HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 106 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

Egy sikertelen és egy sikeres pályázat margójára

2011.05.01. 10:45 varnai

 

Két, azaz három személyi döntést hozott a legújabb testületi ülés. A legjelentősebb döntés azaz nem döntés: a jegyzői pályázatot érvénytelennek nyilvánították. Meghökkentő lépés, hiszen több mint kéttucatnyian pályáztak - és a formai hibásak elutasítása után is vagy húszan maradtak versenyben, köztük többen is alkalmasak. A Zuglói Szociális Ellátó Szolgálat élére, - a pályázók meghallgatását mellőzve - Gyügyei Viktóriát találta a polgármester a legalkalmasabbnak. 

 Végül, de nem utolsósorban Rátonyi Flórát - mint ezt a polgármester beszámolójából mellesleg megtudhattuk, sport, ifjúsági (vagy valami hasonló) tanácsnokká nevezte ki a polgármester.  Az arcokból ítélve a döntésről a fideszes képviselők sem tudtak előtte.

A jegyzői pályázatot  előkészítő bizottságba nem választottak be, az ellenzéket abban Imre Gergely képviselte. A képviselői bizottságok nem tárgyalták a jegyzői pályázatot, de a képviselők betekinthettek a pályázati anyagokba. Én rászántam két órát (nem tudom hány képviselőtársam tette ezt). Igen kiváncsi voltam ki fogja az önkormányzat második legfontosabb posztját betölteni, ki lesz a  következő években a hivatal vezetője, a törvényesség őre. Mellesleg arra is kíváncsi voltam sikerül-e eltalálnom kiket javasol a bizottság, és ki kinek a hmmm favoritja, és végül kit fognak választani.

A jelentkezők közül legalább 4-5 fő tűnt maximálisan alkalmasnak. Hosszú közigazgatási és vezetői gyakorlattal rendelkeztek, más kerületekben, közepes méretű városokban, megyékben  dolgoztak mint jegyzők, vagy aljegyzők. A megbízásaik időtartalma alapján valamelyest az is kibarkóbázható volt melyik szekértábor idején kerültek oda, álltak tovább illetve mondtak fel nekik, mert láthatóan kevés a kormányváltásokon átívelő karrier. Nyilvánvaló, bár a jegyzői munka a független közigazgatásról kéne szóljon, valamelyest ellensúlyozva, kontrolállva a politikai döntéseket, az új polgármesterek szeretnek saját embert hozni, - a jegyzői állás bizalmi dolog.

A pályázatokat, az életutakat látva az volt a megérzésem, hogy egy nagyobb település jegyzőjének lenni nagyon speciális szakértelmet igényel, és a képviselő testületek ritkán kockáztatnak, ezért a jegyzőségbe kevés az új bekerülő, ugyanazok az emberek járnak körbe. Választások után a polgármesterek összecsapják a tenyerüket, a jegyzők akár a madarak felszállnak és rövid idő elteltével más ágakra telepednek vissza. A politikai holdudvarhoz tartozást az mutatja, hogy ciklusváltás után kinek jutott vastagabb és kinek vékonyabb ág.

A zárt napirendi pontot kíváncsian vártam tehát - gondoltam a bizottság a CV-k és a jelöltek meghallgatása alapján előterjeszt egy előminősítést, tán pontrendszerbe foglalva sorrendet is javasol, ez alapján mi is meghallgatjuk az élre kerülőket, kérdéseket teszünk fel, érvek hangzanak el mellettük pro és kontra, majd nyilván a fideszes képviselők döntenek.

Hát a valóság nem így alakult. A bizottság nem számolt be a meghallgatásokról (4-5 főt hívtak be tudtuk meg az ellenzéki képviselőtől), a polgármester bár elismerte, hogy több szakmailag alkalmas a jelentkezők közül, simán érvénytelennek nyilvánította a pályázatot. Indoklás, kérés ellenére sem volt. Ha szakmailag alkalmasak, akkor mi alapján nem alkalmasak?

Az eddigi személyi döntéseket látva a személyes bizalmi viszony vagy a rokoni kapcsolat hiányozhatott. Ezt a megérzésemet a következő pályázat elbírálása is alátámasztotta.

A Zuglói Szociális Ellátó Szolgálat igazgatói helyére egy új jogszabály miatt pályázatot kellett kiírni. A pályázaton indulókat a Humán Bizottság is meghallgatta. Az indulók között volt a jelenlegi vezető, aki tucatnyi éve dolgozik ott, az egyik részlegvezető, egy hölgy aki eltűnt a meghallgatás előtt, és Gyügyei Viktória, Gyügyei Attila képviselő úr felesége.

A bizottsági meghallgatáson mindhárom jelölt alkalmasnak tűnt, a képesítéseik megvoltak, de az kiderült, hogy a harmadik pályázó ekkora, sőt akár negyedekkora intézményt sem vezetett még, egy 200 fős településen, Gyügyén volt alpolgármester, és a kerületi szociális intézmény-hálózatot, mely több mint ezer embert lát el, nem ismeri.

A Humán Bizottság szolídan kérdezett a jelentkezőktől, de végül a jelölteket nem rangsorolta, mindhármukat alkalmasnak minősítette. A fideszes képviselőket láthatóan feszélyezte, hogy frakciótársuk, Gyügyei képviselő úr mint a Humán Bizottság tagja végig bent tartózkodott a teremben. Ez abból is nyilvánvaló volt, hogy a másnapi testületi ülés előtt több fideszes képviselő kérte tőlem, hogy a jelöltekről kérjek titkos szavazást.

A csütörtöki testületi ülésre mindhárom jelöltet meghívták, a folyosón várták türelemmel, hogy a meghallgatásukra sor kerüljön. A napirendi ponthoz érve végül a szocialista képviselő kért titkos szavazást, (Gyügyei képviselő úr riadtan forgatta a fejét) de ezt a jegyző szükségtelennek nyilvánította, nem is szavaztunk a javaslatról. A jelöltek meghallgatásáról szó sem esett, sőt szó sem került róluk, Papcsák polgármester úr szemrebbenés nélkül közölte, hogy határozathozatal következik: a posztra Gyügyei Viktóriát jelöli. Indoklás egy szó sem. A fideszes képviselők lehajtott fejjel nyomták az igen a gombot.

Összepakoltam, eljöttem. Míg a folyosón boldogan puszizkodott anya és lánya, (aki ex fideszes képviselőként most szintén a zuglói önkormányzatnak dolgozik megbízásos szerződéssel) a másik két pályázó megverten kullogott el.  Szégyenteljes dolog volt.

Íme egy idevágó definíció: A nepotizmus a hatalmi pozíciók (és a vele járó előnyök: vagyon, befolyás stb.) olyan elosztása, mikor a döntéshozók a rokonaikat, barátaikat részesítik előnyben az alkalmasabb, felkészültebb jelentkezőkkel szemben. A szó a latin nepos szóból ered, melynek jelentése „unokaöccs” vagy „unokatestvér”.

Most szeptemberig jegyző nélkül lesz a kerület, úgy tűnik semi sem drága. Kiváncsi vagyok kire várunk.

komment

süti beállítások módosítása