HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 106 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

Eszetlenül, erőből - harmadik évad

2013.02.28. 06:25 varnai

Eszetlenül erőből – valamikor két és fél évvel ez előtt pont ezzel az alcímmel írtam az egyik első blogposztom. Nos azóta szinte semmi nem változott. A polgármester pont ugyanúgy vezeti a kerületet és a testületi üléseket is. Ő láthatólag semmit nem tanult a rengeteg kudarcból, pofonból, amibe két év alatt beleszaladt. A kormánypárti képviselők ma már kissé kritikusabbak, legalábbis páran közülük Zugló hosszútávú érdekeit akár a saját egzisztenciális érdeküknél is fontosabbnak tartják, (erre tettek esküt annó, ezzel együtt elismerés) és hát azt is felismerték, hogy végső soron az ő bőrükre megy a játék, ezért ha igazán fajsúlyos dologról van szó ma már felvállalják, - mint a nap legfontosabb döntése a BVSC  átvétel elutasítása is mutatja - a nyílt konfrontációt, egy előterjesztés leszavazását is. Azaz nagy bátran halaszthatatlan dolguk akad, vagy tartózkodnak.

A nap elején külön testületi ülés keretében elfogadták a 2013-as költségvetést. A kormánypártiak ellenkezése abban merült ki, hogy két bizottságban nem szavaztak, ezért a Humán és az Ügyrendi bizottság nem támogatta a költségvetést. A költségvetés számai a tavalyihoz képest gyökeresen megváltoztak, hiszen  kikerült számos funkció, majd 100 fővel csökkent a hivatali létszám, kikerült a tanárok milliárdos bére is.

Pelyva úr (MSzP) hosszan ecsetelte, hogy ez az államosítás, központosítás tulajdonképp a tanácsrendszerhez való visszatérést, az önkormányzatiság felszámolását jelenti. Ha valaki hát ő, mint az utolsó tanácselnök tudja miről beszél. A „vitát” a kormánypártiak néma csendben ülték végig, - Pelyva úr és én szóltunk hozzá csak – azaz Harrach Péter mint koalíciós partner jelezte, hogy majd a lakossági kéréseket becsatornázva később úgyis módosítják.

A többségnek láthatóan fogalma sem volt róla, miről is van épp szó. Kovács Balázs a tabletjét nézegette, Bátki és Bihary urak elmerültek a mobiltelefonjukban (milyen hasznos tud lenni a közpénzen vett okostelefon) Rátonyi kisasszony Gyügyei úrral nevetgélt, mivel nem volt épp megszerezhető önkormányzati állás, titulus, pénz, ezért hidegen hagyta őket a testületi ülés. Egyben itt szeretnék gratulálni Flóra kisasszonynak az immár két és fél éve tartó némasághoz, van abban valami báj, hogy eddig több mint harminc testületi ülés ezres nagyságrendű előterjesztése között nem volt olyan téma, ami érdeklődését felkeltette volna, amit hozzászólásra érdemesnek tartott volna.kepviselotestulet.jpg

A költségvetés legabszurdabb száma a 3.8 milliárdos ingatlan eladás sora. Mint írták tavaly is ennyit terveztek, naná és tavaly is 5% alatt sikerült ezt teljesíteni. Semmi ok nincs azt gondolni, hogy idén erre több esély van és én nem is gondolnám, hogy a kerület még megmaradt csekélyke ingatlan vagyonát most kéne eladni. A baj az, hogy a felújítások, beruházások alapjaként ezen eladások bevétele van megnevezve.

Az abszurdabb tételek még a kerületi médiára szánt közel 150 millió, különösen ha szembe állítjuk a civilek támogatására betervezett 10 millióval. Az is fura, hogy miközben van immár sport Kft-énk, (újra tud tanácsadóként számlázni Rátonyi papa a havonta több százezret tanácsokért)  eközben a polgármesteri kabinetnek szintén lesz egy 22 milliós sport nevű „házikasszája”.

A költségvetésben több paragrafus taglalja, hogy a képviselő testület a polgármesterre ruházza át a sorok közti korlátlan átcsoportosítás jogát, tehát mint ez az elmúlt két évben bebizonyosodott teljesen mindegy mi van a költségvetésben. E pontokat, tekintettel az eddigi működésre most már a fidesz-KDNP-s képviselők is ki akarták venni, de a polgi ígéretet tett rá, sőt a saját frakciójának állítólag írásba is adta, hogy minden tételt előzetesen be fog hozni a testület elé. Persze mindezen meccseket a zárt frakcióülésen és nem testületin játszák le. No, hiszem, ha látom! Sőt, hogy én is évértékeléseken most oly divatos újabb népi fordulattal éljek, „aki eztet elhiszi, szamarabb a lónál”. A polgármester úr mint előterjesztő, ha akarta volna simán kivehette volna a rendeletből e paragrafusokat. A testületin felhívtam az ígéret és a paragrafusok közti ellentmondásra a figyelmét, javasoltam, most mint előterjesztő változtasson, persze nem tette.  Szóval a kis naívaknak újra kiszúrták a szemét egy ígérettel.jobbik_papcsakplakat.jpg

A költségvetést végül a Jobbikos képviselő vitéz Markó ellenzéki szavazatával megtámogatva elfogadták. Jó tett helyébe Horthy szobrot várj. A költségvetést meg majd úgyis módosítják utólag, negyedévente milliárdokkal, mint eddig.

Ezután fél órás frakció szünetre vonultak vissza a Fidesz-KDNP-s hölgyek/urak, mely két óránál tovább tartott. Két órán át várt rájuk ellenzéki képviselő, ücsörgött, téblábolt, (kávézott a Rátonyi Flóra férje által üzemeltetett büfében) nem tudta a munkáját végezni tucatnyi osztály és csoportvezető, mert ők a frakció ülés helyett a testületi ülést megakasztva, mások idejét semmibe véve vitatkoznak. Bunkóság, melyet majd minden alkalommal minden kérés, figyelmeztetés ellenére újra és újra megtesznek. Délben visszajöttek, majd a polgármester egytől kettőig ebédszünetet rendelt el. Ami jár, az jár. Neki nem sürgős, ő akkor is keres elég pénzt, ha itt van, akkor is ha ebédel, akkor is, ha a parlamentben ül…  mások meg nem számítanak. Megszokhattuk volna már.

Délután kettőkor - a negyvenhétből a második napirendnél tartva - a BVSC terület átvételével folytattuk, ahol is menten kiderült, hogy a kétórás frakciószünetük kevés volt arra hogy megértse, vagy legalábbis tudomásul vegye a szövetségesei, a saját frakciója véleményét. De erről majd, holnap. Maradjanak velünk!

Szólj hozzá! · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://varnailaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr315109350

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Pesterzsébet 2013. évi költségvetése zöld szemüvegen át 2013.02.28. 08:02:39

Pesterzsébet környezetvédelmi tanácsnokaként egyik fontos feladatom a kerület költségvetési javaslatainak véleményezése. Hiszem, hogy lassan, az évek múlásával tanácsnok társaim is követik példámat, addig is eredményként értékelem, hogy a környezet- és...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása