HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 106 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

lapszemle

2011.02.08. 10:36 varnai

Megjelent a legfrissebb Zuglói Szabad Nép, - Érdemes néhány részletre felhívnom itt a figyelmet. 

Először is, a blogom címe immár a második számból kerül ki, az általam adott interjúból egyeztetés nélkül kihúzásra. Ez igen bosszantó és sajtóetikai szempontból is megkérdőjelezhető húzás - ez esetben szó szerint is - miért ne közölhetné egy képviselő a közpolitikai tartalmú blogja címét a választókkal? Vicces, ahogy a válaszadásban mindig el kell térnem a felvetett sugalmazó kérdésektől, hogy elmondhassam, amit gondolok, amit fontosnak tartok. Sajátos az interjúm végéhez biggyesztett szerkesztői riposzt.

A másik átküldött cikkem és kép az Ajtósi vonalában lévő Hungária kőrút alatti aluljáróról, a balasetveszélyesen lógó kőlapokról indoklás nélkül kimaradt. Ha rosszmájú lennék azt mondanám, kellett a hely a "Weinek Dudogló gyanúsított" cikk megismétléséhez. Csak beleépül az emberek agyába a szókapcsolat!

Ebben a számban sem adták alább hat Papcsák képnél. Nekem a címlap tetszik a legjobban. Alternatív képaláírásként javasolható : " A polgármester horgászélményeiről mesélt", esetleg "A polgármester megmutatja ezentúl mekkora házakat lehet építeni Zuglóban", netán "Baktalórántházán ekkora kolbászokból van a kerítés",  vagy ne adjisten, "én vagyok a rezzenetlen arcú kétpisztolyos, és mindenki le van tartóztatva" ? Kérem, kommentjeikkel segítsék a helyes képaláírás megtalálását.

Érdemes jobban megnézni a jegyző arckifefejezését is. Ilyen az ember arca egy jól sikerült közös megegyezéses felmondás után.

A címlapra került a Kommunizmus Gyermekáldozatai című konferencia meghívója. A hatásvadász cím mögött a kifejtés "a történelem e szörnyű korszakát, a gonosz hatalmát, ahol a gyerekek is a hatalom ellenségei, áldozatai voltak".

A fene tudja, a dartvéderes felvezetés a gonosz hatalmáról nekem erősen túlzó, nem ellenségeket kéne gyártanunk, és gyűlölet félórákat tartanunk. Szerintem a kerületnek a kerülettel kéne foglalkoznia, például helytörténeti előadásokkal, és nem hangulatkeltéssel. Az ilyen a múltat megítélő kampányokkal félre is nyúlnak, nem szereznek vele pontokat a lakosság nagy részénél, hiszen a "zemberek" nem szeretik, ha a fiatalkorukat pokolként mutatják be nekik. Nem is volt az. Ha másért nem azért, mert akkor voltak fiatalok.  Az előző fidesz korszak is emiatt a kultúrkampf miatt bukott el.

A magam részéről mint a "kommunista korszakban" felnőtt gyerek nem éltem meg olyan szörnyen. Voltam úttörő- és gyerektáborokban, Soltvadkerten nem tengett túl a mozgalom, inkább cserkésztábor volt, és ebből a szempontból mindegy, hogy zöld, vagy piros nyakkendőben van a zászlófelvonás a számháború elött.  Rengeteg történelmi sorozattal építették a nemzet tudatot, Egri csillagok, Tenkes kapitánya, (itt lakott Zenthe Ferenc az agysebészet mellett  és falkában kisértük, ha összefutottunk vele) és hát a Bosnyák téri szabadidőközponti napközik maradtak meg. (azt nem a kommenisták adták el) Az apukám ellenben a Horthy korszakban volt gyerek (1929-ben született) nem mesélt olyan vidám dolgokat, meg persze eszembe jut Móra Ferenc mezítlábasai, József Attila versei. Szerintem a 60'as évektől 89'-ig többet törődtek, költöttek a gyerekekre, oktatásra, a szabadidőre mint ma.

Megállapodást kötöttünk a mérnökökkel, szól a hír 4. oldalon. Hogy konkrétan mit fognak segíteni az nincs leírva. Egy kicsit tartok a mérnököktől, ők a régi iskola szerint tanultak, gondolkodnak, leginkább építeni, fejleszteni szeretnek. Mit tagadjuk, ebből élnek.

Sajátos mondat csúszik ki Gyügyei Attila Fidesz-KDNP-s képviselő szájából az 5. oldalon: "Azoknak akik húsz évig uralták Zuglót és elherdálták a vagyont, a génjeikben van a lopás." Nem tudom kire gondolhat "azok" megnevezéssel a képviselő, és van e bárki, akinek a génjeiben van a lopás...   különösen ijesztő stigmatizálás ez egy egyházügyi főtanácsnoktól.

Rendet a lelkekben, rendet a közéletben címmel tanácskozás. A polgármester úgy vélekedik, hogy az emberek lelkében és gondolkodásában kell rendet tenni. Én a magam részéről jobban szeretném,  ha a polgármester csak a közterekkel foglalkozna. A cikkben elhangzik egy fura szám: Zugló lakosságának közel 20%-a mélyszegénységben él. Nem túlzás ez? Vajon honnan vették?                                                                            A meghívott papok között valamiért nem volt ott Pajor atya, a környékbeliek lelki üdvéért hajnalonta szilaj harangozással kűzdő harcias Kassai téri pap, vajon miért?

Remek az óvoda fejlesztés terve, a társasházkezelés rendszerének átalakítása viszont elég homályos dolog, gyanúsan kevés a konkrétum. Ennek utána kell nézni.

Sok sporthírrel, bűnüggyel, és polgármesterünk tarkójával zárul az újság.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

komment · 2 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://varnailaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr92646349

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Levendel Júlia - MÉG A KILINCS IS 2011.02.13. 11:29:05

Ország Lili | PanaszlevélELKÉPZELEM, HOGY ELKÉPZELIKínos jelenet: József Attila pénzt kér Babits Mihálytól. Persze nem „közvetlenül“, nem lesi meg a lakása vagy a szerkesztőség előtt, kalap levéve nem áll elé, nem beszél hozzá, de úgy képze...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása