HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 106 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

Egy Turul kiadva!

2012.06.04. 12:05 varnai

Az előző bejegyzésben  május 31-i  ülésen a szégyenteljes igazgató választás során a NEM BESZÉLŐ képviselőkről írtam. Most a NEM LÁTÓKRÓL írok.

Ezen az ülésen  került sor a Thököly út Dózsa György út sarkára tervezett Trianon Emlékmű pályázatra érkezett művek elbírálása is. Tudni kell, az előző pályázatot színvonalas mű hiányában eredménytelennek nyilvánították. A Budapesti Történeti Múzeum szakértői bizottsága ( két szobrász, egy művészettörténész és egy építész)  2012. május 22-én véleményezte a pályázati kiírásra beadott pályaműveket.  Ime, a beérkezett 9 pályázatból kettőnek a  konszenzusos szakmai véleményezése:

 

Az 1. sz. pályamű megegyezik az előző pályázat 13. sz. tervével, ezért a szakértői bizottság a korábbi értékelés változatlan szövegközlését kérte:

 A kivételesen jó színvonalon előadott pályázati anyagban a szakértői bizottság örömmel fedezte fel az átgondolt, világos, szellemes koncepció mellett a professzionális, szakmailag kifogástalan kivitelezés ígéretét. Elegáns, finom ötlet a két térkép együttes megjelenítése, a forma érdekfeszítő, jó nézetei vannak, méretezése optimális. A költségvetés reális, a jelzett technológiával a terv határidőre megvalósítható. A környezet értelmes kialakítására is kiterjedő kompozíció az emlékállítás mellett komoly tudásanyagot közvetít, és a közterület értelmes „használatának” modellértékű igényszintjét állítja be. A tervet a szakértői bizottság örömmel ajánlja megvalósításra.”

 

 

 

A 8. sz. pályamű – koncepcióját és plasztikai megoldását illetően – azonos a korábban meghirdetett Trianoni emlékmű-pályázatra benyújtott 17. sz. tervvel, ezért a szakértők úgy döntöttek, hogy a jelen jegyzőkönyvbe a korábbi állásfoglalásban megfogalmazott értékelés kerüljön.

„a… terv alkotója egy 160 cm szárnyfesztávolságú bronz turult ajánl fel az emlékmű céljára. A posztamens bármilyen anyagból, bármilyen méretű lehet, /az alkotó/ mindenesetre azt tervezi, hogy a homlokoldalra a történelmi Magyarországba foglalt csonka Magyarország bronz ábrája kerül. És van még egy kettős kereszt is, »anyaga készülhet kőből vagy bronzból… elhelyezése a Turul madár mögött, a kő hasábba illeszkedik« – mondja a műleírás.

A képi közhelyeken kívül semmiféle gondolat nem fedezhető fel a tervben. Elcsépelt formák botrányosan amatőr módon előadott, leltárszerű együttese, művészi értéke nulla.”

 

 

A szakértői bizottság a díjak odaítélését illetően az alábbiakat ajánlotta a kiíró figyelmébe:

 

„Első helyen az alapvetően architektonikus kompozíciókat ajánlják a kiíró figyelmébe, ezek:

az 1. számú és a 4. számú pályaművek;

illetve a figurális elemet is tartalmazó alkotások közül:

első helyen a 6. számú, második helyen az 5. számú tervek

(a jelzett módosításokkal és feltételekkel)”

 

A szakértői bizottság kizárólag művészeti szempontok alapján tette meg javaslatát, ennek elfogadása a Képviselő-testület számára nem kötelező.

 

Na, mit gondolnak melyiket választotta a tekintetes Bíráló Bizottság? Igen, talált. a 8-ast. Amit egyszer már érvénytelenítettek. Naná.

 

 

 

 

Bíráló Bizottsági tag neve

I. díjra javasolt pályamű sorszáma

II. díjra javasolt pályamű sorszáma

III. díjra javasolt pályamű sorszáma

Markó Elemér István

8.

3.

6.

Harrach Péter

8.

6.

2.

Tildy Balázs

8.

3.

2.

Turba László

8.

2.

6.

 

 

 

 

 

 

BRAVÓ! Beszéljen az a szakmai zsűri akármit, mink tudjuk mi a szép!

Igaz,  Markó úr szépen csendben végigülte a szakmai zsűrit, kérdést sem tett fel, nem érdeklődött, ugyan világosítsák már fel, hisz ő ehhez nem ért, mitől jó ez, mitől nem jó amaz. De nem, ő nem kérdez. A szavazásból láthatóan a többieket sem érdekelte fikarcnyit sem a szakmai zsűri véleménye. Majd ők, egy a magyar nyelv alapvető szabályait sem bíró jégkorong edző, egy borász,  egy ifjú karrierista  és a Vitézi Rend törzskapitánya eldöntik, mit fogunk mi nézni a következő 10-20 évben.

 

És a Képviselő testület? Természetesen ők is szó nélkül megszavazták a "Elcsépelt formák botrányosan amatőr módon előadott, leltárszerű együttese, művészi értéke nulla.” leírású művet.

 

 És mielőtt nekiállna valaki hazaárulózni, meg szdzszesezni elmondom, nem szavaztam a Trianon Emlékmű ellen. Beszéljünk, emlékezzünk meg erről a nemzetet ért súlyos traumáról. De pont ha már beszélünk róla, akkor beszéljünk róla szépen, érthetően. Mert a témaválasztás senkit nem jogosít fel arra, hogy egy csúnya, elavult ,értéktelen, patetikus , ízléstelen "alkotást" kényszerítsen ránk. Hogy felülbíráljon szakmai zsűriket. Hogy saját érték ítéletét kényszerítse ránk, és tegyen a szemünk elé, a közterületre, közpénzből, évizedekre csúnya és értéktelen műveket. A vizuális nevelés legalább olyan fontos, mint a nemzeti emlékezet  és a kettő JOBB esetben nem zárja ki egymást.

 

 

    
    
    
    
    

 

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://varnailaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr274564474

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

will 2012.06.05. 07:22:15

A megfejtés: a giccs. A művészeti szakértők nyilván felfedezték a 8-asban a giccset, a politikusok meg örömmel üdvözölték a könnyen befogadható átlagművet.

varnai 2012.06.05. 09:27:55

Még csak nem is volt giccses. A giccs olcsó érzelmekre apellál. A 8-as pályamű egy három méteres rakott kőoszlop, tetején egy turul és mögötte villámhárítóként, lerombolva a madár íves szárnyának vonalát, hatását még egy kettős kereszt is, biztos ami biztos. A 20'-as években állítottak ilyeneket és látni még ma is kilátók, hegytetők tetején. Fantáziátlan jelkép felsorolás. Mint az 1-es sorszámú alkotás is mutatta, Trianonról is lehet érdekes, a térre illő alkotást készíteni.
Nem mellesleg a teret modern épületek szegélyezik, persze az alkotót gondolom ez csöppet sem zavarta, hisz a szobor körüli teret elfelejtette megtervezni, figyelembe venni.
Megjegyzendő, klasszikus szoborból, emlékműből is lehet szépet alkotni, például a Tisza szobor egy korrekt, arányos és harmonikus emberábrázolás. Ráadásul nem akarja uralni azt a teret, hanem finoman jelen van, illeszkedik.

OkoskaTo:rp 2012.06.06. 22:17:39

Óóó, vajon mikor fog eljutni oda az ország, hogy döglött politikusok (bármelyik oldalon) és megosztó, milliók halálához köthető jelképek helyett valódi művészet kerül a közterekre?

El lehetne gondolkodni rajta, hiába az izzadságszagú teleturulozás-wassalbertezés, az emberek legnépszerűbb budapesti szobra vajon miért a Vigadó előtti Kiskirálylány.

Tappancs01 2012.06.11. 20:25:06

A "művészi értéke nulla" pályamű mennyibe kerül? Vajon vissza lesz osztva valamennyi?

varnai 2012.06.12. 11:44:33

Az egész műre - a térrendezés szerintem nincs benn és nincs elkülönítve pénz - van 4,5 millió forint. Hát New York-i szabadság szoborra ebből tuti nem futja. De komoly művész ennyiért nem is dolgozik, bronzöntvényhez, szoborfaragáshoz is igen kevés.
Az első mű amúgy a kevésből is szép és elegáns volt. Megpróbálom a héten lefotózni őket.

varnai 2012.06.13. 11:22:47

Kérdésedre válaszolva, nem gondolom, hogy a korrupciós tényező befolyásolt volna. Egyszerűen ilyen az ízlésük, ez volt számukra érthető.

krampam 2012.10.29. 10:14:16

Miért gondolják a politikusaink mindig/mindenhol, hogy ők mindig/mindenhez értenek? Miért kell beleszólniuk művészeti jellegű dolgokba?
Oké, tudom a választ... sajnos nem csak ők ilyenek. Ugye, a tízmillió futballbíró országa lennénk, vagy mi...

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2012.10.29. 10:39:56

@krampam: Az a gáz, hogy nem csak a művészetekhez, az oktatáshoz, az egészségügyhöz és a gazdasághoz is mind értenek.

Kutyuu 2012.10.29. 10:49:43

Tuti lehet annak, aki ott lakik - mivel új építésű társasház-, jellemzően fiatal, kisgyermekes szülők a mag. Na őket aztán k.vára érdekli az egész trianonos kettőskeresztes múltbarévedős baromság. És most premierplánba kapják, talán még a reflektor is bevilágít szépen, korrekten a lakásba éjjel, hogy akkor se feledjék, mi van ott lenn...

Jó, nagyon jó, amit Várnai Laci csinál.
Tessék kinyiti szemet/fület, és amikor itt lesz az ideje elmenni szavazni, és eltakarítani ennek a szabolcsi paraszt papcsák meg a haverjai pusztításának a fenti is látható nyomait - és végre olyanokat választani, akik turulok helyett valós problémákra koncentrálnak. Tényleg, mi van a Bosnyák rehabbal? Elvitte a turul/tisza szobor, meg a rovásírásos kitáblázás a pénzt? A metró a bosnyákig elbalfékeskedése mellett az a másik sikerprojekt...
süti beállítások módosítása