HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 106 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

Évértékelő I.

2014.01.08. 17:02 varnai

Látványos változások Zuglóban címmel folyik a sikerpropaganda. A közpénzből készült Papcsák kampányfilm után tekintsük át kicsit objektívebben az elmúlt három év eredményeit az önkormányzathoz tartozó különböző területeken.

Városfejlesztés

+- Rendbe tették a Bosnyák tér elhanyagolt parkját, de a térrel nemigen tudtak mit kezdeni. A sok fa kivágásával járó műkövezés és szökőkút 344 millióba került eddig, plusz a templomtoronyra adott 40 millió.

+Szépen rendbe tették a Róna utca Thököly sarkot, (30x30 méteres terület) a Tisza szobor is kulturált alkotás. (politikai megítélést hagyjuk)

-Füvesítették a Reiner Frigyes teret, (Thököly út - Dózsa sarok) Az ide elhelyezett XS-es Turul szobrászatilag siralmas, a szakmai zsűri alkalmatlannak minősítése ellenére került ide, az avatása gárdafelvonulássá lett.

 +- 200 milliót költöttek a parányi Kövér Lajos térre, fölöslegesen sok térkövet rakva le a sima parkolóhelyekre.

Más köztér rendezés az elmúlt három évben nem történt.

-A polgármester a ciklus elején a Városközpont felépítését ígérte. A városközpont nem épült fel, a beruházó kivár, a lebontott Szabadidőközpont és tanuszoda telke gazosan áll. A telekrendezés nem sikerült, a piacot nem kapta meg a fővárostól a zuglói önkormányzat.

-A Bosnyák téri remiz helyére Pesti millenárist ígért a polgármester, ebből sem lett semmi.

- A polgármester 2011-ben azt ígérte a Vidámpark Rákosrendezőre kerül. A Vidámpark bezárt,  nem került sehova, a Rákosrendezővel sem kezdett senki semmit. A pályaudvar romos, a XIII. kerületbe macskaköveken vergődnek át a biciklisek, az autósok.

-A Rákospatak partjának revitalizációjában a három év alatt fizikai előrelépés nem történt.

- A  Lantos Mihály sporttelep területére ígért kerületi sportközpont, tanuszoda nem épült meg. A BVSC területén a régi romos medencék helyén terveznek egy új épület egy 25-ös és egy kismedencével, de ez a kerület északi részén lévők számára nem jelent előrelépést. 

+ A BVSC átvételének buktáját az mentette meg, hogy az állam bevette a BVSC-t a kistafírungozott öt nagy egyesület mellé. Az ingatlan felújítása és a kerület elfogadott sportkoncepciója köszönőviszonyban sincs egymással, a koncepcióban újra feltűnik az egyszer már letagadott szálloda és parkolóház,  épp azon a helyen ahol a BVSC  MLSZ pénzből kispályás focipályákat építene.

- Sportcsarnoknak nyoma sincs. A Lantoson és a Kövér Lajoson lényegi fejlesztés nem történt. A két létesítményre félretett 1,4 milliárd forint lekötését megszüntették, az felszívja a BVSC lepusztult épületeinek felújításának 250 milliós önrésze és egyéb költések.

- A polgármester legkártékonyabb  cselekedete a Városliget 99 évre állami kézbeadása, a törvény minden képviselő-testületi és lakossági felhatalmazás nélküli benyújtása. (ilyenkor hol a zuglói konzultáció?)  A Múzeum negyed projekt ártalmas a Városliget pihenőparki funkciójára és a főváros urbanisztikai fejlődése szempontjából is. Részletesen elmondom ITT.

- Egészségügyi  infrastruktúra  Miután a két szakrendelő összevonásának terve megbukott új koncepciót nem dolgoztak ki,  még a rendelők felújítását is ejtették. A kerületi egészségügyi infrastruktúrára, például az Örs vezér téri rendelő összevonáskor szükségesnek ítélt hőszigetelésére, elhasználódott, korszerűtlen, energiafaló gépészeti berendezéseinek cseréjére nem költöttek semmit. A többi körzeti rendelő épületre sem költöttek a ciklusban.

Új intézmények

- A Civilház megépítését, melyről már az előző ciklusban döntöttek mostanáig húzták. Az építkezés 27%-os készültségben állt meg, most újra nekikezdtek, a területen jan 10-én jóformán csak alvállalkozók dolgoztak.

A munka mennyiségét, a közbeszerzés értékét tudatosan alulbecsülték, (149. 255.000 Ft + ÁFa) hogy a közbeszerzést a 150 milliós nyílt eljárást kötelezővé tevő értékhatár alatt tartsák. A pótmunkák szabálytalan pályáztatása miatt a kerületet 200 ezer forintra büntette a Közbeszerzési Döntőbizottság.

- Bár a kerületi óvodák maximálisan túl vannak töltve, azaz engedélyezték a 10%-os létszám túllépést, (mely a felelős szakmai munkát igen nehézzé teszi), és százas nagyságrendben kell elutasítanunk gyerekeket, az új óvodák építése nem akar előrehaladni. A Zöld Lurkók Óvoda felújítása, bővítése szintén csúszik, az épületet ősszel kiürítették, de máig nem történt semmi, a gyerekek más intézményekbe szétrakva várakoznak. 

+ A volt Pákozdi téri (Vass Albert téri) kiürített Kissebbségiház épületébe tervezett Csicsergő óvoda bővítésére 199 milliót nyert, a munkát a héten kezdték el.

  - A Dorozsmai utca 21. szám alatti fővárostól kapott óvoda épülettel nem kezdtünk semmit, 3/4 részben üresen áll, az ingatlan folyamatosan pusztul.

- A ciklus elején  terveztek egy zöldmezős bölcsőde építést az Erzsébet krné útja Öv sarkára, mely indoklás nélkül elhalt.

Intézmény felújítások

+ A kerület eddig több mint 2,5 milliárd forintot költött, részben pályázati pénzekből a három év alatt intézményeinek felújítására. Jelentős eredmény a Liszt Ferenc Általános iskola teljes külső felújítása, elodázhatatlan volt a Lengyel Imre tetejének rendbetétele. A többi felújítás a szükséges karbantartás, elvárható állagmegóvás, festés, vizesblokkok felújítása, elodázhatatlan kazáncserék, stb. szintjén nem megy túl.

Mindazonáltal a 2,5 milliárd három év alatt az évi 25 milliárdos büdzsékhez képest nem sok. A felújításokat leginkább nem a költségvetésből, hanem  abból a kötvényből végezték, amit még 2008-ban a szocialista-liberális ciklusban vettek fel és amiért oly sokat korholja őket a Fidesz. ( nem mellesleg az 5 milliárdos kötvény kibocsátást akkor a Fidesz-KDNP-s képviselők is támogatták) Az 5 milliárdból a 2010 novemberi rezsimváltáskor még 2,9 milliárd forint volt meg, mára ez 1 milliárdra fogyott.

 - A Szent István Gimnázium évek óta ígért, megtervezett fűtéskorszerűsítésére  három év alatt nem került sor.

 -  A magántulajdonú  társasházak felújítására  az elmúlt három évben nem adott az új önkormányzat forrást, ellentétben az elmúlt 17  évvel amikor mindig lehetett pályázni.

 - Panel felújításra az elmúlt három évben szintén nem adott forrást sem a zugló önkormányzat sem az állam, ezért a kerületi panelházak felújítása jóformán megállt. 2011-ben már csak a kifutó pályáztok miatt voltak  kifizetések. Pedig ez a valós rezsicsökkentés.

Közterületek

- Sehogy nem áll az április 25-én megszavazott Közösségi kert. Egy kerítést és pártucat négyzetméternyi térkövet meg egy szerszámosbódét kellett volna megépíteni hozzávetőleg 10 millió forint értékben.

  - Sehogy nem áll az általam előterjesztett jún. 20-án megszavazott 214 helyre kerülő kerékpártárolók elkészülése..  Az határidő dec 31 volt, de még csak most kérnek kivitelezői árajánlatot.  Minkét projekt több hónapig a főépítész asztalán feküdt el.

 - A közterületekre költhető büdzsét jelentősen csökkentették. A tavaly közutakra, járdák felújítására szánt büdzsét 300millióról  80 millióval, tehát jelentősen csökkentették.

 - A zöldterületekre, parkfenntartásra szánt 450 milliós keretet  70 millióval csökkentették. A Róna utca és a Kerékgyártó utca mentén történt faültetés 100 körüli egyedszámmal.

 + A Virágzó Zugló program remek ötlet, jó közösség építés, bár a politika rátelepedése, a polgármesteri, képviselői haknivá válásuk kissé ellenszenves a lakosok számára.

 + Egy parányi játszótér épült a Cinkotai út 26. alatt, ez semmi a Weinek idején történt komplett játszótér rehabilitációs programhoz képest.

+ Pozitívumként kell említeni, hogy több ovifoci pálya készült el, és a Széchenyi általános iskola udvarára is került egy műfüves pálya

.+ A kerület 80 milliót nyert a Mogyoródi úti sportpálya felújítására a főváros köz-tér pályázatán.

  - A kerületben közterületen sportpálya  és játszótér felújítás az elmúlt három évben nem történt. (előző ciklusban pl. a Kassai téri kispálya gumiborítása) 

Önkormányzati lakás- és ingatlanállomány

  -   Az elmúlt évben mindösszesen 43 milliót költöttek önkormányzati lakások felújítására. Ebből  huszonegynehány lakás újult meg.
A kerület hozzávetőleg 2700 önkormányzati lakásához képest ez elenyésző, a lakásállomány folyamatosan pusztul. Az elmúlt három évben önkormányzati házat,   szociális bérlakást  - ellentétben az előző ciklusokkal -  nem építettek. Ennél rosszabb hogy önkormányzati házat egyáltalán nem újítottak fel. A súlyosan lepusztult önkormányzati bérházak ( pl. Várna u. 9, Mexikói út 3. Cserei utca, Nagy Lajos 104) szociális és bűnözési gócpontot is jelentenek egy-egy környéken. Lakásgazdálkodás, koncepció nincs. Valójában elképzelésük sincs, hogy mit kezdjenek az önkormányzati lakásállománnyal. (a XIII. kerületben a szociális bérlakás program keretében az elmúlt években  500 lakás épült) Miközben sok százan várnak, hiába kaptak évekkel ezelőtt kiutalást  150-250 lakás áll üresen, sok az illegális beköltöző, lakáshasználó. A szociális lakásokban lakók jelentős része tartozik, a bérbeszedés az elfelejtéstől az ésszerűtlenül agresszívig változik. Mazsu idején majd ezer felmondást küldtek ki, azonnali, részletfizetés nélküli befizetésre felszólítva. A lakásgazdálkodást mint forró krumplit épp most dobták át a Vagyonkezelőtől a hivatalnak, hónapokba fog kerülni, míg az új alkalmazottak eligazodnak a lakásállományban.

- A kerületi lakásállomány eladása  folyamatos, havi 10-20 lakás és bolthelyiség eladása történik. Természetesen a jobb állapotú lakásokat és a kiadott bolthelyiségeket veszik meg, tehát a hosszútávú, folyamatos bevételt egyszeri bevételre váltjuk, feléljük a vagyont, az önkormányzatnál egyre rosszabb ingatlanállomány marad. Ez azért is ellentmondásos mert a papcsáki kerületvezetés az önkormányzati ingatlanok elkótyavetyélésével vádolja az előző városvezetést.

A második részben a kerület gazdálkodását, pénzügyeit, adó és szociális politikáját, közbeszerzéseit, a hivatali működést, humánerőforrás gazdálkodását, szervezeti átalakításait, kulturális írányvonalát és nem utolsó sorban politikai folyamatait próbálom értékelni.

Ha bármit kihagytam kérem kommentben jelezzék.

komment

süti beállítások módosítása