HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 106 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

Lesz-e valaha faültetés, ligetes tündérkert a Vezér utca kopár részén?

2022.05.04. 13:03 varnai

A Vezér utca Fogarasi út és Egressy út közötti felhagyott külterületi szántószerű állapotára még a sokat látott zuglóiak is rácsodálkoznak míg a Vezér utca úttestjén kátyúin hánykolódnak. Van ebben az állandóságban, gyepűszerüségben valami sorsszerűen megnyugtató: polgármesterek, országgyűlési képviselők jönnek-mennek, a Vezér utcai pusztaság, a magyar ugar állandó.

Hat éve próbálunk ezen az állapoton változtatni, mindeddig sikertelenül. A terv már a 2014-es Civilzugló programban is szerepelt és Karácsonyék 2016-ban még meg is szavazták, de jó szokásukhoz híven a fizikai megvalósítást már elsinkófálták. Mondhatni örülhettünk, hiszen pl. az óvodai faültetést igazi zöldpártiként csak simán leszavazták.

Most ismét beadtam előterjesztésként, javasolva, hogy egy ültetési tervet követve telepítsük be fákkal a  területet, ha már ennyit beszélünk klimakatasztrófáról, klimatervről, stb. A pénz a környezetvédelmi alapunkban bőven rendelkezésre áll, a jegyző és a szakmai osztályok leokézták az előterjesztést, most már csak a képviselőtársaimon múlik. Csak szlogen-e a Zöld zugló, vagy teszünk is valamit? 

Valósítsuk meg a régen kitalált, polgármester által is (igaz csak a kampányában konkrétum nélkül) emlegetett Tündérkertet. Az első 2022 őszi faültetésre 5 millió forintot szánnánk, ebből hozzávetőleg 100 szülő ültethetne fát az újszülött babájának érkezését megörökítve. 

Az előterjesztés a fotók alatt teljes terjedelmében elolvasható. 

A Vezér utca: több száz méternyi por vagy sár az időjárástól függően.

20220424_162958_1.jpg

20220424_162925_2.jpg

20220424_163152_3.jpg

 

 

Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzata

Várnai László képviselő

Szám: 123-297/2022

                                                                                              Nyilvános ülésen tárgyalandó!

                                                           Napirend száma: ……….

 Képviselő-testület május 5-i ülésére

 

Tisztelt Képviselő-testület!

 

Tárgy:    A Vezér utca földes középső területének fásítása – tündérkert kialakítása

 

  1. Előzmények

 

A Vezér utcai zöldsáv Zugló tán legnagyobb szabadon álló parkosítatlan zöldterülete.

 A Vezér utca (Mogyoródi út és Fogarasi út között)  adatai:

39639/31 hrsz.   8257 m2

39740/2 hrsz.  14.883 m2

39627 hrsz.  3253 m2

A területen pár öreg fa, gaz, és por éktelenkedik évtizedek óta.

A Civilzugló Egyesület a 2016-os költségvetés tárgyalásakor módosítót adott be, hogy a Vezér utca évtizedek óta gondozatlan területén végezzünk fásítást, és alakítsunk ki úgynevezett Tündérkertet, azaz a zuglói szülők a gyerekük születése alkalmából fát ültethessenek ott. Hasonló megoldás nagy sikernek örvend és sikerrel működik számos önkormányzat területén.

 

A 2016-os költségvetési módosítónk:

 

Vezér úti park építés, Tündérkert létrehozása I. ütem megépítése        57 000 eFT

Kiadás csökkentés  Lakásingatlanok vásárlása (105. sor)                  -57 000 eFt

Indoklás:

Fontos, hogy Zugló minden évben valamelyik jelentősebb zöldterületét rendbe tegye. A Vezér út rekonstrukciója régen tervezett , de mindig halasztgatott beruházás volt.  A főváros tervei közt szerepel, hogy 2017-ben felújítja a vezér út úttestjét. A zuglói önkormányzat parktervezési feladatai között 5 milliót szánunk az ezzel párhuzamos zöldterület passzázsként megtervezésére. Fontos, hogy a fizikai megvalósítás is elinduljon. Az első ütem megépíthető úgy, hogy az útépítést ne érintse, és a Tündérkerti közösségi faültetés, újszülöttek szüleivel  az önkormányzat közösen ültet,  még a 2016-os év őszén elkezdődhessen.

A kiadás csökkentés lehetősége. Zugló nemrég csere okán hozzájutott a Sárrét parki 54 lakásos ingatlanhoz, ezért  nincs szükségünk egyéb ingatlanok megvásárlására. A Csantavér ucai öt lakásos társasház megvétele egy év alatt sem sikerült, és újabb problémák is adódtak vele.  Nem mellesleg egy ekkora összeg a meglévő, állapotuk miatt nem kiadható  lakásaink felújításával jóval hatékonyabban, több kiadható lakás „előállítására” alkalmas.

 

A módosítót a polgármester befogadta, de az abban foglaltak nem valósultak meg.

 

A zuglói önkormányzat a Főváros TÉR-KÖZ pályázatán is pályázott a Vezér utca parkosításával és 100 millió forintot nyertünk is. Látványos és drága tervek készültek, sportpályákkal és sok térkővel, és mindenféle rekreációs eszközzel.  Egy alkalommal még lakossági egyeztetést is tartottak, melyeken a lakosság a sportpályákat feleslegesnek vélte, érthetően hisz a Mogyoródi utcai sportközpont párszáz méter, a terveket túlzónak találta és csak sima fásítást kért…

Több év semmittevés után a kapott fővárosi 100 millió forintot az önkormányzat végül a patakpart revitalizációs projektjébe csoportosíttatta át, a Vezér utca pedig maradt ahogy volt.

2022 elején a Vezér utca szervízútját a földutakra létrehozott állami keretből kerékpárúttal kiegészítve pár szakaszon megépítették, de a parkosítás furamód elmaradt. Sőt a feltúrt föld miatt kialakult por, sár még csúnyább, mint az eddigi beállt gaztakaró.

Szomorú, hogy ha a parkosítást, faültetést, ahogy 2016-ban javasoljuk, az önkormányzat elvégezi már 7 éves fáink, terebélyes kiserdőnk lehetne a Vezér utcán végig.

 

  1. Vélemények

Itt az ideje, hogy a területet rendbe tegyük. A főváros évtizedek óta igért útfelújítására pedig fölösleges várni, az a végtelenségig eltolódhat, ráadásul a fákat úgysem az úttest széléhez ültetjük, illetve ha szükséges azok kalodával megvédhetőek.

Javaslatunk szerint egy tájépítésszel, kertészmérnökkel készíttessünk ültetési tervet a Mogyoródi és a Fogarasi út közötti területre. Néhány padon kívül semmiféle egyéb parképítő elem, térkő és más hasonló, a projektet megdrágító elem nem szükséges.

A projekt azért is szerencsés, mert a tündérkert elképzelést a polgármester úr is felvetette a 2019-es választási kampányában, bár konkrét helyszínt nem javasolt, és azóta ilyen tartalmú előterjesztés a testület elé nem került.

A Tündérkertben ültetendő fák fajtái lehetnek változatosak, ligetszerűek, akár nagyon izgalmas, egy botanikai kerthez hasonló facsoport kialakításokkal.

Ekként a szülők a területen sok fajta fafaj közül a nekik tetszőt – újszülött gyermekükhöz illőt - tudják kiválasztani.  Az ültetések az évi két, tavaszi és őszi faültetési szezonkor közösen, kisebb rendezvény keretében történnének és a gyerekek nevei a fák fajtája és az ültetés éve lenne feltüntetve egy táblán.

A csemetefák fajtáit, azok ültetési helyét tehát az önkormányzat határozná meg, és az ültetéskor is szakmai, fizikai segítséget nyújtana.

Pár év alatt az egész ma kietlen terület fás ligetként varázsolódna újjá.

Mindezek okán arra kérem a Képviselő-testületet, hogy támogassa az előterjesztést.

.

Gazdasági Főosztály véleménye: Észrevételt nem tesz.

Jogi Főosztály véleménye: A Jogi Főosztály az előterjesztésben közölt adatok, egyéb információk alapján az előterjesztéshez jogi észrevételt nem tesz.

 

III. Bizottsági vélemények

Az előterjesztést a Városfejlesztési Bizottság tárgyalja.

 

  1. Döntési javaslat

 

Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzata Képviselő-testülete úgy dönt, hogy elfogadja az előterjesztés 1. mellékletét képező határozati javaslatot.

 

A határozati javaslat elfogadásához a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 47. § (1)-(2) bekezdései, valamint az 50. §-a alapján egyszerű szótöbbség szükséges.

 

 

Budapest, 2022. április 24.

Várnai László sk.

 

Mellékletek:

  1. melléklet: határozati javaslat


  1. melléklet a 123-297/2022. számú előterjesztéshez

 

 

Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzata Képviselő-testülete

 ..../2022. (V. 5.) önkormányzati határozata

 a Tündérkert létrehozásáról

 

Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzata Képviselő-testülete úgy dönt, hogy

 

  1. támogatja a Tündérkert létrehozását a Vezér utca Mogyoródi út és Fogarasi út közötti 39639/31 hrsz.,39740/2 hrsz., 39627 hrsz. szakaszán.
  2. hozzájárul a szükséges fásítási/ültetési terv előkészítéséhez, amelyre a fedezetet a Környezetvédelmi Alapból biztosítja maximum 1 millió Ft összegben.
  3. A 2022 őszi, 2023. tavaszi faültetéshez 5 millió forint keretet a Környezetvédelmi Alapból biztosítja.

 

Határidő: kertészeti tervek elkészítésére 2022. június 30.

Felelős: Horváth Csaba polgármester (Főmérnökség és Zuglói Zrt. útján)

 

1 komment

süti beállítások módosítása