HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 106 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

a Zuglói Szülők Közösségének kérdései

2013.05.07. 12:59 varnai

A Zuglói Szülők Közössége május 6-án levélben kereste meg a polgármestert illetve a képviselőket, jó pár valóban fontos és aktuális és akut kérdést feszegetve.

Például tényleg roppant kínos, hogy a nyári tábor még nincs meghirdetve, az előző években ilyenkor már jelentkezni is lehetett. A BVSC-vel már egyszer felsültünk, tavaly a Kövér Lajosban volt a tábor. Vajon a frissen létrehozott Sport és Rendezvényszervező Kft-nk képes lesz megszervezni?

Az kerületi óvodai férőhelyek bővítése kapcsán pár hete megnéztem a Dorozsmai utca Róna utca sarkán lévő ex fővárosi intézményt, mely hosszú évek óta áll üresen.  A kerület tavaly megkapta, valamiért mégsem kezdünk vele semmit,  miközben a 4 éves kortól kötelező óvodába járatás jövőre több száz plusz férőhely igényt fog jelenteni  kerületben. Remélem nem várjuk meg, hogy a lakótelep közepén álló ex kék óvoda angkori romegyütteséhez hasonló állapotba kerüljön. Fotók holnap - stay with us !)


Jelenleg érvényes hatáskör elosztás szerint az oktatási területet a polgármester úr viszi.

Dr. Szatmári Edit tankerületi vezető

 
Dr. Papcsák Ferenc polgármester
 
 
Tisztelt Tankerületi vezető Asszony!
Tisztelt Polgármester Úr!
 
A megalakulásunk óta eltelt két évben rendszeressé vált, hogy Közösségünk tagjai találkoznak az oktatásért felelős alpolgármesterrel.
 
Jelenleg is több kérdés, kérés foglalkoztatja tagjainkat, amelyekkel kapcsolatban szeretnénk tájékozódni, illetve megtudni az Önkormányzat, illetve a Klebersberg Központ véleményét/álláspontját. Az alábbiakban összegyűjtöttük aktuális kérdéseinket, amelyek az oktatási intézmények fenntartóját vagy működtetőjét, illetve esetenként mindkettőt érinthetik.
 
  • A parlament a héten megteremtette a lehetőséget a testnevelés órák összevonására. Tekintettel az iskolák kapacitáshiányára (megfelelő számú és méretű tornaterem) tervezik-e valamilyen módon elősegíteni a kötelező testnevelés során összevont órák megtartásának lehetőségét: úszásoktatás, korcsolyaoktatás támogatása (különös tekintettel a szállításra, tanári kíséret biztosítására), egyéb sportlehetőségek?
  • Tervezik-e jövőre az iskolai körzetek felülvizsgálatát?
  • Az iskolák tankönyv beszerzésével kapcsolatban kérdésünk, hogyan oldják meg, hogy az ingyenes tankönyvre jogosultak esetében is elég legyen az állami normatíva (12eFt), mivel a tankönyv csomagok ára általában meghaladja ezt az összeget, és tudomásunk szerint csak az összeg 75%-át lehet közvetlen tankönyvbeszerzésre fordítani.
  • Szeretnénk megtudni a 2013. szeptember 1-én hány kisgyermek kezdi meg az első osztályt, továbbá hány olyan gyermek van a kerületben, aki jövőre válik iskolakötelessé, illetve óvodakötelessé.
  • Milyen stádiumban vannak az óvodai, bölcsődei férőhely-bővítési munkálatok – tudomásunk szerint az önkormányzat már több pályázatot is nyert a témában. Hány új férőhelyet biztosítanak ezek a kerület egészét tekintve (óvoda és bölcsőde egyaránt)?
  • Hol lesz a nyári napközis tábor? Mikor születik róla döntés?
  • Végrehajtják-e az előzetesen jelzett közétkezetési díjemelést? Ha igen, az előző díjemeléssel együtt hány százalékkal kell majd többet fizetnünk, mint 2012. szeptemberében? Szeptembertől várható-e, hogy ténylegesen 1 szolgáltató gondoskodjon a közétkeztetésről helyi konyhával? Kérjük továbbá szíves tájékoztatásukat a közbeszerzés-nyertes zöldmezős beruházásának állásáról.
  • Az önkormányzat hogyan kívánja a nyári időszakban a rászoruló gyermekek étkeztetését biztosítani? 
Kérjük szíves tájékoztatásukat fentiekről, illetve amennyiben lehetséges, kérjük, írják meg, hogy mely témában mikor, és kivel tudunk egyeztetni.
 
Együttműködésüket előre is köszönjük. 
 
Budapest, 2013. május 6.
Üdvözlettel:
Zuglói Szülők Közössége
Kíváncsian várom, ki és mikor ül le velük érdemben egyeztetni, partnernek tekintik, meghallják-e ezt a ma már 747 tagot számláló, a Facebookon önszerveződő, (csatlakozni itt)  jóindulatú, igazi civil  kezdeményezést?

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://varnailaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr915286239

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása