HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 106 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

Mikszáth, ha ezt látnád

2011.03.30. 08:46 varnai

A december végi testületi ülésről írt beszámolómban   http://varnailaszlo.blog.hu/2010/12/21/zugloi_eszkozkezelo_kft_megalakitasa  

kételyeimet fejeztem ki az Eszközkezelő megalakításának módját, vezetőjének kiválasztását és hiányzó üzleti tervét illetően. Ki Nevet a végén, kérdeztem. Most már tudjuk kik nevetnek. Azóta kiderültek az üzleti érdekeltségek, és jó magyar módra néhány rokoni szál, melyek a döntéseket motiválták. Ejh, Mikszáth, ha ezt látnád!

A március 17-i testületi ülésen levették napirendről az Eszközkezelő beszámolóját, a zuglói lakosokat képvisel képviselőkre úgy tűnik nem tartozik mi történik a kerület vagyonát kezelő cégben, mi történt a bevitt apporttal a majd 300 millát érő OTP részvény csomaggal, Zugló utolsó könnyen pénzzé tehető vagyonkájával.

A képviselők informális tájékoztatása végül kis nyomásra március 23-án megtörtént. Jellemzően a havi százezres fizetéseket kapó Felügyelő Bizottsági tagok közül a fideszesek közül egy sem jelent meg. Minek is, a pénz igy is megjön.

 A részvényeket persze eladták, na persze messze nem a legjobb időpontban, ( február 20 körül 6000 forint körül is volt a papír) és hosszú oldalakon próbálták át indokolni, miért rossz üzlet ma az OTP-t tartani. Arról egy szó sem volt az indoklásban, hogy miért ezekbe a papírokba, és miért ily módon elosztva került az önkormáyzat pénze. A legfurább az volt, 99 millióért E-STAR-t vettek, egy nem különösen ismert cég részvényéből vásároltak be. Kis keresgélés után megvilágosodtunk.:

Ebben a még nemrég RFV-nek hívott cégben volt FB tag a polgármester és Istók Ede még nem is olyan régen. Mi több rendelkeznek a cég részvényeivel is.  http://www.erstebroker.hu/file/Jegyzes_RFV_Osszevont_Tajekoztato_Kiegeszites_1_20090630.pdf

Mostanra az is kiderült, hogy a zuglói önkormányzat vagyonát kezelő két legnagyobb cég vezetői székeiben rokonok, sógorok ülnek. Na, hát véletlenül igy alakult, kicsi az ország.

 A Papcsák Ügyvédi Irodában dolgozó és a polgármesterrel közös céget birtokló Mazsu Orsolya  testvére Mazsu Gergely, aki 27 évesen kapta a Vagyonkezelő vezérigazgatói posztját, a debreceni fideszes képviselő Mazsu János büszke lehet a sokat elért családra. A veje is tehetséges, hisz Orsolya férje Istók Ede, a frissen létrehozott Eszközkezelő igazgatója lett. Ő már régen ismerheti a polgármestert, együtt kerültek be az RFV felügyelő bizottságába. Ezek bizalmi állások - tényleg jól mondta Papcsák.  A fene tudja miért jutnak a Keresztapa mondatai  az eszembe: Nálunk a család az első, mondhatná a papa.

Mostanában meg is nézem az ágyamat, nehogy lófejet találjak benne.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://varnailaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr612784178

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nemo99 2011.03.30. 12:47:33

Nyilván sokan felháborodnak a zuglói polgármester által kötött megbízási szerződéseken, s a most napvilágra került újabb összefonódásokon, köztük talán olyanok is, akik abban a tévhitben szavaztak rá és pártjára, hogy ezek a tiszta kezű, becsületes emberek felszámolják az előző, kizárólag gazemberekből és tolvajokból álló (ön)kormányzat(ok) visszaéléseit, és tevékenységükkel csakis a közjót, az emberek érdekeit és a nemzet felemelkedését szolgálják. Csakhogy, aki úgy gondolja, hogy a választóvonal a szoclib kormányzatok és támogatóik, illetve a Fidesz és szatellit szervezetei között húzódik, az nem a mai magyar valóságban él. A választóvonal a másokért tenni akarók – legyen az akár „csak” egy iskolában, kórházban vagy bármilyen más munkahelyen elvégzett becsületes munka – és a másokból élni akarók között van.
Ma, sajnos azt kell mondanunk, aki a politika mezejére lép – és minden tiszteletem a kivételeké – legnagyobb részt az utóbbiak közül kerül ki. Aki valamit kapni, s nem pedig adni akar. Jól fizető állást, vagy ha nem lehetséges, legalább valami hasonlóan jól fizető megbízást. Nem véletlenül tartott ki annyi éven át a Fidesz mellett, járta lakókörzetét, ült, állt pártrendezvényeken, ha kellett biodíszletként az első sorban. Ha valami igazán felháborít ebben a mostani kurzusban az az, hogy hülyének néznek. Reggel, délben, este és minden hullámhosszon.
Ám ha az indulat némiképp lehiggadt bennem, akkor azt kell mondanom, ami most történik az business as usual. Minden üzemszerűen működik. Úgy, ahogy várni lehetett. A Fidesz az elmúlt 8-9 év során óriási tábort épített. Emlékszünk, egy a tábor, egy a zászló. Ennyi ember támogatása pedig nem épülhet önkéntes, kizárólag lelkesedésen alapuló támogatásra. Többségüket – az ellenoldal gyűlölete mellett – saját önös érdekük vezérelte oda. A kitartó támogatásért pedig ellenszolgáltatást várnak. Ennek jött el most az ideje. A klientúrát ki kell fizetni. Ha annak érdekében, hogy az ellenfelet végleg az agyagba döngöljük, nagyra hizlaltuk a saját tábort, akkor ez sokba kerül.
Esetleg épp kétszer annyiba, mint amennyit az előző polgármesternek kellett hasonló célra költenie. És akkor még nem is beszéltünk a pártnak visszaosztandó pénzekről. A Fidesz sztahanovista törvénygyárában, ahol akár egy nap alatt is képesek alkotmányt módosítani, vagy a sztrájkjogot korlátozó törvényt szombaton benyújtani és kedd hajnalban már el is fogadni, miről nem hallottunk egyetlen szót sem? A magyarországi korrupció melegágyának tartott pártfinanszírozás megváltoztatásáról. Pedig a Fidesz ellenzékben igen csak mellette volt. Most mélyen hallgatnak róla. Felteszem azért, mert megfelel nekik. A 66%-os erő birtokában már nem fűződik hozzá érdekük, hogy szigorítsanak rajta. Hiszen 66%-nyi erőhöz, 66%-nyi éhes száj is társul, amit újra és újra jól kell lakatni. Vajon a többi önkormányzatban egyetlen olyan, a korábbi ciklusok többpárti pénzelosztásaiban nem érintett LMP-s vagy független képviselő sincsen, aki venné a bátorságot és kikérné az önkormányzat szerződéseit? Esetleg a zuglói az egyetlen önkormányzat, ahol ilyenek születtek? Nem mernék rá nagy tétben fogadni. Hát akkor hol az a második belevaló képviselő?
Persze kérdés, mit ér egyetlen magányos, jelen esetben LMP-s képviselő? Lehet-e, érdemes-e bármit is ebben a helyzetben tenni? Ha egyedül hagyjuk, semmit. A civil társadalomnak kell a magányos Don Quijoték mögé állnia. Kizárólag így van esély megszabadulni a Papcsák-féléktől, meg mindenki mástól a túloldalról is, aki hasonlóan működött. És ha valamennyi, pénzt és gondoskodást ígérgető pártot kipróbáltuk, mindegyikből kellőképpen kiábrándultunk, akkor talán odaállunk az olyan civilek mellé (lásd az esztergomiak kiállását polgármesterük mellett), akik nem másokból, hanem másokért akarnak élni. Ha valakikben, akkor talán a valóban az általuk vezetett közösségek javáért dolgozó, helyben már bizonyított, pártfüggetlen önkormányzati vezetők összefogásában találhatnánk meg azt a hiteles harmadik erőt, amely sikeresen válthatná le a ma már a társadalom döntő többsége által gyűlölt és méltán megvetett pártokráciát.
De ne legyenek illúziónk! Ha mi (állam)polgárok folyamatosan nem tartjuk rajtuk a szemünket, akkor legyenek azok eredendően bármilyen tisztességesek is, el fognak papcsákosodni. A dolgok menete végső soron nem rajtuk, hanem rajtunk múlik. Azon, hogy mennyire leszünk képesek autonóm polgárként viselkedni, s nem a bölcs vezér hű alattvalóiként, akik kizárólag másoktól várják gondjaik megoldását.

Themisz 2011.03.30. 13:42:52

Az azért érdekelne, hogy pl a többi LMP-s képviselő aki benn ül önkormányzatokban miért nem tud ilyen ügyeket felderíteni? Vagy a többi helyen nincsenek ekkora balhék? Vagy ha igen, akkor miért csak te kapsz ekkora publicitást? Valamit nagyon jól csinálsz.

varnai 2011.03.30. 14:54:53

Nemo 99 nek: szépen megírt és teljesen jogos, amit írsz. Messzemenőleg egyetértek vele. Ezzel együtt a civileknek a nagyobb településeken, különösen az új választási szabályok között, esélyük sincs. Pénz, ember, szervezettség, politikától való viszolygás. Csak példaképp, itt egyeteln egy 5000 fős választókörzetben 20 ember és 3-500e FT kell egy időközihez. Ki az a független, aki ezt megengedheti magának? Kerületi szinten a ZÉK (ex szdsz) 40 millát költött az 1 képviselő bejuttatásához.

Themisznek: A többi kerületben általában nincsenek ennyire súlyos ügyek, hozzáértőbbek/ kevésbé pofátlanok/óvatosabbak, vagy tényleg nem ennyire csibészek.
A többi LMP-s nyilván más tipusú ember, kevésbé konfrontatív, kevésbé oknyomozó, és hát nem mindegy ki a polgármester, a testület. Nemrég láttam az Újpesti SZMSZ-t, sokkal demokratikusabb, befogadják az LMP-s, ellenzéki javaslatokat.

honeste vivere (törölt) 2011.03.30. 15:24:10

Melyik lépés törvénytelen! Ezt kérdezem Várnai Lászlótól? Ha meg nem törvénytelenek a döntések, akkor mi a gond vele?

Themisz 2011.03.30. 15:39:28

Persze, semmi. És mint tudjuk, a család: szent.

Fabius 2011.03.30. 18:12:05

@honeste vivere:

Tóth Csaba és Weinek ügyei is jogszerűek voltak, legalábbis az ügyészség bűncselekmény hiányában szüntette meg a nyomozást:

www.mno.hu/portal/761861

500 milliónak mégis búcsút intettünk feleslegesen. Úgyhogy nem a jogszerűséggel, hanem a pofátlansággal van baj kisbarátom. Mert a lemásolt minta kelti a hányingert alaposan.

honeste vivere (törölt) 2011.03.30. 23:06:50

@Fabius:

Először is nem vagyok a kisbarátod! Vésdd észbe! Másodszor milyen 500 milliónak inthetünk búcsút? Amúgy ha hányingered van, hát hányjál!

varnai 2011.03.30. 23:32:56

Kedves Honeste, lehetne kicsit kevesebb felkiálltójellel? Mint a blog gazdája, erre kérnélek.

Talán tudod, a jogot is emberek írják, ezért nem mindig képezi le az igazság és erkölcsi érzetünket. Vannak kiskapuk, stb.
Aztán, mint tudjuk emberek végzik a jogszolgáltatást. Akik, ide-oda is elfogultak, hol így, hol úgy értelmeznek. Tévednek.
Jogszerütlen e kinevezni a jóbarátot?
Nem, de nem illik. Az igazi megoldás a pályáztatás.

Vajon ért hozzá, vagy csak bizalmasunk?
Mi a fontosabb szerinted?
Vagy csak négy éven át egy havi 900e Ft-ot hozó állás került egy barátnak?

Fabius 2011.03.30. 23:41:21

@honeste vivere:

Átgondoltam, inkább röhögnöm kell. Nagyon.

at17 2011.03.31. 08:48:13

Nemo99 nagyon klassz amit írtál, gratula. Azt hiszem ez pontosan az amit sok ember érez manapság.A jó kezdeményezések tényleg alulról jönnek, de sajnos a pénztelenség sokmindennek gátat szab. Legszívesebben minden fára kiragasztanék valami hasonlót, hogy sokan szembetalálkozzanak és továbbgondolják. Mert sok emberben megvan a gondolat csírája, csak kell egy kis lökés, hogy továbbgondolja, hogy saját háza táján rendet tegyen...
A blog nagyon jó, remélem hétről-hétre többen olvassák.

varnai 2011.03.31. 10:02:11

Napi 150-200 olvasó van, 3-400 körüli oldalletöltéssel, lassan növekvő tendenciával.Tehát mindig jön új olvasó, aki végigolvassa az eddigi bejegyzéseket. Amikor pl. a tanácsadói szerződéseket felkapta a országos média, felment 700 fölé.
Ha jól látom, hallom, innen tájékozódnak a kerületi pártszervek, az önkormányzati és az intézményi dolgozók, országos lapok újságírói. Múltkor valaki a "véleményvezér" szót írta, ami igen jólesett. Én akkor leszek elégedett, ha elérjük a Varánusz olvasottságát.

Azért vicces, amikor elkezdtem féltem nem lesz miről írni, kis kerületi szinesekben, kultúrhírekben gondolkodtam, ehhez képest...

Red Velvet 2011.04.01. 17:00:45

A Regionális Fejlesztési Vállalat nevű magáncég, amelynek Ppacsák úr hol felügyelő bizottsági tagjaként, hol jogi képviselőjeként tevékenykedett, az elmúlt ciklusban közös társaságokat hozott létre fideszes önkormányzatokkal fűtés-korszerűsítési és energetikai feladatokra, amelyek ezt követően többmilliárd forint értékben köthettek szerződéseket a helyhatóságokkal.

Egy szakértői vélemény szerint az RFV Józsefváros Kft, amelynek Papcsák felügyelő bizottsági tagja volt, előnytelen szerződést kötött a józsefvárosi önkormányzattal, mivel a szükségesnél 1,5 milliárd forinttal többet, összesen 2,7 milliárdot fizetnek ki a cégnek 39 kerületi közintézmény fűtés-korszerűsítésével kapcsolatos szolgáltatásra.

Nemo99 2011.04.08. 09:47:18

@varnai: Valoszinuleg azert is van erdeklodes, mert Papcsak maga a FIDESZ, a maga gatlastalansagaval, arroganciajaval, aki nem velunk van az ellenunk van, vagy talan nem is letezik attitudjevel. A spektrum masik oldalan pedig akadt valaki, aki nem nez felre, nem hunyaszkodik meg, azt teszi, amit ellenzeki "ellensulykent" tennie kell. Mindezeket latva ambivalnes erzese van az embernek, egyfelol remenytelennek erzi a helyzetet, masfelol jo erzessel latja a hatalom tehoditasa, gogje elleni szembenallas kibontakozosat. Kicsit olyan mint 89-ben volt, amikor naprol-napra erezte az ember, hogy egyre tobben lepnek fel a hatalom ellen. Csak sajnos az az alapveto kulonbseg, hogy akkor erezhetoen kifele mentunk a diktaturabol, most meg csak a kezdeten vagyunk. Mindazonaltal ahogy a FIDESZ egyre surubb csapasokkal vagja maga alatt a fat (minden Papcsak- es minden Lazar-eset stb. egy-egy ujabb fejszecsapas), annal tobben szallnak vele szembe. Ami viszont erdekelne: egy LMP-es velemenye szerint vajon miert zajlik ez ennyire a partok elutasitasaval? Hogy az MSZP-t elutasitjak, azt ertem. De az LMP-t is, amely nem volt benne az elmult 20 ev politikajaban?
P.S.: az ekezetnelkuliseg oka nem az, hogy a koztarsagi elnok gepen irok, hanem az, hogy egy ekezet nelkuli klaviaturan.

varnai 2011.04.08. 20:23:07

Hadd védjem meg őket kissé. A fideszen belül sem mindenki egyforma. Igen sokan cikinek érzik Papcsákot, és sokan morognak az országos politikájukon is. Persze ez akkor lesz számunkra értékelhető, ha már ki merik mondani, fel merik vállalni a különvéleményt, de a fidesz tag nem így szocializálódott.
süti beállítások módosítása