Óvodavezetők Szakmai Közösségének segélykérő leveléről, annak hátteréről sem. Piti dolog, minek írni róla.

Még megértenék a szülők, miért is ment el az ő ovijukból Gabi néni, a másikból meg miért hiányzik Juli néni és a dajkák fele. Megjegyzendő, az óvodai dolgozók már április elejétől megkaphatták volna a kerületi pótlékjukat, ha a testület megszavazza a március elejei előterjesztésem.

Nem sikerült azt a csekélységet sem leírni, hogy elmaradt a március végi rendes testületi ülés. Máskor pedig olyan szép szelektív beszámolókat sikerül közölni az ott születő döntésekről. Nem a szerkesztőket hibáztatom, a polgármesteri kabinet propagandistái irják az újságot. 

polgarmester_ur_tajekoztato_levele_1.jpg

Az ülés két soros elmaradást bejelentő kurta-furcsa polgármesteri levél óta eltelt több, mint két hét, de az testületi ülést máig nem sikerült összehívni.

Döntések hiányában áll a hivatal, számos fontos ügy, például az idén nyári szünetre tervezett felújítások közbeszerzéseinek kiírásai, vagy a Zuglói Építési Szabályzat módosítása, az óvodai dolgozók bérpótléka. Az  "egyeztetésekre" azóta sem hívták a képviselőket. ( Karácsony leginkább Tóth Csabával a zuglói MSZP elnökével egyeztet)

Minek is már a kerületet működtetni, a lényeg megtörtént: a pénzt elvitték, a polgármester pedig majd végig kihúzta botrány nélkül. Sőt a jövőt is bebiztosították,  szabott határidőre szértosztották egymás között a kerületi polgármesteri koncokat  posztokat. Az, hogy a zuglói önkormányzat eközben ebek harmincadján, az már nem számít, utánuk az özönvíz.

A Zuglói Lapok, bár a TKB legutóbbi ülésén a két nagy párt  leszavazta júliustól a nyomtatását,  (így állva kicsinyes bosszút azért, hogy a polgármester rájuk hárította a felelősséget a parkolás bizniszért)  azért még szórja a propagandát. Minden szép, minden jó, a kerületi egészségügy fejlődik. Igaz, a két szakrendelő   2016-ban bejelentett felújításának nyoma sincs - milyen gyönyörű szalagcím is volt - de a fejlődés töretlen. Mint ahogy új sport és rendezvényközpontot sem terveztek és a MUNDO helyén is csak a szél kergeti a szemetet a lebontott tanuszoda helyén.

 

total_8696_1.jpg

A sok szalagcímben beharangozott fejlesztés elmaradására meg minek rákérdezni, lényeg, hogy akkoriban megörvendeztették velük az egyszeri zuglóiakat.

 A zuglóiak tán még emlékeznek, a ciklus elején még egy-egy jelentősebb ügyről minden önálló képviselőt meginterjúvoltak, de aztán az újságot beszervezték a polgármesteri kabinet alá és még szimbólikus függetlensége is megszünt.  Végül eddig - az eltelt négy és fél év hozzávetleg 120 lapszámában -  kétszer 1500 karakterben lehetett szerkesztetlenül véleményt formálni a kerületi történésekről. A polgármester másfél oldalas alákérdezős féligazságaira, elhallgatásaira viszont nem lehet reagálni.

A hosszabb memóriával rendelkezők még emlékezhetnek a Papcsák képekkel zsúfolt Zuglói Lapokra (a mostani propagandisták sokkal kifinomultabb eszközökkel dolgoznak) az elefánt emlékezetűek pedig felidézhetik a kerületi nyilvánosság aranykorát, (ekkor még egy magáncég készítette az újságot)  amikor a képviselők, legyenek ellenzékiek vagy többségiek, bármikor elmondhatták véleményüket a lapban,  sőt, mi több, mi akkor még képviselettel nem rendelkező Civilzugló Egyesület a címlapon mondhattuk el véleményünket a kisföldalattihoz tervezett plázáról, nyiltan kritizálva az akkori polgármestert.  Ebben az aranykorban létezett Olvasói levelek, sőt a Hivatal válaszol rovat is! (e rovatok hiányát tucatnyiszor emlegettem fel az elmúlt években) A gaz zuglóiak pedig - skandallum! - cenzúra nélkül megírták, hogy ezen a téren töröttek a játszótéri padok, emitt koszos az utca és más hasonló inszinuációkat. A hivatal pedig  reagált, sőt mi több meg is csinálta azokat határidőre.

És hogy lehetne másképp is, arra jó példa az Erzsébetvárosi Újság, mely minden számában egy-egy önálló A5-ös oldalt ad minden képviselőnek, hogy bármiről írhasson. 

A kerületi nyilvánosság fontos része volt továbbá a ZUGLÓ TV, mely végig makacsul megtartotta függetlenségét a Papcsák korszakban - minden politikai oldalnak korrektül helyet adva. Végül a rendszerváltás óta meglévő céget Karácsony korszak legelején sikerült eladatni egy  zuglói MSZP-s közeli cégnek, jellemzően most ott székel a Funtig Ügyvédi Iroda, mely a fizető-parkolásunk pótdíj behajtásait intézi. Azóta a főváros első közszolgálati önkormányzati TV-je  MSZP-s képviselők és háttérszervezeteik mikrofonállványává vált.

Én a magam részéről azt gondolom, hogy egy ellenzéki vezetésű kerületben a kerületi nyilvánosságnak és a sajtószabadságnak, az objektív tájékoztatásnak egészen másképp, példamutató nyiltsággal, objektivitással és nem az MTVA propagandistáinak mintájára, a közmédiát követve kéne működnie.

 

komment

Címkék: zuglói önkormányzat Karácsony Gergely Tóth Csaba Zuglói Lapok Zugló TV

A bejegyzés trackback címe:

https://varnailaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr3914759806

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása