HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 106 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

Jó irányba tartunk, Sir!

2011.02.02. 21:52 varnai

Elsőként is bravó! (elmondtam a testületin  is és meg is tapsoltak) (mert mindig csak a kritika, a bajok, a kákán is csomót keresés, képviselő úr.)

Tehát Éljen! Az elfogadott új településrendezési koncepció a kerület e ciklusban hozott eddigi legfontossabb és jó irányú döntése.

Az új koncepció melyről remek informális beszélgetés volt a képviselők és az érintett osztályvezetők között az új főépítész munkájának mostanra beért gyümölcse.

Kimondtuk, hogy ezentúl nem támogatjuk a tömeges lakópark jellegű lakásépítést.

Ezentúl jobban támogatjuk a meglévő lakásállomány felújítását.

Különös figyelmet fordítunk Zugló építészeti értékeire.

Nem utolsó sorban kimondtuk, hogy a Bosnyák + az M3 másik oldalán a vasúti delta kivételével nem engedélyezünk 6000 m2-nél nagyobb bevásárlóközpontot. Konyec kisföldalattinál épülő pláza projekt.

Akárha a helyi városvédő civilek tízéve hajtogatott sirámait, és az LMP Milyen kerületet képzelünk? című kampányanyagát öntenék rendeletbe!

Tehát az eddigi Fejlődés és Beruházás (értsd beruházó) párti település-fejlesztés helyett egy építészeti érték, zöldterületvédő, kiskereskedést pártoló, az alapellátást rendbetevő (óvoda, bölcsiépítés) irányba megyünk.

Az elszántság jele, hogy amíg mindez nem konkretizálódik a Szabályozási Tervben addig VÁLTOZTATÁSI TILALOM lépett életbe a kerület nagy részén. BUMM!

Üröm az örömben, hogy kb. ezer építési engedély van kint és a legtöbb beruházó nem a mi két szép szemünkért, hanem csak azért nem épít jelenleg, mert áll az ingatlan piac. Paskálék, Cordiáék, MS Ingatlan, HerminaBau,  és egyéb bau társaik egyelőre kivárnak, de kíváncsi leszek, mennyit csökken majd, puhul városatyai az elszántságunk, ha megcsörrennek majd a kijáró telefonok. Ne legyen igazam.

De addig is, BRAVÓ!

 

 

 

 

 

 

1 komment

aki nem gazsulál, nem kap cukorkát

2011.01.31. 11:25 varnai

A január 27-i testületi ülés a frissen megjelent Népszava cikk által keltett hangulatban telt.     http://www.nepszava.hu/articles/article.php?id=388061 

A feltett közérdekű kérdéseim is hozzátettek egy lapáttal, úgyhogy Papcsákkal mint két mosolygó farkas kommunikáltunk naphosszat egymással.

A Fideszen belüli egyet nem értések két hosszú és egy rövidebb frakciószünettel szaggatták a 3 körül véget érő testületi ülést.

Mit végeztünk?

Először is újra levették napirendről a Humán Bizottság régóta halogatott kettéválasztását. Itt a kettéválasztás kapcsán belecsempésztek az Szmsz-be számos, a képviselői jogköröket csorbító pontot, például, hogy csak előre, írásban lehet módosítókat hozzátenni. Ez a fideszes képviselőknél is kiverte a biztosítékot.

 Közös megegyezéssel felmondtak a jegyzőnek. Kíváncsi vagyok mennyire lesz pártkatona, és mennyire lesz hozzáértő, elfogulatlanul a törvényességre figyelő objektív hivatalnok aki a helyére kerül. A fideszes bosszú apró előszele volt, hogy még hetedikként sem szavaztak be a jegyzőt kiválasztó alkalmi bizottságba.

A jegyző megalkudhatott a polgármesterrel, (alkalmazzuk, míg a 25 éves jubileumi pénzt megkapja, felmondhattak volna neki rendkivülivel is).

Az alkú jele, hogy jegyző igen keményen torpedózta, hogy a képviselők végre megkaphassák a három hónapja halogatott telefon költségtérítést. Az előző két évben furcsamód nem volt baja az ugyanilyen rendelet alapján történő kifizetéssel. E miatt kerek egy órás vita alakult ki  Harrach Péter fideszes frakció vezető előterjesztése körül. (valamelyest jellemző, hogy erről több szó esett mint a település rendezési koncepcióról) A jegyző szerint törvénytelen a telefonra, internetre költségtérítést adni, meg kell nézni konkrétan önkormányzati ügyben történt hívás volt-e. Dehát a munkakörünkből adódik, hogy ezért telefonálunk... paradox, hogy nekünk be kéne karikáznunk a híváslistánkban a képviselői munka kapcsán hívott számokat, addig a polgármester 300e, míg az alpolgármesterek 200eFt-ot kapnak költségtérítésként, amiről semmiféle számlát nem kell hozniuk. Végül a képviselők a jegyzői óvás ellenére megszavazták az előterjesztést.

Az új településrendezési koncepcióról, mely meghatározó a kerület fejlődése szempontjából holnapután írok. Tessék visszatérni elolvasni : )

Elfogadtuk az Eszközkezelő szmsz-ét, és befektetési szabályzatát. Továbbra sem tudjuk hány fővel, mekkora bérköltséggel, milyen üzleti tervvel indul neki, hónuk alatt a kerület utolsó részvényeivel a kerület nagy vállalkozása. Az ügyvezető hatalmas, pirosfehércsíkos nagymagyarországos matricás, fekete terepjáróját nézve igen messzire készülnek.

Aztán jött az édes bosszú a cikkért. Előterjesztették a Filharmónia felügyelő bizottságát. Itt a megállapodás szerint az öt fideszes mellé egy ellenzékinek az LMP delegálhatott vona tagot. ( ez már eleve szemkiszúrás volt, hisz a Filharmóniánál nagyságrendekkel fontosabb Vagyonkezelőbe a szocialisták, az Eszközkezelőbe Kft-be pedig a Jobbikosok delegálhattak tagot) Papcsák ártatlan mosollyal közölte, hogy a Jobbikos képviselő delegáljon. Erre én is, a szocik is elmondtuk, hogy a delegálás joga az ellenzéké, és mi LMP jelöltet javasolunk a megállapodás szerint. De ez nem érdekelte a nagyurat, - a példastatuálás, az példastatuálás - újra felkérte a jobbikost. A fideszes képviselők többsége szemlesütve megszavazta. Többen magánban elmondták, hogy Papcsák ezt a frakció szünetben követelte meg tőlük.

A következő napirendben azt  is bebizonyították, a kellő hozzáállásal bárki magasra juthat. Indoklás nélkül, lendületből kinevezték  a huszonéves Borbély Ádámot, a helyi fidelitas vezetőjét, ifjúsági tanácsnoknak. Bár magánemberként igen szimpatikus, Ádám, ha jól emlékszem még egyetlen testületi és bizottsági ülésen sem szólalt fel, egyetlen egy ügyben sem fejtette ki a véleményét, - bár ezzel közel sincs egyedül.  A kiosztott felügyelő bizottsági posztokat elnézve a néma levente fideszes, (jobbikos) képviselők közelebb állnak a kegyekhez mint a felszólalásaikkal egyedi véleményüket kifejező, okoskodó "időhúzók". A végtelenül lojális Bátki, Bihary bizottsági elnökök lettek, Füle Bernadett, Solt Zoli százezres Fb tagok, a felszólaló Pusztai Péter (aki messze alkalmasabb lenne bármelyik bizottság vezetésére) meg már amit kapott arról is lemondott. Borbély Ádámot most tanácsnokként minden suliba, ifjúsági rendezvényre meghívják, rengeteg alkalma lesz a Fidelitas bővítésére. Ügyes.  A takarékoskodást zászlajára tűző Papcsák az egyetemet még el nem végzett Ádámot immár tanácsnokként, Fb tagként, képviselőként és bizottsági tagként havi 2-300e Ft közötti összeghez juttatja.

Amikor az ülés után rákérdeztem a Filharmónia Fb helyre, a polgármester el is mondta, itt ő a főnök, a fidesz frakciót ő vezeti, (sic) aki őt támadja, aki nem lojális, az ne várjon posztokat, kegyeket.

 

 

 

 

 

2 komment

süti beállítások módosítása