HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 106 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

Gyávák gyülekezete 1.

2012.06.01. 01:43 varnai

A május 31-i Testületi ülés rekord hosszúságú és sok súlyos történéssel teli volt. Kirepült a kocsmaajtón egy alpolgármester, tönkretettek egy közösséget, megaláztak egy embert, megúszta egy másik és elfogadtak egy művészi értékkel nem bíró emlékművet. 

A testületi ülés már eleve rossz csillagzat alatt született. 

Kezdődött azzal, hogy a munkatervben május 24-re betervezett ülést a polgármester úr minden egyeztetés nélkül egy telefonnal előre hozta Május 17-re. A jegyző prüszkölt, és miután a hivatal jelezte, hogy a rengeteg előterjesztés nem fog elkészülni addigra, kínjukban csináltak egy alibi rendkívüli ülést 17-re míg a rendes ülést áttették máj. 31-re. A polgármester úr nyaralásának időpontjához igazodik a 21 képviselő és persze a 300 fős hivatal.  Nem hinném, hogy ez a normális üzemmenet.

Mint az előző posztban közzétett napirendből is látható az előterjesztések jelentős része így, egy hét haladékkal sem készült el. Egy részük a jegyzőnél rostokolt, míg jópár a polgármester asztalán várt aláírásra, miközben a polgármester úr a Csíkszeredai búcsún mulatta az idejét. (kíváncsi vagyok, hogy már a kerület pénzen beszerzett házban lakott-e)

Végül vagy 500 oldalnyi anyagot a testületi ülésen osztottak ki, melyeket simán elolvasás nélkül meg is szavaztak. Tucatnyi fontos előterjesztés mint például olyan "jelentéktelen" anyagok, mint a Vagyongazdálkodási koncepció huss,  lekerültek a napirendről. Vagyongazdálkodás? Ejhh, ráérünk erre még viccelhetnénk,  de a helyzet ennél súlyosabb, most állt meg csikorogva a hivatali gépezet, omlott össze a rendszer, sikerült megbénítani az eddig minden politikai szerencsétlenkedés ellenére is még rutinból zakatoló működést.

Míg az utcán gyülekeztek a Hermina úti szakrendelőért megmaradásáért szót emelni akaró zuglóiak, alias vérszomjas lövöldözni vágyók (mint a Magyar hírlap bértollnokai megírták  http://www.magyarhirlap.hu/hirek.html?r_id=5&hir_id=252000)   a Médiaszolgáltató tehetségei  is ijedt kapkodásba kezdtek: Gyorsan gyorsan, a ködgépet, mink is mondjunk valamit! Nosza beindult a siketelés, a  polgármester úr a freudi elszólásnak beillő  Indul a mesevonat címmel tartott sajtótájékoztatót.

40-50 lakos egyre fogyó türelemmel várta hogy megtudhassa, mik a szándékok a szakrendelővel, netán  hozzászólhasson az előterjesztéshez. Kértem is, vegyük előre, ne kelljen a többségében idősebb embereknek órákon át várni, de nem, várjuk meg Mogyorós doktort, jött a hárítás. A polgármester az április 12-i tüntetés szónokainak is csak nehezen adott szót, végül köszönettel vette át a petíciót Zugló "kifosztóitól".

A Napirend grandiózus bejelentéssel kezdődött: Kovács Balázs a nemrégiben még tejhatalmú helyettes lemondott alpolgármesteri posztjáról. Egyéni körzetét megtartotta, és mint a nap folyamán láttuk Herminamező képviselőjeként (sic!) afféle renegátként,    belső ellenzékként lesz ezentúl a polgármester másik bosszantója. Balázs sokirányú tehetségének

 

 

 

 

Alpolgármesteri eskü. "Esküszöm, hogy az igazat, csakis az igazat..."     

haszonélvezőjéből most kárvallója lesz a polgármester. A Vagyonkezelő 2011-es beszámolója kapcsán egy kínos csörtében Mazsu, míg  a szakrendelő ügyében Rozgonyi alpolgi is megismerhette milyen az, ha az ember ellen a saját fegyvertársa fordul. Részletek erről pár nap múlva. Stay with us!

Ezután jött a zárt ülés,  az intézményvezetői pályázatok. És a tavaly már kétszer látott kinevezési színjáték és megalázó procedúra. A Teleki Gimnázium igazgatójának pályázata a Humán Bizottságban nem kapta meg a fidesz-KDNP-s képviselők támogatását.

Az igazgató Rudas Péter régóta és sikeresen vezeti az intézményt. Az iskola mutatói jók, jelentős a túljelentkezés. Mind a szülői, mind a tanári, alkalmazotti munkaközösség túlnyomó többsége támogatta az igazgatójuk pályázatát. Megjegyzendő , volt egy konkurens is, de az ő pályázatát érvényteleníteni kellett, mert egy végzettsége hiányzott.

Az igazgató úr nem kertelt, egyenesen megkérdezte a képviselőket, mondják meg, mi bajuk a munkájával, miért nem támogatják. Nem jött válasz. A fideszes képviselők, sunyi gombnyomogatók , dacos gyerekként néztek mindenfelé, lefelé. oldalra, csak az igazgató szemébe nem. Én és Pelyva úr is rákérdeztünk, nosza, valljanak szint, mi a kifogás, mondják meg akár négyszemközt. Megint csak néma hallgatás volt a válasz.

Így, ilyen sunyin, egy érvet, indokot se próbálva felhozni negligálják a közösség véleményét, és kicsinyes akarnokként tesznek tönkre évtizedeken át épített szakmai munkát, személyes életutat, egzisztenciát, játszanak emberi sorsokkal. Dobnak sutba lerakott munkát, szakmai közösséget, mindent.  Ez  a Nemzeti Együttműködés Rendszerének hétköznapi valósága.

Politikai döntés -  kommentálta egy fideszes képviselő kicsivel késöbb. Micsoda, egy gimnáziumi igazgatói kinevezés? Nem volt elég lojális? Nem volt elég keresztény? Ha szakmai érv nincs akkor nem lehet más ok: Egyszerűen  csak nem a haverunk és másnak, egy proteszsáltnak,  havernak kell a hely. Nagy a baráti kör, éhes a fidesz holdudvar.

Nem szeretném megtudni, milyen lehet egy egy ilyen szégyenteljes tett  után hazamenni és a fürdőszoba magányában a tükörbe nézni.

 Alant befolyattam a Teleki Gimnázium szülői közösségének a képviselőkhöz írt levelét. Még csak szóba sem került.

 


XIV. kerület Zugló Önkormányzat
Polgármesteri Hivatal

Dr. Papcsák Ferenc
polgármester úr részére

Tárgy: támogatás kérése


Tisztelt Polgármester Úr !


Születésem óta, negyvenhárom éve vagyok zuglói lakos. Lányom is ide született, ide járt általános iskolába és gimnáziumba. Végtelenül szeretem ezt a kerületet, annak minden szellemi és egyéb értékével együtt. Ilyen értéknek tartom azt a gimnáziumot is, melybe lányom - aki most érettségizik - járt öt éven keresztül.

Ezt a levelet nemcsak egyszerű szülőként, hanem a rám ruházott, megtisztelő felelősség alapján, mint az intézmény Szülői Szervezetének még jelenlegi elnöke írom a Szervezet nevében, tolmácsolva egyöntetű álláspontunkat.

Sajnálattal értesültünk arról, hogy a május 29-i ülésen nem született érdemi döntés a Teleki Blanka Gimnázium igazgató pályázatával kapcsolatban.

Legjobb tudomásunk szerint Rudas Péter igazgató úr pályázata ellen szakmai kifogás nem érkezett, személyét a szülői közösség/szervezet egyhangúlag, a diákok, a pedagógusok, az alkalmazotti közösség jelentős többséggel támogatta. A pályázó, mint jelenleg is működő igazgató a teljesítményértékelés során "kiválóan alkalmas" minősítést kapott. Az iskola híre jó, ebben a felvételi időszakban a túljelentkezési arány tízszeres volt. A végzettek kétharmadát az általuk elsőként megjelölt felsőoktatási intézménybe veszik fel (az elmúlt öt év átlagában). A kompetenciaméréseken évek óta jóval az intézménytípusra megállapított országos átlag fölött szerepel a gimnázium. Részt vesz a Zuglói Tehetségpályázaton, ebben már évek óta sikeresen szerepel az iskola, emellett TÁMOP-pályázatokon indult sikeresen, Comenius-programban vesz részt, folyamatosan pályázik és nyer az iskola. Úgy tudjuk, hogy dr. Ferdinandy István, a területért felelős Alpolgármester Úr igazgató úr pályázatával és személyével kapcsolatban nem emelt semmiféle kifogást. Erről egy május elején tett személyes megkeresésünkkor is meggyőződhettünk. A lehetőséget, melyet akkor Alpolgármester Úr biztosított számunkra, ismételten és ezúton is köszönjük. Továbbá eljutottak hozzánk olyan hírek is,  hogy a kerületi szülői szervezet (Zuglói Szülők Szervezete) képviselői is érdeklődtek Alpolgármester Úrnál a Gimnázium igazgatói pályázatával kapcsolatban, kifogás, ellenérv  ez alkalommal sem hangzott el.

Tisztelettel kérjük Polgármester Urat, hogy támogatni szíveskedjen Rudas Péter igazgatói pályázatát a fentiekre tekintettel. Szeretnénk, ha ebben az intézményben az ő vezetésével, a munkatársai által alkotott kitűnő pedagógusi közösség tovább folytathatná magas színvonalú oktató/nevelő munkáját.


Budapest, 2012. május 30.



                                                                                                          Tisztelettel:



                                                                                                                              Venásch Rita
                                                                                                                     Teleki Blanka Gimnázium
                                                                                                                            Szülői Szervezet
                                                                                                                                      elnök

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://varnailaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr294558419

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vaksutyorgó 2012.06.02. 13:38:36

Kedves Várnai László!

Érdeklődnék, hogy miért is bonyolították meg az írásaihoz való hozzászólás lehetőségét??
Mert kb két hónappal ezelőtt még nem volt ilyen bonyolult az írásaihoz szólni.
Lehet, hogy nem az Ön "hibája" csak fura.
A polgármester és testületi tagok eléggé lejáratták magukat a 31-én tartott ülésükön. Totál röhelyes volt az egész.
A Heti hetes sokkal érdekesebb és viccesebb volt mint ez a röhelyes közjáték!
Senki sem tudott semmit csak szavaztak! Önök emberi életekről, sorsokról döntenek és az egészet csak viccnek veszik?!
Szeretném ha itt válaszolna az alábbi kérdésemre:
Ön azért áll ennyire szembe a polgármesterrel mert szeretne a lakosságnak segíteni vagy csak az elkövetkező választásokra gyúr??!
Mert bizony a polgármester meglovagolta annak idején az előző vezetés hibáit meg döntéseit.
Most meg szarba nézi a lakosságot!!
Miért van az, hogy a lakosság piszkosul nincs megelégedve a munkájukkal de mégsem mernek a nyilvánosság előtt ennek hangot adni??
Miért félnek a lakosok??!
Én Zugló ellenes gazember vagyok? Akkor a testület tagjai mik??
A testület fél a lakosságtól? Nem?
Akkor miért voltak Csütörtökön a környező utcákban rendőrök?
A 16 sportolónak a narancsosok megszavazták a 17 milliós összeget. Miért is?
Ön volt az egyetlen aki a nem tetszésének hangot is adott. Miért hagyta magát?
Spórolni akarnak? De van 17 millió a 16 embernek? Akkor legyen 80 millió több ezer ember számára is!!!!

Totál röhelyesek!

Czikora Róbert
Zuglói lakos

varnai 2012.06.03. 08:42:58

Tisztelt czikora Róbert,
Mitől lett bonyolultabb a kommentelés?

Egyetértek, a tények megismerésén, az érvek ütköztetésén alapuló demokratikus döntéshozatal megcsúfolása ami a zuglói testületi üléseken (és még sok helyütt) manapság történik.
Igyekszem a kerület, a lakosság érdekeit nézni. Ha megnézi, nem minden népszerütlen intézkedést támadtunk, pl. a két alacsony kihasználtságú iskola összevonását nem elleneztük hangosan, pedig ez tipikusan alkalmas ellenzéki demagógiára, és a kommunális adót sem önmagában elleneztük, hanem azért mert a beszedett pénzt rosszul költik el és sok a felesleges költés. Papcsák és a helyi fidesz az előző ciklus idején minden a hatékonyabb gazdálkodást szolgáló intézkedést megtorpedózott, ellenzett.
A rossz döntésekre, a korrupcióra, nepotizmusra, előkészítetlen döntésekre fel kell hívni a figyelmet és azt is el kell mondani, mi mit csinálnánk.
"Miért hagytam magam?" Elmondtam a véleményem, nemmel szavaztam. Mit tehettem volna még?
Üdvözlettel, Várnai László

Vaksutyorgó 2012.06.05. 19:08:14

Tisztelt Várnai László!

Köszönöm válaszát!
Számomra azért bonyolult, hogy írjak Önnek, mert most sem értem miért is kell belépnem a saját blogomba, ahoz, hogy hozzá tudjak szólni bejegyzéseihez.
De gond egy szál se!
Tudom, hogy egy ilyen polgármesterrel nem könnyű a testületi ülésen, csak vártam a nagy szócsatát. De hiába!
Sajnálatos módon az emberek és a testület tagjai a mai napig nincsenek tisztában a látássérültek életével, mindennapi nehézségeivel és korlátaival.
Fogalmuk sincs arról, hogy milyen vakon élni, milyen a vakok élete!
A döntéseknél meg a megjegyzéseket teszik folyamatosan „Ne szólj bele, mert nem értesz hozzá!”
De! Ez ugyan úgy vonatkozik rájuk is!
Nem értek ezekhez a „politikai” flancolásokhoz meg az össze-vissza jogokhoz.
A testület tagjai meg nem értenek a vak élethez, mégis beleszólnak és a megkérdezésünk nélkül a fejünk felett döntenek.
Úgy hoznak döntéseket, hogy meg sem kérdezik az érintetteket!
A testületi ülésen az egyik képviselő azt mondta, hogy megkérdezik a VÁI-t, hogy a Hermina úti orvosi rendelő bezárásával kapcsolatos problémákat hogyan lehetne megoldani.
Nos ez több kérdést is felvet:
Kiket kérdeznek meg?
Az ott dolgozókat?
Az ott lakókat?
Az Intézetbe csak bejárókat?
Azokat az embereket, akik nem is Zuglói lakosok?

Ez bizony annyit ér mint a testület munkája!

A testületi „bohóckodáson” mást sem hallottam, csak azt, hogy az idős járókerettel közlekedő embereknek milyen nehéz a közlekedés. Ez így is van!
De azért egy vak embernek mégis csak nehezebb! A többi FOGYATÉKKALÉLŐ nevében nem szeretnék és nem is tudok nyilatkozni.
A képviselők azzal sincsenek sajnos tisztában, milyen lehetőségek vannak Zuglóban. Ugyanis nem csak az Őrs vezér téri rendelőben van Cukorbeteg gondozás. Ugorjon be az Uzsoki utcai kórházba és a bonyolult kacskaringós folyosókon keresztül megfogja találni az orvosi szobát, ahol szintén ezzel a betegséggel foglalkoznak.
Mert ugye egyiket sem kell akadálymentesíteni! Minek azt??!
A Zuglói Okmányiroda épülete is állítólag akadálymentesített! Nos, nézzük egy látássérült oldalról is meg:
sutyorgo.blog.hu/2011/11/21/akadalymentes_okmanyiroda
Szintén ezen a napon elhangzott egy „okos” szájából, hogy „Megoldják a szállítást autóval.”
Aha!
Én meg azt kérdezem mi a jó büdös francnak öltem bele annyi de annyi munkát, hogy megtanuljak vakon egyedül közlekedni??!
Eme hazafi narancsos balekoknak köszönhetjük, hogy a FOGYATÉKKALÉLŐK hamarosan megint munkanélküliek lesznek. És akkor már oda sem kell majd járnunk!
Ha van egy kis bátorsága, akkor felajánlom Önnek, de csak is Önnek azt, hogy megmutatom milyen Zuglóban fehérbottal közlekedni. Sok embernek megmutattam már, és még eddig mindenki életben maradt!!
Hogy ennek mi lenne az értelme?
Az, hogy megtapasztalja azt, miről is beszélek és nem csak beszélek!
És ha lehetősége lesz, elmondja azoknak, akik semmit sem tudnak róla mégis döntenek.
A polgármester azt mondta, hogy a Hermina Úti orvosi rendelő elötti demonstráción nem határolódott el senki a „le is lőjük” bekiabálótól. Na mert Ő aztán elhatárolódott attól, hogy a médiában nagy nyilvánosság elött legazemberezték a Zuglói lakosokat!
Ez az ember nem arra kapta a megbízását, hogy tönkretegye a kerületet és költse a Közpénzét, de nem is arra, hogy nyilvánosan megalázzon embereket!!!

Milyen demokráciában élünk, ahol az ember fél és félti a családját?!

Tisztelettel

Czikora Róbert
Zuglói lakos
@varnai:
süti beállítások módosítása