HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 106 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

Jönne képviselőnek is?

2014.08.17. 12:46 varnai

Tegnap tartotta jelöltbemutató sajtótájékoztatóját a zuglói összefogás. Az Egyesület pár fővel jelent meg, egy Zugló térképet és egy kerületi Kisokost nyújtottunk át Karácsony Gergelynek. (A másik térképet a XVI. kerületben lakó Rozgonyi Zoltánnak, a Fidesz jelöltjének szánjuk)

Miért tettük ezt?

Egyrészt felháborító volt hallgatni, hogy a Pasaréten lakó Karácsony Gergő a sajtótájékoztatón folyamatosan a zuglóiak nevében beszél. Másrészt közölték, hogy sok civil szervezettel működnek együtt - persze konkrétan egyet sem mondtak -  de ezzel, mivel sokan minket, a Civilzugló Egyesület értenek zuglói civilek alatt, tudatosan félrevezették  a médiát, a lakosokat. Sokan máig ebben a hitben vannak, mivel a médiában azt állították, hogy megegyeztek velünk, a Civilzugló Egyesülettel. Ez tudatos félrevezetés volt akkor és most is. Mert  a Civilzugló simán kihagyták, a pártok szétosztották maguk közt Zuglót, mint a afféle koncot.

terkep_atadas_net.jpg

A Zugló térkép és a Kerületi Kisokos átadása

A nem zuglóiság feszegetése nem csak valami elvakult gyüttmentezés.

Zugló 16 négyzetkilométer, 125 ezren lakják, -  Magyarország hetedik legnagyobb városa lenne. Bármely vidéki városban, kistelepülésen megválasztanának egy ott sose lakó, frissen jött idegent? Én kétlem. Zuglóban mégis már kétszer megtették és mindkétszer ráfaragtunk.

Aki a kerületet nem ismeri, nem jár itt nap mint nap, nem beszél a lakóval a piacon, az oviban, a buszmegállóban, az nem ismeri a problémáit és nem tudja vezetni.

Az önkormányzat az elmúlt négy évben hozzávetőleg 500 döntést hozott, de aki most látja először az önkormányzatot egyiket sem olvasta, és ami rosszabb semelyiknek a hátterét nem ismeri. A kerületnek 60 intézménye van, iskolák, óvodák,  bölcsik, nyugdíjasklubok, Karácsony vajon hánynak ismeri a műszaki állapotát? A Hivatalban 300-an dolgoznak, Karácsony vajon hányat ismer közülük, tudja-e majd kiben bízhat, tudja-e ki Papcsák embere? Rozgonyi Zoltán a Fidesz jelöltje is tíz éve nem Zuglóban él - tehát amikor a Fidesz azzal kampányol, hogy Zugló zuglóit akar Zolit maguk zárják ki - és szerintem nem is alkalmas polgármesternek, ezt alpolgármesterként hozott számos rossz döntése bizonyítja. (szakrendelő bezárás, kommunális adó, lakásgazdálkodás, hajléktalanság kezelése)  Mindazonáltal a kerületet, az önkormányzatot írtóra ismeri, ez elvitathatatlan.

Szerintem ez elvi kérdés is, egy polgármestertől elvárható - mondhatni természetes- hogy a városában/kerületében lakjon. Már csak azért is, hogy személyesen megtapasztalja döntései következményét. Például Mari nénivel ellentétben Papcsáknak és Rozgonyinak nem kellett fizetnie az általuk kivetett kommunális adót, ami azért elég bizarr helyzet.

Mondhatnánk, majd a képviselők, az alpolgármesterek hozzák ezt a hiányzó tudást, végzik majd a napi munkát.  Csakhogy a jelölteket, a vezetői helyek elosztását és a programot többszöri kérés ellenére sem mutatták be.  Vajon hány helyet kapott az MSZP? Képesek lesznek-e egyedül mindent, tisztségeket, cégvezetőket, közbeszerzéseket, nagyberuházásokat eldönteni? Kik lesznek a háttérben, kik lesznek az alpolgármesterek, a képviselők?

A titkolózás miatt félő, Karácsony Gergely hogy polgármester-jelölt lehessen, visszakerüljön a politikai térképre bármilyen rossz, a múltbéli hibákat újra megelőlegező, elvtelen kompromisszumot elfogadott.

Van egy javaslatom:

Ha Gergőt tényleg csak a kerület, ZUGLÓ érdekli - bár az elmúlt négy évben ennek semmi jelét nem adta, hisz semmilyen kerületi rendezvényen, testületi ülésen,  tüntetésen nem jelent meg, de tételezzük fel -, és nem csak a polgármesterség, vagy ami még rosszabb a polgármester-jelöltséggel járó lehetőség kell neki,  hogy a kompenzációs listán a Fővárosi közgyűlésbe bekerüljön. Bizonyítsa be, tegyen meg két dolgot.

Üljön be a zuglói képviselő testületbe akkor is, ha nem nyer.

Azaz LEGYEN a kerületi lista első helyén és tegyen nyilvános ígéretet, hogy nem lép vissza, mint azt Janicsák polgármester-jelölt tette négy éve.   Gergő öt évig legyen sima zuglói önkormányzati képviselő, tanulja meg az általa vezetni vágyott kerületet, ügymenetet, közigazgatást, és vigye a kerületiek apró-cseprő ügyeit.

kepvisel_testület.jpgÜlne lent  is, ellenzéki képviselőként havi nettó 74 ezerért öt évig Karácsony Gergő?

Viszont NE LEGYEN  rajta a fővárosi közgyűlés kompenzációs listáján. Tehát ne állhasson elő az az extrém, bár a magyar politikában nem ritka eset,  hogy nem jár következményekkel számára ha elveszíti a választást, mert ugyanúgy bekerül a Fővárosi közgyűlésbe, mintha nyert volna. (hasonlóan Papcsákhoz, aki bár kikapott, mégis bejutott a parlamentbe)

HA EZT A KÉT DOLGOT MEGTESZI , ÉN ELHISZEM NEKI, HOGY ZUGLÓ NEM CSAK UGRÓDESZKA SZÁMÁRA.

Mert jelenleg simán előállhat az a szituáció, hogy Karácsony kikap,  nekünk zuglóiaknak itt marad nyakunkon a Fidesz,  esetleg megspékelve sok MSZP-s képviselővel,  Gergő meg egy sóhajtással hazamegy Pasarétre és  másnap beül a fővárosi közgyűlésbe. 

És a kerületben meg megy minden ahogy eddig, huszonöt éve.

 

 

 

komment

Címkék: összefogás önkormányzati választás Papcsák Ferenc Várnai László Rozgonyi Zoltán polgármester-jelölt Civilzugló Egyesület karácsony Gergely

süti beállítások módosítása