HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 106 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

Védjük meg a Ligetet! - péntek 17 óra

2013.12.18. 11:20 varnai

Ligeti veszedelem címmel demonstrációt szerveznek a Városliget ügyében.

Az időpont: December 20. 17 óra,

Helyszín: az időkeréknél, a Műcsarnok mellett

az esemény Facebook oldala: https://www.facebook.com/ligetiveszedelem?fref=ts

Én és a Civilzugló Egyesület több tagja ott leszünk, gyertek el minél többen! A rendezvényt  környezetvédő, városvédő civil szervezetek, a Levegő Munkacsoport, az Urbanisztikai Társaság szervezi, és a Szolidaritás, illetve a Párbeszéd Magyarországért is támogatja (de nem pártpolitikai rendezvény)

Hogy a projektet ebben a formában miért ellenzem, azt ebben a blogposztban részletesen kifejtem.


A Múzeum negyedben történetében egyelőre a legijesztőbb az átláthatatlanság, sőt titkolózás, ahogy a civil, lakossági egyeztetést  negligálják, kicselezik, az erőszakosság, ahogy a társadalmi egyeztetésre és városfejlesztésre vonatkozó törvényeket szándékosan átlépik.

Számomra külön felháborító, hogy Ligetet egy ismeretlen cégnek 99 évre odadobó törvényt (ijesztően hasonlatosan a Hong-Kongot a briteknek odaadó kierőszakolt szerződéshez)  a kerület önnön polgármestere nyújtotta be. Egy olyan ember, aki a kerületben sosem lakott, Zuglóhoz semmilyen formában nem kötődik, magánemberként a Ligetben sosem jár. A cinizmus teteje ez.

Pár napja mint zuglói önkormányzati képviselő megkerestem a projektirodát, hogy személyes találkozást kérjek, és hogy meghívjam őket egy januárra tervezett lakossági fórumra, mert láthatóan a zuglóiak információ hiányban szenvednek, sok a kétely. A következő választ kaptam:

Tisztelt Várnai úr,


köszönjük a Liget Budapest Programmal kapcsolatos megkeresését.

Engedje meg, hogy a projektirodában történő személyes tájékozódás helyett felhívjam a figyelmét arra, hogy projektről, annak előrehaladásáról és a tervekről több száz sajtómegjelenésben, televíziós és rádiós adásban, illetve több szakmai fórumon, vitaesteken értesülhetett az érdeklődő közvélemény.

Honlapunkon megtekinthetőek nemcsak az aktuális információk, de az Ön által kért tervek is – a nyáron lezajlott beépítési ötletpályázat nyertes munkái, amelyek jelen pillanatban a leginkább alkalmasak a Liget jövőjének bemutatására. Figyelmébe ajánljuk a Dokumentumtár és a Kapcsolódó anyagok menüpontokat is.

Köszönjük továbbá szíves meghívását, de az Ön által szervezett lakossági fórumon nem tudunk részt venni. A lakosság és az itt élők tájékoztatását mi is nagyon fontosnak tartjuk. Erre – az Önkormányzat vezetésével és Főépítész úrral egyeztetve – a projekt előrehaladásának megfelelő ütemben egy későbbi időpontban fogunk módot találni. Erről természetesen Ön is értesítést fog kapni.

Érdeklődését megköszönve,

üdvözlettel:

 

Rostás Zoltán

projektigazgató

Tehát elzárkóznak, a lakossági fórumra, a lakosságra magasról tesznek, jelenleg Zuglóban a főépítész többet tudhat a projektről mint egy képviselő. Ha majd úgy gondolják, beavatnak minket is. No hát akkor legyen tüntetés, legyen aláírásgyűjtés!

tablo_1.jpg

E terv szerint bizonyosan elvesző zöldterületek:

1. Nagy méretű épület kerülne az Ajtósi-Dűrer fasor - Hermina út sarkán álló ötvenéves gesztenyefacsoport helyére,

2. Igen nagy méretű épület (Néprajzi Múzeum?) kerülne a Hermina út - Kós Károly sétány sarkára a zöldterületre, 

3. Nagyméretű épület kerülne a platános, a sportpályák helyére,

4. Új nagyméretű épület (Zene Háza) kerülne a volt Hungexpó épület helyére ( a Kertem szórakozóhely helyére),

Egy a jelenleginél jóval nagyobb épület kerülne a PeCsa helyére. 

5. Egy semmire sem jó korzó vágna be a nagyrétbe.

Mindezen épületek által vonzott közönség, a turisták, gépjárművek a már jelenleg is túlhasznált Ligetet tönkretennék, a pihenőparki funkciót, a rekreációt, a pihenést lehetetlenné tennék.

A liget növényzetét, infrastruktúráját - mint ahogy a fővárosét is - gondozni és megújítani kell, de ezt a munkát Múzeum negyed nélkül is folyamatosan tenni kéne. De a megújítást nem szolgálja, ha ötvenéves gesztenyefák tucatjait vágják ki az Ajtósi Dűrer Hermina út sarkán, ahová az egyik múzeumot tervezik. E kieső hatalmas lombtömeg nem pótolható pár négyzetméter mélygarázs fölé tett sárguló gyeptéglával.

  A volt felvonulási útvonal széles sávja ma három funkciót is szolgál. Pufferzóna a zajos Dózsa György út és a liget között, a VII. kerületiek parkolója, illetve számos rendezvény helyszíne. A környékbeliek ezer  autója parkol jelenleg ott ingyenesen, mert a belső utcákon nem férnek el. A lakossági parkolást meg kell oldani, szó van mélygarázsról, de még nem láttunk  tervet, költségvetést.

E felületre szükség van a fővárosi rendezvényekhez nemzeti vágtától, futóversenyig, a veteránautó kiállítástól az ARC-ig, Mikulásgyárig, ingyenes koncertig. Más hasonló funkciójú, alkalmas terület a fővárosban nincs.

A Városligetnek továbbra is a fővárosiak rekreációját és nem  megalomán, a valóságtól elrugaszkodott, számításokkal nem alátámasztott idegenforgalmi-turisztikai, azaz költségvetési, netán propagandisztikus, kormányzati önmegvalósítási célokat kell szolgálnia.

Mindezek okán Civilzugló Egyesület aláírásgyűjtésbe kezd az elmaradt társadalmi egyeztetésért, a Múzeum-negyed koncepció újragondolásáért, a Városliget pihenőparkként való megőrzéséért.

Szólj hozzá!

Címkék: demonstráció városliget múzeumnegyed dr. papcsák Ferenc rostás zoltán liget törvény

A bejegyzés trackback címe:

https://varnailaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr895697638

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása