HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 106 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

nyílt levél a Devizaeladósodást vizsgáló parlamenti bizottság elnökének, Dr. Papcsák Ferencnek

2011.11.17. 07:43 varnai

Nyílt levél a Devizaeladósodást Vizsgáló  Parlamenti Albizottság elnökének, Dr. Papcsák Ferenc országgyűlési képviselőnek

 

Tisztelt alelnök Úr!


Nem tudom, tudomása van-e róla, hogy a Zuglói önkormányzat 5,5 milliárd forint értékben deviza (euró) alapú kötvényt szándékozik kibocsátani.

A kötvény kibocsátás nyilvánvalóan szembe megy az Orbán kormány államadósság elleni, és különösen a devizában eladósodottság csökkentését prioritásként kezelő célkitűzéseivel.

Mindezen tényekkel feltehetőleg a kerület polgármestereként Ön is tisztában lehet, hiszen Ön, aki Zugló Polgármestereként az 5.5 milliárdos Euró alapú  kötvény kibocsátás előterjesztője, egyben a parlamenti Deviza eladósodottságot Vizsgáló Albizottság elnöke is.

Ön, mint a kötvény kibocsátás előterjesztője nyilván tudja, hogy, a „Zugló fejlesztéséért” néven kiadni szándékozott kötvény előterjesztésében nincsen semmi konkrétan megnevezett fejlesztési cél, egyáltalán nincsenek csatolva megnevezett, kidolgozott projekttervek, és persze ezért megtérülési, vagy más hatásvizsgálatok sem. A burkolt cél az évi 1,5-2 milliárdos működési hiány betömése.

 A kibocsátani tervezett kötvény, együtt 2008-ban kibocsátott 5 milliárdos CHF alapú kötvény adósságszolgálatával, közel 14 milliárdos adósságot halmozna fel, - ez a kerület éves költségvetésének 52%-át teszi ki.
A kerület 2031-ig nyögné a részleteket, évente 6-800 millió forintot fizetnénk vissza, ez nagyjából az összes eddigi felhalmozási, fejlesztési tervünket lehetetlenné tenné, sőt végképp lehetetlenné tennék a kiegyensúlyozott működést is. A mostani kötvénnyel végképp adósságspirálba löknék Zuglót. Megjegyzendő, a testület elé vitt  kalkulációk már most alábecsülik a generált adósság teher mértékét, hiszen 292 forintos Euróval számolnak, miközben az Euró  már jelenleg is 315 forint, és a közeljövőben az elemzők szerint elérheti a 350 forintos szintet.

Tudnia kell, hogy az ellenzék mellett Zugló Fidesz-KDNP-s önkormányzati képviselőinek többsége is ellenzi, Zugló érdekét nem szolgálónak tartja, a kötvény kibocsátást. Ennek bizonyítéka, hogy a Pénzügyi Bizottság nov. 14-i ülésén  az előterjesztést leszavazták. Ez bár a bizottság kormánypárti többségű, azért volt lehetséges, mivel a Fidesz-KDNP-s képviselők többsége -. Harrach Péter frakció-vezetővel az élen -  nem szavazott, így próbálván kifejezni a nemtetszését. Ettől függetlenül félő, hogy a Testületi Ülésen mivel nyomást gyakorolnak rájuk, bár nem értenek egyet vele, meg fogják szavazni.


Kérdésem, mennyire illeszkedik Zugló 5,5 milliárd forint értékű Euró alapú kerületi kötvény kibocsátása a kormány devizaeladósodás elleni küzdelmébe?


Várom gyors válaszát és intézkedését,

 


Tisztelettel, Várnai László
önkormányzati képviselő, LMP
06 20 930 89 87

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://varnailaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr783388930

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása