HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 106 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

Papcsáki pálfordulás

2012.02.01. 19:11 varnai

Alant a HELYI TÉMA 2010 január 22-i cikke Cseke Vanda akkori Fidesz-KDNP-s képviselő tollából. Ő ma Papcsák polgármester sajtófőnöke.
 

Nem lesz Zuglóban lakossági építményadó

 

Írta: Cseke Vanda
2010. január 22.

Megbukott Zuglóban az új építményadó. A helyi ellenzék nyomására és a lakosság határozott tiltakozásának köszönhetően az MSZP–SZDSZ-többség által megszavazott új sarcot egy hónap után kénytelen volt visszavonni a képviselő-testület.


Van, aki már postára adta a bevallást, és van, aki kivár a nagyja ezután érkezik vissza


Korábban megírtuk, a képviselő-testület novemberi döntésével újabb terhek bevezetésével kívánta sújtani a zuglóiakat a kerület vezetéséért felelős szocialista–szabaddemokrata többség. Az Országgyűlés által elfogadott vagyonadó mellett, az idei évtől lakossági építményadót is fizethettek volna a kerület lakosai. Szerencsére nem így történt. Papcsák Ferenc, a Fidesz–KDNP zuglói képviselőjelöltje kemény és határozott fellépésének, valamint a lakosság tiltakozásának köszönhetően az új építményadó kivetéséről szóló rendeletet a képviselő-testület december 15-i ülésén visszavonta. A lakosság azonban erről tájékoztatás hiányában mind a mai napig nem értesült.

– El sem tudom mondani, mennyire váratlanul ért bennünket, amikor december elején megkaptuk az önkormányzat által postai úton kézbesített bevallási csomagot, amelyben arról tájékoztattak, hogy nyilvántartásuk szerint a lakásunk „potenciális tárgya a vagyonadónak”, ha pedig a vagyonadó-fizetési kötelezettség fennáll, akkor minden esetben építményadót is kell fizetni – mutatta az értesítést egy helyi lakos. – Családunk abban a házban lakik, amit nagyapám keserves munkával épített fel. Később apám saját kezével szépítgette, bővítette, fizetni érte nem állt módunkban. Ma már itt él a lányunk és az unokánk is. Vajon azért számítunk „vagyonosoknak”, mert egész életünket végigdolgoztuk és takarékosan gazdálkodva egyetlen értékünket, az otthonunkat megőriztük? – tette fel a sokakat érintő kérdést. A zuglói hölgy elmondta, a karácsony előtt időzített hír az egész ünnepüket beárnyékolta.

– Aki ingatlant vesz vagy cserél, annak illetéket kell fizetnie. Aki elad, annak adót. Felháborító, hogy az adózott jövedelmünkből összekuporgatott lakásunkra újabb sarcot vetettek ki. Szívesen eladnám lakótelepi lakásomat annak, aki ezt 30 millióra taksálta! A nyugdíjamból ugyanis már a rezsire sem telik, nemhogy építményadóra – fejtette ki véleményét egy másik lakos, aki a Helyi Téma megkeresésekor hallott róla először, hogy visszavonták az új rendeletet.

Papcsák Ferenc az építményadó visszavonását a zuglói ellenzék és a lakosság közös sikereként értékeli. – A határozott kiállásnak és tiltakozásoknak köszönhetően több ezer családot sikerült megmentenünk Zugló balliberális vezetésének kalandor akciójától – értékelte Papcsák Ferenc az új helyzetet. Az országgyűlési képviselőjelölt hozzátette: a vagyonadótörvény végleges eltörlésével azonban meg kell várni az új polgári kormány megalakulását.

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://varnailaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr524044744

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

piranya_mama 2012.02.02. 18:24:26

NO COMMENT! Talán csak annyi, hogy Lázár polgármester is elfelejtette, hogy nemcsak vesztett az önkormányzati kötvénykibocsátáson, hanem majd 2 Mrd Ft-ot spekulált össze derivatív ügyletekkel - azon nem osztozna az ERSTEvel.... Istenem, a térségben mindenkinek rövid a memóriája.
Az már csak hab a tortán, hogy ha rosszul spekulált volna, akkor perbe fogják hűtlen kezelésért, így csak szimplán milyen ügggyyyyes volt, mert pénzt csinált.

OkoskaTo:rp 2012.02.03. 11:02:23

Tagadták a kétkulcsos adót, megtartották helyette az egykulcsos adónál a bizonyos jövedelem feletti félszuperbruttósítást.

Tagadták a manyup-lenyúlást, aztán mégis...

Tagadták a Malév leállását, ma már nem repül senki vele.

Gyurcsány csak reggel, délben és este hazudott. A fideszesek már éjjel is.

b.kriszta 2012.02.03. 13:44:45

A "legszebb" az egészben, hogy a nyilvántartást valószínű elfelejtették frissíteni, s ezért 10 éve eladott lakás után szeretnének kommunális adót beszedni. De ahogy olvasom más blogokon, nem egyedi esetről van szó.

piranya_mama 2012.02.03. 20:49:51

"közös áldozatvállalásra van szükség az önkormányzat és a helyi közösség részéről egyaránt", nos azt hiszem szülőként már így is elég áldozatot vállalok a havi mindenféle osztálypénz, csoportpénz, tisztasági csomag, külön nemtudoménmivel (amit már szegény pedagógusok szégyenkezve kérnek). Számoljunk: bölcsisek kb. 900 fő, ovisok kb. 3500 fő, iskolák kb 7000 fő, ez havi csak 500 ft csoportpénzzel számolva éves szinten 68 millió Ft, amivel a szülők kiegészítik az önkormányzat kötelező feladatválallását!
De az összeg inkább felfelé kerekedik, mint lefelé...

babuci0211 2012.02.05. 18:13:10

Képviselő úr! Fél füllel hallottam, hogy indult egy szerveződés a kommunális adó ellen! Igaz a hír? Hol lehet ez ellen jogorvoslattal élni? Egyáltalán mi az a kommunális adó és miért a lakások alapterülete alapján!? differenciálták? Kivel vállalom közösen a "közös áldozatvállalást"? Miért Zuglót bünteti a jó isten ezzel a fa.....kalappal? Menjen haza Baktalórántházára és ott közösködjön!!!! Vagy inkább közösüljön....
süti beállítások módosítása