HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 106 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

Beszéljünk végre az épületekről!

2016.07.14. 16:39 varnai

Ma reggelre virradóra a Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt. megvilágosodott és felismerte, fakivágás nélkül is boldogul, költséget nem kímélve átültet 150-200 fát. Csakhogy a fák kivágása - amit eddig tagadtak - csak mellékkövetkezménye lett volna a Ligetbe lerakni tervezett épületeknek. (hogy 50-70 éves fák mennyire ültethetők át ezt most ne vitassuk)

Itt az idő, hogy végre beszéljünk az alapproblémáról, a koncepcióról, a Múzeum negyed Városligetbe helyezéséről. Ehhez elég felidéznünk az immár 40.000 tiltakozó aláírt petíció szövegét:


Tiltakozunk a megalomán Múzeum Negyed terv ellen, a Liget 40 magas épületekkel beépítése, a zöldterület csökkentése ellen! Követeljük az elmaradt lakossági egyeztetést, vegyék figyelembe az itt lakók érdekeit, ne növeljék az idegenforgalmi, turisztikai funkciót! Ragaszkodunk hozzá, hogy a Városligetet pihenőparkként őrizzék meg! Egyetlen fát sem engedünk kivágni!

Az utolsó mondat felét meghallották, már csak a többit kell elolvasniuk.

itt az ideje a százmilliós  kommunikációs offenzívák, trükkök befejezésének,  verőemberek visszahívásának, a projekt leállításának, és újragondolásának, azaz az alapkérdések megbeszélésének:

Beszéljünk a Városligetbe, egy közpark közepébe lerakni tervezett 40.000 négyzetméteres, a lebontani tervezett PECSA épületének négy-hatszorosát elfoglaló, 40 méter magas Új Nemzeti Galériáról, a 7000 négyzetméteres, 26 méter magas Magyar Zene házáról, a 9000 négyzetméteres föld alatti bővítésű Közlekedési Múzeumról, melyre egy 67 méter magas eklektikus tornyot szándékoznak betonból visszaépíteni. A legrégebbi fővárosi közpark belsejében kell-e lenniük ezeknek az épületeknek? Nincs-e jobb hely a fővárosban?

varosliget.jpg

És az lapkérdésről: Szükségesek-e egyáltalán ezek az épületek? Nincsenek-e jobb helyen az eredeti helyükön a Budai várban, az ország legreprezentatívabb épületében az ország legszebb festményei? Szükség van-e egyáltalán a Magyar Zene házára?


Az elmaradt egyeztetéseket innen, Budapest hosszútávú fejlődése szempontjából jelentős épülettervek lakossági és szakmai megvitatásával kell kezdeni.

4 komment

Címkék: városliget Civilzugló Egyesület Múzeum negyed Sághi Attila fa átültetés

A bejegyzés trackback címe:

https://varnailaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr328889638

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tuco Ramirez 2016.07.15. 08:16:20

Azt gondolom a Liget maradjon meg közparknak.
Nem akarok még több turistát, így is sok van. Ha az idegenforgalom a cél, akkor épüljön egy DisneyLand valahol ahol most nincs semmi.
Magyar Zene háza? Nevetséges. A Zeneakadémiát és a MüPát is nehéz megtölteni. Az Operában is csak a gazdag hivalkodás bálján van teltház.

varnai 2016.07.15. 08:40:40

Koncertezni ott a BMC, a Millenális, a MÜPA? a Zeneakadémia, esetleg a Trafó, az Opera, az Erkel.

Ha afféle pesti Millenálisként tudnánk általános művelődési házként, koncert és rendezvényközpontként használni, annak én örülnék.

lerekható lenne a Dózsa György út mentén, netán a PECSA helyén. Azaz ha az Új nmezeti Galériát feladnák, mert messze az a legnagyobb, legdrágább és legfölöslegesebb. persze az kell nekik leginkább, hisz a Vár kormánynegyeddé tétele az egész kiindulási pontja.

tükörfúró 2016.07.15. 08:59:53

A budai várban minden jó helyen lenne, ami most ott van, ápró probléma, hogy oda orbán és selppje kíván beköltözni :(

Ahogy a normafán meg ezer helyen,(legutóbb a balaton északi partján talán?) ahova gigamegaexa beruházásokat terveztek, végül nem lett SEMMI, előző választás előtt lerakott kamu "alapkövek" rohadnak faluszéleken, vidéki mezők közepén...
A liget szétb@szása CSAK azért fontos, mert így lehet a várból minnél nagyobb (és exkluzívabb) részt einstandolni.

Márészt az egész múzeum-monstrumparkot tehetnék pl a nyugati pu. üres területei helyére.
Egy "lépésre" van a ligettől,(igen, az a bizonyos majdnemkormányzatinegyed, azóta is üresen rothad) ...szinte "folytatni" lehetne a ligetet a sarkától, lenne egy új, hosszúkás, a körút bulikörnyékét és a ligetet összekötő parkunk. Múzeumokkal,.. nabumm.

Miért nem ezt csinálják? Mert ez jó lenne a budapestieknek, szokatlanul jó, szinte világvárosias.

A budapestieknek...akikkel a kormányzat igyekszik fű alatt ahol lehet kib@szni, hiszen erről szól az egész kitalált pest-vidék ellentét.

Budapest 15éve minden nap szószerint fuldoklik olyan öngerjesztő piti problémáktól, amikre nem megoldást keres a kormányzat, hanem ahol lehet súlyosbítja őket, rátesz egy lapáttal,mindezt fejlődésnek és megújulásnak beállítva.

Muad\\\'Dib 2016.07.15. 10:15:16

Annyira aranyosan magyar ez az egész sztori. Az agresszív hülye és a félkegyelmű debil kellemes párbeszéde. A szupi közpark amúgy egy köpésre van a kimaxoltan turisztikai alapnak számító Hősök terétől, meg állatkerttől, de azért érdemes olyanokkal bepróbálkozni, hogy majd gyünnek'a turisták ezért nem szabad oda építkezni. A kormány meg szokás szerint egyeztetés helyett üt-vág amit ér, magasról les*arva a lakosságot.
Business as usual...
süti beállítások módosítása