HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 123 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

Évértékelő II. - Zugló nem elérhető

2014.01.13. 16:48 varnai

zuglo_hu.jpgPróbáltam volna  hétvégén adatokat összeszedni az évértékeléshez a kerület Megkerülhetetlen fantázianevű honlapjáról. Hát a kerület tényleg megkerülhetetlen, mert a honlapja három napja nem nyílik meg, nem elérhetőek az amúgyis hiányos szerződések, az új honlap elemzését ezért késöbbre hagyjuk.

Nem mellesleg ma az egész hivatali információs rendszer sem működött. A sajtófőnök egész nap nem elérhető, telefonját senki nem veszi fel.

Az önkormányzatban uralkodó káoszra jellemző, hogy ma telefonált egy hölgy, hogy csütörtökön rendkívüli testületi ülés lesz,  írásban értesítést nem kaptunk, előterjesztéseket még nem láttunk és persze a bizottságokat sem hívták össze. Minek is?

 

 Folytassuk akkor az évértékelést:

Személyzeti politika

Tulajdonképp mára sikerült kiüresíteni az önkormányzatiságot, a képviselő-testületet információktól elzárt, bármit megszavazni hajlandó bábokká tenni. Garaba Imre képviselő a ciklus első hónapjában mondott le, Pusztai Péter 2011 tavaszán cserélte a képviselőséget egy jobban fizető önkormányzati állásra. Maradtak a bármire elolvasás nélkül rábólintók, a duzzogók, a jópénzért bármit megszavazók, és a kivárók. A képviselők és családtagjaik javadalmazásáról  ITT olvashat.  A három alpolgármesterből eddig kettő érezte úgy, a polgármesterrel nem lehet együtt dolgozni, döntései ártalmasak a kerület számára.

A kirúgásokkal megfélemlített hivatalt dróton rángatják. A káoszban jelentős szerepe van a hivatallal alig foglalkozó, a felelősséget mindig egy beosztottra hárító polgármesternek, a 2011-ben kicserélt, a feladathoz felnőni nem tudó jegyzőnek, (lásd CV)  és a hivatali ügymenetet ismerő aljegyző eltüntetésének. 

Azt hogy a bizalmi állásnak hívható kabinet alkalmazottakat kicserélik, az érthető. Bár nem mindegy kire, Papcsák sajtófőnöke Cseke Vanda a sajtó inkompetens kezelésével, arrogáns nyilatkozataival feltehetőleg több kárt okozott a polgármester renoméjának mint jómagam, a honlapért felelős ember meg a honlap rendbetétele helyett a közösségi oldalakon teremti le a zuglóiakat minősíthetetlen stílusban.

Jelentős és egyetlen pozítívumként kell említeni a Pályázatíró Csoport létrehozást, mely sok millió forintot szerez a kerületnek.

A ciklus kezdete óta a tucatnyi osztályvezetőből csak egy maradt meg. A köztisztviselők politikai alapon eltávolítása felháborító és a lojalitás szakmaiság elé helyezése súlyos károkat okoz az egész országban.  Az osztályvezetőkké kinevezett haveroknak jelentős részük van a szakmaiság eltűnésében. Például a Pénzügyi vezetővé kinevezett úrnak, aki úgy lett egy 25 milliárdos költségvetésű önkormányzat pénzügyeinek felelőse, hogy előtte még sosem dolgozott önkormányzatban, állami költségvetési szervnél. A fantasztikus főépítész helyére Papcsák katonatársa került, ő hozta az építéshatóságis hölgyet, az Oktatási csoport élére pedig Papcsák volt titkárnője, a Magyar Hirlapos, EchoTV-s Pindroch udvari újságíró felesége, a járási Hivatal élére pedig Papcsák ex ügyvédbojtára került. Ma nincs az önkormányzatban kontrolling, a Belső Ellenőrzés folyamatos létszámhiánnyal küzd, és ezt kérés ellenére sem orvosolják, miközben az egyre burjánzó kabinet már az egész első emeletet elfoglalta.

A hivatalban, a leválasztott, a Járási Hivatalba szuszakolt okmányirodában, a Klebersberg Intézményfenntartóban ma összeségében többen dolgoznak mint az átszervezés előtt, a hivatal tehát cseppet sem lett olcsóbb sem hatékonyabb.

Pénzügyek

A kerület 25 milliárdos költségvetése a betervezett 4 milliárdos ingatlan eladás miatt eleve irreális volt, erre az ellenzék figyelmeztetett is. A kerület költségvetését négyszer módosították és az év végi 550 milliós hitel központi költségvetésre áttolásával tulajdonképp elismerték, hogy 550 millióval túlköltekezett, pedig az állam hitel átvállalása hozzávetőleg kétszáz milliós kamat és részletfizetéstő is megmentette az önkormányzatot.

A kommunális adó 2012-es kaotikus kivetése majd pánikszerű visszavonása jellemezte a koncepciótlanságot és jelentősen rontotta a kerületi  adómorált.A lakástulajdonosok felének nem küldtek kivetést, csekket, és lényegében értelmetlen 3-12-25 ezer forintért tulajdonlapokat kikérni, felszólításokat küldeni, inkasszálni.  A tervezett összeg fele, hozzávetőleg 340 millió forint jött be, ez a kerületi költségvetés 1,5%-a. Kérdés, megérte?

Az önkormányzati cégekbe, a Városgazdálkodási Zrt hozzávetőleg 1 milliárdos, a Médiaszolgáltató 150 milliós, a Sport Kft  büdzséjébe nem lehet belelátni, anélkül tűnhetnek el ott pénzek, hogy a képviselőknek a megrendelésekről, szerződésekről egyáltalán tudomásuk lenne. A hétre növekedett önkormányzati cég  felügyelő bizottságaiban 31 FB tag eltartása, legtöbbjük képviselő vagy annak családtagja,  évi 43 millióba kerül a kerületnek.

A nyugdíjasoknak és másoknak osztogatott összességében 100 milliós szavazatvásárlási pénzek vezettek a túlköltéshez.  A kerület számos ügyvédi irodával áll szerződésben, havi több milliós összegben. Folyamatosan bővül a hivatal, azon belül a kabinet létszáma is.  Jutott 9.6 millió hajléktalanok kunyhóinak eldózerolására és az utána következett  pereskedésre,  soha el nem készülő filmre, jobboldali újságokban PR cikkekre, erdélyi házvásárlásra, titkosított közvélemény kutatásra, magánfürdőszobára is.

Közbeszerzés = korrupció

A kerületi közbeszerzések a költségvetés legflexibilisebb,  legfurább kifizetései.   Papcsák polgármesterségének kezdete óta botrányok övezik. A polgármester a ciklus kezdetekor megszüntette a Közbeszerzési Bizottságot.. Az eljárás kiválasztása, a meghívásos pályázatokon indulni engedett cégek kiválasztása az ő kezében van. A kiválasztott cégek, (HBF Kft, Ligetsor Bau Kft) bár a szerződések szerint nem is foglalkoztathatnának 10%-nál több alvállalkozót, ezt rendre megszegik, a munkák akár 70-90%-át továbbadják, majd  rendre nem fizetik ki tisztességesen az alvállalkozókat.  (lásd videó). Mindkét cégnél korrupció gyanú merült fel, rendőrségi nyomozások folynak. A HBF Kft. ügyében az ominózus hangfelvétel nyomán a polgármester érintettsége is felmerült. A Vagyonkezelőben történtek miatt  (1100 gyorsszolgálati  számla teljesítmény igazolás nélküli számla befogadása, stb) én és maga a polgármester is 2012 szeptemberében feljelentést tettünk, eredmény eddig semmi. A Vagyonkezelő vezérigazgatójának hirtelen vett 100 milliós rózsadombi lakása ügyében a vagyonosodási vizsgálat a NAV-nál egy éve "folyik".

A nyomozásokból nem tanulva a Civilház építését  meghívásos eljáráson  egy 2013 januárjában alakult cég, az LS Group kft kapta, a meghívásos pályázat 149.250.000 forinttal lett kiírva,  talán azért, mert a nyílt közbeszerzés 150 millió forint fölött kötelező. Részletek a héten.

Hasonlóan fura volt a kerület 5 milliárdos közétkeztetési közbeszerzése. A nyertes, Bánki Erik fideszes EP képviselőhöz közel álló cég, a  Hungast Mecsek Kft a régi ételszállító cégekkel (SODEXO, ELAMEN)  szállíttat az intézmények közel kétharmadába, pedig a szerződés szerint 10%-nál több alvállalkozónál többet nem használhatna.  Jellemző módon az alvállalkozó cégek konyhájával sokkal elégedettebbek az intézmények... A Hungast Mecsek által  beígért kerületi konyha máig nem épült meg, az ételt továbbra is a sok panaszra okot adva esztergomi konyhájukból hozzák.

A szocialisták általi többszöri alkalommal javasolt előterjesztést  a Közbeszerzési Bizottság létrehozására még csak napirendre sem hajlandóak venni.

Szólj hozzá!

Címkék: honlap költségvetés közbeszerzés Ligetsor Bau LS group Hungast Mecsek HBF kft

A bejegyzés trackback címe:

https://varnailaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr55747234

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása