HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 106 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

Kérdéssor a BVSC átvételének ügyében

2013.03.11. 10:27 varnai

 medence_1986.jpg

 A polgármester ma rendkívüli testületi ülést hívott össze március 14-re, melynek egyik  előterjesztése, -már az ő hatáskör megvonásán túl - a BVSC terület átadása lesz. Ezért a mai nap az alábbi kérdéssort juttatjuk el Nyílt Levélben a polgármesternek és a BVSC elnökségének. Úgy gondoljuk ha e kérdésekre érdemi válasz nem érkezik kellő időben (tehát nem helyben osztva) akkor a testület nem fog elegendő információval rendelkezni a megfontolt és felelősségteljes döntéshez.

 

Tisztelt Papcsák Ferenc polgármester Úr,.

Tisztelt BVSC elnökség, Szentpáli Gábor elnök Úr!

 

A Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzat képviselő testülete február 27-én döntést hozott arról, hogy a BVSC területét nem kívánja tulajdonba venni. A polgármester úr a testület döntését láthatóan nem tudja elfogadni, sőt zuglói konzultáció néven kampányba kezdett Zugló lakossága körében, hogy a képviselő testületre nyomást gyakoroljon.

A képviselők számára  - nem különben a lakosságnak is  -  igen fontos lenne, hogy ilyen a kerület életét és költségvetését hosszú távon és jelentősen befolyásoló ügyekben ne félinformációk és ne az érzelmek által motiválva, hanem a tények teljes ismeretének birtokában hozzanak döntéseket.

 Ezért kérjük Önöket, hogy amennyiben a BVSC területének ügyét újra a képviselő-testület elé kívánják terjeszteni úgy az érdemi tájékoztatás jegyében az alábbi kérdésekre írásban válaszoljanak.

 

 1. Azon kívül, hogy a képviselő-testület elé terjesztett 123-110/2013 sz. előterjesztés 3. sz. határozati tervezete alapján az Önkormányzat „biztosítja az egyesület szakosztályai számára a létesítmény használatot”, kívánja-e pénzügyileg is támogatni az egyesületet, illetve a létesítmény használat biztosítása ingyenes, vagy térítés köteles lesz?
 2. Kérjük, hogy legalább 5 évre szóló üzleti tervvel, cash-flow és eredmény kimutatás benyújtásával mutassák be, hogy az intézmény átvétele mekkora terheket fog jelenteni a zuglói költségvetés számára.
 3. Milyen haszna lesz abból a zuglói lakosoknak, hogy az ingatlan üzemeltetése, és esetleg az egyesület fenntartása átkerül a kerülethez? Kérjük, ezt konkrétan számszerűsített adatokkal támasszák alá.
 4. Kérjük a polgármestert, adjon magyarázatot arra, hogy Budapest XIV. Kerület Zugló Önkormányzatának Képviselő-testülete 193/2011 (III. 17.) számú határozatával ellentétben, miért csak a 29889 helyrajzi számú ingatlan vonatkozásban történik tulajdonszerzés, míg a fent nevezett határozatban a képviselő-testület további ingatlanokkal kapcsolatban is felhatalmazást adott az Ön számára.
 5. Az 1665/2012 sz. Kormányrendelet szerint az Önkormányzatot hasznosítási és állagmegóvási kötelezettség terheli. Mekkora ennek becsült értéke, különösen az egyesület létesítmény igazgatója által leírt állapot ismeretében?
 6. Miért nem szerepel a Budapest XIV. Kerület Zugló Önkormányzatának 2013 évi költségvetési tervezetben konkrétan nevesítve a tranzakció következtében felmerülő százmilliós nagyságrendekre rugó össze?
 7. A Magyar Vízilabda Szövetség által jóváhagyott látványcsapatsport támogatás előfinanszírozásához szükséges 826.032.221 Ft-ot honnan teremti elő az Önkormányzat? Az előfinanszírozás után a támogatott összeg (578.222.555 Ft) folyósítását követően miből fedezi a teljes projekt saját részét (247.809.666 Ft-ot) az Önkormányzat?
 8. Milyen kapcsolatot terveznek a BVSC egyesületének vezetése, és a Zuglói Sport és Rendezvényszervező Non.profit Kft vezetése között?
 9. A BVSC működtetése és a 8. pontban megjelölt társaság működés milyen hatással lesz egymásra gazdasági, és vezetői szinten?
 10. A BVSC átvétele milyen hatással lesz a kerület jelenlegi sporttelepeinek, a Lantos Mihály területére tervezett sportközpont, a Siemens pálya, a Kövér Lajos utcai központ finanszírozására, fejlesztési terveire?
 11. Kívánja-e az önkormányzat hosszú távú – pénzügyi kötelezettségvállalás kinyilatkoztatása árán - szerződéses feltételekkel biztosítani a jelenleg működő szakosztályok változatlan fennmaradását, illetve az ott dolgozó összes szakember és sportoló foglalkoztatását? Hány évre és mekkora összegben vállalna ilyen módon kötelezettséget az önkormányzat?
 12. Miután a vagyonszerzés csak a 29889 helyrajzi számon nyilvántartott ingatlanra szól, és nincs benne minden az intézménnyel szervesen összefüggő külön helyrajzi számokon szereplő terület (a Tatai úti teniszpályák, műfüves pálya, asztalitenisz csarnok, műhelyek, stb.), hogyan kívánják működtetni az egységes egészből kiragadott részt?

Amennyiben vállal, akkor feltételezve, hogy körültekintően eljárva gondosan előkészítették a döntéshozatalt, az alábbiakra várjuk a BVSC elnökének a válaszát:

 

 1. Kérünk egy a BVSC elmúlt öt évi működését áttekintő anyagot (éves beszámolók).
 2. Kérünk egy kimutatást, hogy a MÁV az elmúlt 10 évben évente mekkora összeggel támogatta a BVSC-t, illetve más forrásokból milyen támogatásokhoz jutott az egyesület?
 3. Kérjük a BVSC elnökségét nyilatkozzon, kér-e és évi mekkora összegű támogatást a zuglói önkormányzattól az egyesület fenntartására, illetve Zugló részére most át nem adott egyéb az állam tulajdonában maradó, de az egyesület által használt az átadott ingatlannal határos ingatanok állagmegóvására, felújítására?
 4. Milyen rálátást biztosít majd az önkormányzat számára a gazdasági és a szervezeti működéssel kapcsolatban az egyesület?
 5. Eddig mennyi TAO-t tudott összeszedni/lehívni a BVSC? A TAO befolyó összegéből részesülnek-e a nem látvány sportokat művelő szakosztályok?
 6. Hogy működnek a szakosztályok? Milyen bevételeik, milyen kiadásaik vannak? Szakosztályonkénti részletes felsorolást kérünk. Mekkora az önállóságuk gazdálkodás körében?
 7. A BVSC működni fog itt is meg ott is?
 8. Mi lesz az át nem vett területekkel (marad a Magyar Államé, vagy az is tulajdonost vált, és ha igen, akkor kié lesz?
 9. Kié lesz a Zuglónak át nem adott létesítmények (a műfüves pálya, a teniszpályák, asztalitenisz csarnok stb.) bérbe adása utáni bevétel?
 10. Összességében és szerződésekre lebontva évi mekkora bevétele származik a BVSC-nek a különböző bérleti díjakból? (étterem, irodák, raktárak, stb.)
 11. A bérleti díjak összegén felül éves szinten milyen bevételei vannak még az egyesületnek (szponzor, reklám, belépők, tagdíjak stb.)? Összegekkel együtt kérjük a felsorolást.
 12.   Hány fő a közvetlenül nem a szakosztályokhoz köthető (karbantartó, pályamunkás, takarító, adminisztrátor, vezető stb.) főállású dolgozó van az   egyesületnél, és mekkora ezek a havi és éves bérköltsége?

12.   Hány főállású sportvezető, és sportoló dolgozik az egyesületnél? Mennyi az évi bérköltségük, honnan van rá fedezet?
13.  Hány nem főállású sportoló, sportvezető egyéb dolgozó dolgozik az egyesületnél? Mennyi a bérköltségük, honnan van rá fedezet? Mindösszesen mennyi a bérköltség?

14. Milyen más szerződéses foglalkoztatás, tanácsadói szerződés stb. kötelezettség létezik, mekkora összegben?

15. Van-e bármelyik elnökségi tag (vagy családtagjának) által egészben vagy részben tulajdonolt cégnek bármilyen szerződése a BVSC-vel?


16.   Végezetül kérjük, mutassák be statisztikai adatokkal alátámasztva, hogy milyen mértékben sportolnak az egyesület színeiben zuglói, illetve nem zuglói lakosok.

 

Fáradozásukat a megfontolt döntés reményében köszönve,

Várnai László, önkormányzati képviselő

Barta János, az LMP zuglói elnöke

Lengyel Szilvia országgyűlési képviselő

vasuti_ker_2001.jpg

 

 

3 komment

Címkék: Címkék

A bejegyzés trackback címe:

https://varnailaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr385127320

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kockás tulipán 2013.03.11. 22:19:03

Tisztelt Várnai Úr!

Minden tiszteletem az Öné, hogy ennyire racionálisan, a kerületi emberek érdekeit védve végzi a munkáját! A feltett kérdéssor tökéletes, csak az a gyanúm, hogy ha őszintén válaszolna rá a polgármester, akkor mindenkinek leesne az álla. A hazugságok meg ugye előbb-utóbb kiderülnek az ilyen pancser alakok esetén. Úgyhogy én nem zuglói lakos vagyok, és nem is politizálok, de nagyon-nagyon várom a zuglói fejleményeket. Hogy miért? Egyszerűen mert utálom ezt az unszimpatikus, nagyképű Papcsákot, megmondom őszintén, nagyon drukkolok a zuglóiaknak, hogy végre kidobják onnan a szűrét!

OkoskaTo:rp 2013.03.21. 19:13:49

Kedves László!

A kérdéssort némileg okafogyottnak érzem. Az ingyenes pártlap (Helyi Téma) ezt írja:

"A BVSC-Zugló az egyesület megmentése érdekében petíciót tett közzé, amelyet több mint hétezren írtak alá. A képviselő-testület március 14-i rendkívüli ülésén döntött arról, hogy az önkormányzat átveszi a magyar államtól a BVSC-Zuglónak otthont adó Szőnyi út 2-12. szám alatti ingatlant, amely a jövőben a zuglóiak sport- és rekreációs lehetőségeit szolgálja."

Úgy látszik, Papcsák nem bízott a konzultáció végeredményében, vagy egy "közeli" oligarchának sürgősebb a terület.

(Mellesleg szerintem pénzügyi adatok nélkül meghozni egy ilyen összegű döntést simán kimeríti a hűtlen kezelés tényállását.)

Supergranat23 2023.12.30. 20:58:28

Utolsó képen milyen vágány volt ott? Valaki meg tudná mondani??
süti beállítások módosítása