HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 106 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

Tisza István állandó felügyelete helyett

2012.07.15. 23:28 varnai

Sok lakossági megkeresést kaptam az elmúlt időszakban. Azon okvetetlenkednek a lakosok, hogy  a kerületi polgárőrök miért őrzik folyamatosan a kis terecskét és benne Tisza István szobrát sőt azt merészelik megkérdezni:   mibe kerül ez a kerületnek. tiszaszobor.jpg

Utánakérdeztem. A Magyarország első világháborús hadüzenetét aláíró Tisza István őrzését a polgármester rendelte el, mely április 22-től mostanáig tartott. A tér építésekor a kamera rendszer kiépítése, mint ahogy a locsoló rendszer kiépítése is elmaradt. Kapkodni kellett, jött az évforduló, ráadásul trükkösen az egész térfelújítást a közbeszerzési értékhatár alatt akarták tartani, mert az is elhúzta volna a procedúrát.

Az őrzés melóját a Kerületőrök kapták, bár ez plusz pénzbe nem került,  nem különösebben örültek, mert  addig ugye ezek a kerületőrök és az autójuk máshol igencsak hiányoztak és ők ennek tudatában is voltak.

Hogy csak egyet említsek: az Erzsébet Királyné úti aluljárót. A környéken lakók közérzetét és biztonságát  több éve igencsak veszélyeztető Erzsébet Királyné úti aluljáróban és a  70 troli megállójában kialakult és állandósuló elviselhetetlen állapotokat. A  kosz  és zsibvásár visszaszorításában igencsak sokat segítene egy oda kihelyezett posztos kerületőr..

Ha az őrzés költségét mégis forintosítani akarjuk  számolhatunk a  kerületőrök rezsi óradíjával, ( fizetés+járulékkal, minden egyébbel) kb. 1000 Ft / óra, ezt meg kell szorozni napi 24-el  és 80 nappal. Ez 1.920.000 Ft plusz az autó üzemórája és a légkondi miatt menő motor benzinje..

A Zuglóban landolt szobor keletkezésének - mint egy kerületi lakos kiderítette - a tervezett Trianon emlékműhöz hasonló a keletkezés története.

Az ún. Tisza István Szoborbizottság 2010. októberében írt ki pályázatot a
szobor megvalósítására, előzőleg még az 5. kerületi Jászai Mari térre
szánták azt. A helyszín a kerület rendezési tervei miatt átkerült Zuglóba,
így a mi önkormányzatunk ekkor került képbe. A pályázatra öt szobrászt
hívtak meg. Az eredményhirdetésre 2011. januárban került sor. Legjobbnak
Győrfi Sándor pályázatát ítélte a - Zsigmond Attila vezette - szakmai
zsűri és a Szoborbizottség jelenlévő tagjai: Balog Zoltán, Csomós Miklós,rabbit_poster-p2288897353596248518phc_500.jpg

Az utrechi nyúl a város középkori tereinek egyikén. A hollandok már nem erőltetik a politikus portrékat. Vagy csak ilyen általános politikus szobrokat használnak?

Pálinkás József, Papcsák Ferenc és az elnök Tőkéczki László. Harmath István
tervét nem ítélték meg, mert nem a pályázatban előírtak szerint küldte be
tervét. Meglepő módon a 2012-es parkrendezési tervben alkotóként már
Harmath István szerepel. A Szoborbizottság, illetve a megrendelő zuglói
önkormányzat döntéséről a Budapest Galéria (szakmai zsűri!) archívumában
nincs fellelhető dokumentum, ugyanis a Galériát a további döntésekből
kizárták.
A dokumentumok között szerepel egy kertrendezési terv igen részletesen
dokumentálva, de a költségek rovatot egyetlen helyen se töltötték ki. Ahogy
az sem tudható, mennyi a szobor-kivitelezés költsége illetve a szobrászt
megillető honorárium. A Galéria az elkészült művet sem értékelte, mert erre
felkérést nem kapott.
A pályázat vitáját olvasva érdekes, hogy a döntnökök pozitívnak ítélték
azokat a terveket, melyek valamilyen módon utaltak a nyolc évtizede
felállított, Zala György alkotta, a háború után ledöntött emlékműre. A
megvalósult szobor is nagy mértékben hasonlít a főalak megformálására. Csak
mellékes kérdés, vajon érdeke-e a kortárs művészetnek, hogy a 19. század
avítt levegőjét hozzák vissza a 21. század városába?
A szobor őrzéséről egyetlen dokumentum se emlékezik meg, tehát csak a polgármester szóbeli indoklására hagyatkozhatunk (" a mostani események").

Itt gondolom a Horthy szoborra és az azt leöntőre gondolnak. Én a magam részéről  a megelőzés híve vagyok, azt gondolom, a legszerencsésebb lenne, ha nem megosztó politikusoknak egyáltalán állítanánk (nem XXI. századi ) emlékműveket. Annyi értékes művész, tudós, sportoló élt ebben a kerületben próbálkozhatunk velük is.

Én még ennél is jobban örülnék az átlagembereknek, a névtelen ezreknek állított szobroknak. Zuglóban helye lenne egy  a valaha itt élő bolgárkertészeknek emléket állító szobornak.spaceout.gif

Példaként a New York Garment districtjében felállított, az ottani varrodákban  görnyedőknek emléket állító szobrot tudom mutatni.004_1.JPG

Mögötte meg egy 4 méteres gomb van....

Mondjuk én leginkább a köztérnek színeket adó,  az ott járókat jókedvre derítő alkotások a híve vagyok. Annyira szürke ez a város és benne ez a kerület.

Erről jut eszembe: Ahogy a régi Tisza szobort is remakeelték, itt van ez a new yorki alkotás, simán át lehetne venni, a polgármesteri hivatal előtti térre elhelyezni. Két kisebb ékezet, egy vödör narancssárga festék, és a Tisza szoborhoz hasonlóan  máris illusztrálja a korszellemet.cfiles23132_1.jpg

15 komment

a mai akciónk

2012.07.11. 23:52 varnai

http://index.hu/video/2012/07/11/lmp_vs_kozgep/

Szólj hozzá!

süti beállítások módosítása