HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 106 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

A kötvényt elnapolták, de kiosztottak néhány kokit

2011.11.19. 20:01 varnai

Ahogy a nagyvezír tanulékony helytartójához illik Papcsák polgármester úr itt Zuglóban is erőből akarja letörni az ellenvéleményeket. Várnai képviselő úgy látszik nem tanult a Humán Bizottságból való visszahívásból (feljelentette a tekintetes urat) ezért újra lesújtott a Baktalórántházi  ököl.

Amúgy az inkriminált bérbeadást a Zöld Zugló magazin első adásának riportfilmje járja körül:

 

Akkor a mozi után a november 17-i Testületiről:

Jó szokásukhoz híven ott helyben osztottak ki egy előterjesztést a visszahívásomról. Írásos indoklással nem is próbáltak bajlódni.  Bihary képviselő, Papcsák parlamenti titkára volt a bátor előterjesztő. Szóbeli indoklásában elmondta, hogy én többször eltévesztem az ő nevének végén az ipszilont, és az ősei pedig megküzdöttek érte, és ezért a hazáért is, de ez nekem bizonyára nem jelent semmit. Még a sajátjai sem tudták megállni nevetés nélkül. Papcsák kontrázott, egy Zuglapot lebegtetve feljelentéssel fenyegetett. Itt szeretném megköszönni neki, hogy a Képviselő testületi ülésen reklámozta szerény kiadványunkat - utána többen is kérték, hogy juttassak el hozzájuk egy-egy példányt. Lám egy éves orwelli akarom írni orbáni világ és máris becses kincs egy szamizdat, egy sima ellenzéki kiadvány. Amúgy nem tudom, hogy juthatott a polgármester úr postaládájába, hisz azt csak itt a kerületben terjesztettük, a XVII. kerületben nem. Polgármestrünk a végén okfejtésében eljutott odáig, hogy én biztattam a családja megölésére. ( az egyenlítő blogon -amihez természetesen semmi közöm  - egy általam nem ismert kommentelő írt hülyeségeket)

De mindez persze nem számított, szót nem kaptam. Kis félrevonulós nyomásgyakorlás után egységesen szavazva kizártak. Nem ezt ígérték. ( "...van egy határ.." "kicsinyes bosszúállás... nem leszek partner" ,  mondták még pár napja)  Páran ezután rám nem nézve, vörös arccal maguk elé meredve ültek. Hát nem lehet könnyű ilyen döntésekhez asszisztálni, kétségkívül.

A nap vesztese nem csak én voltam. Harrach Péter logó orral közölte, hogy immár nem ő a zuglói Fidesz-KDNP frakció-vezetője. Mint mondta, miután nem szavazták meg a Pénzügyi Bizottságban  a kötvény kibocsátást, és ezt én ráadásul a Nyílt Levélben széles körben is nyilvánosságra hoztam "megszűnt iránta a bizalom".

Nem tudom miért áltatta magát, politikuskunt már nem lehetett ilyen naiv, a bizalom sosem volt meg. Különben a polgármester nem a sajátjait hozta volna minden posztra. Különösen nem volt bizalom mióta a belső ellenzék nem szavazta meg Kovács Balázs alpolgármesteri kinevezését. Azóta Papcsák-Kovács és janicsárjai ott tettek keresztbe ahol csak lehetett és csendesen vártak mikor jön el az alkalom kicsinálni az ellenállókat.

Akit lehetett kivásároltak. Füle Bernadett például most tudta keresztül vinni, hogy 220 milliós felújításra kerüljön sor a választókörzetében lévő parányi Kövér Lajos téren. Ő lett az egyik helyettes, a másik Gyügyei úr. Már kiismertem, amikor csillogó szemmel a lemondásáról lamentál, akkor hamarosan valami új poszt hullik neki vagy valamelyik családtagjának.

 A frakcióvezető Rozgonyi Zoltán lett. Nehéz időkben kell a rendőr a csapatba. Még szerencséjük van, hogy nem Bihary úr lett kinevezve. A fidesz frakció meg is érdemli, ha nem képesek kiállni magukért. Pedig nem szükségszerűen kéne így lennie, hiszen a ciklus eleji alpolgármesteri leszavazás megmutatta, hogy akár át is vihetnék az akaratukat. És milyen jó lenne értelmesen, tárgyalva, egyeztetve vezetni ezt a kerületet. Én örülnék a legjobban.

A kerület egy pillanatra megmenekült.Elnapolták a döntést. A Nyílt Levél végül is elérte a célját. A kötvényt nem lehetett sutyiban átnyomni. Tisztában vagyok vele, a levél, a nyilvánosság  önmagában nem lett volna elég, hisz az láthatóan nem érdekli őket. Kellett a néma fideszes képviselők önfeláldozó makacskodása,  hisz a kokik ellenére nyilván ragaszkodtak hozzá, hogy nem fogják megszavazni a kötvényt. Köszönet érte a kerület nevében. 

Csak remélhetjük, hogy addig a jövő héten elfogadásra kerülő Önkormányzati Törvény valamelyest korlátokat szab majd a nagyot álmodó, településüket eladósítani szándékozó polgármesterek, képviselő-testületek számára. Amúgy pénteken a parlamentben a törvény vitájában is téma volt, hogy Zuglóban milyen következménye van, ha egy ellenzéki képviselő nyilvánosan kiáll a véleményéért.

Szintén csak remélni lehet, hogy a saját véleményükért most kiállni merő képviselőket nem győzik meg ezzel-azzal a decemberi ülésig.

 

 

 

2 komment

nyílt levél a Devizaeladósodást vizsgáló parlamenti bizottság elnökének, Dr. Papcsák Ferencnek

2011.11.17. 07:43 varnai

Nyílt levél a Devizaeladósodást Vizsgáló  Parlamenti Albizottság elnökének, Dr. Papcsák Ferenc országgyűlési képviselőnek

 

Tisztelt alelnök Úr!


Nem tudom, tudomása van-e róla, hogy a Zuglói önkormányzat 5,5 milliárd forint értékben deviza (euró) alapú kötvényt szándékozik kibocsátani.

A kötvény kibocsátás nyilvánvalóan szembe megy az Orbán kormány államadósság elleni, és különösen a devizában eladósodottság csökkentését prioritásként kezelő célkitűzéseivel.

Mindezen tényekkel feltehetőleg a kerület polgármestereként Ön is tisztában lehet, hiszen Ön, aki Zugló Polgármestereként az 5.5 milliárdos Euró alapú  kötvény kibocsátás előterjesztője, egyben a parlamenti Deviza eladósodottságot Vizsgáló Albizottság elnöke is.

Ön, mint a kötvény kibocsátás előterjesztője nyilván tudja, hogy, a „Zugló fejlesztéséért” néven kiadni szándékozott kötvény előterjesztésében nincsen semmi konkrétan megnevezett fejlesztési cél, egyáltalán nincsenek csatolva megnevezett, kidolgozott projekttervek, és persze ezért megtérülési, vagy más hatásvizsgálatok sem. A burkolt cél az évi 1,5-2 milliárdos működési hiány betömése.

 A kibocsátani tervezett kötvény, együtt 2008-ban kibocsátott 5 milliárdos CHF alapú kötvény adósságszolgálatával, közel 14 milliárdos adósságot halmozna fel, - ez a kerület éves költségvetésének 52%-át teszi ki.
A kerület 2031-ig nyögné a részleteket, évente 6-800 millió forintot fizetnénk vissza, ez nagyjából az összes eddigi felhalmozási, fejlesztési tervünket lehetetlenné tenné, sőt végképp lehetetlenné tennék a kiegyensúlyozott működést is. A mostani kötvénnyel végképp adósságspirálba löknék Zuglót. Megjegyzendő, a testület elé vitt  kalkulációk már most alábecsülik a generált adósság teher mértékét, hiszen 292 forintos Euróval számolnak, miközben az Euró  már jelenleg is 315 forint, és a közeljövőben az elemzők szerint elérheti a 350 forintos szintet.

Tudnia kell, hogy az ellenzék mellett Zugló Fidesz-KDNP-s önkormányzati képviselőinek többsége is ellenzi, Zugló érdekét nem szolgálónak tartja, a kötvény kibocsátást. Ennek bizonyítéka, hogy a Pénzügyi Bizottság nov. 14-i ülésén  az előterjesztést leszavazták. Ez bár a bizottság kormánypárti többségű, azért volt lehetséges, mivel a Fidesz-KDNP-s képviselők többsége -. Harrach Péter frakció-vezetővel az élen -  nem szavazott, így próbálván kifejezni a nemtetszését. Ettől függetlenül félő, hogy a Testületi Ülésen mivel nyomást gyakorolnak rájuk, bár nem értenek egyet vele, meg fogják szavazni.


Kérdésem, mennyire illeszkedik Zugló 5,5 milliárd forint értékű Euró alapú kerületi kötvény kibocsátása a kormány devizaeladósodás elleni küzdelmébe?


Várom gyors válaszát és intézkedését,

 


Tisztelettel, Várnai László
önkormányzati képviselő, LMP
06 20 930 89 87

Szólj hozzá!

adósodjunk el euróban

2011.11.15. 10:18 varnai

 

       A csütörtöki Testületi Ülésen tárgyaljuk a kötvény kibocsátást. Egy ekkora méretű hitel felvétele -  mert nevezzük nevén a gyereket, ez nem más mint hitelfelvétel -  2031-ig adósítaná el a kerületet. Évi 250-350 milliót kell visszafizetni és természetesen ezzel párhuzamosan nyögjük majd a 2008-ban kibocsátott 5 milliárdos CHF alapú kötvény törlesztését és kamatait is, (jelenleg 8,2 milliárd forint a hitel és a kamat értéke)  melyek évi 400 millió körüli terhet jelentenek és 2028-al futnak ki. A kapott táblázatban persze jól nem adták össze a két kötvény törlesztését. Megjegyzendő a 2008-as kötvény nagy része már elfogyott, de lényeges dolgot nem tud felmutatni a kerület. Azokat a kisebb nagyobb felújításokat, karbantartásokat végzik belőle, amik a normál állagmegóváshoz, intézményi működéshez szükségesek. A kibocsátott az 5-ből  ülünk még kb. 1 milliárdon, ez is jelzi, hogy nincsenek kidolgozva olyan projektek, amikre költeni lehetne.

Az egész kalkuláció amúgy már most nem áll  meg, hisz 292 forintos Euró árfolyammal számol, miközben az euró feltehetően valahol 310, de lehet hogy 350 forint lesz igen hamarosan.

Érdemes megfigyelni a kapott "Fejlesztési célok" táblázat  komolyságát. Nincs az a magánember, akinek egy ilyen táblázatra akár egy vasat is adna bármely bank. Mint tegnap az alpolgármester jelezte napi likviditási problémák vannak, tehát a pénz valójában a működésre, a pazarló napi gazdálkodás fedezeteként szolgál. ( pl. szintén csütörtökön szavaznak majd az erdélyi Hunyad egyházi parókiájának felújítására adunk 1.5 milliót. )

Megjegyzendő, az egész hitelfelvétel természetesen szöges ellentétben áll a Fidesz adósság csökkentő, és különösen a kormány adósság elleni harc szólamaival.

A kötvény ötletét leszavazta a Pénzügyi Bizottság. A Fideszes képviselők fele semmilyen gombot nem volt hajlandó megnyomni.

Még tán érdemes felhívni a figyelmet a kisebb lódításra az elején. A 2011-es költségvetési vitában a kötvény kibocsátás lehetőségét fogadták el, de nem döntöttek a kibocsátásról, mint ahogy ezt most a z előterjesztés állítja.

A kibocsátók a visszafizetés elkezdésekor, 2016-ban már árkon-bokron túl lesznek, míg a kerület marad itt minden fejlesztéstől elvágva, hisz a lakói évtizedekig nyöghetik a dzsentri módra jegyzett és elköltött milliárdokat.

 

 

        Nyilvános ülésen tárgyalandó

 

a Képviselő-testület 2011. november 17-ei ülésére

 

Tisztelt Képviselő-testület!

 

Tárgy: Javaslat Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzata 2011 évi költségvetéséről szóló 12/2011 (III.11.) önkormányzati rendeletében külső forrásból származóan jóváhagyott összesen 5,5 milliárd Ft összegű kötvény kibocsátásának végrehajtására, a kötvényforrás felhasználási céljainak meghatározására

 

 

I. Előzmények

 

Az Önkormányzat 2011. évi költségvetéséről szóló, Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2011 (III.11.) önkormányzati rendelete alapján a Képviselő-testület a fejlesztési (felhalmozási és/vagy felújítási) céljai megvalósítása érdekében 5,5 milliárd Ft összegben új önkormányzati kötvény kibocsátásáról döntött.

 

A Képviselő-testület döntésének megfelelően ez év júliusában összesen 10, Magyarországon önkormányzati kötvény kibocsátási referenciával rendelkező pénzintézetet kértünk fel ajánlattételre. Néhány ajánlattevő kérése alapján az ajánlattételi határidő meghosszabbításra került ugyan, azonban ezen határidőig (2011.09.07.) sem érkezett sem indikatív, sem kötelező érvényű ajánlat egyik pénzintézettől sem.

 

Az ajánlattevők részéről az ajánlattételi határidőig feltett kérdések, jelzések, illetve kérések alapján megállapítható, hogy az ajánlattétel elmaradása több tényező együttes hatásának eredménye, úgy, mint:

-         a hosszú távú, 20 éves futamidejű kötvénykibocsátás - alapvetően a kialakult pénz- és tőkepiaci helyzet miatt - több ajánlattevő részéről ma már nem preferált az önkormányzati körben,

-         a pénzintézetek nagy várakozással figyelik az önkormányzati szektor átalakításának folyamatát, a vonatkozó jogszabályok módosítását,

-         általánosságban 1-1,3 milliárd HUF érték feletti kötvénykibocsátásnál - a többségi külföldi tulajdonban lévő bankok esetében – ez a döntés már a külföldi vezetőség hatáskörébe tartozik, mely pl. az ajánlattételi folyamatot  is lassítja,

-         a gazdasági válság kialakulását, majd elmélyülését követően ma már ezt a fajta forrásfinanszírozást több pénzintézet kizárólag egyéb biztosíték (pl.: azonnali inkasszó lehetőségének biztosítása, forgalomképes ingatlanvagyon) nyújtása mellett hajlandó csak vállalni,

-         az Önkormányzat 2011. évi költségvetéséről szóló rendelete nem rögzíti konkrétan a tervezett kötvénykibocsátás felhasználási céljait és annak évenkénti ütemeit, melyet szükséges legalább főbb célkitűzésenként meghatározni.

Mindezek ismeretében, figyelemmel a Képviselő-testület által az idei évi költségvetésben az elkövetkező két évre vonatkozóan is jóváhagyott „gördülő” tervezésre, a fejlesztési célú kötvény felhasználására vonatkozó javaslatot a határozat 1.sz. mellékleteként terjesztem a Képviselő-testület elé.

 

A határozat 2.sz. melléklete tartalmazza az Önkormányzat jelenlegi (2/a) és az új kötvény kibocsátását követő (2/b) adósságszolgálatának alakulását.

 

A Magyar Köztársaság 2011. évi költségvetését megalapozó egyes törvények módosításáról szóló 2010. évi CLIII. törvény 2011. január 2-ai hatállyal módosította, kiegészítette a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. tv. 92/A. §-át. Az új szabályozás – a 92/A.§. (2) bekezdés rendelkezése - szerint amennyiben az önkormányzat éven túli hitelt vesz fel vagy kötvényt bocsát ki, a Képviselő-testület köteles előzetesen könyvvizsgálót megbízni és a könyvvizsgáló köteles a tervezett kötelezettségvállalással kapcsolatos szakmai véleményét a Képviselő-testülettel ismertetni. Az előzetes véleményről a Képviselő-testület a pénzügyi szolgáltatást nyújtó pénzintézetet köteles tájékoztatni.

 

A kötvénykibocsátással kapcsolatos kötelezettségvállalásról szóló könyvvizsgálói véleményt a határozat 3.sz. melléklete tartalmazza.

 

 

II. Bizottsági vélemények

________________________________________________________________________

 

Az előterjesztést a Pénzügyi Bizottság tárgyalja meg. A bizottság véleményét a bizottság elnöke a Képviselő-testületi ülésen ismerteti.

 

 

III. Határozati javaslat

________________________________________________________________________

 

1.    Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzata Képviselő-testülete 2011-2013. években megvalósítandó fejlesztési céljai finanszírozása érdekében összességében 5,5 milliárd HUF vagy 5,5 milliárd HUF-nak megfelelő EUR értékű zártkörű kötvény(eke)t bocsát ki. A kötvény(ek) futamideje 20 év, a türelmi idő 5 év.

 

Határidő: 2011. december 31.

Felelős:         Dr. Papcsák Ferenc polgármester

 

 

2.    Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzata Képviselő-testület az 1. pontban meghatározott maximalizált összegben történő zártkörű kötvénykibocsátás(ok)ra az ajánlattétel, illetve a részajánlat tétel lehetőségét az alábbiak szerint biztosítja:

a)   egy összegben 5,5  Mrd HUF, illetve HUF-nak megfelelő EUR alapú kötvény („Zugló fejlesztéséért 2011.” kötvény)

b)         1,5 Mrd HUF, illetve HUF-nak megfelelő EUR alapú kötvény („Zugló fejlesztéséért 2011./A” kötvény)

c)    1,5 Mrd HUF, illetve HUF-nak megfelelő EUR alapú kötvény („Zugló fejlesztéséért 2011./B” kötvény)

d)         1,2 Mrd HUF, illetve HUF-nak megfelelő EUR alapú kötvény („Zugló fejlesztéséért 2011./C” kötvény)

e)    1,3 Mrd HUF, illetve HUF-nak megfelelő EUR alapú kötvény („Zugló fejlesztéséért 2011./D” kötvény)

 

Határidő:      2011. december 31.

Felelős:         Dr. Papcsák Ferenc polgármester

 

 

 

3.    Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzata Képviselő-testülete a jelen határozatban foglalt kötvénykibocsátásból származó forrás felhasználási céljait és évenkénti ütemeit az 1. számú melléklet szerint hagyja jóvá.

 

Határidő:      2011. december 31.

Felelős:         Dr. Papcsák Ferenc polgármester

 

 

 

4.    Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzata Képviselő-testülete az Önkormányzat adósságszolgálatának alakulását a 2/a-2/b.sz. mellékletben foglaltak szerint tudomásul veszi.

 

Határidő:      2011. november 17.

Felelős:         Dr. Papcsák Ferenc polgármester

 

 

 

5.    Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzata Képviselő-testülete a megbízott könyvvizsgálónak a kötvénykibocsátással, mint tervezett kötelezettségvállalással kapcsolatos szakmai véleményét a 3.sz. mellékletben foglaltak szerint tudomásul veszi.

 

Határidő:      2011. november 17.

Felelős:         Dr. Papcsák Ferenc polgármester

 

 

 

A határozathozatal a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 92/A. § (2) bekezdése értelmében minősített szótöbbséget igényel.

 

Budapest, 2011. november 09.

 

 

 

 

                                                                 Dr. Papcsák Ferenc          

                                                                       polgármester

 

A „Zugló fejlesztéséért 2011.” kötvényből származó forrás

előzetesen tervezett fejlesztési célú felhasználása

 

 

 

Adatok e Ft-ban

Fejlesztési cél megnevezése

Kötvény forrás

 2011. év

Kötvény –forrás

2012. év

Kötvény-forrás

 2013. év

Intézmények átfogó teljes felújítása, beruházása

500.000.000-

 

 

Nem lakás céljára szolgáló helyiségek felújítása

 

500.000.000.-

1.000.000.000.-

Intézmények energiaracionalizáló felújítása, beruházása

 

 

2.500.000.000.-

Bosnyák téri piac teljes felújítása

 

 

1.000.000.000.-

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Összesen:

500.000.000.-

500.000.000.-

4.500.000.000.-

A 2011-2013. évre várható felhasználás összesen:   5.500.000 ezer Ft

2 komment · 2 trackback

süti beállítások módosítása