HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 106 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

Évnyitók - polgármester nélkül

2013.09.03. 11:14 varnai

Ünnepélyes tanévnyitót tartottak pénteken az önkormányzat épületében.  Bár a meghívót a polgármester írta alá, a Szeretem Zuglót polgármesternek nem sikerült megtisztelnie a kerületi  iskolák és óvodák igazgatóit megjelenésével, - annak ellenére, hogy az oktatási területet közvetlenül a saját hatáskörébe vonta. Megjegyzem, már tavaly év végén sem sikerült megtisztelnie őket.

Mindenesetre a tanév beindításának őrületét otthagyva felsorakozott az összes igazgató, a gimnázium igazgatók kivételével mind hölgyek. A képviselők közül Bátki és Gyügyei urat láttam megjelenni.

Rozgonyi alpolgármester beszédmondásban a szokásos formáját hozta, minden nagyon szép, minden natyon jó,  az intézményi felújítások remekül állnak.  Az igazgatók meg  csak néztek egymásra, meg sandítottak a mennyezetre, mikor szakad ránk.

A Klebersberg helyi vezetője a megszokott fehér kosztümös örök mosollyal az arcán most elmondta a beiskolázási káoszban sokáig titkolt számokat. Végül négy helyen indítottak csak új osztályt, azt viszont elfelejtette megemlíteni, hogy mindenhol 32 főre kellett emelni az elsős induló osztályok létszámát. A eredetileg engedélyezett és még sikeresen tanítható létszám 28 fő. Ennyit a sokszor proklamált minőségi oktatásról. Az év diákja és pedagógusa díjakat azért átadtuk.

A Városgazdálkodási Zrt igazgató-helyettese Réti úr megmutatta, hány helyen végeztek felújítást. Jó lenne látni egy excel táblát -  ha jól tudom megint sikerült meghívásosra csinálni az összes közbeszerzést... és hetekig húzni a hivatali útvesztőkben a szerződés aláírásokat, ezzel a munkaterület átadásokat.  Értesüléseim szerint a bölcsődékben sok helyütt inkább visszamondták a felújítást, mert már csak szeptemberben kezdték volna. De például a Munkácsy Mihályban is csak most akarnak belekezdeni a tornaterem felcsiszolásába.

Kérdéseket feltenni, panaszokat elmondani, javaslatot tenni, pl. a fenntartó átadás,  munkamegosztás, pótlékok bér változás, felújítások, státusz elvonások és egyéb forró ügyekben  nyilvánosan nem lehetett.  Még a végén nem csak egyirányú tájékoztatás, direktíva kiadás, hanem párbeszéd, információcsere alakult volna ki. Az intézmény felújításokat bonyolító alkalmazottakat később a svédasztalos trakta közben egyénileg meg lehetett keresni, volt is sorban állás, panasz sorolás.

------------------------------------------

Hétfőn betagozódva az iskolák felé igyekvő ünneplős iskolások, táskát cipelő szülők folyamába én is évnyitóra mentem a régi iskolámba, a Lisztbe.  Nem csak én, de ide járt az anyukám is 1948-tól '51-ig, és talán a fiam is ide fog járni. A múlt heti felújítás állásához képest a különbség megdöbbentő volt, iszonyat mennyiségű munkát, takarítást végezhettek el a hét végén. A takarítónők szegények reggel fél nyolckor holtfáradt arccal még a folyosói székeket törölgették. Láthatóan sem ők, az igazgatónő, sem a tanári kar nem aludt az elmúlt napokban. Ahhoz képest, hogy ők szenvedték meg, próbálták helyrehozni, hogy a hivatalban egy hónapot csúsztak a szerződés aláírással, a munka elkezdésével - ehhez képest senki nem tolta ide a képét az önkormányzattól. A körzetes képviselő, Rátonyi Flóra nem volt látható. Mint kiderült még sosem járt iskolai rendezvényen, miközben őt delegálta a testület az iskolaszékbe is bár még egyszer sem vett rajta részt. Kétségkívül az okmányirodai büfé megszerzése, üzemeltetése ennél profitábilisabb időtöltés.

Mindazonáltal bevezető műkő út még hiányzott, ( jobb mintha összecsapták volna, és reméljük mást nem csaptak össze) minden építőanyagot bedózeroltak az udvar egy sarkába. A frissen, parkoló minőségben leaszfaltozott udvar egy kissé meghökkentette a szülői minőségben megjelent kerületi főépítészt is, a tervekben nem erről volt szó, nem is ilyen aszfalt való egy sportpályára, még megpróbálok elintézni egy műanyag burkolatot.

Kissé döcögve, de beindult a himnusz is, ( a Farkas Imre Úttörőcsapat, Vigyázz! elmaradt, a zászló dobszavas behozatalára sem kért engedélyt az úttörőpajtásnak öltözött igazgató-helyettes és a Kindzierszky sem ájult el... ezek a '70-es évek rituáléjának kötelező elemei voltak : ) A suli világossárga homlokzata, tégla díszei, gyönyörű kőfaragásai most látszottak először - az én emlékeimben a suli irgalmatlan nagy kormosfekete monstrumként élt.

----------------------------------

A Városligeti Kéttannyelvűben országos csinadratta volt, a sulikba delegált rendőrökről tartottak sajtótájékoztatót az országos rendőrfőkapitány-helyettes, oldalán Kardos Pállal, a Kerületőrség és Polgárőrség vezetőjével. Ennyi rendőrt csak komoly bűneseteknél látni fontoskodni...  Remélem akkor is látni majd legalább egy rendőrt, amikor a messzi földről érkező luxusautós szülők másodikként parkolva reggel fél nyolctól negyed kilencig eldugaszolják az egész Hermina utat, megbénítva a troli közlekedést is, mert csemetéiket közvetlenül a bejáratig akarják fuvarozni.

---------------------------------

Az önkormányzat hivatalos évnyitóját a Telekiben tartották. A polgármester itt sem jelent meg, a képviselők közül Tildy és Bihary urak ( kéményseprő frakció) illetve Bátki úr jelent meg. Rozgonyi alpolgármester a gyerekkoráról beszélt, és  életre szóló bölcs tanácsokkal látta el a diákokat, (Ferdinandy hatástalanított alpolgármester mimikája eközben elég sok mindent elárult) A KLIK vezetője a szokásos fehér kosztümben karcsún mosolyogva beszédébe ágyazva remek idézeteket mondott. Az egyik diáklány viszont olyan népdaléneket levágott, hogy az öreg gesztenyefákon leső rigók is elhallgattak, míg az utána jövő néptáncosok kiverték a port a színpadból, a végén a kalaplerúgásért külön pontot adtam : )

A tavaly fura körülmények között kinevezett igazgató elmondta mit végzett eddig, az új arculathoz tartozó halványlila nyakkendőből még Rozgonyi alpolgármester is kapott,  és milyen új tervei vannak, illetve bemutatta a tanári kar új tagjait. Tavaly lendületből rúgta ki az egyik igen népszerű igazgató-helyettest, a másik magától távozott, illetve több tanár is elment a suliból. Az általa erőltetett, a tanári kar ellenkezését kiváltó igazgató-helyettesről elismerte, hogy nem vált be és nyugdíjba küldte, de a tanári kar szerint az újonnan kinevezett helyettesek sem a legalkalmasabbak. Hiába, nem lehet egyszerű harmincévesen minden vezetői gyakorlat nélkül idegen terepen személyzeti politikát folytatni. A hangulat a tanáriban még nem javult.

A múlt héten megszavazott tanári életpályamodelles béremeléssel  igen sok gimnáziumi tanár nem jár jól,  a Telekiből ráadásul még elvettek státuszokat is, pl. a szabadidő szerezőit. A régen ígért felújítások csúsznak, de még az apró karbantartások is elvesznek a fenntartó és a Vagyonkezelő süket fülei között.  Feltehetően az igazgató úr nem ezt  várta a NER-től. A suli homlokzata évek óta omlik, baleset veszélyes, simán bérbe adható lenne egy világháborús film forgatásához. Szorgalmazásomra a protokoll után gyorsan számba vettük a problémákat, mit kéne megcsináltatni, Rozgonyi alpolgármester ígéretet tett a gyűrű rögzítésére... A felmenő rendszerben egyre több osztályban bevezetett mindennapos testnevelés megoldása láthatóan minden suliban lehetetlen feladat.  Bár  évek óta üresen áll a konyha, mely tornaszobának alkalmas lenne, és mind a kéttannyelvű, mind a Teleki szeretné, az igazságosság jegyében nem kezdünk vele semmit.

---------------------------------------------------------------

A sulik most országszerte szimultánban küzdenek az új köznevelési törvénnyel, a 4 óráig iskolába kényszerített diákok elhelyezésével,  zeneórák áthelyezésével, értelmes foglalkozások kiagyalásával,  az órarendek ehhez igazításával, a szülők meg fizethetnek be ebédre, de az sem lesz egyszerű, mert az iskolai ebédlők nemigazán alkalmasak közel az össes gyerek megebédeltetésére...  majd ír mindenki kikérőt, és minden megy,  ahogy eddig. Kezdődik a hit és erkölcstan oktatás, ehhez is plusz termek kellenek, miközben fel alá futkosnak  folyosón a mindennapos testneveléses a tornaterembe nem férő osztályok. A tanárok meg október végéig izgulnak, a 6o%-os béremelés minusz az eddig kapott túlóra pótlékok végül összességében mennyi fizetés emelést hoznak. Láttunk már rendezettebb káoszt is.

Szólj hozzá!

Címkék: Címkék

A bejegyzés trackback címe:

https://varnailaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr485489378

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása