HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 123 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

550.160.100, forint működési hitel - azaz hiány egy hónap alatt

2013.12.23. 15:29 varnai

Rendkívüli testületi ülést hívtak össze december 23-ára. Az egyetlen napirendi pont a november végén a folyószámla keretünkre felvett félmilliárd+ hitel működési hitellé alakítása, ugyanis így ez az összeg hipsz-hopsz hozzácsapható az állami adósság átvállaláshoz. Azt meg a pirézek fizetik vissza. Vagy mi?

Részlet az előterjesztésből:

Képviselő-testület  döntése alapján 2013 június 28-tól 2013. december 31-ig terjedő időszakra vonatkozóan 800 millió forint keretösszegben folyószámla hitelszerződés került megkötésre az OTP Bank Nyrt-vel, mint az Önkormányzat számlavezető bankjával. A hitelszerződés 2013. december 31-én lejár.

A Magyarország 2014. évi központi költségvetéséről szóló törvény rendelkezései értelmében lehetőség van arra, hogy az Önkormányzat folyószámlahitelének 2013. december 5. napján fennálló, vagy ha a 2013 december 20-i záró folyószámlahitel állomány ennél alacsonyabb, akkor azon összegű fennálló hiteltartozását 2014. december 31-ei lejáratú működési hitellé alakítsa át.

Magyarország 2014. évi központi költségvetéséről szóló törvény rendelkezései szerint ezen összeg vonatkozásában az önkormányzat adósságkonszolidációban vesz részt.

 

Ennek értelmében a létrejött hitelszerződés olymódon kerül módosításra, hogy  a szerződés szerinti 800 millió forintból 550.163.100,- forint összeg működési hitellé alakul, melynek lejárata 2014.12.31.

 

A zuglói önkormányzatban hosszú évtizedek óta most fordul elő először, hogy elismerik működési hiánya van, folyamatos cashflow, azaz likviditási problémák vannak. A  bevétel oldalon négy milliárdos ingatlaneladással  tervezett és tizedében sem teljesülő költségvetés már rég felborulóban van, a fél milliárdos folyószámla hitelt a novemberi, decemberi bérfizetéshez (mely egyetlen hónapban több mint 300 millió forint és járulékai) kellett felvenni.

Teszik ezt annak ellenére, hogy az újabb eladósodás megakadályozása érdekében a kormány, az új Önkormányzati  Törvényben (Ötv) a működési hitel felvételre vonatkozóan taxatív tiltást vezetett be: „A költségvetési rendeletben működési hiány nem tervezhető.” Írja a törvény.

Mindezek fényében különösen abszurd, hogy az önkormányzat sosem látott  pénzosztogatásba kezdett.  A kerület  közel 25 ezer nyugdíjasa (199.500 forintos nyugdíjig bezárólag !) tehát majd az összes nyugdíjas fejenként 3000 forintos Erzsébet utalványt kapott, ajándék mozijegyet kapnak a 18 évesek, 20.000 forintot az újszülöttek. Mindezen kampányszagú osztogatás hozzávetőleg 100 millió forintba kerül.

Ezenkívül ezerszámra osztja a polgármester az ajándék csomagokat (melynek költségkerete ismeretlen a testület előtt) a nyugdíjas otthonokban, klubokban. Költség nem számít, lényeg a vastaps, az újraválasztás.

Az egy hónap alatt keletkezett fél milliárdos költségvetési lyukkal nem zavartatván magukat, A Zuglói Lapok friss kampánymellékletében  a "Felelős gazdálkodással",  "Zugló pénzügyi helyzetének stabilizálásával" büszkélkednek, azaz tudatosan hazudnak a zuglóiaknak. Amúgy a Zuglói média, az egész propaganda gépezet is kb. 100 millióval többet visz el, mint régen.

Ez a fél milliárdos összeg működésre, azaz a Pr-re ment el, ellentétben  a 2008-as kötvénnyel, melyet legalább beruházásokra, intézmény felújításra költöttek. (amúgy az intézmény felújítások, amikkel most dicsekszenek ebből, a "gazszoclibek" által felvett 5 milliárdos kötvényből lett finanszírozva, és melyből 2010 végén még 2,9 milliárd volt meg, ez mára 1,4 milliárdra apadt)

Ha az állami adósságátvállalás nincs, úgy borul fel a költségvetés mint a huzat. Ide vezet, ha a polgármester többet foglakozik az azeri látogatásokkal, és utána a magyarázkodással mint a kerülettel, a költségvetéssel, ha fontosabb a szavazat vásárlás, mint a kerület likviditása, ha az "utánam az özönvíz " mentalitással a kerület pénzéből a saját választási kampányát bonyolítja.  

Mit aggódok - mondták - átvállalta az állam. Melyik? A magyar. Aha. De hát annak tartozásait ugyanúgy mi magyar adófizetők fizetjük, nem?

Unortodox adósság-konszolidáció a javából.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://varnailaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr335705583

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása