HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 106 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

Lehet még lejjebb is?

2011.04.17. 08:09 varnai

 Újabb lapszámmal jelent meg a Zuglói Lapok, nincs könnyű dolga, hisz a magyarok - legalábbis az idősebbje - megtanult a sorok között olvasni. Egy sajtótermék megítélésénél fontos információ, hogy mit tart hírnek,  - és azt hogy mutatja be,  - és az is információ, hogy miről nincs szó egy újságban.

Mondhatnánk, egy újság azt ír amit a szerkesztői jónak látnak, de nem, egy közpénzen megjelenő lapnak az objektív tájékoztatás a feladata.  Pindroch Tamás immár kinevezett főszerkesztőként adja a nevét a laphoz. Ez mindenképp előrelépés, hisz eddig a sajtótörvényt megsértve felelős szerkesztő nélkül jelent meg az újság. A főszerkesztő testvérével beszélgettem erről, barát barátja, személyes ismerős. Szóval szerinte köztem és a testvére, Pindroch Tamás főszerkesztő ( a Magyar Hírlap és az Echo TV újságírójaként politikai beállítottsága, elkötelezettsége nem kérdéses) között politikai vita van.

Én mint képviselő egy másik kerületi politikussal vitatkozhatok, lehet ez a vita politikai, vagy szakmai. (Pindroch Tamással is elvitatkozok politikáról egy pohár sör mellett.) Ellenben a kerület közpénzen fenntartott  lapjának a politikusi  vitáról objektíven, részrehajlás nélkül kell tudósítania - és ezért mint főszerkesztő felelősséggel tartozik. Az hogy a főszerkesztője vagy újságírói a lap hasábjain a tényeket eltorzítva, egyes szereplőknek kérés ellenére nem  ad, míg másoknak korlátlan lehetőséget ad a megszólalásra, érveik elmondására az nem politikai vita.  Ez az  olvasók félretájékoztatása, befolyásolása - a Zuglói Lapokat legutóbbi ilyen tettéért, az esélyegyenlőség alapelvének megsértéséért -  el is ítélte a Helyi Választási Bizottság. (pikáns mellékszál, hogy a lapot felügyelni köteles Felügyelő Bizottságban Tildy Balázs tag, aki a tett kedvezményezettje volt)

Érdemes megfigyelni, hogy a határozatot  - melyet kötelezően nyilvánosságra kell hozni - milyen formában közli a lap.  Bár a törvénysértés, a Fidesz-KDNP jelöltjének egyoldalú előnybe hozása a címlapon történt, a tettet elmarasztaló döntés közzététele a 6. oldal legaljára került, az elmarasztalt fél, a Zuglói Lapok nevét sikeresen kihagyva, érthetetlenre ollózva. A határozat fölé címként az LMP kampánycsend sértése került, melyről nincs jogerős határozat. A végén még a határozatot is kétségbe vonják pár szerkesztői sorban.

Úgy tűnik a fidesz katonák számára a főszerkesztő lapszerkesztési gyakorlatának, a "politikai vitának" a része más pártok politikusainak rossz színben feltüntetése:  Többször kértem, hogy az engem ért hamis vádakra (szdsz tag, közpénzt kapott) reagálhassak - nem lehet. Mit gondol az olvasó? Biztos igaz, különben cáfolná. Cáfolnám én, ha hagynák.

Ebben a lapszámban a címlapon lettem pellengérre állítva. Botrányos testületi ülés, áll a bulvárosodó címlapon: Piranhának neveztem a a zuglói gyerekek szüleit. Persze  a szó szerinti jegyzőkönyvet nem sikerült begépelni, abból kiderült volna, hogy a zuglói Szülői Munkaközösségek óvoda bokrosítás elleni üléséről beszéltem, elmondva, hogy a szülők igen keményen támadták a tervet védeni próbáló alpolgármestert, a tán nem szerencsés szóval jellemezve az ott kialakult hangulatot. A harmadik oldalon főcímként ismét a botrányról van szó, de azt a sok sor elenére nem sikerült beletenni, hogy a felszólalás lényege az volt, a bokrosítás láthatóan nagy ellenállásba ütközik, ne erőltessék.

Botrány amúgy nem volt, a kormánypártiak és ellenzék, a köztisztviselők egyaránt egy mosolllyal túl voltak a dolgon. A lakosság az istenadta meg nem tudhatott a testületi ülésről, hisz azt megint nem hírdették meg sem az újságban, sem a honlapon.

 

Mint írtam, ami bekerül azzal egyenrangúan jellemző, mi marad ki egy újságból.

Amikor valóban botrány volt, na arról mélyen hallgatnak. Arról a bizottsági ülésről beszélek, amelyen a Fidesz-KDNP politikusa az ominózus "Akkor haljál éhen!" mondatát kimondta,  és amely bejárta az országos sajtót,  -  erről az ülésről a Zuglói Lapok máig nem adott hírt. Még pár magyarázkodó sorra sem tellett senkinek a lapban.

Az előző testületi ülésen amúgy volt botrány, Kovács Balázs az alapján negligálta a gazdasági program kritikámat, hogy én csak egy fényképész vagyok. (www.varnailaszlo.hu)    Két képviselő és a polgármester is kérte, hogy tartsuk egymást és a választói akaratot tiszteletben. Ugye van a képviselő testületben színész, diák, asztalos, jogász...  és mindanyiunk lakosok ezreinek támogatásával lett képviselő, és felelős Zuglóért, - kivéve a megjegyzést tevő alpolgármestert, akit a polgármester hozott és leszavazásakor a Fidesz képviselői is kétségbe vonták alkalmasságát erre a posztra.

Mi marad még ki az újságból?  Immár a harmadik lapszámban nincs szó az országos sajtót bejáró megbízási és tanácsadói szerződésekről. Nincs szó a kerületi költségvetés sarokszámairól, a kerület részvényeinek eladásáról, ezt követően az Eszközkezelő igazgatójának le vagy felmondásáról, a polgármester kettős költségtérítéséről, sőt nincs szó az ominózus Óvodai szülői Munkaközösségek találkozójáról sem, pedig ott megjelent az alpolgármester, sőt tudósított róla a Zuglói TV is. Csak mellékes, hogy mint renitens képviselő, esélyem sincs rá, hogy bekerüljek a lapba.

Hát akkor mi van benne, kérdezhetnénk.

Három kép is van, nem, most nem a polgármesterről, hanem az egyik alpolgármesterről.  A választási kampány Kovács Balázs mellett a közpénzben megjelenő újság felületét felhasználva  elkezdődött. A címlapon mindjárt képaláírást is kap: "Van remény, mert Krisztus feltámadt!" De hát ez csúsztatás, hördülnek most fel a polgármesteri sajtóosztály aparatcsikjai, hisz az a másik cikk címe - igen ilyen csúsztatás volt a piranhazás, és az eset fals leírása is. Az alpolgármester a második oldalon WC-t avat, (Zugló önkormányzata semmit nem tett e WC-ért). A harmadik oldalon megtudhatjuk, hogy az alpolgármester lakást vett a kerületben, vagy legalábbis bejelentkezett valakihez. Gondolom ez azért kell, hogy a kampányban ne lehessen elmondani róla, hogy nem a kerületben lakik. Szó van még a szépapáról, de arról nem, hogy az alpolgármesterünk eddig nem lakott itt, semmilyen személyes tapasztalata a kerületről nincs, a XVI. krületben él, ott is volt képviselő. Megtudható még, hogy a munka hőse, látástól vakulásig a kerületért dolgozik. A környezetvédelmi buzgalomról csak annyit, hogy első intézkedésként szüntették meg a Környezetvédelmi Bizottságot és tanácsnoki posztot. Az ígéret a Kövér Lajos tér rendbetételéről szép dolog, kár hogy az idei Közbeszerzési tervben nem szerepel.

 

14 komment

Utcák és terek átnevezése

2011.04.13. 11:35 varnai

A keddi rendkívüli testületin került elénk a Főváros, azaz a fővárosi Jobbik javaslata, nevezzük Wass Albert térnek a Nagy Lajos Fogarasi sarkát.

Mondjuk szerintem nem túl rangos elismerés, ha valakinek azt a cúgos sarkot, egy jellegtelen kereszteződést szánják. Erre rájöhettek a kerületi képviselők is , hisz pár perc szünetet kérve egyből ki is böktek egy másik helyet, a Pákozdi teret.

Én elmondtam, én a közterületek rendbe tételét fontosabbnak tartiom az átnevezésüknél, de ha már igy a fővárosi tér és utca elnevezések hullámán sodródunk, nem lehetne-e estleg bevonni a környéken élőket? Ugyan kérdeznék már meg a lakókat, mit, kit szeretnének.

Javasoltam találjunk ki pár nevet, pl. Bibónak, sőt Tamási Áronnak sincs emléke a fővárosban, de én speciel Rejtő Jenőnek is örülnék, talán ő a legkevésbé politikailag megosztó.  Tegyük ezt a listát ott közszemlére, és aki akar még hozzáírhat. Megtehetjük ezt a honlapon, és egyéb fórumokon is, lehet a végén egy lakossági fórumot is tartani. Végül is ők laknak ott.

A válasz az volt, hogy ez fölsleges, a győztes pártokat kétharmaddal váálasztották, ezért a lakosok nyilván elfogadják és támogatják azt az értékszemléletet, amit e pártok képviselnek.

 

 

12 komment

az eredmények, és a kampánycsend sértés ügye

2011.04.11. 08:47 varnai

 

LMP 17,58% (ősszel 12,64%)

Fidesz 39,08% (ősszel 47,49%)
MSZP 29,94% (ősszel 22,76%)
Jobbik 8,29% (ősszel 7,57%)
ZÉK 3,58% (ősszel 9,54%)
Munkáspárt 1,08% (ősszel nem indultak)

Hadd gratuláljak Tildy balázs újdonsűlt képviselőtársamnak!

Remélem ugyanolyan sűrűn fogják őt látni a dolgos hétköznapokon is a választókörzet lakói, mint most, kampány idején.

Az erdmény megjelenése előtt hír futotta körbe a sajtót, a jelöltünk megsértette a kampánycsendet, beszélgetett az egyik bizottsági taggal, és étellel kinálta. (mintegy ezzel próbálta megvásárolni sugalja a közlemény) Igy is le lehet írni, valóban.

 A valóságot azonban a következő mondat jobban fedi: A jelölt ebédet vitt be a szavazókörbe az LMP delegáltjánaknak.  A bejelentő állampolgár B. Z., alias Bihari Zoltán, a Fidesz-KDNP  zuglói képviselője volt, aki szintén ebédet vitt be az ő delegáltjaiknak.

A dologhoz még hozzá tartozik, hogy a szavazókörben nem volt egyetlen választó sem, ebédidő volt. Ettől még persze a tény tény, pancserek voltunk, nem kellett volna Gábornak átlépni a küszöböt.

A dolog igazi bája nem ez. Inkább az érdekes, hogy míg ez "döbbenetes kampánycsend sértés" futótűzként járta be a médiát, pl. a hír megjelent a HÍR TV-ben, addig arról jogerősen meghozott ítéletről, miszerint a Zuglói lapok mintegy 70.000 közpénzen kiadott példányban a Fidesz-KDNP mellett kampányolva megsértette a Választási Törvény a JEÖLTEK ESÉLYEGYENLŐSÉGÉRŐL SZÓLÓ ALAPELVÉT alig került be a médiába. Hiába tartottunk sajtótájékoztatót, adtunk ki közleményt, a média nem akarta meghallani.

A ráadás, miközben a Zuglói Lapokat elítéli a Választási Bizottság, rá pár napra a Helyi Téma szintén féloldalas címlapon kampányol a Fidesz -KDNP jelöltje mellett (nem fizetett hirdetésként) a többi jelölt létezését meg sem említi, ezzel szintén  súlyosan megsértve a sajtó és választási törvényt.

Szép jövő, e médiák, szerkesztőik, nemcsak hogy kissé elfogultak a szivükhöz, politikai irányultságukhoz közelebb álló párthoz, annak jelöltjéhez, hanem a többi jelöltet egyszerüen negligálják, mintha azok nem lennének választhatóak. Szép új jövő.

16 komment

süti beállítások módosítása