HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 106 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

közös áldozatvállalás

2012.01.15. 18:45 varnai

Az önkormányzat honlapján a hír:

Tájékoztató a kommunális adó bevezetéséről

2012.Január.13. 11:15:57, módosítva: 2012.01.13.

Az önkormányzat gazdálkodásához nélkülözhetetlen források kiegészítése, Zugló biztonságának, közterületeink rendjének és a köztisztaságának zavartalan és magasabb színvonalon történő biztosítása érdekében Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzat Képviselő-testülete 63/2011 (XII.15.) számú rendeletével úgy döntött, hogy 2012. január 1-jétől bevezeti a magánszemélyek kommunális adóját. A hozzájárulással egy élhetőbb és biztonságosabb Zugló kialakítását kívánjuk kialakítani.

Tisztelt Zuglói Polgár!

 

Az előző önkormányzati ciklusból Zuglóra maradt súlyos gazdasági örökség, valamint bevételkiesések hátrányosan érintették a kerület pénzügyi helyzetét. A költségvetési terv szigorú betartása, a magunk mögött tudott esztendő takarékossági intézkedései ellenére az önkormányzat gazdálkodása rendkívül nagy forráshiánnyal küzd. Bár kötelező feladataink ellátása biztosított, mindannyiunk érdeke, hogy a közszolgáltatásokat minél magasabb színvonalon tegyük elérhetővé a kerület lakosai számára. Mindez azonban közös áldozatvállalást feltételez az önkormányzat és a helyi közösség részéről egyaránt.

 

Zugló Önkormányzatának meg kellett teremtenie a szükséges forrást a költségvetés kiegészítésére.

Mindezen indokok alapján, a megoldáskeresés szándékával Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzat Képviselő-testülete 63/2011 (XII.15.) számú rendeletével úgy döntött, hogy 2012. január 1-jétől bevezeti a magánszemélyek kommunális adóját. Az adóból befolyó összeget az önkormányzat elkülönített számlán kezeli és kizárólag a kerület fejlesztésére, korszerűsítésére kívánja fordítani, melyek teljesüléséről minden évben elszámolunk a polgárok felé.

A rendelet szerint kommunális adó fizetési kötelezettség terheli azokat a lakásokat, amelyek után építményadót nem kell fizetni. Ez a gyakorlatban azt jelenti: ha Önnek lakás céljára szolgáló ingatlana van a kerületben és a lakásban állandó bejelentéssel él a tulajdonos vagy egyenesági hozzátartozója (szülő, gyermek) akkor a lakás után kommunális adót kell fizetni.

A kommunális adó évi mértéke a lakás alapterületétől függően:

 

- 0-39 m² alapterületű lakás után 12.000.- Ft,

 

- 40-79 m² alapterületű lakás után 18.000.- Ft,

 

- 80 m² vagy annál nagyobb lakás után 25.000.- Ft.

 

Az adót két egyenlő részletben tárgyév március 15. és szeptember 15. napjáig kell megfizetni.

________________________________

Eddig a hír. Csakhogy kissé álságos dolog áldozatvállalásról beszélni, mikor sem a polgármester sem az alpolgármester úr nem fizet, egyrészt mert nem a kerületben laknak -  és számos ingatlanjuk közül egy sincs Zuglóban -   másrészt ahol laknak,  a XVI. XVII. kerületben, ott nincs kommunális adó. Ott ugyanis jól gazdálkodnak.

Szintén álságos a közös áldozatvállalásról beszélni, amikor a  képviselők Felügyelő Bizottsági tagsága után járó tiszteletdíjak megfelezéséről szóló előterjesztésemet   - miszerint a képviselők is hozzanak egy kis áldozatot -  a Fidesz-KDNP képviselői napirendre sem voltak hajlandóak venni.

Tudni kell, kommunális adó összesen négy kerületben volt eddig, de nehéz gazdasági helyzet ide vagy oda most sem vezették be Zugló kivételével egyetlen más kerületben sem. Máshol ugyanis nem költenek ennyit felesleges dolgokra. Nézzük min lehetne spórolni.

Sehol nincs például a kerület által fizetett Operett Gála ahol a kerület úri közönsége mulat. A zenekar az éves cehhért húzza, a Stefánia bérleti díjáról, a szólóénekesek gázsijáról egyelőre nincs információ.

 

Egyetlen kerület sem tart fenn házi zenekart, mert ez iszonyú drága mulatság. A Zuglói Filharmónia 2012-ben 103 millió forintjába fog a kerület lakosságának kerülni.

Ezért a pénzért a kerületben négy naponta lehetne látványos utcabált színvonalas élőzenével  megrendezni. Nem véletlen, hogy a Papcsák által megrendelt átvilágítás külön pontban emelte ki, hogy a zenekar fölösleges luxus. Más kerületekben nem költenek a kerület átvilágítására 12 milliót, hogy utána ne tartsák be annak tanácsait.

Díszkivilágítás a Thököly úton. 14 millió. ha szarul megy ne díszkivilágítsunk. Spóroljunk.

CD osztogatás. Az önkori 2,5 millióért gyártatott CD-t, melyet a polgármester a Bosnyák téren szétosztogatott. (majd beszedi tőlük kommunális adóban a sokszorosát) 

Nem alkalmaznak az eddig kettő helyett három alpolgármestert, akinek a bére és annak járulékai hozzávetőleg 12 millióba kerülnek évente. Nem fújják fel a polgármesteri irodát és kabinetet, ahol mára már kb. tucatnyi szerződéses és közalkalmazott dolgozik. Az ő költségük, bérük hozzávetőleg 50 millió forint évente.

Nem költenek címer cserére hozzávetőleg 2 milliót.  Képviselők limitáció nélküli mobiltelefon vásárlása 1,8 millió forintba került. Van aki szerénységében 160.000Ftért vett okostelefont. Nordic Walking 490.000Ft.  Filmgyártás támogatására 1 milliót szavaztak meg.

Más kerületekben nem hoznak létre új Kft-ket. A Médiaszolgáltató a Közterület fenntartó és az Eszközkezelő kft. igazgatói és felügyelő bizottságai 20 milliós kiadást jelentenek évente. nem költenek az eddigiekhez képest kétszer annyit, mintegy 48 milliót a kerületi médiákra.

Nem költenek a vagyonkezelőt és a hivatalt elbarikádozó beléptető rendszerre és üvegajtóra kb. 2 milliót. Nem adnak hozzávetőleg 8 milliós jutalmat a vagyonkezelő igazgatójának.

Nem költenek erdélyi utazásokra, 1,2 milliót, Tisza István baráti társaságra 1 milliót, jogi és egyéb megbízási szerződésekre hozzávetőleg 80 milliót.

 

 

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://varnailaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr703549615

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fighting 2012.01.28. 11:43:34

Nagyon szép!:( Köszönöm annak a sok idiótának, aki lehetővé tette, hogy narancsos diktatúrában "élhessünk".
Majd elfelejtettem, az élethez munka is kell. Na ez az ami nincs otthon. Dolgozhatsz éhbérért, de már arra is kevés, mert mindig jön egy új adó, hogy a diktátornak nehogy csökkenjen az életszínvonala. Magyarországra talán a legigazabb, csak két dolog biztos az életben. A halál és az ADÓ!
süti beállítások módosítása