HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 106 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

"Újra életre kelt a Bosnyák tér!"

2013.12.16. 15:41 varnai

Ha életre nem is kelt, az bizonyos, hogy az elmúlt évben bosnyakavatas.jpgtöbbször is átadták és bőven költöttek rá.  Megszemlélték, gyeptégláztak hóesésben, avatták négyesben, kettesben, megáldották, leleplezték,  és ahogy egy jó Udvari Harsonától elvárható a Zuglói média minduntalan tudósított róla.

(ha tetszett az írás kéretik lájkolni, megosztani!)

Mindösszesen ráköltöttek 334 millió forintot. (plusz a templomtoronyra adott eddigi 40 millió) Tulajdonképp  a rég elmaradt parkrendezést, rendbetételt pótolták. Ez önmagában érdem. A közvetlenül templom bejárata előtti rész kifejezetten jól néz ki, elég is lett volna.

Sajnos a nagy tenni akarásban kivágtak harmincegynehány nagyobb fát,  leraktak sok száz négyzetméter műkövet, építettek egy fantáziátlan de zajos szökőkutat, letettek egy tucatnyi padot, a meglévő szocreál nőalak mellé még  egy hasonló ivókutat is adott a bolgár önkormányzat.

Hogy mi került ezen 334 millióba, nem tudom. Az tudom, hogy a közbeszerzést trükkösen kétfelé szedték,hogy  az értékhatárokat gondosan a nyílt közbeszerzés 150 milliós határa alatt tarthassák. Azt is tudom -  bár a Zuglói Újság csak a megnyert pályázatokról ír - hogy a kerület pályázott a főváros KÖZ-TÉR pályázatán a Bosnyák tér terveivel, de nem kapott egy vasat sem. Mert ez a terület nem igazán alkalmas térnek, azaz nem érdemes rá költeni. A tér ugyanis nem itt van.

Végül is a fák kivágása után lett egy nagy üres, árnyék nélküli placc, ahol nem nagy élmény lenni. Drága és rideg akár egy CLS Mercédes. A barátságtalan fények ,a zajos szökőkút még azt is elzavarja, aki megpróbálná otthon érezni magát. A tér hangulattalan, ez nem pénz, ez ízlés kérdése.

A kialakított placc ugyanis több ok miatt sem tud térré válni, még csak igazi közparkká sem. Egyrészt nem veszik körbe boltok, étterem, nincs a közelben cukrászda, egy söröző, amely kitenne pár asztalt.  Másodrészt nem veszik körbe lakóépületek sem, nincs lakó aki leslattyogna a kutyával. Harmadrészt nincs rajta  átmenő forgalom, hisz a gyalogos áramlás útvonalából lényegében kiesik. Mindezek okán a tér néptelen.

Egy sehonnan sehová vezető ösvény vezet,  - immár műkövön - egy templom kőfala és egy  fölé hajoló nyolc emeletes ocsmány irodaház homlokzatának falansztere  között, melyek, most hogy a fákat megritkították különösen kellemetlen szélcsatornát alkotnak.

park_2566.jpg

Most 12 millióért próbálják télvíz idején belakni, elismerésre méltó, de reménytelen vállalkozás. A hétköznap  eleve esélytelen, vasárnap délután pár tucat ember lófrál, a nemzetiségiek és családtagjaik nézik saját produkcióikat, kivezényelt önkormányzati alkalmazottak fagyoskodnak, pálinkáznak. Pár lakó is körbenéz, aztán gyorsan odébbáll.

szinpad_2592.jpg A mostani hétvégén a nemzetiségiek kaptak " lehetőséget", hogy megtöltsék  a színpadot és a teret. Ők igyekeztek, de a ruszin néptáncosok és népzenészek, be kell látnunk, nem azok, akik jelentős számú közönséget hoznak. 

templomfal_2585.jpgEz a zöld izé középen az advent, mögötte a templom szigorú terméskő fala.

cartographia_2587.jpgDübörgő forgalom. A bódékat  kezdő rendezvényként ingyen adjuk a vállalkozóknak. Talán így megérte. Nekik.

 

Az igazi Bosnyák tér meg maradt ott és úgy, ahogy eddig, és ahogy harminc éve télen nyáron kinéz.

bosnyak_sinek_net.jpg

A rozsdás drótkerítés és a sehová vezető sínpár által létrehozott senkiföldje úgy vágja ketté a Bosnyák teret, mint fénykorában a berlini fal Berlint.

. A füstöt fújó, zajt köhögő lerobbant buszok között a piacra tartó nyugdíjasok vonszolják utánfutóikat, kockáztatják életüket a töredezett zebrán. Túlélésre játszva lehajtott fejjel húznak a buszra váró fagyoskodó átszállók és a mindenféle illegális árusok, gyanús alakok között.  Ezen a téren mindenki igyekszik amilyen gyorsan csak lehet túljutni.

A tér egyik felén az átszállókat kiszolgáló kisboltok, 10174_bosnyakter.jpgvegetáló ruhaboltok. Odébb az eladott és lerombolt Sport és Szabadidőközpont távolabb a tanuszoda hűlt helyét veri fel a gaz, az előző ciklus ostobaságát hirdetve. A 30 éve semmit sem változott piac, a lángossütő és a BKV konténerek mögött ott a park, aminek a szebbik részét kisajátította a templom, (még soha senkit nem láttam a  privát kertjükben, igazi keresztyénhez illő jó cselekedet volna visszaadni a köznek)  másik oldalon a BKV Remiz, aminek már rég valahol Kőbányán, iparterületen kéne lennie. A 44-es villamosnak csak a sínei maradtak, a beígért metró sehol.

El kell ismerni, a "bosnyák" nem tér, ez csak egy kereszteződés. Tán nincs tér a fővárosban, ami ennyire nem változott, azaz csak pusztult az elmúlt negyven évben. A Bosnyák tér a főváros és a kerület, a tehetségtelen városvezetések közös szégyene.

A múlt hétvégén Óbudai főtéren koriztunk és este, mert jó hangulat volt, visszamentünk. A teret hangulatos műemlék épületek veszik körül, van amelyikben száz éve vendéglátás folyik. (Elismerem, ezzel az adottsággal nehéz versenyezni, mindazonáltal nem oly rég még  a hivatal autói is parkolhattak a téren) A teret Krúdyt idéző macskakő borítja,  barátságos, emberléptékű szobrok, hangulatos melegfényű kandeláberek állnak. Pici, de ingyenes jégpálya vonza a térre a környékbelieket, körülötte rengeteg árus. A tér zárt, beszorul a a gyerekzsivaj, a forraltbor, a sült kolbász illata. Az intim tér tele sétáló jókedvű emberekkel, a színpadon a Makám húzza,  a közönségben feltűnik Bús Balázs polgármester és bár adventi gyertyagyűjtés alkalmából Varga Mihály miniszter is színpadon szónokol, Bús nem megy fel vele a színpadra.  Na, ez már valami.

karacsony1.jpg

komment

Címkék: advent közbeszerzés avatás papcsák Bosnyák tér parkfelújítás óbudai főtér köz-tér tértervezés

A bejegyzés trackback címe:

https://varnailaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr215694386

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

OkoskaTo:rp 2013.12.17. 14:10:47

Annak nem sikerült utána járni, hogy a zebrákat miért hagyták meg macskakövesre a fenenagy útfelújítás során? Mementónak? Vagy mert itt sem lesz Orbán-esküvő?

Azt se felejtsük el, hogy a Cartografia-irodaház amúgy is zsúfolt parkolóját csípték le a parkosításhoz. Lehet, hogy esztétikusabb, de így a szintén túlzsúfolt piac felé tolódtak át a korábban itt parkoló autók.

OkoskaTo:rp 2013.12.17. 14:11:54

@OkoskaTo:rp: Ja, és a Bosnyák ugyanúgy tér, mint a Pongrácz Gergely tér, vagy a Reiner Frigyes tér.
süti beállítások módosítása