HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 123 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

kioktatták a közt és felmondtak a főépítésznek

2011.12.08. 12:01 varnai

 

Nov. 30-án letudták az idei kötelező közmeghallgatást is. Az időpont kiválasztása (17 órára egyetlen dolgozó ember sem ér oda) sem az immel-ámmal meghirdetés nem segítette, hogy sokan legyenek. Nem is ez volt a cél. Bár a Papcsákhirmondóba betették/eldugták, az önkormányzat honlapján csak 29-én délután jelent meg a hír. Ezért főleg nyugdíjasok jelentek meg, de még tőlük is erősen tarthattak, több rendőrségi jármű, rendőrautó és mikrobusz, bennük tucatnyi rendőr vigyázta, hogy a fellázított tömeg nehogy lincselésre adja a fejét. Jelentem baj nem történt, a tömeg megőrizte méltóságát, önuralmát.

A meghallgatás egy negyedórás késéssel, majd egy negyedórás polgármesteri monológgal folytatódott. Arkagyin Rajkint idézve, "Minden nagyon szép, minden nagyon jó, mindennel megvagyunk elégedve..." Persze szó volt ez előző nyócévről, az előző önkormányzat hibáiról is...

A közmeghallgatáson most már kötelező jelleggel meg kell jelennie a képviselőknek, a polgármester jobbján az osztályvezetők ültek összezsúfolva, míg a balján mi kaptunk - elég szűk - helyet. Amikor Papcsák blöffölt, vagy amikor a Thökölyn a prostikról, vagy az ebürülék ügyekről panaszkodott egy lakos, akkor a tekintetes városatyák mint a kisiskolások vihogtak a hátam mögött, a fiatalok meg elvoltak az önkormányzati pénzen vett okostelefonjaikkal.

Ezután jöhettek a gondosan előszelektált kérdések. Az egyesületünkből többen tettek fel előre írásban kérdéseket, főleg az Eszközkezelőre, a részvényekre, a Zuglói Lapokra, a Változtatási Tilalomra, plázákra, Szabályozási tervre vonatkozólag. Egyiket sem olvasták fel.

Bár a terem erősen foghíjas volt eljött viszont Szabó Rebeka LMP-s országgyűlési képviselő, az ő kérdéseit már csak nem merték elveszteni... a hajléktalan telep eldózerolásáról, az elzavartak elhelyezéséről, illetve az én bizottságokbóli kizárásomról kérdezett, és a kibocsátani tervezett kötvényről is. Neki Papcsák, és mindhárom alpolgi kimerítően - azaz hosszan - válaszolt. Elmondta, hogy a bizottságokbóli kizárásomnak semmi köze az Itató Nyereg bérbeadása kapcsán hűtlen kezelés miatt tett feljelentésemnek, sem a Nyilt levélnek, amit a kötvény kibocsátás miatt írtam. Majd önmagát cáfolandó elmondta, hogy ő itt a demokráciát védi, és nem tűri, ha meggyanusítják a zuglói vezetést, vagy őt. Tehát akkor mégis retorzió volt... Ki gondolta volna? : )

A kötvény kibocsátást már mint eldöntött ügyet említette, ami azért elég fura, hiszen ez a dec. 15-i testületi ülésre lett elnapolva. Itt is kérem, aki szeretne véleményt nyílvánítani, jelezni aképviselőknek, hogy nem értenek egyet a konkrét célok nélküli a kerületet 2031-ig eladósító elképzelésesl, azokat kérem, hogy jelenjenek meg, adjanak hangot véleményüknek.

A hajléktalanok kapcsán Papcsák a közösség érdekéről beszélt, de a Myrait kéviselője bár óvatosan fogalmazott, (hisz a kerület adja az épületet, bár ezen kívül pénzt nem adunk), elmondta, hogy a 40 fős menedéken legtöbbször 60 ember száll meg éjszaka. a földön ülve alszanak....

Felszólalt még egy hölgy a Pákozdi térről. Elmondta, hogy mintegy 300 lakó írásban tiltakozott a tér átnevezése ellen. A leadott aláírások nem jutottak el a polgármesterhez, hogy elvesztek, ezt Mélykuti Melinda a körzet képviselője is mondta már Humán Bizottságon. Polgármesterünk az  " Innen is üdvözlöm az ott lakókat" tenyérbemászó választ adta.

Sok egyedi panasz volt a Vagyonkezelő működését illetően, egy év alatt sehová sem jutó, válaszra sem méltatott panaszok.

 

A megjelenő lakosok láthatóan nem tudnak a tervezett kötvény kibocsátásról, a készülő Szabályozási Tervről. Szerény véleményem szerint a közmeghallgatásnak ebben a formában semmi értelme. A  részvételt erősítő, az önkormányzatiságot szimbolizáló eseményt sikerült letudandó feladattá, kutyakomédiává, olcsó színjátékká silányítani.

Sűrűbben, fél, negyedévente, akár városrészenként megtartva, konkrét témákat is előre meghatározva, prezentálva van értelme a közmeghallgatásnak.

Például a közmeghallgatás délelőttjén prezentálta a felmondását töltő (!!!) főépítész a Tervtanácsnak az elkészült új kerületi Szabályozási Tervet. Egy hasonló a kerület beépítési történetét, szociológiai hátterét, közlekedési csatornáit is átgondoló közérthető térképekkel, fotókkal jól illusztrált prezentáció után a lakosok is érdemben állást tudnának foglalni.

Megjegyzendő, bár hivatalosan meghívták, sem a polgármester, sem a területért felelős alpolgármester, sem a képviselők közül senki nem jelent meg (csak én). Pedig igen érdekes volt - feltehetőleg a főépítész volt az utolsó az önkormányzatban akinek víziója van a kerületről. A jegyző, aki a főépítész felmondását aláírta végig mellette lapított. A dolog akkor vált igazán kínossá, amikor a szintén nemrég elbocsátott (már Tarlós által felvett) fővárosi főépítész elsorolta, hogy tervezői irodájával hány alkalommal vágtak eddig neki, hogy Zuglónak új szabályozási tervet készítsenek, de a főépítészek kirúgása mindig megakasztotta a folyamatot. Zuglónak 5 főépítésze volt az elmúlt 4-5 évben. A politika, ahogy most is nem érdekelt abban, hogy csökkentsék a beépítéseket, a zavaros, beruházóknak kedvező szabályozást. A beruházók mindig kijárják ilyenkor a főépítész elmozdítását. Ahogy most is.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://varnailaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr933447766

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása