HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 123 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

Így dolgozik a Képviselő-testület, - aktivitás számokban. Évértékelés 2.

2016.01.13. 22:59 varnai

A 2015-ös évet új képviselő-testülettel kezdte Zugló. Ilyenkor egy év elteltével mindig ideje van az értékelésnek, melyet több részben írok meg. Elsőként beszámoltam róla, hogy a Civilzugló Egyesület mi mindent tett tavaly, most nézzük  a képviselő-testületünk munkáját számokban.

Ki hányszor vett részt a képviselő-testületi és bizottsági üléseken és hányszor hiányzott?  Ki hány előterjesztést írt, és hány módosítót adott be? Melyikünk hány napirendi pontot, hány előterjesztést érzett elég fontosnak ahhoz, hogy hozzászóljon, véleményt alkosson róla, netán megpróbáljon befolyásolni egy döntést, vagy legalább megindokolja szavazatát?

102920_zuglotestulet.jpg

Balról jobbra: Sokacz Anikó, Hevér György, félig takarásban Sápi Attila, Sógor László, Bihary Zoltán, Pécsi Diana, Felkai Tamás, majdnem teljesen takarásban Tildy Balázs, Hajdú Flórián, Karácsony Gergely polgármester, félig takarásban Kovács Balázs, Szabó Rebeka, félig takarásban Erdős Dóra, Rozgonyi Zoltán, Gyügyei Attila, Barabás Ferenc, Cseke Vanda, Dr.Varga Péter, Czeglédi János, Várnai László, Barta János, Lévai Sándor

A táblázatot a decemberi közmeghallgatásra kérte ki egy lakos.

egyenikepviseloimunka_blog_1.jpg

A számokhoz háttérként: egy évben  általában 12-15 testületi ülést tartunk, melyeken 35-60 közötti napirendi pontot tárgyalunk. Melyek a vitát sose generáló egyszerű technikai módosításoktól, egyéni támogatási kérelmek eldöntésén, intézmény-vezetők kinevezésén át a cégbeszámolókig, a milliárdos ingatlanfejlesztéstől a szociális területig terjedő koncepciók megvitatásán át, az önálló ülést igénylő, huszonmilliárdos főösszegű 120 oldalas éves költségvetés megtárgyalásáig terjed.

A munka az előterjesztések elolvasásával, hátterük megismerésével (nem ritkán évekre visszamenőleg), szakmai tájékozódással, (jogász, építész, stb.) politikai egyeztetések többszöri körével, majd a bizottsági  üléseken és testületi ülésen megvitatásával és eldöntésével jár. Ez a képviselők egyik legfontosabb, de korántsem egyetlen dolga.

E részvételhez lehet viszonyítani az egyes képviselők tiszteletdíjait, melyek ITT nyilvánosan elérhetőek, böngészhetőek. A képviselők közül többek jövedelme még  jelentősen növekszik az önkormányzati cégek ZVZ Zrt. és a Sport kft.  felügyelő bizottságaiban kapott tiszteletdíjakkal. 

A testületi ülések nyilvánosak, (az ülések online közvetítését, rögzítését, online visszanézhetőségét egy, és az előző három év alatt nem sikerült megvalósítani) és akár egyetlen ülés  élőben végig hallgatása  is igen tanulságos lehet bármely zuglóinak. A legközelebbi ülésünk január 21-én, 10 órakor kezdődik.

Mindenkit várunk!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://varnailaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr768231742

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.