HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 106 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

Csak pozitívan - újabb hat polgármesteri portéval megjelent a Zuglói Lapok!

2023.12.13. 14:32 varnai

 

Csupa remek dolog történik a kerületünkben: Senkit nem hagy magára az önkormányzat!, Nyugdíjasképzés!, Díjakkal ismerték el a munkájukat!, Újra megnyitott a Herminalabor!, Tündérvarázslat a Civil Házban!, Szépkorúköszöntés!, Ellenzéki gondoskodás válság idején! -  megjelent a Zuglói Lapok Disney mesékből szőtt világa.

Akik a polgármester arcképét gyűjtik azoknak szívmelengető e lapszám, hat fotóval gazdagíthaják a kollekciójukat.

csacsi.jpg

  1. Mindjárt a címlapon odacsempészték, szerény személye az adventet illusztrálja.
  2. A második oldalon a köszöntőjéből megtudhatjuk, "Igyekszünk fény lenni az éjszakában, csillag lenni a karácsonyfán"... 
  3. A harmadik oldalon a lakosság közé merül, a fotó nem a lakost, hanem az odafigyelő, nép közé vegyülő polgármestert ábrázolja.
  4. A hatodik oldalon a Hermina labor újranyitását is vele illusztrálják - hogy a képszerkesztőnek ötletet adjak. Lehetett volna a vérvételt végző nővéreket, kémcsöveket mutatni, mert elismerem, a valóság, a Hermina rendelő málló vakolatú homlokzata tényleg elkeserítő.  A lakosok évekig hiába kérték a vérvételi pont kinyitását, most, három év után, heti egy napra sikerült megoldani. 
  5. A nyolcadik oldalon a Párbeszéd a civilekkel cikkben sem a fórumon felszólaló egyik civilt, hanem a polgármestert látjuk a külön képen.
  6. A tizenkettedik oldalon a "Lakossági fórumon" nem a kongó tornateremben megjelent tíz lakost látjuk totálban, vagy közülük pár felszólalót, hanem a polgármestert csodálhatjuk. A fórum amúgy semmilyen formában nem lett meghirdetve, más célja, mint alkalmat biztosítani egy újabb cikkhez nem is volt.

 407258209_609424127932254_3869994374150690313_n_1.jpg

 A lakossági fórum a valóságban. A húsz ember fele hivatali alkalmazott vagy képviselő.

A tartalomban is érdemes észrevenni a személyi kultusz bújtatott formáját:  ahol lehet az ő Zuglót megmentő folyamatos munkája, tevékenysége van a középpontba állítva, a cikkekbe belecsempészve. Néhány példa: A 3. oldalon a közmeghallgatás a cikk témája. Ehhez képest a címsor nem egy jellemző lakossági véleményt hangosít ki, hanem a polgármesterről szól:

LÁZÁR JÁNOSAL AKAR TÁRGYALNI A POLGÁRMESTER

A köztéri fogadóóráról szóló cikbben is is "Horváth Csaba által meghirdetett" Hangot adunk Zuglónak! akciót hirdetik. A 4. oldalon a szociális munkájukért kitüntetettekről kéne szóljon,  cikk mégis a polgármesterrel, annak köszöntőjét ismertetve kezdődik. A 6. oldalon: Horváth Csaba polgármester felköszönt, az ő véleményét olvashatjuk. 7. oldal: első gyertyát Horváth Csaba gyújtotta...  8. oldal: Horváth Csaba köszöntőjében kemelte...

 Hogy a 28 oldalt elfoglaló polgármester fényezős, bulváros, női magazinos "Reményt visznek Malawiba", "Ki volt Walt Disney?", keresztrejtvényes, receptes-horoszkópos zagyvaságért érdemes e közpénzből százmilliót fizetni, érdemes e papír tonnákat elpazarolni - nem tudom. 

Szerintem egy önkormányzati újságnak a kerület lényeges történéseiről kéne beszámolnia.

És mi az ami ami ebből a decemberi lapszámból fájóan, gyanúsan kimaradt?

A testületi ülésről szóló cikkből - a Zuglói Lapokból általában - igen árulkodó módon azok az ügyek "felejtődtek ki" amelyeknél a hosszabb, érdemi viták zajlanak, melyeknél igen sok pénzről van szó, vagy amely ügyekben nem a polgármester akarata érvénesül. Természetesen e Zugló működése, gazdálkodása, hosszútávú fejlődése szempontjából is jelentős témákról érdemes lenne önálló, a problémát feltáró cikkeket írni, melyben minden álláspontnak hangot adnak.

Az ülés leghosszabb vitája a Bayer beruházás Telepítési Tanulmányterve és a cég ajánlata körül alakult ki. A polgármester simán megpróbálta a bizottsági szavazásokról félrevezetni a testületet, azt állítván, hogy mindét bizottság támogatta a javaslatot. Ehhez képest két bizottság is leszavazta azt, ahogy végül a testület sem támogatta a Terv elfogadását. A lap nem számol be a vita legfontosabb részéről, hogy hány milliárd forintnyi kompenzációt kéne a kerület építési szabályait dúrván átlépő cégnek fizetnie. Mivel a polgármester egszemélyben tárgyal, és e tárgyalásokról a testület még csak utólagos irásos emlékeztetőket sem kap, hárman közösen egy módosítót is beadtunk, miszerint ezentúl egy tárgyalódelegáció tárgyaljon. Ezt a javaslatot az MSZP-Fidesz leszavazta,  a nagykoalíciónak a segítő kezet, a döntő egy szavazatot az LMP-s képviselő, Vida biztosította számukra. Mindezekről egy szó sem jelent meg a Zuglói Lapokban. 

Ahogy a beszámolóból sikerült kifelejteni a zöldterületek gondozását végző konzorcium egységárainak 12%-os emeléséről szóló vitát is, mely csekély évi 100 millió forint többletkifizetésről szólt. A vita során a ZVK Zrt igazgatója elkottyantotta, hogy a cég feltehetőleg azért végzi hanyagul, "kelletlenül", késve a fűnyírást és a többi munkát,  mert elégedetlen a kapott évi 700 millió forinttal. A javaslatot a többség elutasította.

Nem kerül megemlítésre sem a Sport és Rendezvényszervező Kft-nk veszteségeinek pótlásának ügye. A táboroztatásokat végző és a sportpályákat üzemeltető  cégünknek adott támogatást tudatosan annyira alacsonyan állapítják meg, hogy az rendre jelentősen kiszalad a büdzséjéből.  Az alulfinanszírozás egy gyermeteg játszma része, a szoci gazdasági alpolgármester ezzel akarja lehetetlenné tenni a DK-s alpolgármester alá tartozó céget. Idén 54 millió forintot  kell utólag adnunk, hogy a veszteségét kompenzáljuk. 

Kimaradt  a beszámolóból a " Jegyzővel szembeni fegyelmi eljárás" - pedig ez tényleg ritkaság. Ez szintén a Bosnyák téri beruházásról szól. A testület ugyanis több mint egy éve hozott egy határozatot, melyben azt kérte a jegyzőtől, állítsa össze, mely rendeleteinket sértette meg a Bayer, és milyen ügyekben tudunk perelni. A határidő erre 2022. szeptembere volt. A jegyző ezt mindmáig nem terjesztette a testület elé.  

 

És persze a ZUGLÓI LAPOKBAN a közmeghallgatáson is felvetették a lakosok, két ciklus óta nem jut egy-két oldal a lakosságnak, a LAKOSSÁGI LEVELEK, akár a A HIVATAL VÁLASZOL rovatnak. De a lapban nem írnak az országos médiákig eljutó, ott körbefutó zuglói ügyekről sem, pl. a a gázszolgáltatásból kizárt házakról, a fizetős parkolás körüli vitákról. 

 

 

 

 

1 komment

Címkék: Jaksity Kata Horváth Csaba polgármester

süti beállítások módosítása