HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 106 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

Megvettek-e kilóra?

2012.06.25. 22:00 varnai

Ezzel a kimondani nem mert állítással szaladta  körbe a sajtót a kerületi MSZP egy névtelen politikusa, miután az eddig ő általuk delegált tag helyett most az LMP jelöltje, én kerültem be a Vagyonkezelő Zrt, az ellenzéknek adott ötből egyetlen Felügyelő Bizottsági helyére.

A kérdés eleve felvet egy másikat, miszerint  ha most ők ezt feltételezik  rólunk, akkor  vajon eddig az MSZP volt-e megvéve?   Hiszen míg a Fidesz-KDNP által delegált Felügyelő Bizottsági tagok az elmúlt hónapokban olyan dolgokat észleltek a Vagyonkezelőben, hogy jobbnak látták sorban  lemondani, addig az MSZP delegáltjának semmi nem tűnt fel és mindent rendben találva némán ült a helyén az elmúlt évben.

Hogy míg az LMP már túl van a jegyzői adatkikérésen, a jogi pengeváltásokon és most a Felügyelő Bizottsági jegyzőkönyvek jogi úton való kiperlésénél tart, addig a kerületi MSZP,  - amelynek a jegyzőkönyvek a rendelkezésére állnak, hisz a delegáltjuk mint FB tag, természetesen hozzájuk fér,  - az elmúlt évben semmit nem tett, hogy a nyilvánosság  is megtudhassa, vajon mik lehettek azok a furcsaságok a vagyonkezelő Zrt berkeiben, amiért a Fidesz-KDNP képviselői százezres fizetéseket is ott hagyva hanyatt-homlok menekülnek az FB-ből?

És vajon volt-e bármiféle morális gátlás az MSZP-ben, amikor engem "renitens ellenzéki" viselkedésemért  sorra kizártak a Humán, majd az Ügyrendi Bizottságból? Az MSZP nem volt finnyás a koncért, a vele járó kis pénzért lehajolni, eszébe sem jutott azt mondani, hogy  ácsi, ez nem korrekt, ezt a helyet nem kérjük, mert annak idején az LMP-nek a mandátumok arányában delegáltuk azt a bizottsági helyet. Volt-e ellenzéki, emberi szolidaritás az MSZP-ben? Egy fikarcnyi sem. Ennyit az MSZP-ről.

De a lényeg, mi célja lehetett az LMP-nek, hogy be akart kerülni a Zuglói Vagyonkezelő Zrt Felügyelő Bizottságába?

És mi oka volt a Fidesz-KDNP-nek,  a polgármesternek, hogy a kérésemet meghallgatva engem, a kerület eddig leghangosabb, legtöbb borsot az orruk alá törő ellenzéki tagját hajlandóak  voltak megválasztani?

Az első kérdésre a válasz egyszerű: Szeretnénk belelátni a Vagyonkezelő Zrt működésébe. Most erre remélhetőleg mód nyílik.

A második kérdésre a válasz feltehetőleg összetettebb.

Nyilván cél az én valamiféle lekenyerezésem, domesztikálásom. A polgármester és a Fidesz mostanra felismerte, hogy a megregulázásomra eddig bevetett eszköz, a furkósbot (bizottságokból kizárások - 45e Ft/hó ) nem vált be és most a másik eszközzel, a mézesmadzaggal próbálkoznak. (az FB tagság havi bruttó 140e Ft tiszteletdíjjal jár)
 El kell ismerni, nem szerencsés anyagilag akár részben is függeni a polgármester és a Fidesz jóindulatától, és eleve rossz azzal a gondolattal bármiféle ügy nyilvánosságra hozásáról gondolkodni, hogy vajon ez lesz-e az a bizonyos utolsó csepp a pohárban, mely a visszahíváshoz,  igen komoly anyagi hátrányhoz vezethet. Ezzel együtt  könnyen lehet, hogy a vártnál hamarabb eljön az a pillanat amikor én is lemondok, vagy simán visszahívnak az FB-ből.

Azt is el kell ismerni a Fidesz-KDNP-s képviselők egy része igen rossz szájízzel, a frakciófegyelmet követve a lelkiismerete ellen döntve szavazott ki a bizottságokból és most örült, hogy helyrehozhatta az akkori kicsinyes, fegyelmező, adminisztratív intézkedést.

A polgármester talán azt is felismerte, hogy az elmúlt évben igen sokszor figyelmeztettük olyan zuglói zsákutcákra, melyekből csak igen nehezen tudott kifarolni. Pl az Eszközkezelő ügye, és igazgatójának kinevezése, a kötvény kibocsátás, a hozott alpolgármester tanácsai, a kommunális adó mértéke, és végül a szakrendelő számára jelentős politikai kárt okozó ügye.

A legfontosabb, megkerülhetetlen kérdés: Történt-e bármiféle megállapodás, háttér alku a polgármesterrel? Nem. A polgármester azt kérte, ha bármi törvénytelenséget tapasztalok azt elsőként a ZVZrt igazgatójának és neki jelezzem,  és ha nem látok változást, ezután forduljak a nyilvánossághoz. Mint neki is mondtam, ez eddig is így volt, példaként említettem a Nyereg bérbeadását, ahol elsőként Vizsgáló Bizottság felállítását kezdeményeztem, majd amikor ezt leszavazták tettem feljelentést és fordultam a sajtóhoz.Mindazonáltal súlyos, már megtörtént vagy készülő ügynél ilyesmit nem lehet elvárni és ezzel ő is tisztában van.

Ráadásul a részemről politikailag nem lenne bölcs dolog havi százezer forintért mindazt a politikai hitelességet, kreditet feláldozni,  aprópénzre váltani,  amit az elmúlt két évben kemény munkával, sok csatával  a kerületben felépítettünk. Az  LMP-nek Zuglóban csak akkor van esélye a 2014-es választásokon,  - de akkor komoly -  ha az eddig vitt kérlelhetetlen és láthatóan eredményes ellenzéki munkát  töretlenül folytatja. Ezt az esélyt nem érdemes elvesztegetni.

A Fidesz döntésének nyilván oka lehetett a lassan  formálódó ellenzéki együttműködés, a kialakulni látszó minimális bizalom megtorpedózása is. Ez, mint az MSZP első, megfontolatlan és zsigeri reakciójából látható, részben sikerült is. Az ellenzéknek fel kell tudni ismerni az ilyen törekvéseket és nem szabad bedőlni a megosztó, kegyosztó kamarilla politikának Nyilvánvaló, a Fidesz simán adhatott volna  akár két helyet is az ellenzéknek, a cél az összeugrasztásunk volt.

Milyen előnyei és veszélyei lehetnek számomra  az FB tagságnak? Az elsőkézbeli információhoz jutás fontosságát nem kell ragozni, bár mint a tagságukról lemondó FB tagok is jelezték, érdemi információhoz jutni még FB tagként sem lesz egyszerű. 

Komoly veszély, hogy az FB tagok személyes vagyonukkal és büntető jogilag is felelnek az Rt esetleges  vagyonvesztéséért. A felelősség megosztása szintén célja lehetett a fidesznek. De én, ellentétben a Fidesz-KDNP képviselőivel minden kérdéses ügynél megtehetem, hogy nemmel szavazok. Feltehetőleg ezért is mondtak le a fideszes FB tagok, ők ugyanis ezt nem tehetik meg. Azaz miért is ne tehették volna?

Mindazonáltal nekem velük szemben ellenzékiként könnyebb dolgom van, nekem nem kell meghasonulni, én nem kerülök az áruló szerepébe, hogy ha nyilvánosságra hozom az általam gyanúsnak ítélt ügyeket. Az ellenzéknek,  - mint ezt a polgármester is elismerte - ez a dolga. És ezt ha muszáj lesz, mindig meg fogom tenni.

Milyen előnyei vannak a Fidesz-KDNP számára az én FB taggá választásomnak?

Nekem úgy tűnt a Fidesz-KDNP-s képviselők egy részét is megnyugtatja, hogy bent leszek a Felügyelő Bizottságban, hisz a legtöbbjük igen sok  és egyre növekvő kétellyel szemléli a Vagyonkezelő Zrt működését. Örülnek, mert én majd merek szólni, mert most én megteszem  helyettük is, amit ők nem mertek, valami rosszul értelmezett lojalitás, félelem, anyagi haszonszerzés miatt nem tettek meg. "Majd a Várnai kiveri a balhét, ha kell..."

 

 

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://varnailaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr534610633

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ugorgyunk 2012.07.06. 08:04:07

Kedves Laci! támogatom a belépését a testületbe. Bármilyenek a körülmények, nem szabad teljesen ellenőrizetlenül hagyni a szabad rablást. Véleményem megírtam a Népszava ide vonatkozó cikkére is.
süti beállítások módosítása