HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 106 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

Alpolgármesteri hatás- és felelősségi körök elhatárolása, új emberek - ki kicsoda?

2015.01.06. 11:01 varnai

Lassan feláll az új kabinet, megjelentek az új cégvezetők és új kollégák járkálnak a hivatali folyóson. Kissé dejavu érzésem is van, sok az ismerős, néha mintha az LMP 2011-es irodájának és a frakciójának a folyosóin járnék. Annyi baj legyen, az is reményteli időszak volt.

Mindenesetre - mondhatni az elfogulatlanságra gondosan vigyázva -  a 2011 év elejei kérdéssort részben megismételve, közérdekű kérdéssel fordultam az aljegyzőhöz.

Tisztelt jegyzői munkakörben eljáró Aljegyző úr!
 
 
1.)  A képviselők, (és a lakosok) számára fontos, hogy az új vezetés felállása után másfél hónappal ismét átlássák az önkormányzat és a hivatal munkáját, a munkastruktúrát.
 
Szóban többször kértem a hivatal szervezeti ábráját. Ezt kérném.  Kérném közölje, jelenleg a hivatalban mely pozíciók nincsenek betöltve, és meg vannak-e már ezek az állások hirdetve? Mely osztály és csoportvezetők hiányoznak, és mely osztályokon van érezhető munkaerőhiány?
 
Több régi ember távozott, került új helyre, illetve számos új ember is megjelent, mind a hivatalban, a kabinetben, mind az önkormányzati cégeknél. pl. Városgazdálkodási , Médiaszolgáltató cégeinknél. Kérem tájékoztasson, ki milyen munkakörbe lett felvéve, (köztisztviselők esetében milyen bér besorolással, szerződésesek esetében mellékelve a szerződést) milyen szakmai referenciák, végzettség, CV, alapján lettek kiválasztva (ezeket kérem mellékelje) , volt-e pályázat. Ha szerződéssel lettek alkalmazva akkor azt szintén kérem. A képviselőknek fontos a munkához, hogy megismerhessék ezeknek az embereknek a pontos munkakörét.
 
2014 november 14 óta lett-e bármilyen tanácsadói, ügyvédi, stb. szerződés megkötve, illetve a régi szerződések közül melyik él még?
 
A képviselőknek tudniuk kell, mely ügyben kit keressenek, ma ez  - még - nem átlátható. Kérem tájékoztasson ki a polgármester általános helyettese, mely feladat és hatáskörök, szakmai területek maradtak a polgármesternél, és mely hatásköri területek kerültek az alpolgármesterekhez és melyek melyikükhöz? Ki mely önkormányzati cégvezetőnek adhat utasítást, milyen területeken, (pl. lakáskiutalás, felújítás, alvállalkozók kiválasztása) ki mekkora összegben írhat alá? Bizonyára létezik már egy ilyen belső utasítás, mely e hatásköröket rendezi, ezt kérném.
 
Véleményem szerint hasznos lenne, ha e tájékoztatót a képviselő-testületi ülésen is ismertetnék.
 
------------
 
2.)  Hallomások szerint önkormányzat cégei az elmúlt ciklusban szerződésben álltak egy bizonyos dr. Kovács Gábor ügyvéddel. Kérem e szerződéseket a Zuglói Városgazdálkodási Zrt-től, a Médiaszolgáltatótól, a Sport kft-től illetve ha a hivatalnál volt ilyen. Kérném a teljesítés igazolásokat, illetve hogy milyen konkrét munkavégzés történt. Mely szerződéseket kötött, hány munkaóra, stb.
 
3.) A képviselő-testület 312/2014 ( V. 15) határozatot hozott a Thököly út - Hermina út sarkán lévő telek megvásárlásáról, melyre 84 millió forintot biztosítottunk. Megvettük, nem vettük? Ki tárgyalt a céggel? Kérek, minden e témában született jegyzőkönyvet, feljegyzést.
 
4.) Hasonlóan döntést hoztunk az un. Kék óvoda telkének megvásárlásáról. Kérném az e tárgyalásokról készült minden jegyzőkönyvet. Hogy lehetséges, hogy fél éve született döntések nem kerülnek végrehajtásra, és semmiféle beszámolót nem kaptunk a végrehajtásról vagy az akadályoztatás okáról?
 
5.) Bár apróság, de mégis. A hivatal bejáratánál majd egy méter szélességben majd egy éve hiányzik a korlát. A balesetveszélyes részre, a majd két méter magasból leesés veszélyére több mint fél éve, és azóta többször is figyelmeztettem a gondnokság vezetőjét, jeleztem önnek is. Egy drótot, egy kötelet sem sikerült kifeszíteni azóta sem... Ki ennek a felelőse? Örvendetes, hogy a korláttól két méterre újabb zászló került felvonásra, de e szimbólikus politizálásnál fontosabb lenne, e kicsi, de akár életbevágó, fillérekből is megoldható probléma orvoslása.
 
 
Várom válaszát a 15 napos határidőn belül,
 
Tisztelettel, Várnai László
önkormányzati képviselő

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://varnailaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr287046551

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KP-papa 2015.01.06. 22:08:53

Mikor kezdődik az átláthatóság a honlapon?

Mind a zuglo.hu, mind a zugloilapok.hu felületen nyíljon RÉSZVÉTELI DEMOKRÁCIA rovat hírek, események,tanulmányok, események, blog alrovatokkal
Szívesen közreműködök a tartalom kialakításában, folyamatos frissítésében, szerkesztésben - önkéntesként. Keleti Péter
süti beállítások módosítása