HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 106 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

Morális bűvös-kocka. Haveri 20 millás szoborrendelés vagy nyílt pályázat?

2016.04.20. 23:34 varnai

Egy politikus pályáztatás nélkül megrendel valamit egy ismerősétől. Rogán, Lázár, Matolcsy... Manapság fideszes körökben bevett szokás ez, és az ellenzék, köztük a Párbeszéd Magyarországért párt  - igen helyesen - keményen korholja ezt a gyakorlatot. Mégis, amikor döntési lehetősége van, a PM társelnöke, Karácsony Gergely polgármesterként maga is épp így, igazi fideszes reflexszel a kerület pénzét a sajátjaként kezelve cselekedne. Szomorú.

A zuglói Képviselő-testület elé csütörtökön kerülő előterjesztés szerint húsz millió forintért rendelne szobrot Karácsony Gergely Ortutay Tamás szobrásztól, azaz a művészt takaró Zöld Pont Alapítványtól.  A szobor a Thököly út 141-145. alatt, az un. Forradalom terén kerülne elhelyezésre. 

Ortutay Tamás április 7-én a Facebookon reklámozza a Párbeszéd Magyarországért pártot, és Karácsony Gergelyt. Mint írja "Páran beszélgessünk :- ))))  Hasznos lehet." És számára szó szerint hasznos, nem telik el két hét, máris szerződést kötne vele a polgármester.

ortutay_hasznos_lehet.png

Az alterződ, globalizáció kritikus (romkocsmás) körökben  jól forgó  Ortutay Tamás nemcsak a polgármesterrel van jóban (Facebook ismerősök).

12804713_10207722761779474_3800628544017101789_n.jpg

Van egy faceliftes betűszobrom, megér negyven millát, de nektek húszért odaadom!

Ortutay Tamás (középen) közeli ismeretségben van a PM-es kemény maggal, azaz a zuglói polgármesteri kabinet tagjaival, a képen Szilágyi Laci környezetvédelmi referenssel, ex PM-es országgyűlés képviselővel és Temesvári Szilvivel, Karácsony titkárságvezetőjével (a PM háttér alapítványának egyik kuratóriumi tagja)

A zuglói önkormányzat által felesben megvenni kívánt műalkotás sokaknak ismerős lehet. Nem véletlenül, hisz az egyszer már Balatonszárszón József Attila emlékműként megvalósult alkotás (ez amúgy ott erős, szép és kifejező mű) lebutított remake-je.

balatonszarszo-jozsefa.jpg

 Takarjuk el fotó alsó harmadát a kereket és a sínt, és máris kész az új mű. Voila.

bibo.jpg

Vajon hány ember fog reggelente a 7-es buszon ülve e mű mellett elsuhanva katarzist átélni és a homlokára csapni: Azannya, Bibó István, de rég olvastam már! 

Az emlékmű leírása szerint:  "Bibó betűszobra egy nagyméretű írott szerkezetet, nem más, mint egy „morális bűvös-kocka”, amely a természeti, társadalmi törvények, és az emberi érzések összefüggéseit modellezi, ugyanakkor elősegíti ennek a fontos írásnak a köztudatban való elterjedését. A természeti törvényeket (gravitáció) jelképezi egy 2025 darabból álló vertikális acélköteg, amin az ötvenhatosok rusztikus köve nyugszik – Angyal István végrendelete szerint. A társadalmi törvényeket (emberi együttélés) jelképezi Bibó István szövege a szabadságszerető emberről. A szöveg 3698 antikva lapos kocka-alakú bronzbetűből jelenik meg, melyeket a Thököly út és a park hátsó fele irányába tartó, szintén 2025 darabból álló horizontális acélnyaláb hordja. Az érzelmeket az erre merőleges horizontális, harmadik 2025 acélszálból álló nyaláb jelképezi, melynek lágyabb, gömbölyded betűformái magyar költők verssorait hordozzák 3698 írásjel erejéig, a szabadságról, a szerelemről, a forradalomról."

 Azt, hogy e konceptuális mű szép-e vagy se, az ízlés kérdése.  Hogy Zuglónak Bibó szobor hiányzik most legjobban, hogy a kerület 56-os emlékhelyeként épp egy kő-rozsdamentes acél kombó, egy "Szabadságszerető betűszobor" a legalkalmasabb, hogy ez a műalkotás a legszerencsésebb-e Bibó István megidézésére, végül hogy ez az alkotás mennyire illik a lakóházakkal övezett kis térre, és mennyire fogják a helyiek befogadni most ne vitassuk, - nekem erősek a kétségeim.

 Az elv a lényeg:

1. Közpénzt, ráadásul húsz millió forintot nem költünk el pályáztatás nélkül. 

2. A közpénzből köztérre készülő műalkotásoknál demokratikus országokban kb. 150 éve a PÁLYÁZTATÁS, a művészeti alkotások nyílt versenyeztetése, és szakemberekből álló zsűri általi kiválasztása a bevett gyakorlat. 

Ha e két elvet hat év politikusság és jó egy évnyi felelős, közpénzekről döntő pozíció, polgármesteri poszt után nem volt képes megérteni az elég szomorú. 

Számomra mégis az a legmegdöbbentőbb, ahogy a pályáztatásról prédikált elvek és  - ha lehetőség adódik -    a tettek egyből, ennyire látványosan eltérnek.

A "morális bűvös-kockát" nem sikerült kirakni. Ugyanis  - ahogy a kormánypárti politikusoknak sem lenne -  neki sincs joga afféle Napkirály módra saját ismerősétől, kedvenc művészétől szobrot rendelni, a saját művészeti ízlését a köznépre erőltetni, közterekre kitetetni.

Én, hogy mentsük ami menthető, egy a Magyarországon szokásos nyílt, országos alkotópályázat meghirdetésére tettem módosító javaslatot. 

Megjegyzendő, 1956-os forradalom 60- évfordulójára két fővárosi kerület is kiírt köztéri pályázatot, csakhogy Hegyvidék és Újbuda önkormányzata ezt már tavaly megtette, mert ők előre gondolkodnak.

A bizottságok támogatták a módosítómat, meglátjuk, hogy szavaz a testület, lesz-e Zuglóban igazi, nyílt országos képzőművészeti pályázat 1956-os emlékhely létrehozására. 

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://varnailaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr928648546

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása