HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 123 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

Száz lakást, ezeret!

2022.05.22. 23:41 varnai

A május 26-i testületi ülés napirendjén rengeteg fontos előterjesztést tárgyalunk. 

Több un. településrendezési szerződés is a testület elé kerül, azaz a lakosság kifejezett akarata ellenére a Zuglói Építési Szabályzatunk egy kiskapuját kihasználva egyre több óriási társasház építését, azokban egyre több lakás építését akarják engedélyezni. 

Azonban a legnagyobb összegről döntő előterjesztések, pl. a kerület évi 1,4 milliárdos közétkeztetésének,  és hasonló nagyságrendű parkolásunk sorsáról döntő, vagy a Dűrer Kert beruházóval megkötni szándékozott szerződés mindmáig nem olvasható a govcenteren, mert nincs feltöltve. Ez nem csak SZMSZ ellenes, de a felelős döntéshozatalt is lehetetlenné teszi, hisz a képviselők nem tudnak felkészülni, az anyagokról szakértőkkel konzultálni.

kt_meghivo_2022-5-26-1.jpg

 

Az áram és földáz beszerzésünk nyilt közbeszereztetésére a Civilzugló Egyesület még 2017-ben tett a javaslatot. Ahhoz képest, hogy az intézmények egyenként kötnének szerződést, így összevonva, a nagykeresekedőket elektronikus lejtéses közbeszerzéssel megversenyeztetve évi akár 100 millió forintot is megspórolhatunk. 

kt_meghivo_2022-5-26-2.jpg

Mint a govcenterből látni a napirenden szereplő 4. 5. napirend hiányzik, nincs feltöltve.

govcentr.jpg

Pedig a 4. napirendi pont, a kerület évi 1,4 milliárdos közétkeztetésének rendbetétele, a tisztességes közbeszerzés kiírása napi tizezer gyerek étkeztetésének minőségéről dönt további hosszú évekre. Azt hogy ne zsúrmóka levesek, de minimum ehető, mi több ízletes ételt kapjanak, és lehetőleg olcsón, azaz ezt a hatalmas üzletet ki kapja, nem a pályázatoknál, hanem most a közbeszerzés feltételeinek meghatározásakor fog eldőlni. 

zsurmoka_leves.jpg

Ugyanis az elmúlt években a Bánki Erik fideszes képviselőhöz köthető Hungaston kívül másnak esélye sem volt pályázni... A leggyakoribb eszköz, hogy olyan mértékű referenciát kérnek, hogy a Hungaston kívül más cég nem is tud pályázni. A cég eddig nagyon közel állt, azaz ült a kerület urához ( Bánki a parlament Gazdasági Bizottságának elnöke, míg Tóth Csaba az alelnöke volt) nagyvonalúságunkra jellemző, hogy nemrégiben 52 millió forintot felejtettünk a Hungastnál.

Az 5. pont pedig a parkolásunkhoz szükséges parkolóórák, parkolóhelyek üzemeltetéséről szólna...  Az eddig méregdrágán, a 2017-ben beszerzett 202 óráért darabonként havi 72.000 Ft-ot fizetünk, jóval többet mint más kerületek. Nem csoda, hogy a parkolást sikerült veszteségessé tenni.  A 2020-as beszerzésnél kisebb koalíciós pávatánc után további 76 órát vettünk  - érezvén az összeg abszurditását -  ezért a darabonkénti havi üzemeltetés árát leengedték 40.000 Ft-ra, kihagyván a helyek takarítását (téli hólapátolás...(nincs hó)) és a jelzések felfestését. A döntés tehát milliárdos üzletről szól:  2+2 évig évi hozzávetőleg 13.000 parkolóhely üzemeltetéséről, a 278 parkolóóra üzemeltetésének közbeszereztetéséről szól (szólna, ha fel lenne töltve).

Hogy a zuglói parkolással mi a baj, azt az országos média, különösen a 444.hu számos cikkben feltárta. A már a kiíráskor általam megfogalmazott korrupciós gyanút utólag igazolni látszik, hogy pénz nem vész el, csak a tulajdonosa változik, a szerződést erőltető akkori parlamenti képviselőnk Tóth Csaba mentelmi jogát kikérték 2022. márciusában, és meggyanúsították befolyással üzérkedés bűncselekményével. 

kt_meghivo_2022-5-26-3.jpg

kt_meghivo_2022-5-26-4.jpg

Az önkormányzti cégek éves beszámolóinál és terveinél elvi problémánk van, hiszen a Civilzugló Egyesületet egyetlen cég felügyelő bizottságába sem engedték be, azaz az önkormányzat költégvetésének jelentős részét elköltő cégeink gazdálkodásába, napi működésébe nem tudunk, nem  engednek minket belelátni. A lakosság jelentős részét képviselő civilek ilyen durva kiszorítását épp a "baloldali" polgármester, az ellenzéki többség műveli.

19. pontban a Padlizsán utcai közösségi kertünk esővízzel locsolását próbáljuk megoldani a környező házak tetőiről.

A 20. pontban a Lakáshasznostási tervben sok egyéb jó ötlet mellett 55, évek óta üresen álló, rossz állapotú önkormányzati lakásunk eladására tesznek javaslatot. Így fogynak el szép lassan a lakásaink. Mivel az önkormányzati bérházakra, a lakásokra egy évtizede jóformán nem költünk egyre több ház jut el a felújíthatatlanul romos, csak szanálásra alkalmas állapotba. A lakásokat pedig cégek vásárolják fel, amelyeknek, láss csodát megéri felújítani és bérbeadni, eladni ezeket.

21. Az Angol utca 55-59-61. alatti telkek átszabása: egy nagy, eladásra és beépítésre szánt és egy kisebb, a lakóépület hátsó kertjének szánt telek, közterület létrehozására szánt "telekalakítás". A kerület maradék telkeinek, zöldterületeinek eladása és beépítése a haszon maximalizálására törekvő építési vállalkozóknak és a velük összejátszó pár politikusnak, de nem az itt élő zuglóiak áll az érdekében.

23. A Bosnyák tér sarki három helyi védettség alatt álló három műemlék épületét Karácsony regnálásának utolsó napjaiban, 2019. októberében adta el. A beruházó a ZÉSZ szerint lehetséges 32 lakás helyett, az un. engedményes mértékkel maximálisan élve 55 lakást építene a saroktelken. A főépítész által támogatott terv egyáltalán nem illik a Bosnyák térre, nemcsak hogy egy kis teresedés nem marad ott, ahol nemrég a gyroszos előtt még ki lehetett ülni, de még pár fának sem jut hely az óriási épület előtt. 

bosny_epulet.jpg

Ilyen volt, ilyen lesz. Az évek óta pusztuló historizáló villát, az ákombákom ráépítés mögött megbújó századfordulós patika épületet, és a volt híres mulatót 250 millióért adták el, és még tavaly ledózerolták.

nagy_lajis142.jpg

 55 lakásos társasház  - még egy kis teresedésnek, pár fának sem jut hely az épület előtt. 

Hasonlóan durva túlépítés elfogadását javasolja előterjesztésében a Tóth Csaba gyártelepét dugdosó Inkubátor Alapítványos Hajdú Flórián a Gizella út 24-26. telekre.  

Gizella út 24-26. szám alatti, 32559 hrsz.-ú ingatlan (a továbbiakban: Ingatlan) övezeti besorolása Ln-2/1, nagyvárosias, jellemzően zártsorú, keretes beépítésű lakóterület, ahol a lakásszám megengedett alapértéke 92 db, míg az engedményes érték 185 db. Az övezetben a terepszint alatti beépítés legnagyobb mértéke 60%. ... A beruházó kérelmezte a lakásszám alapértékén túl plusz 45 db lakás, így összesen 137 db lakás megépítését, és parkolóterület kialakítása érdekében a terepszint alatti beépítés maximum 90%-os megvalósítását, mellyel az épület parkolási igényein túl többlet parkolók létrehozása is a cél. Beruházó a kérelmében a városrendezési megállapodás megkötésének szándékát is jelezte.

Tehát 92 helyett 137 lakás épülne, 50%-al több. Furamód, bár a tervek még a kerületi építészeti tervtanács előtt is jártk, semmiféle tervet, alaprajzot, beépítési tervet, látványtervet nem kívánnak a képviselő-testületnek megmutatni.  Még az sincs leírva, hogy hány plusz parkoló épülne éss ez miért is előnyös a környékbelieknek? Az előterjesztésből hiányzik a zöldterületi mutató változása, a párkánymagasság és a többi fontos szám is. A környéken nincs efféle lakóház monstrum. A beruházó a plusz 45 lakásért 150 milliót ,azaz lakásonként 3,3 milliót adna az önkormányzatnak. A lakásokat pedig ha átlag 60 millós átlagáron árulná... akkor 2,7 milliárddal több bevételt realizálhatna. Ügyes.

Miért van az, hogy akik a családi házas, kertvárosias Zuglóba minden gond nélkül benganagy sokemeletes társasházak építésére tesznek javaslatot,  Hajdu Flórián vagy a polgármester azok mind az agglomerációban, erdők szélén, nagykertes családi házakban laknak?

gizella24_26.jpg

 

kt_meghivo_2022-5-26-5.jpg

A 26. és 27. számú előterjesztések tartalmai sincsenek feltöltve, csupán napirend címekként szerepelnek.

Vajon miféle megállapodást akar kötni a polgármester a "nemzetgazdaságilag kiemelt beruházás" státuszt kapott és már javában épülő, Isvánmező épületei közé durván nem illő hatalmas, 1000 autós mélygarázsos 30.000 négyzetméteres lakás és  irodaház komplexumot építő NER oligarcha Garancsi Istvánnal?

És milyen újabb ingatlanok értékesítését tervezi Hajdu Flórián, Tóth Csaba itt maradt jobbkeze?

A 30-as számú előterjesztésnél  az előterjesztő, Rózsa András a testületre hagyja a politikailag és korrupciós szempontból is sikamlós döntést.

A sluszpoén a 33-as. Baracskai Gábornak, a Városgazdálkodási Zrt. menesztett igazgatójának plusz hat hónapig engedélyezzük az önkormányzat Chewrolet SUV-jának magáncélú használatát...  miután hat hónap végkielégítést is kialkudott. Miért is?

kt_meghivo_2022-5-26-6.jpg

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: közbeszerzés fizető parkolás Hajdú Flórián alpolgármester HUNGAST Kft Dienes János főépítész Dűrer kert Gizella utca túépítés

Lesz-e valaha faültetés, ligetes tündérkert a Vezér utca kopár részén?

2022.05.04. 13:03 varnai

A Vezér utca Fogarasi út és Egressy út közötti felhagyott külterületi szántószerű állapotára még a sokat látott zuglóiak is rácsodálkoznak míg a Vezér utca úttestjén kátyúin hánykolódnak. Van ebben az állandóságban, gyepűszerüségben valami sorsszerűen megnyugtató: polgármesterek, országgyűlési képviselők jönnek-mennek, a Vezér utcai pusztaság, a magyar ugar állandó.

Hat éve próbálunk ezen az állapoton változtatni, mindeddig sikertelenül. A terv már a 2014-es Civilzugló programban is szerepelt és Karácsonyék 2016-ban még meg is szavazták, de jó szokásukhoz híven a fizikai megvalósítást már elsinkófálták. Mondhatni örülhettünk, hiszen pl. az óvodai faültetést igazi zöldpártiként csak simán leszavazták.

Most ismét beadtam előterjesztésként, javasolva, hogy egy ültetési tervet követve telepítsük be fákkal a  területet, ha már ennyit beszélünk klimakatasztrófáról, klimatervről, stb. A pénz a környezetvédelmi alapunkban bőven rendelkezésre áll, a jegyző és a szakmai osztályok leokézták az előterjesztést, most már csak a képviselőtársaimon múlik. Csak szlogen-e a Zöld zugló, vagy teszünk is valamit? 

Valósítsuk meg a régen kitalált, polgármester által is (igaz csak a kampányában konkrétum nélkül) emlegetett Tündérkertet. Az első 2022 őszi faültetésre 5 millió forintot szánnánk, ebből hozzávetőleg 100 szülő ültethetne fát az újszülött babájának érkezését megörökítve. 

Az előterjesztés a fotók alatt teljes terjedelmében elolvasható. 

A Vezér utca: több száz méternyi por vagy sár az időjárástól függően.

20220424_162958_1.jpg

20220424_162925_2.jpg

20220424_163152_3.jpg

 

 

Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzata

Várnai László képviselő

Szám: 123-297/2022

                                                                                              Nyilvános ülésen tárgyalandó!

                                                           Napirend száma: ……….

 Képviselő-testület május 5-i ülésére

 

Tisztelt Képviselő-testület!

 

Tárgy:    A Vezér utca földes középső területének fásítása – tündérkert kialakítása

 

  1. Előzmények

 

A Vezér utcai zöldsáv Zugló tán legnagyobb szabadon álló parkosítatlan zöldterülete.

 A Vezér utca (Mogyoródi út és Fogarasi út között)  adatai:

39639/31 hrsz.   8257 m2

39740/2 hrsz.  14.883 m2

39627 hrsz.  3253 m2

A területen pár öreg fa, gaz, és por éktelenkedik évtizedek óta.

A Civilzugló Egyesület a 2016-os költségvetés tárgyalásakor módosítót adott be, hogy a Vezér utca évtizedek óta gondozatlan területén végezzünk fásítást, és alakítsunk ki úgynevezett Tündérkertet, azaz a zuglói szülők a gyerekük születése alkalmából fát ültethessenek ott. Hasonló megoldás nagy sikernek örvend és sikerrel működik számos önkormányzat területén.

 

A 2016-os költségvetési módosítónk:

 

Vezér úti park építés, Tündérkert létrehozása I. ütem megépítése        57 000 eFT

Kiadás csökkentés  Lakásingatlanok vásárlása (105. sor)                  -57 000 eFt

Indoklás:

Fontos, hogy Zugló minden évben valamelyik jelentősebb zöldterületét rendbe tegye. A Vezér út rekonstrukciója régen tervezett , de mindig halasztgatott beruházás volt.  A főváros tervei közt szerepel, hogy 2017-ben felújítja a vezér út úttestjét. A zuglói önkormányzat parktervezési feladatai között 5 milliót szánunk az ezzel párhuzamos zöldterület passzázsként megtervezésére. Fontos, hogy a fizikai megvalósítás is elinduljon. Az első ütem megépíthető úgy, hogy az útépítést ne érintse, és a Tündérkerti közösségi faültetés, újszülöttek szüleivel  az önkormányzat közösen ültet,  még a 2016-os év őszén elkezdődhessen.

A kiadás csökkentés lehetősége. Zugló nemrég csere okán hozzájutott a Sárrét parki 54 lakásos ingatlanhoz, ezért  nincs szükségünk egyéb ingatlanok megvásárlására. A Csantavér ucai öt lakásos társasház megvétele egy év alatt sem sikerült, és újabb problémák is adódtak vele.  Nem mellesleg egy ekkora összeg a meglévő, állapotuk miatt nem kiadható  lakásaink felújításával jóval hatékonyabban, több kiadható lakás „előállítására” alkalmas.

 

A módosítót a polgármester befogadta, de az abban foglaltak nem valósultak meg.

 

A zuglói önkormányzat a Főváros TÉR-KÖZ pályázatán is pályázott a Vezér utca parkosításával és 100 millió forintot nyertünk is. Látványos és drága tervek készültek, sportpályákkal és sok térkővel, és mindenféle rekreációs eszközzel.  Egy alkalommal még lakossági egyeztetést is tartottak, melyeken a lakosság a sportpályákat feleslegesnek vélte, érthetően hisz a Mogyoródi utcai sportközpont párszáz méter, a terveket túlzónak találta és csak sima fásítást kért…

Több év semmittevés után a kapott fővárosi 100 millió forintot az önkormányzat végül a patakpart revitalizációs projektjébe csoportosíttatta át, a Vezér utca pedig maradt ahogy volt.

2022 elején a Vezér utca szervízútját a földutakra létrehozott állami keretből kerékpárúttal kiegészítve pár szakaszon megépítették, de a parkosítás furamód elmaradt. Sőt a feltúrt föld miatt kialakult por, sár még csúnyább, mint az eddigi beállt gaztakaró.

Szomorú, hogy ha a parkosítást, faültetést, ahogy 2016-ban javasoljuk, az önkormányzat elvégezi már 7 éves fáink, terebélyes kiserdőnk lehetne a Vezér utcán végig.

 

  1. Vélemények

Itt az ideje, hogy a területet rendbe tegyük. A főváros évtizedek óta igért útfelújítására pedig fölösleges várni, az a végtelenségig eltolódhat, ráadásul a fákat úgysem az úttest széléhez ültetjük, illetve ha szükséges azok kalodával megvédhetőek.

Javaslatunk szerint egy tájépítésszel, kertészmérnökkel készíttessünk ültetési tervet a Mogyoródi és a Fogarasi út közötti területre. Néhány padon kívül semmiféle egyéb parképítő elem, térkő és más hasonló, a projektet megdrágító elem nem szükséges.

A projekt azért is szerencsés, mert a tündérkert elképzelést a polgármester úr is felvetette a 2019-es választási kampányában, bár konkrét helyszínt nem javasolt, és azóta ilyen tartalmú előterjesztés a testület elé nem került.

A Tündérkertben ültetendő fák fajtái lehetnek változatosak, ligetszerűek, akár nagyon izgalmas, egy botanikai kerthez hasonló facsoport kialakításokkal.

Ekként a szülők a területen sok fajta fafaj közül a nekik tetszőt – újszülött gyermekükhöz illőt - tudják kiválasztani.  Az ültetések az évi két, tavaszi és őszi faültetési szezonkor közösen, kisebb rendezvény keretében történnének és a gyerekek nevei a fák fajtája és az ültetés éve lenne feltüntetve egy táblán.

A csemetefák fajtáit, azok ültetési helyét tehát az önkormányzat határozná meg, és az ültetéskor is szakmai, fizikai segítséget nyújtana.

Pár év alatt az egész ma kietlen terület fás ligetként varázsolódna újjá.

Mindezek okán arra kérem a Képviselő-testületet, hogy támogassa az előterjesztést.

.

Gazdasági Főosztály véleménye: Észrevételt nem tesz.

Jogi Főosztály véleménye: A Jogi Főosztály az előterjesztésben közölt adatok, egyéb információk alapján az előterjesztéshez jogi észrevételt nem tesz.

 

III. Bizottsági vélemények

Az előterjesztést a Városfejlesztési Bizottság tárgyalja.

 

  1. Döntési javaslat

 

Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzata Képviselő-testülete úgy dönt, hogy elfogadja az előterjesztés 1. mellékletét képező határozati javaslatot.

 

A határozati javaslat elfogadásához a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 47. § (1)-(2) bekezdései, valamint az 50. §-a alapján egyszerű szótöbbség szükséges.

 

 

Budapest, 2022. április 24.

Várnai László sk.

 

Mellékletek:

  1. melléklet: határozati javaslat


  1. melléklet a 123-297/2022. számú előterjesztéshez

 

 

Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzata Képviselő-testülete

 ..../2022. (V. 5.) önkormányzati határozata

 a Tündérkert létrehozásáról

 

Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzata Képviselő-testülete úgy dönt, hogy

 

  1. támogatja a Tündérkert létrehozását a Vezér utca Mogyoródi út és Fogarasi út közötti 39639/31 hrsz.,39740/2 hrsz., 39627 hrsz. szakaszán.
  2. hozzájárul a szükséges fásítási/ültetési terv előkészítéséhez, amelyre a fedezetet a Környezetvédelmi Alapból biztosítja maximum 1 millió Ft összegben.
  3. A 2022 őszi, 2023. tavaszi faültetéshez 5 millió forint keretet a Környezetvédelmi Alapból biztosítja.

 

Határidő: kertészeti tervek elkészítésére 2022. június 30.

Felelős: Horváth Csaba polgármester (Főmérnökség és Zuglói Zrt. útján)

 

1 komment

süti beállítások módosítása