HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 106 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

velünk, vagy ellenünk?

2011.02.26. 11:34 varnai

Őszintén szólva nem gondoltam, hogy ekkora lecsóba csapok, hogy ekkora sajtóvisszhangja lesz ennek a sima tábálázatnak. Hisz ma, amikor milliárdok röpködnek, párszázezres szerződések, kit érdekelnek. Örülök, hogy nem lettünk ennyire immunisak.

Az érintettek reakciói meghökkentőek voltak,  olaj a tűzre. Nem vérszerinti, csak a nevelt lányom, nyilatkozta az egyházügyi tanácsnok és jelenleg is képviselő Gyügyei Attilla, a helyi Fidesz elnöke. Ja, az mindjárt más. Az Élet És Irodalom a címlapon hozta.

A polgármester egyből támadásba ment át: "Aki a tanácsadói szerződéseket támadja, az az elszámoltatást akarja megakadályozni!" üzente valahonnan külföldről.

Pedig  téved. Aki a most a fölösleges szerződésekre felhívja a figyelmet,( már ha vannak olyan bölcsek, hogy  megszüntetik azokat,) az a 4 évvel késöbbi újra kezdődő elszámoltatásokat spórolja meg, megy elébe.

A magam részéről azt gondolom, ha az akkori ellenzéki képviselők - pont akik most meg lettek bízva mindenféle tanácsadással, -  ha akkor kellően rámenősen végzik a munkájukat a testületben, kikérik, kiperlik ha kell az akkori szerződéseket, akkor most nincs ennyi ügy, ennyi elfolyt millió.

A legmegdöbbentőbb Kovács Balázs alpolgármester nyilatkozata volt, akinek támadás okát is sikerült megtalálnia: miszerint én SZDSZ-es voltam, és Weinek Leonárd jó barátja, ezért akadályozom most az elszámoltatást. Nem tudom őmaga elhiszi-e amit mond...kétlem.  Mindenesetre simán a kamerában nézve mondta. Még nagy jövő állhat előtte.

Aki itt a kerületben az előző négy évet végigcsinálta, - Kovács Balázs és tanácsadói nem voltak köztük -  az tisztában van vele, hogy épp az SZDSZ-MSZP-s városvezetés ellen kűzdöttem a Civilzugló Egyesület vezetőjeként, hogy a tervezett plázaépítést megakadályozzuk. Nem mellesleg ezt vállvetve tettük több mostani Fidesz-KDNP-s képviselővel, (tanácsadóval: ) Ferdinandy mostani alpolgármesterrel, Cseke Vandával, ( akkor még nem utasítta el, hanem boldogan betette a Helyi Témába az általam írt cikkeket, nem úgy, mint most a Zuglói Lapok titkos felelőseinek-szerkesztőinek egyikeként) és többiekkel.

A legijesztőbb, hogy el sem tudják képzelni a világot máshogy, mint két szekértábort. Velünk vagy, vagy ellenünk? Vannak a mi barátaink, és vannak az ő barátaik.  Ők azoknak fizettek, mi ezeknek fizetünk.

Leeszdéeszeseztek. Most próbálhatok szerezni egy párttagságtalansági igazolást. És mivel perrel is megfenyegettek kezdhetem tanulni a vallomásom, " 1944 januárjában ismertem meg Weinek Leonárdot, akkor még nem tudtam, hogy békaemberekkel fogok találkozni...."

 

 

 

komment

2010 okt. 3 után kötött szerződések

2011.02.23. 07:55 varnai

Elnézést, hogy csak most kerül ki a folytatás, de a blogon megjelenő adatokat egyből fekapta a sajtó, ha minden kikerül, nincs értelme sajtótájékoztatót tartani.

Fontos előszó

A kapott táblázat a januárban feltett közérdekű kérdésre kapott polgármesteri válasz. A szerződések nagy számát látva a Pénzügyi Bizottság több tagja kérte, hogy az önkormányzathoz hasonlóan Vagyonkezelő és az Eszközkezelő Zrt. által kötött szerződéseket is hozzuk nyilvánosságra. Ezt a testületi ülésen a Fidesz –KDNP-s képviselők „tartózkodó” szavazatai megakadályozták. Ezt nyilván nem fogjuk hagyni, és ha kell jogi eszközökkel fogjuk kikényszeríteni, hogy az állampolgárok megismerhessék a közpénzen kötött szerződéseket.
A kerület lakóinak joguk van tudni mire költik az adóforintjaikat. Ezért február 20-án írásban kértem, hogy a szerződésekről nyilatkozhassak a Zuglói Újságban, vagy a listát az újságban és a honlapon hozzák nyilvánosságra. A szerkesztő válasza szerint erre csak fizetett hirdetésben van mód. Mint elmondta, erre föntről kapott utasítást.
A problémás  szerződések három csoportra oszthatóak:
1.       ex Fidesz-KDNP képviselőkkel kötött szerződések
2.       alföldi, debreceni cégekkel, magánszemélyekkel kötött szerződések
3.       szellemi holdudvarral, korábbi munkatársakkal  kötött szerződések
4. Egyéb, ügyvédi irodákkal, cégekkel kötött szerződések
1. A testületen kívül rekedt ex Fidesz-KDNP képviselők mind megbízási szerződések keretében kötődnek továbbra is az Önkormányzathoz: Rátonyi Gábor, Illiás Lajosné, Weinwurm Árpád, Cseke Vanda, Kiss Imre László, Gyügyei Lilian.
Kivétel Kollarik Tamás, aki a Médiatanácsba került, és Kulcsár József, aki a Parlamentbe. Lásd előző írásom.
 
2. Debreceni cég az ingatlanos BIBLIOMARKT, az informatikai megbízást kapó WEB-Sky, Debrecenből jött a jogi tanácsadó dr. Mező István, Mazsu Gergely a Vagyonkezelő Zrt. frissen kinevezett igazgatója, akinek a testvére a Papcsák ügyvédi irodában dolgozik. A mátészalkai Siket Tibor, aki Papcsák 2006-os kampányfőnöke volt.
3. Dr. Kun Miklós és két munkatársa, Kassai Ildikó és Németh Edina Linda, akik a Zuglóhoz nem köthető Polgárosodás Modernkori Kutató Központot hozzák létre. Tildy Balázs Papcsák korábbi  titkára, Schild László, aki Kovács Balázs személyes ismerőse.
4. Egyéb szerződések
A listán szereplő cégek tulajdonosai sok esetben közszereplők, politikusok. Több cég csak 2010 októbere után lett alapítva.
Az általam erősen megkérdőjelezhető  szerződések

Határozatlan idejű vagy egy éves idejű szerződést kötöttek:
 jogi
a Sárhegyi és Társai ügyvédi irodával 900e Ft+áfa/hó
 a 174. számú ügyvédi irodával havi 400e Ft+áfa/hó
Dr. Mező Istvánnal havi 400e Ft +Áfa/hó
Dr. Kiss Imre László ex képviselővel 300e Ft+áfa/hó
 
ez havi 2 millió Ft+áfa (miközben az önkormányzatnak van jogi osztálya)
 
kabinet:
Peli&Perfect Kft,alapítva: 2010 dec 28.             300e Ft+áfa/hó
(Gyügyei Lillian ex képviselő) 
tevékenységi körök:  fémfeldolgozás, hajó gyártás, sertés tenyésztés,
előadóművészet, közúti áruszállítás, kemping szolgáltatás, stb. stb.

Stúdió Trend Kft, alapítva: 2009. február, Bp.          320e Ft+áfa
(Cseke Vanda ex képviselő)    
 
Annaida Kft. alapítva  2010. október 22, Mátészalka    410e Ft +áfa
(Siket Tibor  Papcsák 2006-os Baktalórántházi kampányának volt a kampányfőnöke ) 
           
Schild László                                                   400e Ft / hó
(Kovács Balázs  alpolgármester segítője)
 
pénzügyi tanács:
Weinvurm Árpád külsős biz. tag 74 éves  ex képviselővel         220e Ft / hó
oktatás:
Dr Illiás Lajosné ex képviselővel                              220e Ft / hó
sport terület:
Rátonyi Gábor ex képviselővel                                  320e Ft+áfa
 (Békalencse Kft
Németh Károly                                                          220e ft- hó
 
Bíró Gergely Csaba                                               185e Ft / hó
(Furcsamód Ferdinandy István alpolgármester  titkára jóval kevesebbet "ér" mint mások pl. Kovács Balázs alpolgármester segítői)
 
Fizetünk ingatlan felmérésre:
Biblio-Markt Ingatlanforgalmazó Kft    400e ft/ hó
(a cég Debreceni telephelyű és tulajdonosai is ottaniak, a fővárosban nincs iroda, furcsálható a havi díjazás)
 
Mindösszesen ez 2011 évre 55 millió forint  (+ áfa ahol cég van) az önkormányzat nem tud áfát visszaigényelni
 
Pár hónapos és eseti megbízások
 
Tildy Balázs (dec. 8 -  ápr 31-ig)   300eFt / hó   1.5 mill forint
Papcsák szemályi titkára
 
Ferdinandy Katalin  testvérvárosi kapcsolatok (jan, febr) 182e ft / hó
Megjegyzendő, Ferdinandy alpolgármester testvére már évek óta csinálja ezt a munkát az önkormányzatban, az ott dolgozók szeint igen profin építve, szervezve a kapcsolatokat.
 
 Dr. Kun Miklósnak 4 hónap 400.e Ft /hó    1,6 m
Német Edina Linda 4  hónap 250eFt / hó   1,0 m
Kassai Ildikó         4 hónap   350e Ft / hó  1,4 m
Ők a Polgárosodás Modernkori Kutató Központ megalapításában közreműködnek (hogy ennek mi köze Zuglóhoz, azt nem tudni) és konferencia sorozatot csinálnak.
Ezt 4 millió forintért összesen.
 
Meghökkentő módon egy ügyvédi iroda végzi a kerület oktatási intézményeinek racionalizálási célú felmérését
      Esztári Ügvédi iroda   7.800.000 Ft+áfa
 
C. C Audit Kft  átvilágítás   7.800.000Ft + áfa

mindkét szerződés éppen a közbeszerzési értékhatár alatt van.
 
Iperitus Kft pénzügyi tőkepiaci tanácsadás  1 vagy 2 hónap   400e Ft
Istók Ede az Eszközkezelő vezetőjének cége
ő most havi 900e ft-os fizetést kap 80%-os jutalom lehetőséggel
 
kapcsolattartás, kabinet nyilvános szereplései:
Omega-Kreatív Bt  (nov-dec)   300e Ft / hó    
neszmélyi bejegyzésű, 2006-ban bejegyezve
Janovics Zsolt, J. Zoltán tulajdonosok
 
közétkeztetés felülvizsgálata:
Saaco Tanácsadó Mérnök Kft  (dec-jan)   250e Ft+áfa  / hó
 2010 jan 5-én bejegyzett cég!!!

fura:
Halupka László Polg Védelmi alezredes,       570e Ft
 ő  a kerületbe kinevezett katasztrófavédelmi vezető
ezen felül fizetést kap
 
Weszely Géza          100e/hó                             500e Ft
Minisztériumi kapcsolattartás, Egészség Pénztári adatok szogáltatása
 
 
mindezek együtt +-30 millió
 
 
Mindösszesen 85 millió 
 
 
Viszonyításképp  pár szám az önkormányzat gazdálkodásából:  a Cserepesház és telephelyei mely a zuglói művelődési ház hálózat és ennek üzemeltetése 24 fővel, 2011-es költségvetése 110 millió forint
Havi két milliót költünk jogi tanácsadásra, és évi két milliót az összes iskolánk drogprevenciós felvilágosítására.
 

komment

süti beállítások módosítása