HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 106 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

Mint a mesében - a templom egere templomtornyot vesz

2013.01.31. 18:59 varnai

Meghökkentő, egymásnak ellentmondó döntéseket hoztak ma az elvtársak a testületi ülésen.

Elsőként is nem vették napirendre a szocialisták Közbeszerzési Bizottság létrehozását javasló előterjesztését. Minek az? Még az ÖMTR-re sem került fel,  hát mit csináljunk pont aznap volt rossz a rendszer... meg amúgy is minden közbeszerzésünk amit a polgármester úr egyszemélyben bírál el olyan tuti százasra sikerül. Itt van pl. a HBF Kft, mely egy év alatt röpke ezer számlát bocsátott ki és most a rendőrség hűtlen kezelés miatt molyol a Vagyonkezelőben, vagy a nagysikerű Ligetsor Bau Kft.,   aki az ellenőrzés idejére - mint a polgármester úr mondotta volt a testületin -  az alvállalkozó melósait öltözteti be saját munkások híján céges mellénybe. De hát olyan jófejnek látszottak, támogatták a Pesti-Kubatov  által elnökölt Fradit (mint ahogy Zugló is) és az ügyvezető  még a  céges levetett Cryslert is átvette. Tudni kell, mindkét cég egyedüli induló volt az ügyesen kiírt közbeszerzésen. Na, hát ha nincs konkurencia,  mert az építőipar csak úgy dübörög, arról nem mi tehetünk.7_o-K-kocsival-jo.jpg

Polgármester megunta, ügyvédi iroda bevitte az autókereskedésbe, ez az iciripiciri alvállalkozó meg épp arra járt és mind megvette - mint a mesében

A polgármester  vigasztalandó a kiskíváncsi ellenzéket már a napirendi sorrendnél ismertette a saját javaslatát: ezentúl a képviselők ABC sorrendben  (mint az alsóban a naposság ) részt vehetnek a közbeszerzések megtekintésében, na természetesen már  csak azután, hogy  jóval ezelőtt, a kiírásoknál már  mindent lejátszottak.


A Polgármester úr röviden tájékoztatta a képviselő testületet, hogy hozzányúlt a családi ezüsthöz. A 2008-as kötvény kibocsátásból még megmaradt, a sportközpontra, tanuszodára félretett  1,9 milliárdos Kiemelt Beruházások Elkülönített Betétszámlán tartott összegből "felszabadított"  (mint az oroszok a nagypapa óráját) 417 millió forintot.

Mint a történelemből már  tudjuk felszabadítás után a (fülke) forradalom következik, (vérszemet kapnak a fiúk) és az átmeneti gazdálkodásról szóló rendeletben a Kiemelt Beruházási Elkülönített Számláról újabb 1 milliárd került a átvezetésre a költségvetési elszámolási számlára. Mint írják, mert az átmeneti gazdálkodás időszakában az önkormányzati bevételek teljesülés elég alacsony, ezért likviditási problémák lehetnek a gazdálkodás menetében.  (csak emlékeztetnék, novemberben a biztos pénzügyi helyzetre hivatkozva szüntették meg a kommunális adót) A határozat szerint az elemelt pénzt március -április hónapban vissza kell pótolni. Hát erre kíváncsi leszek.


Miután a kasszát így megtöltöttük kezdődhetett az osztogatás.

A Titanic dallamát fütyülve megszavazták a Zuglói Filharmónia eddigi legmagasabb költségvetését, idén 144 millióval támogatjuk az udvari zenekart. Az ügyvezető ígérete, miszerint idéntől az első osztályú zenekarrá válással már olcsóbbak lesznek, sajnos nem teljesült. Az Felügyelő Bizottsági tagok számát viszont négyről ötre emeltük, meg kell adnia királynak, ami a királyé. r2_2062331a.jpg

Öcsém, még saját zenekarunk is volt, de húzzuk meg, nincs már itt semmi keresnivalónk!  2014 - a polgármester úr és szűk köre távozik a kerületből

Majd órás frakció szünetben vitatkoztak az egyházak támogatása napirendről. (20 perc szünetet kértek). A hátteret nem tudóknak:  kettővel ezelőtti testületin kis házipuccsal leszavazták a Zsidó Hitközség tetőtér-beépítés megvalósításához kért 11 milliós kérését, és hogy mégse keveredjenek az antiszemitizmus mezejére odavetettek 1 milliót. Kis egyház kis tető. A kínos döntés után, hisz nem oly rég szavaztak meg a Kassai téri templom tetejének  felújítására 15 milliót 1689003_ea2815f8dfb9e56345551ca9460caff3_wm.jpg

Jótett helyébe jót várj!  Tuti jó fej igazságos Papcsák Feri Bátyánk és Bihari Zoííí! az egyik faltörő kos mellett kampányoltat Pajor atya egy szórólapon 2010-ben

(és eddig már vagy húsz millióval támogattuk a Domonkos templom új orgonájának megépítését) mégsem lehetett a dolgot ennyiben hagyni.

A hitközség megtámogatása remek alkalom volt a többiek kistafírungozására. Ha a zsidóknak 11 milla, akkor nekünk tizenöt jár, a templomunkat komplett be kell kábelezni, hűtés-fűtés, rikkantották a reformátusok.

A katolikusok erre meg elővillantottak egy bazinagy perselyt, hisz ők az ország legnépesebb felekezete, itten van nekünk ez a templom, ezzel a sose nem befejezett csonkatoronnyal, nincs elég térerőnk, még  Geodézia is árnyékol. bosnyak-ter.jpg

Egy felszentelés, az annyi lesz, mint 40 millió.  Harrach Péter ex frakcióvezető ministrál ( a hó alatt megáldották a műkövet)

Hozomra megáldottuk a főteret és a következő két évben ingyen áldunk meg minden hivatali szobát és átadást, plusz grátisz soron kívül gyóntatunk minden képviselőt a testületi ülések után sőt hozott szövegből prédikálunk ha majd szükség lesz rá.  Az Ámen megszületett és Zugló  mindösszesen 66 millióért vett ökonomikus búcsúcédulát.

Még elfogadták a közbeszerzési tervet, mintegy 6 milliárdos nagyságrendben. Merjünk nagyot álmodni.

Átszabták az önkormányzati lakások bérbeadását. A rendelet módosítása után, az esélyegyenlőséget biztosítván - mint írják - ,  a nem zuglói székhelyű egyesületben igazolt versenyzőnek ( az itt lakás már amúgy sem volt feltétel ) illetőleg a tudomány, a művészet, a zene, az irodalom területén kimagasló érdemeket szerzett embereknek is juthat az önkormányzati bérlakásokból. Még mindig van mit kimazsolázni a leginkább lepukkant állapotú lakásállományból, hopp itt egy Thököly úti villaház, ott egy polgári lakás. Nem kétlem, mindig akad majd kimagasló érdemű aki belefér a gumiszabályba,  Rátonyi papa-lánya sportoló haverjai, az MMA Akadémia bubifrizurás protezsáltjai  már dörzsölik a kezüket. Kíváncsi vagyok ki lesz az első.

komment · 1 trackback

Két párt több mint egy?

2013.01.29. 12:30 varnai

Aki véletlenül nem hallotta volna a Lehet Más a Politika útja két felé ágazott.

Jómagam azt gondolom ez nem tragédia. Bár céljainkhoz más stratégiát tartunk célravezetőnek  alapértékeinkben nincs nagy eltérés, mindannyian hisszük, hogy Magyarország, esetünkben Zugló ennél többet érdemel.
A kiválás legfontosabb oka a nyomás, melyet a hatalomba visszatérni vágyó társaság helyezett közösségünkre. Emellett a párt persze megváltozott az elmúlt négy évben, a baráti magból országos szervezetté váltunk új emberek százaival, vidéki szervezetekkel, szükségszerűen új hangsúlyokkal - és ez így van rendjén.
És igen, büszkék kell, hogy legyünk arra, hogy nem bírtuk. Nincs az arcunkon rinocérosz bőr, nem tart össze minket a pénz, az állások, a zsiványbecsület, a feltétel nélküli lojalitás, merev hierarchia, a  vezér, egy erőszakos kiskirály iránti engedelmesség. Ezt a pártot önálló, szabad akaratú emberek alkotják.

Jelentem a kerületi LMP-s csapat egyben, a "zuglói banda" (by Schiffer) intakt, lelkesebb, aktívabb és harapósabb mint valaha.  Az aktív munka  mágnesként vonzza a kerületieket,  hétről hétre újabb szimpatizánsokkal  növekszünk. Várunk mindenkit, aki tenni akar a kerületért.

Azt hiszem nyugodtan kijelenthetjük: az elmúlt két évben bebizonyítottuk, a kerületben mi képviseljük az aktív és hiteles ellenzéki politizálást. Ha lehet  konstruktívan (Helyi Értékvédelmi Rendelet), de ha kell a legkeményebb konfrontációk felvállalásával. ( A szakrendelő ügyében demonstrációk szervezése,  oknyomozás, adatkikérések, feljelentések korrupciós ügyekben) Nem hagytuk és nem hagyjuk, hogy Zuglóból Abszurdisztán legyen. Mi itt lakunk!

Én Zuglóban erre szövetkeztem ezzel a csapattal és több ezer választóval 2010 októberében, és ezen eszem ágában sincs változtatni. 

Továbbra is hiszem, hogy Lehet Más a Politika, és ezért dolgozom a jövőben is az LMP keretein belül.

 

Végezetül megosztanám Önökkel Gajárszky Áron XI. kerületi képviselőnk pár gondolatát:

Pártok szétválására számos példa akad a demokráciák történelmében, de az igen ritka, hogy mindkét utódszervezet életképesnek bizonyuljon, s legalább az egyik ne tűnjön el a Parlamentből a következő választásokon. Ehhez képest, ha az LMP alapítóiban valóban annyi felelősségtudat és szürkeállomány halmozódott fel, ahogyan azt szeretjük hinni magunkról, akkor megtörténhet az, hogy mindkettő fennmarad. A Platform kiválásával ugyanis olyan helyzet állt elő, hogy az ellenzéki politizálás mindkét forgatókönyvét végre hitelesen tudja  képviselni valami a magyar Országgyűlésben. ári5.jpg

 

A platform ugyanis deklaráltan egy baloldali zöld pártot alakít, ami vélhetőleg a német szociáldemokratákhoz lesz programjában a legközelebb. Egy ilyen, korai összefogásra is hajlandó médiaképes párt, ma óriásit szakíthat a gomba módra szaporodó, de korlátozott lehetőségekkel bíró ellenzéki formációk között. Majtényi László mondta, hogy bárki leválthatja a kormányt, kivéve a jelenlegi ellenzéket. A DK szavazói leginkább Orbánt akarnak takarítani, s azt ők is be fogják látni, hogy ez sokkal könnyebb egy helyes-okos-hiteles (!!!) Karácsony Gergő égisze alatt, mint egy igen karizmatikus, de milliók által főgonosznak látott tehetség által megtestesített/terhelt formációnak. A 4K! a Magyarországon hiányzó szociáldemokrata űrt szeretné betölteni, azonban a Platform pontosan ezt tudja majd kidolgozott programmal, ráadásul a Parlamenten belülről szállítani.

Ami az osztódást kiváltó Haza és Haladással terhelt Együtt 2014 formációt illeti, bizony itt fog elválni a szar a májtól. A formáció népszerűsége újra felszárnyalhat a Platform csatlakozásával, de ha zöld barátaim nem kérik meg ennek az árát gazdaságpolitikai és személyi kérdésekben, akkor könnyen a rövidebbet húzhatják. A bankszövetség (Felcsuti Péter)  és az LMP gazdasági programja (Scheiring Gábor)  aligha egyeztethető össze. Az E14 ugyanis az LMP cinikusai szerint a civil máz, amivel leöntötték az egyébként ehetetlen és romlott szocikat. Mint Szanyi Tibor is találóan jegyezte meg, van abban valami bizarr báj, amikor a Bárándy család tárgyal mindkét oldalon és - teszem hozzá én -  eközben Schmuck Andor is ott ül az asztalnál.  Az első kérdés, hogy a Platform és az E14-el együtt elég erőt tud e felmutatni majd a kormányváltáshoz. Ha erre a válasz nem, akkor szocialistákkal kialakított választási együttműködés dönti majd el az új párt sorsát. Ha programban és a hiteltelen arcok hátrahúzásában megkérik az árát annak, hogy hitelesítik a végsőkig lejáratódott szocialistákat, akkor életben maradhatnak. Kiszorítani őket már nem maradt idő. De szerencsés-e azért harcolni, hogy Simicska Lajost és körét ismét Puch László és köre váltsa fel, gyógyítható-e a pestis kolerával? Rossz alku esetén pedig egyszerűen átmehet a szavazótáboruk az erősebbhez, illetve akinek ezt nem veszi be a gyomra az visszafordul a másik zöld párt, az LMP felé. De mi is lesz addigra velünk?

Minden ellenkező jóslat ellenére, az LMP szavazóbázisa a novemberi döntés óta nem csökkent a közvélemény-kutatások szerint. A pártban az utóbbi hónapokban intenzív hálózatépítő munka indult meg, éppen azért, hogy javítsuk a társadalmi beágyazottságunkat, s az önálló politikai pólust a Parlamentben tudjuk tartani a 2014-es választások során is. Óriási megkönnyebbülés nekünk is, hogy mostantól nem árulunk zsákbamacskát. Aki vevő a mi mozinkra, az évtizedekre szóló bérletet fog venni. Az érdemi cél, hogy 2014-ben ne Orbán térjen vissza ismét, hanem egy új és hiteles elit kerülhessen hatalomra.

A csábítás nagy volt és nincsenek illúzióink a felől, hogy az önállóság a nehezebb út. Viszont a maradókban nagyon erős az a fajta küldetéstudat, ami káros kétpólusúságot egy ökopolitikai harmadik, állhatatos építésével kívánja meghaladni. (Ezzel lehet átlépni azt a logikát, ami kritika nélkül mindent eltűrt, hogy a démonizált másik oldaltól "megmentse a hazát". Ezek az önbeteljesítő jóslatok vezettek az elmúlt 10 év tragikus eseményeihez, amibe a szélsőjobb megerősödése ugyanúgy beletartozik, mint a zavargások, vagy a kétharmados megőrült királyának most kiépült Nemzeti Együtt Nem Működés Rendszere.

A két párt sikeres jövőbeni politizálásának kulcsa a hazai politikai kultúrában szokatlan módon, tehát épp a kényszerű együttműködésben és a másik szándékainak és céljainak elismerésében rejlik. Elsődleges küldetésünknek tekintettük a hazai politikai kultúra megjavítását. Az tiszta nyereség, hogy a csalódott választóinkat, mostantól egy másik zöld ajtóhoz tudjuk tessékelni. A kihívás abban lesz, hogy a másik párt céljait, és szándékai tisztaságát megkérdőjelező megjegyzéseket minden esetben visszautasítjuk e. Ezzel ugyanis garanciát vállalunk egy másik pártért, ami egy hiányzó gyakorlatot hozna vissza a belpolitikába. Ha ezt meg tudjuk tenni, akkor valóban új, reménykeltő fejezetet nyílik Magyarországon.

 

komment

Címkék: platform várnai lászló LMP együtt 2014 zugló LMP

süti beállítások módosítása