HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 106 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

A Tulajdonosi Közbeszerzési Bizottság nem támogatta az ingatlan eladásokat

2018.10.17. 13:15 varnai

Tegnap tartottuk a TKB ülést. Tudni kell, a legtöbb napirendi pontban a bizottságok véleménye nem perdöntő, a képviselő-testületi ülésen simán megszavaznak valamit a képviselők, amit bizottságon előző nap még elutasítottak.
Ennek legeklatánsabb példái az a több költségvetés esetén előforduló cinizmus (politikai zsarolósdi), hogy minden bizottság, mindkét nagy frakció leszavazta a költségvetést, majd ugyanezen képviselők minden módosítás nélkül megszavazták azt a testületin. Az 50 millió alatti vagyonügyek, így a lakás és bolthelyiség eladások, bérbeadások viszont kizárólagos TKB hatáskör.
A bizottsági ülésen nem jelent meg a volt Jobbikos képviselő, vitéz Markó Elemér. Ő az elmúlt négy évben  legtöbbször -  döntő -  szavazatával támogatta a fura közbeszerzéseket, lakás eladásokat. 
A legfontosabb napirendek az ingatlan eladások voltak.  Hozzávetőleg 2 milliárdnyi telket akarnak eladni, Zugló kb. összes megmaradt nagyobb telkét.
Lásd blogban részletesen:
Hajdú alpolgármester ismét előterjesztette az összes, előző testületin egszer már elutasított eladást, az Angol , az Egressy, a Telepes utcai nagy, potenciálisan 400 körüli  lakás megépítését lehetővé tevő telek eladásokat.
Újra, immár harmadszor hozzák be a Szobránc utca Egressy sarki közért eladását, melyet valamiért nagyon erőltetnek. Véleményem szerint kiadott, azaz folyamatosan pénzt hozó tulajdont nem szabad eladni egyszeri bevételért. Ez a kifárasztósdi elég unalmas.
A legfurább egy friss előterjesztés volt, az Öv utca 5 alatti 5750 nm-es telkünk, amit 21 ezer forintos négyzetméter áron kívántak eladni.
Viszonyításképp, egy másik napirendi pontban egy telekrendezés során egy önmagában nem használható 179 m2-es földdarab eladásakor négyzetméterenként 60.000 ft-os árat becsültek az értékbecslők.
Mindezeket az eladások nem mentek át, az  a Civilzuglós, LMP-s és a fidesz NEM illetve tartózkodó szavazatainak okán. Ettől még holnap a testületin simán átmehetnek.
Támogattam viszont a   Thököly 178.  és a Nagy Lajos királyné 144. alatti házak, telkek értékesítését, ezek az évtizede üresen álló volt védőnői házacska (micsoda luxus lepusztulni hagyni) és a King gyroszos éttermecske telkei és a melletük álló épület.
Meghökkentő módon ebben van egy 146 nm-es !!!! összkomfortos önkormányzati lakás SZOCIÁLIS lakbérrel kiadva. 
Nem ment át a 6.  Erzsébet 5-7. alatti üzlethelyiség eladása. Vegyék ki bérbe.
Nem ment át a 11-es, a Mogyoródi utca 32. alatti nagy ipari telek településrendezési szerződése, itt 30 millió forintnyi, saját telken épített sétányért, játszóterecskéért cserébe kétszer akkora beépítést engednénk. A telekre egy Shop stop tipusú  üzletházat, több új épületet terveznek.  A beépítettség mértéke a jelenlegi 25%-ról 60%-ra, . a zöldterület 50%-ról 20%ra, a terepszint alatti beépítettség 50%-ról 80%-ra, a szintterületi mutató 1.0-ról 2.0-re változhatna. Ez jelentős értékaránytalanság, közterületen semmiféle dolgot nem építene a cég.
Érdekes a Cserei utcai két telkünk 7-9. és 11.  eladásának sorsa,  ezeknek az eladását én is támogattam, fontos, hogy a területen folytatódjon a tömbrehabilitáció. Csakhogy a pályázatra csupán egy jelentkező akadt, a szomszédban építkező cég, amely nyolc, majd 2019. végére elkészülő lakást adna -  660 ezer forintos nm. áron. Nem támogattam, igencsak előnytelen, bizonytalan és mutyiszagú a dolog -  nem is ment át. Kérdésként felmerült mi történik, ha leáll az építkezés, nem készül el időben a lakások, de eközben már lndul az építkezés a hozomra odaadott telken? Mit kezdünk a drága lakásokkal, bérbe adjuk, netán eladjuk azokat?
14. napirendi pontként a BVSC TAO pénzből röplabda pályát építene a Szt István gimibe és csarnokot az ÁLmos gimi Kántorné sétány  alatti ált iskolás részébe. A fizetendő önrészünk jelentős, huszonmilliós a Szt Istvánnál, a másiknál még csak tervezői megbízás van.
18. ként a Zsivora Gyögy emlékművet állítana Hevér György MSZP-s képviselő. A pályázatban mellszobor, 12 milliós költség és négy meghívott szobrász szerepel...  nem ment át.
Épp elég dilettantizusból a ciklusban a Kesjar szobor, míg pénzköltésből a másik három kivitelezés alatt álló szobrunk. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://varnailaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr9614306799

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása