HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 106 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

Költségvetési bohózat

2015.03.06. 13:48 varnai

Miután mind a nyolc önkormányzati szakbizottságban elutasították, a képviselő-testület két tartózkodással elfogadta a költségvetést, melyhez egyetlenegy módosítót sem fogadott be a Párbeszédes polgármester. Kérdés, érdemes-e ezek után a bizottságoknak  bármiről vitatkozniuk, véleményt alkotniuk.

Az év legfontosabb testületi ülése majd félórás késéssel kezdődött, még tartott az egyeztetés a "nagy" frakciók között.

Karácsony Gergely ismertette a költségvetés készülését, elmondta, hogy a képviselő-testület késői megalakulása miatt minden késésben volt, a törvények változása, a csökkenő állami források, és az eddig elfogadott rendeletek, pl. a kommunális adó visszaadása és a szociáis rendelet meghatározták a kereteket.  

A költségvetés el vagy el nem fogadása a zuglói  Fideszen belül látható kenyértöréshez vezetett. Papcsák  választókerületi elnök, - ahogy az ellenzéki képviselőknél ez szokás - a  költségvetés elutasítását kérte a frakciótól.  A területi elnökség ezt ellenezte. Ennek okán három képviselő, a Papcsáktól leginkább függők, Erdős Dóra, Tildy Balázs, Bihary Zoli végül nem vett részt az ülésen, hirtelen megbetegedtek.

Én kérdeztem, hogy Rozgonyi Zoltán mint alpolgármester és mint ex költségvetési tanácsnok mennyire vett részt a költségvetés megalkotásában, egyetért- e vele, és általában hozzá tartozik-e végül a költségvetés, ahogy erről alpolgármesterré választásakor szó volt. Karácsony válaszolt helyette, szűkszavúan tájékoztatva, hogy a hatáskörök még nem lettek újraosztva. Tehát most van egy funkciótlan, havi majd egymillióba kerülő harmadik (dísz) alpolgármesterünk... Az általában sokat beszélő  Rozgonyi végighallgatta az ülést, láthatóan zilált volt a zárt ajtók mögötti vitáktól.

Kovács Balázs képviselő, aki aznap a fidesz frakció egyetlen megszólalója volt, az egyetlen napirendi pont, a költségvetés tárgyalásánk elnapolását kérte, tekintettel arra, hogy azt minden bizottság elutasította, tehát elfogadásra alkalmatlannak találta. Erre az MSZP frakció tíz perces frakciószünetet kért, mely félóráig tartott.

Az elnapolás nem ment át, azt én is fontosnak tartottam, hogy érdemben beszéljünk a költségvetésről. Erre  viszont a Fidesz vonult el hasonlóan tízperces, félóráig tartó vitára. Sorra jöttek be, kivörösödött arccal, láthatón erős nyomásgyakorlás lehetett odabent.

Úgy fél 11 felé már érdemben is szóba kerülhetett a költségvetés.

Én elsőként is a Zuglói Egészségügyi Szolgálat igazgatóját kértem meg,  indokolja meg ő is, miért elodázhatatlan a Csertő parki gyermekorvosi rendelő felújítása. 

Kértem, hogy a bizottsági véleményeket -  ahogy ez szabályos és szokásos - a bizottsági elnökök ismertessék. A polgármester ettől láthatóan ódzkodott, a jegyző arra hivatkozott, hogy ez a kiosztott, a módosítókról szóló anyagban megtalálható. Kovács Balázsnak kellett felhívni a a figyelmét, hogy ez egyrészt nem igaz, másrészt az SZMSZ-ünk szerint szóban ismertetni kell a bizottsági határozatokat. Nyílván kínos végighallgatni ahogy nyolcszor kimondják: a költségvetést az adott bizottság elutasította.

Természetesen előfordulhat, hogy egyik vagy másik bizottság a saját szakmai szempontjai miatt elutasít egy rendelettervezetet, de hogy a Pénzügyi, a Tulajdonosi, a Szociális, a Köznevelési, a Környezetvédelmi, az Egészségügyi bizottságok is egyhangúan elutasítsák, és ennek ellenére módosítás nélkül hozzák be testületire  -  ilyen nem szokott előfordulni. 

Az külön abszurdum volt, hogy a polgármester kijelentette, ő semmilyen módosítót nem fog támogatni. Ez aztán a párbeszéd! Joggal nevezhette Kovács Balázs  a költségvetés-tervezetet diktátumnak. 

Ezután szépen elmondtam miért tartom több szempontból bizonytalan lábon állónak a költségvetést. A 2,4 milliárdos ingatlaneladásnál már a bizottságokban kértem az eladásra szánt ingatlanjaink listáját, (nem kaptuk meg), amúgy meg miért is kéne  kerület összes még meglévő telkét eladogatni? Elismételtem a jegyző által a Tulajdonosi és a Pénzügyi Bizottságon elmondottakat, miszerint ő sem látja reálisnak, hogy 3,2 milliárd forintot (a 2014-ben realizált 1,9 milliárddal szemben) be lehetne szedni az építmény adóból.

Emondtam, hogy az intézményeknek árt, működésüket ellehetetleníti az 5%-os céltartalék-képzés, elmondtam, hogy alig fordítunk pénzt az intézményeinkre, máig nem kaptuk meg a február elején kért beszámolót a műszaki állapotfelmérésről, (pedig  a Városgazdálkodási Zrt igazgatója szerint felkészültek a prezentációjára), alig jut felújításra, állagmegóvásra, (az elkülönített 150 milliós vis major keret végtelenül kevés) és betervezett  teljes intézményi épület és önkormányzati bérház felújtás nincs a költségvetésben.

Karácsony ezt elismerte, de szerinte jövendőbeli EU-s pályázatokkal szerinte minden orvosolható lesz.

 

A vitában többször elhangzott polgármesteri érvként, hogy kicsúszunk az időböl, jobb ha mi fogadunk el egy bármilyen költségvetést, mintha György István, a Kormányhivatal osztaná be a kerület pénzét. (erről nem vagyok megyőződve) Ez az idővel fenyegetés szánalmasan hamis érv, és én már annyiszor hallottam az elmúlt négy évben. Hisz ne tudták volna januárban, februárban, hogy márciusban költségvetési rendeletet alkotni? Nem lehetett volna e két hónap alatt összehívni a képviselőket egy megbeszélésre az elvekről, a fő számokról? Miért csak az ülés reggelén lehet telefonálni, hogy szavazd már meg légyszi? Addig míg nincs baj, míg nem kell a szavazatunk, addig egy órás egyeztetésre sem érdemesek az egyéni képviselők.

Szabó Rebeka alpolgármester szerint volt egyeztetés, hisz én magam hívtam őt egyre. Bizony, fura volt, hogy oktatásárt felelős alpolgármesterként nem vesz részt az óvodák, iskolák évi költségvetési egyeztetésén. Itt kérik az ovik, hogy megvehessék az eltört székek helyett az újakat, és iratják alá velük diktátumként, hogy az általuk kért igen szerény és alátámasztott összegek felét megkaphatják - céltartalékban. De míg a pár ezer forintos tételekről valóban lehet hallani, a költségvetési nagy számokról sosincs tárgyalás, beírva bukkannak fel. Arról nincs vita, hogy felelős gazdálkodás-e eladni egy év alatt a kerület összes megmaradt építési telkét, hogy be lehet-e szedni másfélszer ennyi adót, hogy pl. miért is 160 millió a Médiaszolgáltató költségvetése. 

Az LMP képviselője, Barta János, aki az elmúlt héten a bizottsági ülések során, illetve még reggel is azt hangoztatta, hogy ő bizony NEM-mel fog szavazni egyszer csak köpönyeget fordított, és közölte, ha minden módosítót mindenki visszavon, ő - szigorúan a kerület érdekében -  immár támogatni tudja az eredeti költségvetést.

Ezután a fidesz frakció nevében Kovács Balázs is kijelentette, hogy a működőképesség és Zugló  érdekében ők is támogatni fogják az eredeti költségvetést. Magyarul sosem gondolták komolyan a saját módosítóikat.

Hisz valóban, a "nagy" pártok által beadott módosítók többsége nem volt más, mint politikai revolverezés, például nyilvánvalóan abszurd volt az a több fideszes módosítóban visszatérő  javaslat, hogy a Városgazdálkodási Zrt. teljes, 790 milliós működési sorát nullázzuk le. Hasonlóan a szocialista javaslat, amely a hivatal személyi juttatásainak több mint tizedrészét, 100 millió forintot vont volna el, nem változtatva a 14 új státuszon... amit nyilván velük egyeztetve, részben a kabinetekben kifejezetten az ő embereiknek hoztak létre.

Az én, illetve a  dr. Varga Péterrel közösen beadott, módosítóm érdemi és háttéranyagokkal alátámasztott volt, amúgy mind nullás végösszegűek, tehát a költségvetést nem borították volna fel, úgyhogy ezeket nem vontam  vissza. Mi tényleg komolyan gondoltuk, hogy erre a beruházásra idén szükség van.

Mindezek után sorra szavaztunk a módosítókról. És azok az MSZP-s képviselők, akik  a bizottságokban még rendre támogatták a Csertő parki gyermekorvosi rendelő felújítását (180 millió), a minimálbéresek bérkiegészítését, ( 260 dolgozónak 53 millió nem jut, míg a polgármesteri keret 50 millió)  és a városkép védelemre szánt filléreket (12 millió) sorra leszavazták ezeket a módosítókat.

Majd roppant  következetesen megszavazták azt a költségvetést, amit az elmúlt napokban az összes bizottságban saját maguk minősítettek alkalmatlannak. Bolondot csináltak magukból, de ennél rosszabb, bebizonyították, hogy az egész bizottságosdi, a vitákkal, szavazásokkal töltött órák százai, a külső bizottsági tagok munkája mind fölösleges, színjáték, komédia az egész.

Én a módosítóim befogadása után értelemszerűen elfogadtam volna a költségvetést, leszavazásuk után a tartózkodást választottam. Ahogy Karácsony is a fővárosi képviselőként a fővárosi költségvetést.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://varnailaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr547245125

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

OkoskaTo:rp 2015.03.08. 21:55:51

Ha nem értesz egyet vele, miért tartózkodsz? Otthon lehet tartózkodni. Ha ellenzed, szavazz NEMmel!
süti beállítások módosítása