HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 106 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

"a Várnai volt..."

2012.03.09. 13:14 varnai

Művészkörökben futótűzként terjedt el a hír, a zuglói önkormányzat bezárja  a Liget Galériát. A kerület sajtóosztálya menten közleményt is adott ki, miszerint az ötlet az LMP-s képviselőtől jött, az enyém, én javasoltam ezt az intézmények költségvetési egyeztetésén, ők csupán megvették.

Csakhogy van egy kis hiba, hiszen a galéria bezárásának szándékáról  már az én egyeztetésen mondott pár "nem ellenző" mondatom előtt már  egy évvel ezelőtt 2011 február 9-én a galéria vezetője, Várnagy Tibor már tudott. Bizonyítja ezt hozzám írt levele:

------------------------

Date: Wed, 9 Feb 2011 00:40:37 +0100
From: ligal@c3.hu
To: varnai.laszlo@lehetmas.hu
Subject: kérés / kérdés

Kedves Várnai László,

Várnagy Tibor vagyok, a Cserepesház (Zuglói Művelődési Ház) Liget Galériájának vezetője

Igazgatónőmmel folytatott mai telefonbeszélgetésem után, amelyre az ő alpolgármesterünkkel folytatott megbeszélése következtében került sor, és ami galériánk működésének korlátozását, vagy esetleges megszüntetését helyezte kilátásba, úgy vélem elérkezett az ideje, hogy megpróbáljam megismertetni képviselőtestületünk valamely tagjával az általam vezetett galériának a kortárs hazai művészeti intézményrendszerben betöltött szerepét, eddigi eredményeit, elvégre mégiscsak rosszul venné ki magát, ha az Önkormányzat netán valami olyasmit számolna föl, ami az elmúlt 27-28 évben elég jól működött, komoly szakmai-, és kulturális presztizst vívott ki magának - és a maga keretei közt a kerületnek is -, miközben a képviselő-testületben senki se ismeri.

-------------------------------------

Tehát a Galéria bezárásának alpolgármesteri  szándéka már minimum egy éve létezik. A galéria vezetője megtett, amit lehetett, az évi 5 milliós büdzsét 3.8 millióra húzták, nem nyomtak még meghívókat sem.

Rozgonyi Zoltán a kerületi kultúráért felelős alpolgármestert mindez nem különösebben hatotta meg, megtette, amit már egy éve elhatározott. Megírta az előterjesztést a galéria bezárásról melyet a Fidesz-KDNP frakció a márciusi elejei testületi ülésen szépen meg is szavazott. Tehát nem én terjesztettem elő, még csak meg sem szavaztam.

A képen Rozgonyi Zoltán a Francia úti hajléktalanok eldózeroltatott bódéjainak romjait szemléli. Hasonló rendet vág a kerületi alternatívabb kultúrában.

Egy kis hazugságért, sunyi félretájékoztatásért meg neki sem, Cseke Vandának a kerület sajtófőnökének sem kell a szomszédba,  pl. a XVI., XVII. kerületbe, Debrecenbe vagy akár Pécsre menniük. Megy az saját kútfőből is.

A Liget Galéria bezárása pedig hát tökéletesen beleillik a fővárosi  és ezzel párhuzamosan futó  kerületi kultúrkampfba. A fővárosi utca és tér átnevezések mellett a Tűzraktér megszüntetése, a Gödör, a Trafó és a Zöld Pardon mind egy-egy szimbolikus és jól működő hely bár kétségkívül nem öltönyös és nem "Nemzeti" hanem a fővárosi fiatalok kedvenc helyei. Nem kár értük.

A kerületben a biztonságért és kultúráért felelő biztonságtechnikus Rozgonyi Zoli  pedig a rovásírásos Zugló táblákkal, Wass Albert térrel, a Trianon emlékművel illusztrálja kulturális világképét. Megkoronáza ezt pár dzsentriallűrrel, mint a lóversennyel Nemzeti vágtás nevezéssel 1.5 millióért, operettgálával 1.5 millióért. Természetesen bor nélkül nem múlat egy magyar úr, Zugló Bora 3 millióba került.

Mindezek, nem beszélve a 225 milliós médiaköltéssel, megspékelve a 10-10 milliós Magyar Hírlap, Magyar nemzet, heti Válasz és Demokrata előfizetéssel majd a százszorosa annak amit a Liget galériára költünk, tehát már csak ezért sem jutott volna eszembe a Liget Galéria bezárását felvetni.

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://varnailaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr564299710

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2012.03.09. 13:42:10

Mindegy, meg van a kabátlopási ügy :(
süti beállítások módosítása