HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 106 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

A Titanic zenekara

2010.12.16. 12:53 varnai

A tegnapi testületi ülésen kiosztásra került az új polgármester által rendelt  igazságügyi szakértői vélemény, melyben a Zuglói Önkormányzat gazdálkodását vizsgálják. A prezentációban 100 súlyos pontban követik egymást a megállapítások.

Véleményem szerint a könvvizsgáló profi volt, - és bár a megrendelésben lehetett politikai szándék, a megállapítások nem voltak elfogultak - ,mint mondta, rengeteg önkormányzatot vizsgálnak, és több mint tíz kerületet világítottak már át – és véleménye szerintem alátámasztotta legtöbbünk megfigyeléseit, megérzéseit.
Röviden, Zugló gazdálkodása pazarló. A kerület 7.2 milliárd forint adósságot halmozott fel. Az eladósodás oka:
Nincs konzisztens célrendszer,
van ötletszerű fejlesztés,
nincs fenntarthatósági vizsgálat,  
nincs bevétel érzékenység,  nem szedünk helyi adókat,
van pazarlás, rengeteg célra adunk pénzt,
nincs gazdálkodási fegyelem,
van felelőtlen vagyongazdálkodás,  a vagyonkezelő döntései átláthatatlanok,
nincs ellenőrzés, kontrolling.
A 66. megállapítás:  „A Zuglói Filharmónia tagjai a Szent István Zeneiskola volt tanárai, terveik szerint önfenntartásra rendezkedtek be, mely nem valósult meg. Koncertjeik ingyenesek, lemezfelvétel nem készül, forrásteremtő tevékenységet nem folytatnak. Mivel a zenekar nem közhasznú szervezet, vele közhasznú feladatellátásra vonatkozó szerződés nem köthető. A zenekar önkormányzattal kötött megállapodása 2010 dec. 31-el megszűnik, igy további működtetése nem javasolt.”
Ehhez képest a tegnapi testületi ülésen a zenekar támogatását az eddigi 50millió forintról 100 millióra emelték a képviselők. (csak az arányok kedvéért :ez két általános iskola teljes évi költségvetése) A javaslatomat, hogy a zenekar költségvetése 2011- ben ne változzon, keressen szponzorokat és minden igy megszerzett forint mellé adjon egyet az önkormányzat, elutasították. Mint a fideszes képviselők mondták, ők a kerület kulturális zászlóshajója, -  bár szerintem a kerület lakosságának nagy része azt sem tudja, hogy léteznek.
Kétség kívül, az elmúlt hónapokban döbbenetes volt látni azt a lobbimunkát, amit Záborszky Kálmán az iskola és zenekar vezetője kifejtett, hogy az új politikai szélbe forduljon a zászlóshajó. Emlékezhetünk a Választási Bizottság által is elítélt Orbán Viktor beszédre az iskolában, a polgármester intézményvezetői találkozó sorozat befogadásáig,  a képviselők és majd mindenki számára tiszteletjegyes  a Művészetek Palotájába rendezett koncertrig, melyen a karnagy végig a polgármester mellett sürgölődött, a  suliban megrendezett Márton Áron emléknapra, és  az egészet megkoronázta a  most önkormányzati pénzen gyártatott, ingyen osztogatott DVD, - melynek hátoldalán maga Papcsák Ferenc mosolyog.
A kerület többi intézményvezetője, a hivatal pénzügyesei rosszallóan és tehetetlenül nézik azt  a rést, amit a zenekar évről évre üt a költségvetésben.

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://varnailaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr482519465

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kodó tamás 2010.12.17. 20:42:01

VL! a Garaba helyére van esély esztergomi mintára közös ellenzéki jelöltet találni? nincs vki értelmes ember akit ez érdekel? hogy álltok ezzel? a választás mikor lesz? kb?

Ordnassac 2010.12.17. 20:49:22

@kodó tamás: Garaba lemondása dec. 31-től hatályos. Ezt követően január végéig ki kell tűzni az időpontot, aminek a lemondás utáni négy hónapon belül kell lennie. Ergo ez lehet március vagy április.

kodó tamás 2010.12.17. 20:51:32

@Ordnassac: te mindenhol ott vagy? miért nem tanulsz vizsgára...

és a másik fele? lesz EGY jelölt? Apárt ellen?

fighting 2010.12.20. 19:37:51

Ezért nem sikerül például a kerület legnagyobb általános iskolájának(Mező Ferenc)egy normális tornatermet építeni (persze tudom a panelprolik gyerekei járnak oda), mert egy ilyen "csodálatos" testületre csak úgy 100 millkát kihajít az önkormányzat. Éljen Papcsák!, Éljen a Fidesz!:P
süti beállítások módosítása