HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 106 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

Játszóteret építünk nektek, ha beledöglötök is!

2013.06.26. 15:09 varnai

Szokatlan tartalmú lakossági levelet kaptam három héttel ezelőtt.

Beadvány

(lakossági kérelem)

Tárgy: Kérelem a Mogyoródi út 112-120. társasházak, valamint az Adria sétány 12.a,b,c., Adria sétány 14.a.b.c,d. és a Csernyus utca 59-65. által körbezárt régi játszótér elbontása és új, bővített játszótér építése ügyében.

Tisztelt Érintettek!

Először is nehezményezzük, hogy az érintett kérdésben döntést, határozatot nem előzte meg lakossági fórum, miközben tudták, hogy az építkezés ellen egyszer már lakossági beadvánnyal éltünk 2008–ban, amely hatására az építkezés el is maradt.

Mellékelve küldjük a lépcsőházakban lakók aktuális véleményét tartalmazó aláírásoknak másolatát.

A mostanában tervezett, módosított 2. játszótéri terv nagyon rá lett tolva a Mogyoródi út 112-118-as számú társasházra. Ebből a 3 lépcsőházból 32 lakás hálószoba ablaka néz a zajos büdös parkolóra és a most szép, ápolt zöld parkra. A másik oldali szobák pedig a Mogyoródi útra, ami főútvonal.

A repülési útvonal is pont fölöttünk van. Ennyi zaj, por, amit az autók, repülők és a kis meglévő játszótér okoz bőven elég.

A bővített játszótér tervezett leburkolásával elveszítenénk a zöld területet, amit nyáron a lakók locsolnak és így egy kis védelmet nyújt a nyári hőségben.

A fentiek alapján tisztelettel kérjük, hogy a tervezett nagyon zsúfolt, hangos és minden szempontból zavaró új játszótér ne épüljön meg!

Ez a lakótelep 23 éves. Akkor minta lakótelep hírében állt és minta parkot terveztek a szóban forgó közterületre, fenyőfákkal és tujákkal.

Akik már akkor is itt laktunk (és zömében még itt is élünk) öntözünk, szorgalmasan fűmagot szórunk és facsemetéket ültetünk a már meglévők mellé. Gondoztuk és gondozzuk a parkot az óta is. Ezért költöztünk ide és élünk itt a mai napig is, mert zöld, tiszta és csendes a környezet. Nagyon szeretnénk és kérjük, is, hogy ez így is maradjon!

DSC09136.JPGA jelenlegi park benne pár játék és sok zöld.

terkep_4255.jpgÉs az új tervei. Szuper, csak nem ide való. A jelenlegi fű nagy része helyett burkolat lenne, a  házak szörnyű közel. Három éves játszótérre járási tapasztalatom, hogy a "komoly" játszóterek messziről, akár autóval érkezve is vonzálk a gyerekeket. A 7 éveseknél idősebbek csatazaja beszorul a panel házak közé pl. a Füredi lakótelepen lévő játszókon és hosszú távon elviselhetetlenül hangos bír lenni.

a levél folytatása:

Ne épüljön ablakaink alatt nagy („Mega”) játszótér. Zöld parkot szeretnénk, fákkal, nyugalommal és annyi játékkal a közepén, mint jelenleg van. Ha a most meglévő játékok már elavult műszaki állapotban vannak, kérjük, cseréljék le, újítsák fel őket, nehogy balesetet okozzanak.

Kérjük, hogy, az új játékok sem számukban, sem méretükben sem befogadóképességükben ne legyenek nagyobbak és zajosabbak a jelenlegieknél. Csak azon és akkora helyen legyenek, mint ahol most is vannak így nem jelent zavaró tényezőt az itt lakók mindennapjaiban. Az érintett közterület többi részén a meglévő fákat, bokrokat és füves területet szeretnénk,  ha megmaradna.

Az építéshez szükséges anyagi háttér legjobb tudomásunk szerint rendelkezésre áll, ebből lehet máshol nagyon lerobbant játszótér felújítást végezni.

Kérjük, szíveskedjenek figyelembe venni, hogy hálószobáink ablakai közvetlenül a tér mellett vannak. Nem tudunk majd pihenni, felkészülni a másnapi munkára, iskolára, alkalomadtán a gyógyulásra, regenerálódásra, ha hangos beszéd, kiabálás, zaj és por áramlik be az ablakokon.

Mivel a lakótelepünk már 23-25 éves, a lakók zöme 40-70 év körüli, akiknek, lehet, hogy éjszakai munka után délelőtti alvásra van szükségük vagy a „gyermekeinknek” akik már középiskolások, egyetemisták, tanulmányaikhoz szintén délutáni csendre van szükségük. Az idős nyugdíjasokról nem is beszélve!

„Kicsik” pedig csak annyian laknak itt, ahányan eddig is bőven elfértek a jelenlegi méretű játszótéren. Nagy játszótérre el lehet sétálni például a „Ceruzás” (Répássy utcai vagy a Vezér úti) játszótérre. Lakásainkat nem tudjuk csendesebb helyre vinni, nem tudunk és nem is akarunk emiatt elköltözni (a lakásaink piaci értékét is rontaná ez a változtatás!)

A „Ceruzás” játszóteret a kicsik csak hétköznap délelőtt tudják használni, mert délután a nagyobb, felügyelet nélküli gyerekek kitúrják őket. Ilyenkor a szülők, a kicsi gyerekekkel a Mogyoródi út – Pitvar utca – Lengyel utca által körbezárt területen található lepusztult játszóteret kénytelenek használni, ami viszont életveszélyes!

Megállapításainkat a lakótelep személyes bejárásával és az érintettekkel folytatott beszélgetésink alapján továbbítjuk Önök felé.  

Bejárásunk során talált focipálya és játszótér (Adria sétány – Csernyus utca – Lengyel utca) illetve a Pitvar utca Lengyel utca Mogyoródi út által körbezárt területén lévő játszótér igen elhanyagolt. Mindkettőt tovább lehetne bővíteni illetve felújítani.

A mai rohanó, túlfeszített életben nagyon fontos a nyugalmat biztosító, csendes lakókörnyezet. Ezért választottuk ezt a területet otthonunknak 23 évvel ezelőtt és ezért szeretnénk jelenlegi formájában továbbra is megtartani.

Most, amikor egész Európa a világ arra törekszik, hogy minél több zöld terület legyen, Önök egyetlen tollvonással le akarják rombolni 23 év munkáját, a beton rengetegből ki akarják irtani a meglévő zöld területet. Zöld területet akarunk magunk köré továbbra is!

Nagyon bízunk megértésükben és belátásukban, így határozottan kérjük beadványunk pozitív elbírálását!

A közbeszerzés kiírása előtt kérjük, hogy az ügyet képviselő lakókkal a terveket egyeztetni szíveskedjenek!

Megértő hozzáállásukat és segítő közreműködésükben bízva előre is köszönjük pozitív elbírálásukat!

Indokaink:

121 lakásból

  85 tiltakozó aláírás

    6 elfogadó aláírás

  30 nem írta alá, (nem találtunk otthon, illetve tartózkodtak)

Tisztelettel, a nevezett terület képviselő lakói nevében -----------------------------------

Miután körbenéztem a helyszínen,  az önkoriban és a tervezést bonyolítást kivitelezést végző Városgazdálkodási Zrt-ben is tájékozódtam, ( furamód a terveket nem adták oda)  a kerületi LMP elhatározta, hogy lakossági fórumot tartunk a körzetben.

Lássuk, a tömbben lakók mit gondolnak a tervezett beruházásról.

És láss csodát, pár napra rá, ami eddig nem akaródzott, most egy csapásra megtörtént, lakossági fórum tartását hirdette meg Harrach Péter a körzet képviselője, és Rozgonyi alpolgármester.  Annál jobb.

lakosforum1].jpg

A június 24-i fórumon kb. 40-50 fő jelent meg. Szerintem tisztán artikulálódtak az álláspontok: Kiderült a három határos házban lakók  véleménye, nem akarják a nagy játszót.. A kicsit távolabb lakó gyerekesek persze örömmel látnának egy újabb játszóteret, de ezt nem lehet  megvalósítani a közvetlen környezetben élők életminőségének rovására.

Szerintem  a tömbben lakókjogosan védik a békéjüket, a kis maguk által ápolt parkocskát. Félelmük jogos, miszerint  egy komoly játszótér  a jelenlegi pár játéknál jóval több és idősebb gyereket , kiskamaszok seregét fogja vonzani és a három ház közé beszoruló "csata" zaj a jelenleginél sokkal erősebb lesz.

Szerintem a következőt kell tenni:

  1. A tervektől el kell állni, nagy bekerített játszótérre itt nincs szükség.
  2. A jelenlegi kis játszót tegyék rendbe,  újítsák fel..
  3. Az ottani éjszakai beszélgetés, hejehuja megelőzésének nem az a módja, hogy a park felét körbe kerítjük. keressenek helyet pár  köztéri padnak, asztalnak, ahol a kollégisták , kamaszok mások zavarása nélkül le tudnak ülni.
  4. A környéken, öt perces gyalog távolságra elég játszótér, azokat folyamatosan tartsák karban.
  5. Az elfogadott közterület fejlesztési koncepciónkban is le van írva, hogy Zugló e része játszóterekkel jól ellátott, ha új játszótérre van pénzünk, (az új játszótér ára 30-4 millió forint) akkor  azt építsünk a Miskolci és a körvasút- Egressy Fogarasi út  közé eső kertes családi házas részre, ahol közel és távol egyáltalán  nincs játszótér.

Kíváncsi vagyok, Rozgonyi és Harrach képviselő mit fog tenni, hajlandóak -e engedni,  elfogadni a lakossági véleményeket, lesz-e kompromisszumos terv,  vagy minden áron áterőltetik, megépítik amit már megterveztek.

 

 

komment

Címkék: lakossági fórum közösségi tervezés játszótér építés Harrach Péter Rozgonyi Zoltán alpolgármester mogyoródi út 112 Adria sétány

A bejegyzés trackback címe:

https://varnailaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr115379050

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pasztiz 2013.06.26. 15:59:16

A Csáktornya parki játszótérre is költhetnének belőle. A rugós játékok letörve, a kerítésen és alatta kiférnek a kicsik, a kapukat kinyitják és rohannak a trolibusz alá, a homokozóban valami kavicsos por van, amit visz a szél, és még sorolhatnám.

gabarlai 2013.06.26. 21:20:21

A szóban forgó terület környékén fél tucat játszótér van sétatávolságban. Az eltelt években mindegyik teljesen elhasználódott, a játékok eltörtek, elkoptak, a festék lekopott, a kötelek elszakadtak, a kerítéskapuk már nem zárnak...

Például a sokat emlegetett ceruzás játszótéren a hinták eltűntek, a (több tucat lurkót megmozgató) forgót baleset veszélyessé válása miatt leszerelték.

Javaslom, hogy a rendelkezésre álló pénzt fordítsák ezek felújítására, karbantartására.

fukszia 2013.06.27. 08:37:29

Mint érintett nagyon szépen köszönöm, hogy ügyünk mellé álltok és ehhez írásban is hozzájárultok. Nagyon sok kört lefutottunk, ameddig eljutottunk odáig, hogy ezt a fórumot hívják össze. Természetesen (bár nem túl sokan)az ellenzők létszáma volt túlsúlyban. Mi is úgy látjuk, hogy bőven van van helye ennek a pénznek, ahova el lehetne költeni. Nálunk most is van egy kis játszótér, amit csak fel kellene újítani és a kettő-négy éves korosztálynak bőven megfelel. (Egyébként nem sokat használják). Mi is félünk még attól is, hogy ha ezt a "vidámparkot" megépítik, úgy járunk vele, min t a többi hasonló beruházással: megépítik, azután kalap, kabát senki nem foglalkozik a továbbiakban a dologgal, hagyják teljesen leamortizálódni. Ez Zuglóban nagyon sok helyen, más beruházásoknál is így van.
Minden támogatóra szükségünk van, ezért kérlek benneteket, ne csak itt a kommentben írjatok, hanem osszátok meg a facebookon található bejegyzésünket, írjátok le oda is, hogy lássák az érintettek, nem vagyunk egyedül!. Mi a zöld Zuglót akarjuk és nem a giga-mániás, önkényes, mindenkit zavaró beruházásokat.
Minden támogatást előre is köszönünk! Fuksz Ágnes érintett

pasztiz 2013.07.12. 14:28:50

Telefonon az egyik Anyuka érdeklődött a Csáktornya park 4 előtti játszótér felől. Nem lesz felújítva. Nincs rá pénz...
süti beállítások módosítása