HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 106 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

Hogyan tegyük tönkre a kisvállalkozóinkat?

2014.06.11. 09:48 varnai

Ákom-bákom zöldséges pultok jelentek meg a Thököly út mentén. Az engedélyeket a zuglói önkormányzat adta ki, miközben az elmúlt években - városképi szempontokra hivatkozva - sorra bontatták el  a fémszerkezetű zöldséges és egyéb pavilonokat. A minimális adó és higéniai feltételeket sem teljesítő árusok tönkre teszik a sok fix költséggel dolgozó,  helyiséggel, bejelentett alkalmazotakkal rendelkező, évtizede zuglóban szolgáltató kisvállalkozóinkat.

zoldseges_herminanet.jpg

Thököly út - Hermina út sarka. Harminc méterre egy meglévő zöldségestől kapott  engedélyt a Dunakeszin bejelentett cég.

A "boltban" se  víz, se kézmosó, se wc, se online pénztárgép, se közös költség... Nincs semmi költségük, így könnyű olcsóbbnak lenni. Azaz a nyári hasznot elteszik és odébbállnak. Havi  mindösszesen 15.000 forint közterület-használati díjat fizetnek az önkormányzatnak. 

 

zoldseges_hungaria_4980net.jpg

Asztalról árulás a Hungária körút mellett.

Az évtizede itt álló zöldséges vállalkozót a brutálisan megemelt közterületi díjjal lehetetlenítették el két éve. A zöldséges pavilon megszüntetése mellett érv volt (és szerintem jogos ), hogy a kétszer három sáv forgalma, füstje mellett nem egészséges nyitott felületen zöldséget árulni.

A városképi és higéniai szempontok most valamiért nem számítottak.

 

zoldseges_thokoly_4985.jpg

Több mint két évtizede létező zöldséges a Thököly úton. Mire vége a a nyárnak csődbe mennek.

Fizetnek helyi adót, fizetnek a háznak közös költséget, kötelezték őket 160 ezerért online pénztárgép vásárlására, fizetik két bejelentett alkalmazott bérét és járulékait. Rendszeresen ellenőrzi őket az ÁNTSZ, sok pénzárt építettek ki mosdót, mellékhelyiséget.

 

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://varnailaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr66294502

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

♔batyu♔ 2014.06.13. 08:32:24

Teljesen jogos. Amúgy pld. itt köszön vissza hogy a kamara a kötelező tagdíjával mekkora kamu, hiszen egy normálisan működő kamara már az első bejelentés után szénné perelte volna az önkormányzatot, de egy normális kamarát eleve megkérdez az önkormányzat.

A kereskedőknek pedig 20 év után azért illett volna létrehozni egy olyan kerületi szervezetet ami valóban az övék.

lavór 2014.06.13. 08:44:56

Mondjuk azt: "termelői piac". Máris pozitív lesz a dolog. Egyébként meg csak meg szeretnének élni azok az emberek is, akik kiállnak kis napernyőikkel az utcára árusítani. Tulajdonképpen nem azért megy csődbe a példaként választott zöldséges, mert páran még árulnak a környéken, hanem azért, mert nincs pénz az embereknél. Nem tudnak vásárolni. Az marad életben, aki alacsonyabb költségekkel tud dolgozni. Semmi új dolog nem történik. A multik is egymás szájába nyitják üzleteiket.

♔batyu♔ 2014.06.13. 08:46:13

Ötletesen rakták a zöldségesboltnál a ládákat. Lehet, hogy van akinek ez szúrta a szemét?

♔batyu♔ 2014.06.13. 08:51:03

@lavór: Azok a "kis napernyősők" egészen biztosan nem kistermelők, ezt elhiheted. Amúgy pedig a kisemberekkel az a legnagyobb kibaszás, ha havi pár tízezer Ft-os helydíj miatt az önkormányzat kinyírja azokat, akik ennek többszörösét fizetik a helyiség bérleti díjért, ráadásul egész évben, plusz adó, hiszen jobban ellenőrízhetők, pld. NAV-hoz bekötött pénztárgépük van.
Márpedig az adó legnagyobb haszonélvezője épp a szegény ember.

Ezek megszűnnek és elhiheted, a köv. nyáron már nem ennyi lesz neked az eper.

lavór 2014.06.13. 09:21:14

@♔batyu♔:

A multik nem teszik (tették) tönkre a kiskereskedőket?
Honnan tudod, hogy sátrasok nem kistermelők? Lehet, egyik családtag árul. Emellett mindenki a szebb, jobb, olcsóbb árut veszi. Versenyezzenek a pénzemért. A pénztárgép önmagában semmire nem megoldás, csak azt látja a NAV, amit beütnek.

varnai 2014.06.13. 09:36:06

Ez nem verseny. Az egyikre ugyanis más feltételek vonatkoznak, mint a másikra. Ha az a vállalkozó kibérelne a Thökölyn egy bolthelyiséget, fizet közös költséget, szépen berendezik, feltöltik mindennel, akkor van tisztességes verseny.

lavór 2014.06.13. 09:48:54

@varnai:

A multi meg például adókedvezményt kap. És ez hogy segíti a kiskereskedők megélhetését? De az utcai árusnak is kell kérni közterület használati engedélyt, ami mint tudjuk, nincs ingyen.
Ha nem váltja ki, mindennap megbüntethetik.
És azt ki engedélyezi, hogy egymás szájában 100 méterenként legyen egy Aldi, Interspar, CBA, G-Roby.. etc...

dried 2014.06.13. 09:48:55

Szerintem létezik olyan jogszabály hogy főútvonal mellett nem lehet kiettt portékával árulni. És ez akkor vonatkozik a fix helyes kollégára is.
Amúgy jogos a felháborodás, mert tényleg nem szabadna a fix helyeseket ilyen versenyhátrányba hozni. Mivel családon belül volt élelmiszeres rokon ezért van némi fogalmam arról hogy a helyi ÁNTSZ és Állatorvos hogyan is végzi a munkáját....

cenzuratroll bosszanto 2014.06.13. 10:02:20

Kétharmad...
Kuss...
Örül, tapsol viktor tolvajnak és a fideSS tolvajainak...

belekotty 2014.06.13. 10:07:27

hosszú, ütemes taps

szanalmas 2014.06.13. 11:29:35

@♔batyu♔: @lavór:

Pedig azok kistermelők, jól látható a képen a háztáji fóliasátorban termesztett ananászból.

lavór 2014.06.13. 11:36:41

@szanalmas:

És mi van, ha az az egy épp nem kistermelő? De az is lehet, hogy termékbővítés miatt szerepel a kínálatban. Emellett a többi felvetésemre nem jutott semmi eszedbe? No meg az adott környék vásárlóereje úgyis eldönti, hogy mennyi zöldségest tud eltartani.
Ha nem megy nekik, van bőven üzlethelyiség és szabad közterület.

Sosevót 2014.06.13. 12:26:06

@lavór:
Amit kifelejtettél: a multik azonos versenyhelyzetből, azonos jogszabályi környezetből indulnak, s léteznek. De! Itt a terheket CSAK az egyik nyakába varrják, míg a másik gyakorlatilag kötöttségek nélkül lavírozgat.
Dereng valami?

szanalmas 2014.06.13. 12:29:48

@lavór:

Ó, hát elbeszélgethetnénk a felvetéseidről is, meg egy csomó dologban igazad van, de jelen pillanatban viccesebb dolog a posztban szereplő téma átgondolása, elsősorban a dunakeszi megélhetési kistermelő "bejegyzett cég", valamint a közterület használati díjak és az egészségesség "piac és érdekeltségi" szempontjainak drámai változásának fényében!

lavór 2014.06.13. 12:40:41

@szanalmas: @Sosevót:

Beszélgessünk. A nagybaniról a fene se tudja, milyen szirrel-szarral permetezett zöldség, gyümölcs kerül az üzletekbe, piacokra. Végül is igazatok lehet. Minek is váltsa ki valaki a vállalkozóit, minek vegyen fel mondjuk alkalmazottat, minek adózzon, ha van helyette havi 45-ért közmunka. Ebben az országban csak gratulálni tudok annak, aki megpróbál magáról gondoskodni. Emellett például az sem zavar senkit - a már említett multik mellet -, hogy mondjuk a nagyon jó levegőjű belvárosban a járdán étkeznek az emberek, emellett egymás mellett szinte már csak éttermek vannak. A Váci utca és környéke meg egyenesen éhhalál lehet az étterem és kávézótulajoknak.

2014.06.13. 13:40:10

@lavór: Milyen adókedvezményt? Te hol élsz?

2014.06.13. 13:43:11

@lavór: "Emellett például az sem zavar senkit - a már említett multik mellet -, hogy mondjuk a nagyon jó levegőjű belvárosban a járdán étkeznek az emberek, emellett egymás mellett szinte már csak éttermek vannak." Miért kellene bárkit is zavarjon. Ha a vendégeknek az a perverzióa, hogy füstben egyenek, lelkük rajta. Ha nem fogják ezt tenni, bezár a lebuj is, ne félj.

2014.06.13. 13:44:27

@lavór: "És azt ki engedélyezi, hogy egymás szájában 100 méterenként legyen egy Aldi, Interspar, CBA, G-Roby.. etc..." Ezt az etatizmust! Kádár 25 éve halott. Ébresztő!

lavór 2014.06.13. 13:47:54

@fagyospityóka:

Úgy hirtelen... www.napi.hu/magyar_vallalatok/milliardokat_kaphat_a_magyar_allamtol_a_multi_ime_a_reszletek.572110.html

" Miért kellene bárkit is zavarjon..."
Na ha az sem zavar senkit, akkor a zöldséges se zavarjon. Ha nem tudja eltartani a környék, úgyis tovább áll. Az önkormányzatnak joga van nem kiadni a működési engedélyt, nem tudtad?

2014.06.13. 13:52:35

@lavór: Én nem mondtam, hgy engem zavar az utcai árus.

A Takathoz pedig egy adalék. A Hankook, ha jól emlékszem, 26 milliárd forint támogatást kapott indluláskor. 2012-ben, emikor még nem is működöt teljes kapacitással, 5 milliárd forint adót fizetett (2 helyi iparűzési, 2 TB, 1 társasági). Ha jól számoljuk a 26 milliárdos támogatás 5 átlagos év alatt megtérül az államnak. Tudsz még ilyen befektetést?

lavór 2014.06.13. 13:56:18

@fagyospityóka:

Viszont itt sokakat zavar az utai árusítás, arra is reagáltam.
A kkv-k 0 forintos állami támogatás mellett fizetik az adójukat. Így az jobb üzlet az államnak. Bár hátránnyal indulnak, ugye?

2014.06.13. 13:59:24

@lavór: Kicsit más a nagyságrend, és az országba behozott termelési kultúra és tudásanyag. Egyébként bármely kkv kaphatna álami támogatást, ha vállalná annak feltételeit.

lavór 2014.06.13. 14:04:19

@fagyospityóka:

A témához szorosan nem kapcsolódik, de legyen.
A kkv-k vállalnák a feltételeket, ha tudnák. De nem tudják. Véletlenül úgy lett megírva a a támogatási feltételrendszer, hogy ne tudják igénybe venni. Mondjuk amikor MM jött be, milyen termelési kultúrát hozott magával? Vagy az Auchan és társai...
Kezdj el vállalkozni vagy céget összerakni, majd meglátod, milyen egyszerű dolog ez.

2014.06.13. 14:08:58

@lavór: Auchan mit kapott? Kereskedelemre soha nem is adtak kedvezményeket. Mi az az MM? És meg fogsz lepődni, sok kisvállalkozó valóságos TÁMOP, HEFOP stb szakértő lett. Már jobban értenek hozzá, mint az alaptevékenységükhöz.

lavór 2014.06.13. 14:15:27

@fagyospityóka:

A TÁMOP például nem a vállalkozást segíti közvetlenül, hanem uniós bértámogatást biztosít megváltozott munkaképességűek részére. A legtöbbször költségvetési "üzemek" veszik igénybe a lehetőséget az ingyen munkaerő miatt. A versenyszférában ritka eset lehet, ha valódi termelőmunkában tudnának részt venni a beteg emberek.

Én most nem keresgélem neked vissza melyik multi milyen támogatásért tette be a lábat ide. Azt állítottad, nem kapnak támogatást. Hát kapnak.

2014.06.13. 14:21:41

@lavór: Kaptak/kapnak, csak nem azok, akiket megneveztél.

A TÁMOPpal meg csak úgy példálóztam. Legyen helyett mondjuk POP :)

szanalmas 2014.06.13. 14:25:25

@lavór:

Mondd, mi a faszom jó neked abban, hogy olyasmiket találsz ki a nevünkben amiket nem mondtunk?! Azon kívül, hogy szar érvelési módszer, tudjuk mi is, hogy a magyar gazdaság trágya!

lavór 2014.06.13. 14:25:43

@fagyospityóka:

Ha kapnak, akkor kapnak, ne mondjuk, hogy nem.
DE írtam, kezd el nyugodtan vállalkozni. Majd meglátod, mennyi támogatást tudsz elérni.

2014.06.13. 14:40:10

@lavór: Majd beszámolok róla.

lavór 2014.06.13. 14:43:15

@szanalmas:

Mit is találtam ki helyetted?
A poszt nyafog egy zöldségesüzlet megélhetéséért. Csak pár példát hoztam fel arra, hogy nincs ebben semmi újdonság.

xGéza 2014.06.28. 10:52:18

ez örök vita, és nincs jó megoldás. A belvárosi souvenir boltosok is támadják a Vörösmarty téri karácsonyi vásárt, ahol lényegesen kedvezőbb költségek mellett lehet népművészeti termékeket árusítani, mint a környéken üzletet fenntartva.
süti beállítások módosítása