HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 106 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

Nekem nem térkép e táj

2013.03.01. 09:38 varnai

Mint írtam, (az előző bejegyzésben)  a rendes testületi ülés két órás frakciószünet után 12 órakor kezdődött. Majd ebédszünet után délután kettőkor láttunk munkához.

A napirendből biztos ami biztos kiszavazták a Közbeszerzési Bizottság megalakítását célzó MSzP-s előterjesztést. Így még csak beszélni sem kell róla.  A polgármester visszavonta saját Bíráló Bizottság átalakítását, a képviselőket belevonó (szúrjuk ki a szemüket valamivel) előterjesztését is.


Meghökkentő módon volt egy előterjesztés, hogy a meglévő négy mellé, két újabb tanácsnoki posztot hozzunk létre. Ebből egy Közbeszerzési Tanácsnoki poszt melyre Imre Gergely előre megnevezték. Szép gesztus, kár, hogy előre meg sem kérdezték. A valós beleszólást, belelátást nem biztosító, lekenyerezést, elhallgattatást célzó posztot az MSZP frakcióvezetője - igen helyesen - visszautasította. A másikat, Városképvédelmi Ligetügyi tanácsnoki posztot ( isten tudja miért e videó jutott eszembe: ) Kovács Balázs kapta. A havi 45eFt feltehetőleg a rengegátok és elhajlók konszolidálásra, redomsztikálására szánt önkormányzati baksiskeret sorból lesz fizetve. Kis pénz is pénz, igaz le kell hajolni érte,de jól jön a milliós kéményseprő igazgatói bér mellé. Balázst az itt lakók nem észlelték képviselővé választása óta a körzetében. Asztrológusok szerint legközelebbi észlelése 2014 őszén várható.

A testületi ülés legfontosabb pontja mindazonáltal a Szőnyi út 2-12 ingyenes tulajdonba vétele volt. A cím már eleve kissé megtévesztő volt, a Tesco előterében az "ingyen" gagyi parfümös üveget kezünkbe tuszkoló csálézakós értékesítő trükkjére emlékeztetett.

bvsc_053.jpg

Az 5 hektár és az 6 milliárdos érték és az ingyért adják mézesmadzag a vita során is többször elhangzott, mondtam is, hogy ennyi idősen már megtanulhatták volna, hogy amit ingyen adnak, a végén mindig az a legdrágább .

A napirendet zárt ülésen tárgyaltuk, amire semmi jogcím és ésszerű ok sem volt, hisz nem volt személyi kérdés, sem üzleti titok, két közpénzből gazdálkodó szervezet közti "ingyenes" ugye? tranzakcióról beszéltünk.

Az előterjesztés elsőként is leszögezi, hogy "az ingatlanban karbantartási, épületszerkezeti, épületgépészeti hiányosságok tapasztalhatóak", a MÁV tavaly 44,7 milliót adott a BVSC-nek, (de az előtte lévő években több mint 100 milliót)  tehát az nyilvánvaló, hogy a klubot a szükséges állagmegóvásokkal együtt folyamatosan adottszázmilliós összegből sem lehetett üzemeltetni.

A korrekt ingatlan felmérés a legtöbb épületről kimondja, hogy az "épületek állapota rossz, elhanyagolt". Pár jelző: a fűtésrendszerük elavult, a kazánok a kapacitásuk felét képesek leadni, a nyílászárók a beépítés óta nem lettek felújítva,  kiemelkedően magas a gázfogyasztás, a rendszer komoly víz és energia pazarlással működik, a  a vas tartóoszlop korrodált,  tetőszerkezet megbomlott, a medencék fölött a lambéria korhadt... és így tovább.

Mennyibe kerül, a komplexum havi gáz és villanyszámlája? Van e biztosítás, mi  van,  ha egy havaria, egy főnyomócső törés bekövetkezik? Vajon mi történik, ki fizet kártérítést, ha a tulajdonba vétel másnapján valakit agyonüt a medencében egy leeső burkolat? Az egyik fideszes képviselő a "halálugrás" szóval jellemezte a komplexum átvételét.

Az épületek rendbe tételét 2-4 milliárd közötti összegre becsülték... de a  rezsiről,a havi energia számláról, bérköltségről,  a klub számos számos alkalmazottjának, sportállásának, edzőjének bérkeretéről egyetlen kimutatás nem volt.

Amit mindenki hiányolt, az egy a pénzügyi működést, cashflow-t bemutató és egy saját üzemeltetési terv volt. Hogy lehet ezek nélkül dönteni? (megjegyzem, a polgármester a szakrendelő összevonást hasonlóan előkészítetlenül hozta be)

Ki fogja ezt a hatalmas komplexumot menedzselni, üzemeltetni? A nagyságrendekkel kisebb  MTK pályát 10 év alatt nem tudtuk belakni, rendbe tenni. Az is tudvalevő, hogy jelenleg az önkormányzat arra nem képes, hogy a saját lépcsőházában a burkolatot rendesen letetesse, ( azt ne kelljen felszedni és újra rakatni mint az most történik) egy gépjárművet nem képes előnyösen megvásárolni.

A polgármester a frakciója ellenkezését látva  hirtelen  odarendelte a BVSC igazgatóját, aki szóban válaszolgatott, csak úgy repkedtek a milliók, de egy 4 oldalas papír nem volt. No én ezek miatt a megválaszolatlan kérdések miatt tartózkodtam én, és ezek szerint a kérdésekre kapott válaszokat mások sem találták meggyőzőnek.

A jóindulat bennem megvolt, hisz én javasoltam vegyük le napirendről, készüljenek el a kért anyagok, számítások, és ezután hozzuk vissza, hogy felelősen dönthessünk. Mindhiába. Pedig a képviselői a frakció ülésen tisztán megmondták, hogy ebben a formában nem tudják támogatni. Az erőszakosság pofára esést szül, - immár nem először.

Végezetül elmondom, a területhez érzelmileg kötődöm, hiszen az Amerikai út végén felnőve, a családommal nyarak nagy részét a BVSC strandján töltöttük, az óriásnyárfák tövében aludtam pokrócba csavarva,  a nagyapám kezében a lejtős betonmedencében tanultam meg úszni, majd kamaszkoromban  a BVSC vívószakosztályába jártam, Gerevich Aladár keze alá. Mindezzel azt is akarom mondani, hogy nem a Baktalórántházán felnőtt polgármesternek kéne nekem elmondania, mit jelent a zuglóiaknak, a zuglói gyerekeknek a BVSC. Kicsit nagyobb önmérsékletet, kevesebb demagógiát, ha a zuglóiak nevében kérhetem.

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://varnailaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr55111086

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

OkoskaTo:rp 2013.03.01. 10:35:13

Eléggé ellentmondásosak a BVSC-vel kapcsolatos érzéseim.

Persze, néhány éve még HAVI százmillió körüli összeget kapott a Mávtól, most egész évben jut rá ennyi. Jó vasutas stílusban hagyták lerohadni az egészet.

Ilyen helyzetben minden fillérre szükség van, de akkor is furcsa pl. az 1700 forintos belépő, amikor a "kicsit" kulturáltabb XVI. kerületi uszodákba ezer forint alatt be lehet jutni úszni. 1700 forintért talán már nem lenne túl nagy elvárás, hogy ne nekem kelljen lakatot vinni a rozsdás öltözőszekrény bezárásához, hogy ne nejlonfólia és felmosóvödrök mellett kelljen végigmenni, az öltöző padló-plafon üvegfalán át ne lehessen kintről belátni, vagy hogy a férfi oldalon is lehessen valahol hajat szárítani.

Bármennyire is szeretném, ha végre gazdája lenne az egész sporttelepnek (a többi sportággal együtt), pontos számítások nélkül igen nagy felelőtlenség. Vagy arra számít Papcsák úr, hogy az eszetlen eladósodás egy részét majd megint átvállalja Viktor atyuska, és az állam (a mi pénzünkből)?

piranya_mama 2013.03.01. 22:59:08

@OkoskaTo:rp: végülis a 40%-os adósságkonszolidációban való részvételről már volt előterjesztés - hitelek és a sokat szídott 2008-as kötvény. Persze az egyik indok, hogy törlesztés helyett a BVSC-re kell(ene) a pénz.

Andráska8 2013.03.10. 17:25:36

Néhány kérdés Papcsák Úrhoz:

Polgármester Úr!

A BVSC ingatlan ügyében indított „konzultáció”-ban adandó válaszomat nagymértékben megkönnyítené, ha a következő kérdésekre választ tudna adni.
1. Miből áll össze a hatmilliárdos sportkomplexum? Mert az uszodát, az épületet és a labdarúgópályát látva alig képzelhető el, hogy ez a hármas összesen egymilliárdot is érjen…(az asztalitenisz „csarnokról” és környékéről nem is beszélve)
2. Ha a BVSC saját költségvetéséből megoldja az üzemeltetés költségeit, akkor korábban miért engedték el nekik az önkormányzattal szembeni harmincmilliós tartozásukat, illetve miért kellene, hogy az önkormányzat tulajdonába kerüljön a sportkomplexum?
3. Ha ennyi bevétel szerezhető a pályák hasznosításából, hogy az önkormányzatnak ez az újabb feladat inkább bevételt hoz majd, mintsem kiadást, akkor a BVSC eddigi vezetése hogy-hogy támogatásra, sőt, állandó pénz utáni kuncsorgásra szorult?
4. Milyen pályázati lehetőség az, ami 2-3 milliárd forintnyi támogatást önrész nélkül bocsát az önkormányzat rendelkezésére? Értjük, hogy ezt az önrészt is behozza majd az önkormányzat a későbbi – remélt! – bevételekből, de addig minek a kárára biztosítja majd az egyesület működését a terület tulajdonosa?
5. Leszámítva a demagóg megfogalmazásokat, amik a zuglói gyermekek számához képest elenyésző számban itt sportoló gyerekekről szólnak, miért olyan fontos Önnek, hogy egy évvel a kerület vezetői posztjáról történő búcsúzása előtt egy ilyen kötelezettséget elvállaltasson az önkormányzattal? Netán kezdené már a munkát a felújítást végző vállalkozó?
6. Tudomásunk szerint a BVSC arra sem volt képes, hogy a nyári napközis tábort lebonyolításához megfelelő körülményeket biztosítson – igaz, annak a vizsgálatnak az eredményét is jótékony csend fedi el -, akkor hogyan képzelik el, hogy itt oldják meg majd a kötelező vízhez szoktatást, úszásoktatást?

Sorolhatnánk még, de ha a fentiekre őszintén válaszol, már nagyban segíti az Ön kérdésére adandó válaszunkat!

OkoskaTo:rp 2013.03.10. 18:17:03

@Andráska8: Az úszásoktatás már a BVSC uszodájában zajlott ezen az őszön. A gyerekek túlélték.
A napközis tábor valószínűleg azért ugrott, mert akkor a strandrészt le kellett volna zárni a nagyközönség elől, és ezt nem akarták felvállalni, valamint az étkeztetés sem lett volna egyszerűen megoldható.

piranya_mama 2013.03.10. 22:56:26

@OkoskaTo:rp: A napközis tábor azért volt olyan, amilyen - sajnos a fiamnak volt hozzá szerencséje -, mert a BVSC-t nem érdekelte, hogy hova, milyen körülmények közé kerülnek azok a gyerekek, akiket csak az adósság egy részének "letudása" miatt kellett elviselniük. Sokkal fontosabb volt a sok-sok fizetős tábor - akkor miért nem voltak fontosak a zuglói gyerekek? Majd ha egyszer arra jársz nézd meg hova "szállásolták el" a gyerekeinket: az uszoda és a járda közti kis részre, az uszoda vas tartóoszlopai alá!
A többiről nem is beszélve...

Ja, és honnan lenne a BVSC-nek saját költségvetése, jelenleg a költségvetése bevételi oldalát (túlnyomó részt) a MÁV adja, ha Zugló lesz a tulajdonos, akkor a költségvetést a kerület állapítja meg.
Semmi kifogásom, ne hagyják csődbe menni - de ne egy kerület nyakába varrják az egészet.
süti beállítások módosítása