HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 106 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

Lakás és helyiség eladás rendelet, energia közbeszerzés, médiacég kistafirungozás

2020.06.25. 09:37 varnai

Az első testületi ülés a veszélyhelyzeti szünet, a polgármesteri egyszemélyi döntéshozatal után. A 25 napirendi pontban több igen fontos, régóta várt előterjesztés, és több a kerület számára veszélyes, az önkormányzati vagyon eladását célzó rendelettervezet szerepel..Lássuk sorra:
kt_meghivo_2020-6-25_1_-1.jpg
1. Hasznos az elkészült Energetikai koncepció, csak az szomorú, hogy miközben koncepció nélkül is tudjuk hol lehetne spórolni, ehhez képest idén semmiféle jelentősebb beruházás nem történik az intézményeinkben. Miközben "Kezdődnek a fejlesztések!" szlogennel kezdték a ciklust 2020-ban semmiféle ablakcsere, tető, homlokzatszigetelési  közbeszerzés nincs kiírva.
2. A zárszámadás -  eső után köpönyeg.
3. Turisztikai folyosó kerékpárutat terveznek EU-s milliárdokért végig a Rákospatak mentén. Biztos itt fognak a Füredi lakótelepre kíváncsi hollandok bringázni... A forgalomszámlálások szerint - és napi szinten bringázóként is tapasztalom - hogy a pénzből a sugárirányú kerékpárutakat kéne kialakítani, különös tekintettel a kereszteződésekre, mert ezekben van baleseti helyzet, ezen irányokban van jelentősebb forgalmi kerékpározás.   A terv ITT megtekinthető.
4-es napirendi pont a Rákospatak part átépítése 460 millióért. Ide csoportosítanák át a Vezér út régen tervezett parkosítására kapott 100 milliós fővárosi pénzt is. A 45 fokos rézsűből 30 fokos lesz....  de a közvetlen vízkapcsolatot nem akarják megcsinálni, a látványtervekben ábrázolt nádasos természetes kiöblösödésekről szó sincs, úgyhogy sokat nem ér, Lesz sok drága térkő,  murva, utcabútorok.
kt_meghivo_2020-6-25_1_-2.jpg
5-6. Végre, több mint két évvel, a 2017. decemberi előterjesztésem után kerül sor a megvalósulásra, az áram és gázenergia szolgáltatók  közbeszerzéssel megversenyeztetésére. Évente több mint 266 milliót költünk e két  energiaforrásra.  Más önkormányzatok már 2011 óta élnek a módszerrel, a versenyeztetéssel évi 10-20%-al lejjebb tolva a beszerzési árat.
7-8-9. Támogatandó előterjesztések.
10. Komoly anyag a lakáshasznosítási terv, végre számba veszik a kerület lakásvagyonát. Az elmúlt években sikerül milliárdos kintlevőséget felhalmozni, miközben a lakások 90%-a szociális lakbérért, (nem ellenőrizve a rászorultságot)  havi 20-30 ezer forintokért van kiadva, van aki milliós tartozást halmoz fel. A fizetési hajlandóságot nem segíti, hogy 2015 óta nincs kilakoltatás.
kt_meghivo_2020-6-25_1_-3.jpg
11-12. napirend Az MSZP frakció által készített előterjesztések:  Zugló Önkormányzata tulajdonában álló lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek elidegenítésének egyes feltételeiről  szóló új rendelet, melyeket Hajdú Flórián jegyez. Csakhogy a lakásgazdálkodás Rózsa András Momentumos alpolgármester hatásköre, akit semmilyen módon nem vontak bele a rendelet elkészítésébe... aki ezt rossz néven is vette. 
Gyenge ellencsapásuk a 13 napirendi pontként bekerülő  elvi határozat benyújtása volt, mely azt szögezné le, hogy a befolyó pénzt csak fejlesztésre lehet fordítani.
Láthatólag az MSZP Zugló lakásainak és helyiségeinek kiárusítására készül. Sorra jönnek is be a helyiség eladási előterjesztések a Gazdasági Bizottsághoz, mely  MSZP-s többségű. Különösen jól járhat az a kör, akik az elmúlt pár évben helyiségeket bérelt Hajdú Flórián előterjesztéseivel. 
Ilyen például a Thököly úti 155 nm-es ház eladása 18 millióért, melyben tegnap született döntés, a Momentum és a DK ellenszavazata ellenére is átnyomva. A Polgármestert a döntés felfüggesztésére kértem,  aki ezt meg is tette. Részletek holnap. A kerületi ingatlanok eladását -  az alulértékelésen és egyéb ügyeskedéseken túl -   elvi okból sem támogatom, mert a kiadás folyamatos bevétele helyett egyszeri bevételt generál, (azt is évekig részletekben fizetik) miközben az önkormányzat lassan feléli a vagyonát. Eddig minden vagyoneladási bevétel eltűnt a kasszában, ezután sem lesz másképp.
14. 100 milliós összegben írnának ki VISSZATÉRÍTENDŐs pályázatot társasházak felújítására. Furamód előnyben részesítik azokat a házakat, melyekben van önkormányzati tulajdon, vagy melyeket a Zuglói Társasházkezelő cég kezel, ez nem igazán fair verseny így. Amúgy támogatom.
  15. a Zugló Információs és Médiacsoport Kft. Zugló Önkormányzata számára kialakított, integrált információ- és tartalom-szolgáltatási modellje tervezetének és stratégiájának, továbbá Vállalkozási Keretszerződésének elfogadására
Az előterjesztés 2020 második fél évére 130 millió forintot adna a frissen létrehozott médiacégnek. Ennek az összegnek semmiféle lebontását, indoklását nem kaptuk meg, kérés ellenére sem. Az előterjesztéshez módosítót adtam be, 80 milliót javasolva, ez több mint elég az elmúlt évek médiaköltéseit ismerve.
 Emlékezetes, hogy a Médiacéget - feleslegesnek ítélvén - 2018-ban Karácsonyék megszüntették. A most létrehozott céget ráadásul a ZVK Zrt alcégeként hozták létre, azaz a testületnek semmiféle kontrollja, még rálátása sincs a működésére. Hasonlóan a Piac céghez sem az ügyvezetőt  de jellemzően még az FB tagokat sem a testület választotta meg. A cégben Murányi Marcell - a Népszabadság egykori főszerkesztője - lett az igazgató. ő Horváth kommunikációs főtanácsadója, de az eddigi Zuglói Lapok lapszámai azt mutatják, az újság a szépen FELSOROLT sajtóetikai elvek ellenére semmivel sem különb, azaz ugyanolyan torz, elhallgató és egyoldalú, mint a közmédia és a Fidesz házisajtótermékei, csak épp az ellenkező irányba.
A többi napirendben fellebbezésekről döntünk, melyeket a zöldterületre parkoló megbüntetett autótulajdonosok adnak be. E napirendek során mindig elmondom, hogy figyelmeztető táblákat, bokorsorokat, köveket kellene a beszedett pénzből kihelyeznünk, mert több helyen a legjobb szándékkal sem tudható, hogy a terület "zöldterület".
kt_meghivo_2020-6-25_1_-4.jpg
kt_meghivo_2020-6-25_1_-5.jpg

komment

süti beállítások módosítása