HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 106 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

Még két vétóra várunk! - nyílt levél Karácsony Gergelynek, Zugló polgármesterének

2016.04.24. 14:52 varnai

 A polgármester, ahogy az elvárható volt, megvétózta a Liget Budapest projektet támogató határozatot. Két vétó azonban még hátra van, melyek elmaradása súlyosan károsíthatja a kerület vagyonát. Nagyon várom, hogy a szimbolikus Liget ügy mellett e két szintén szimbolikus, morális, mi több igencsak sok pénz mozgását jelentő, szintén Fidesz-MSZP szavazatokkal eldöntött határozatok ügyében is vétót emeljen a polgármester. Nyílt levélben kérem erre. 

Tisztelt Polgármester úr, kedves Gergő!

Az április 21-i Képviselő-testületi ülésen a Liget Budapest támogató határozat mellett még két sürgősségi előterjesztés lett elfogadva. E két elvtelen döntés is az MSZP-Fidesz "nagykoalíciós" szavazataival ment át. Mindkettő, ahogy Liget Budapest támogatása is,  súlyosan szembemegy azokkal az elvekkel amikért a választásokon kiálltál, kiálltunk, és amelyek képviseletére a zuglóiak megválasztottak.

A Közbeszerzési Szabályzatunk megváltoztatása, az önkormányzati cégek 100 milliós saját közbeszerzéseinek újra engedélyezése -  ahogy te is mondtad a vitában - durva visszalépés az átlátható, felelős ellenőrzött közpénz költéstől. 2016 márciusában épp azért változtatta meg a testület a Közbeszerzési Szabályzatot, a Tulajdonosi Közbeszerzési Bizottság összetételét, mert rossz, a Döntőbizottság által megsemmisített határozatok születtek. Mi okunk lenne hagyni, hogy az MSZP és a Fidesz visszatérjen a régi, "nekem-neked" gyakorlathoz?

Hasonlóan abszurd pályáztatás nélkül kinevezni  a Társasház és Közterület Fenntartó Kft-nk igazgatójának bárkit pályáztatás nélkül. A közpénzről döntő, vezetői pozíciók esetében kötelező pályáztatásért még  parlamenti képviselőként is kiálltál, most kerület vezetőként miért tennél mást? 

Morálisan összeférhetetlen Szatmáryné Jahl Angéla, egy Fideszes parlamenti képviselő közvetlen családtagjának kinevezése. A kinevezni szándékozott hölgy trafiktulajdonosi, és egyéb szerepvállalásait a parlamenti választásokkor magad is felemlegetted... 

Zugló lakosai megdöbbenve, egyre fogyó türelemmel figyelik a kerületben folyó osztozkodást- marakodást. Kérlek ezért e két elvtelen és rossz döntést is vétózd meg, hidd el a lakosok támogatni fognak e bátor és elvhű lépésben!

 

E lépésedben támogatva, 

Várnai László képviselő, a Civilzugló Egyesület elnöke 

Emlékeztetőként 2013. januárjában a Parlament Kulturális Bizottságának alelnökeként, L Simon azon javaslatára, hogy a kiemelt állami intézmények esetében ne legyen kötelező a pályáztatás, ezt a közleményt adtad ki:

A kulturális intézményvezetői posztok kötelező megpályáztatásának eltörlésével a Fidesz nyíltan beismerné, hogy az igazgatók kiválasztásánál a szakmai felkészültség helyett a politikai szempontokat akarja érvényesíteni.

Karácsony Gergely közleményében azt írta, az LMP továbbra is kötelezővé tenné a pályáztatást, sőt nyilvánosságra hozatná az összes intézményvezetői pályázatot. 
Az LMP szerint pályázatot azért érdemes minden esetben kiírni, hogy a munkaadó minél szélesebb körből választhasson jelöltet, és hogy a potenciális vezetőknek mindenképpen világos elképzeléseket kelljen letenniük az asztalra, míg a szakmai bizottság véleménye azért szükséges, hogy a szakmailag legalkalmasabb, legrátermettebb jelölt kerülhessen a pozícióba. Ezt elsősorban szakmai tapasztalatok, érvek alapján lehet eldönteni, amelyeknek egy politikus nem feltétlenül van birtokában - hangsúlyozza Karácsony Gergely.
Az LMP képviselője úgy véli, "a sokat hangoztatott politikusi felelősség nem azt jelenti, hogy valaki hűbérbirtoknak tekinti a kulturális intézményeket, hanem azt, hogy a legmegfelelőbb embert bízza meg azok vezetésével".

 A pályáztatások elmaradása, pártokhoz kötődő, volt képviselők cégvezetői kinevezése az alakuláskor, mint láttad,  nem lakatta jól a pártokat. Ez sem fogja.

szatmary-jahl-angela.jpg

Komolyan, nem  ciki kinevezni egy baloldali "minta" kerület, Zugló egyik cégvezetőjének az egyik fideszes klán, a Szatmári család egyik legkínosabb figuráját, aki nemrég még a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség  nevében épp a hétvégi nyitvatartás ellen állt ki?

Őt, aki konkurens cégek kinyírója, trafikok sikeres megszerzője? Akinek a zuglói térhódítását még maguk a kerületi fideszesek is borzadva figyelik,  hiszen a hölgy immár a Tulajdonosi Közbeszerzési Bizottság külsős alelnöki posztját is megszerezte, havi 232 ezer forintot visz haza. Nem mellesleg a család terjeszkedéséből, manipulációiból már  a Budapesti Kereskedelmi Iparkamarának is elege lett.

A családhoz kötődő furcsa vállalkozások a parlamenti választások idején még számodra is elfogadhatatlanok voltak. Reméljük most kerületi cégvezetői kinevezéskor is legalább ennyire magasra teszed az erkölcsi lécet.

szatmaritrafik_karacsony.png

 

Biztos, hogy posztodban többször említett a Szatmáryné Jahl Angéla a legalkalmasabb személy a zuglói önkormányzati piac sok milliós forgalmának felelős vezetésére, nála lesz a legbiztosabb helyen a kasszakulcs?

Te is én is tudjuk, és talán a legtöbben gyanítják, e két elvtelen döntésben olyan gazdasági alkuk látszódnak, melyek elfogadása, akárcsak szemhunyás fölöttük igencsak ellentmondana mindazoknak az elveknek, melyeket a PM és Karácsony Gergely a zászlajára tűzött, és melyekért megválasztották őt Zugló polgármesterének.

Ilyen a pályáztatás elve. Nem választunk meg állami, önkormányzati, közpénz fölött döntő cégvezetőket pályáztatás nélkül. Ez ügyben Gergő egyszer már eladta magát, talán tanult belőle.

A másik az átlátható és felelős közpénzköltés elve, a közbeszerzések szigorú, kontrollált vitele. A 2016-os közbeszerzés elfogadásakor kiharcoltuk, Gergő is támogatta, hogy az összes közbeszerzés a hivatalban, az immár minden szervezet által ellenőrzött Tulajdonosi Közbeszerzési Bizottságban, nagy nyilvánosság előtt történjen.

 Tudom nem vagy könnyű helyzetben, de a ciklus eleji elvtelen alku elfogadása után, és az elmúlt év működését látva, ma már belátod ideje elvhűen cselekedni,  jobb később, mint soha a sarkadra állni. 

Szólj hozzá!

Az elvtelen alkuk napja - úton a feloszlás felé

2016.04.22. 11:26 varnai

A  média a  Liget MSZP-s elárulásával és a polgármesteri vétóval van tele, de a háttérben sokkal nagyobb és sokkal rosszabb alku született. Mert  ne legyünk naivak, mindez a Liget körüli balhé csak kommunikációs, szimbolikus csata, fellőtt álcázó köd, mely sokkal fontosabb, gyorsan megszerezhető, tényleges pénzek fölötti alkukat takar el.

Tegnap a sürgősségi, helyben osztott  előterjesztések között a Liget projekt támogatása mellett ott lapult még kettő: az MSZP a Közbeszerzési Szabályzat vissza módosítását terjesztette be. Az ő általuk uralt, magánuradalomként kezelt Városgazdálkodási Zrt. 100 millió forintig ezentúl újra maga intézheti a közbeszerzéseit. A közterület fenntartási, útépítési, felújítási és egyéb közbeszerzéseken nyerő cégek kiválasztásába, az árakba, ahogy eddig, nem csak beleszólásunk, de még csak belelátásunk sem lesz.  

Cserébe a Fidesz a Zuglóban egyre terjeszkedő Szatmári klán erős asszonyát, Szatmári Kristóf Fideszes képviselő anyukáját, Szatmáriné Jahn Angélát pályáztatás nélkül neveztette ki a Zuglói Társasház és Közterület-kezelő Kft.-nk igazgatójának.  Ezentúl   BKIK-ban nemrég csatát vesztő család a Bosnyák téri hétvégi önkormányzati piac sok száz milliós számla nélküli forgalma fölött is úr lesz, azt hogy kinek és mekkora standja lehet ezentúl ők mondják meg.

Mindkét előterjesztés, - ahogy a Liget Budapest támogatása is -  16- 5 arányban, a két nagy frakció  szavazataival ment át. Hiába volt minden, a módosítók, az elnapoltatásokra tett kísérletek, a Civilzugló, az LMP, a PM, és a Jobbikos NEM szavazatok.  A kerületi Fidesz és az MSZP frakció elszánta magát, jó előre megbeszélt mindent.

Karácsonynak nincs más lehetősége -  ha a választóiak tett ígéretének meg akar felelni és a kerület közpénzeinek felelős őrzője kíván maradni - , mindhárom határozatot meg kell vétóznia.  Talán épp ezt szándékoznak kiprovokálni, innen már csak egy lépés, hogy  a polgármester bizalmi szavazást kérjen, esetleg a teljes testület feloszlatása.

Talán igazuk is van, mert a cinikus hatalmi játszmákba, a pozíció- és pénzszerzési machinációkba, állandó balhékba, demagóg előterjesztésekbe, az egyeztetések elmaradásába, az üres kommunikációs lufikba lassan, de biztosan belerokkan Zugló. A kerület bénult, az operatív üzemeltetéssel, Zugló napi ügyeinek intézésével a  folyamatos osztozkodás-marakodás közben senki nem törődik.

A három hatalom, a vereséget nem feledő Papcsák-Szatmári- Rozgonyi vezette kerületi Fidesz, a  teljes gazdasági uralomra törekvő Tóth Csaba autoriter vezetése alatt álló zuglói MSZP, és a kettő közt lavírozni, egyiket a másik ellen kijátszani  próbáló, a testületi döntéseket nemegyszer negligáló, egyszemélyben irányítani akaró, de leginkább csak a kommunikációval, országos népszerűséggel, bár ma már leginkább csak a túléléssel foglalkozó Karácsony és az általa vezetett hivatal között elvesznek a napi ügyek, a kerület közterületeinek takarítása, intézményeinek felújítása, lakói mindennapos ügyeinek intézése.

Ennek így tényleg semmi értelme. 

 

4 komment

Címkék: Karácsony Gergely Rozgonyi Zoltán Tóth Csaba Civilzugló Egyesület

Morális bűvös-kocka. Haveri 20 millás szoborrendelés vagy nyílt pályázat?

2016.04.20. 23:34 varnai

Egy politikus pályáztatás nélkül megrendel valamit egy ismerősétől. Rogán, Lázár, Matolcsy... Manapság fideszes körökben bevett szokás ez, és az ellenzék, köztük a Párbeszéd Magyarországért párt  - igen helyesen - keményen korholja ezt a gyakorlatot. Mégis, amikor döntési lehetősége van, a PM társelnöke, Karácsony Gergely polgármesterként maga is épp így, igazi fideszes reflexszel a kerület pénzét a sajátjaként kezelve cselekedne. Szomorú.

A zuglói Képviselő-testület elé csütörtökön kerülő előterjesztés szerint húsz millió forintért rendelne szobrot Karácsony Gergely Ortutay Tamás szobrásztól, azaz a művészt takaró Zöld Pont Alapítványtól.  A szobor a Thököly út 141-145. alatt, az un. Forradalom terén kerülne elhelyezésre. 

Ortutay Tamás április 7-én a Facebookon reklámozza a Párbeszéd Magyarországért pártot, és Karácsony Gergelyt. Mint írja "Páran beszélgessünk :- ))))  Hasznos lehet." És számára szó szerint hasznos, nem telik el két hét, máris szerződést kötne vele a polgármester.

ortutay_hasznos_lehet.png

Az alterződ, globalizáció kritikus (romkocsmás) körökben  jól forgó  Ortutay Tamás nemcsak a polgármesterrel van jóban (Facebook ismerősök).

12804713_10207722761779474_3800628544017101789_n.jpg

Van egy faceliftes betűszobrom, megér negyven millát, de nektek húszért odaadom!

Ortutay Tamás (középen) közeli ismeretségben van a PM-es kemény maggal, azaz a zuglói polgármesteri kabinet tagjaival, a képen Szilágyi Laci környezetvédelmi referenssel, ex PM-es országgyűlés képviselővel és Temesvári Szilvivel, Karácsony titkárságvezetőjével (a PM háttér alapítványának egyik kuratóriumi tagja)

A zuglói önkormányzat által felesben megvenni kívánt műalkotás sokaknak ismerős lehet. Nem véletlenül, hisz az egyszer már Balatonszárszón József Attila emlékműként megvalósult alkotás (ez amúgy ott erős, szép és kifejező mű) lebutított remake-je.

balatonszarszo-jozsefa.jpg

 Takarjuk el fotó alsó harmadát a kereket és a sínt, és máris kész az új mű. Voila.

bibo.jpg

Vajon hány ember fog reggelente a 7-es buszon ülve e mű mellett elsuhanva katarzist átélni és a homlokára csapni: Azannya, Bibó István, de rég olvastam már! 

Az emlékmű leírása szerint:  "Bibó betűszobra egy nagyméretű írott szerkezetet, nem más, mint egy „morális bűvös-kocka”, amely a természeti, társadalmi törvények, és az emberi érzések összefüggéseit modellezi, ugyanakkor elősegíti ennek a fontos írásnak a köztudatban való elterjedését. A természeti törvényeket (gravitáció) jelképezi egy 2025 darabból álló vertikális acélköteg, amin az ötvenhatosok rusztikus köve nyugszik – Angyal István végrendelete szerint. A társadalmi törvényeket (emberi együttélés) jelképezi Bibó István szövege a szabadságszerető emberről. A szöveg 3698 antikva lapos kocka-alakú bronzbetűből jelenik meg, melyeket a Thököly út és a park hátsó fele irányába tartó, szintén 2025 darabból álló horizontális acélnyaláb hordja. Az érzelmeket az erre merőleges horizontális, harmadik 2025 acélszálból álló nyaláb jelképezi, melynek lágyabb, gömbölyded betűformái magyar költők verssorait hordozzák 3698 írásjel erejéig, a szabadságról, a szerelemről, a forradalomról."

 Azt, hogy e konceptuális mű szép-e vagy se, az ízlés kérdése.  Hogy Zuglónak Bibó szobor hiányzik most legjobban, hogy a kerület 56-os emlékhelyeként épp egy kő-rozsdamentes acél kombó, egy "Szabadságszerető betűszobor" a legalkalmasabb, hogy ez a műalkotás a legszerencsésebb-e Bibó István megidézésére, végül hogy ez az alkotás mennyire illik a lakóházakkal övezett kis térre, és mennyire fogják a helyiek befogadni most ne vitassuk, - nekem erősek a kétségeim.

 Az elv a lényeg:

1. Közpénzt, ráadásul húsz millió forintot nem költünk el pályáztatás nélkül. 

2. A közpénzből köztérre készülő műalkotásoknál demokratikus országokban kb. 150 éve a PÁLYÁZTATÁS, a művészeti alkotások nyílt versenyeztetése, és szakemberekből álló zsűri általi kiválasztása a bevett gyakorlat. 

Ha e két elvet hat év politikusság és jó egy évnyi felelős, közpénzekről döntő pozíció, polgármesteri poszt után nem volt képes megérteni az elég szomorú. 

Számomra mégis az a legmegdöbbentőbb, ahogy a pályáztatásról prédikált elvek és  - ha lehetőség adódik -    a tettek egyből, ennyire látványosan eltérnek.

A "morális bűvös-kockát" nem sikerült kirakni. Ugyanis  - ahogy a kormánypárti politikusoknak sem lenne -  neki sincs joga afféle Napkirály módra saját ismerősétől, kedvenc művészétől szobrot rendelni, a saját művészeti ízlését a köznépre erőltetni, közterekre kitetetni.

Én, hogy mentsük ami menthető, egy a Magyarországon szokásos nyílt, országos alkotópályázat meghirdetésére tettem módosító javaslatot. 

Megjegyzendő, 1956-os forradalom 60- évfordulójára két fővárosi kerület is kiírt köztéri pályázatot, csakhogy Hegyvidék és Újbuda önkormányzata ezt már tavaly megtette, mert ők előre gondolkodnak.

A bizottságok támogatták a módosítómat, meglátjuk, hogy szavaz a testület, lesz-e Zuglóban igazi, nyílt országos képzőművészeti pályázat 1956-os emlékhely létrehozására. 

 

Szólj hozzá!

süti beállítások módosítása