HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 106 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

mernek nagyot álmodni

2011.03.11. 20:37 varnai

Természetesen megszavazták a költségvetést.

Lényegében nem tudták megindokolni, ha spórolni szándékozunk, akkor miért költünk kétszer annyit médiára mint eddig, ha pénzt várunk tőle miért költünk 125 millát a holdingosításra, mit takar a 312 milliós polgármesteri vállalkozásfejlesztési alap és a többi óriási, nem részletezett céltartalék. Mivel az új SZMSZ szerint a jog a polgármesteré  a költségvetésben való korlátlan átcsoportosításra, ezért végülis teljesen mindegy melyik rubrikába mit írunk. 

A lényegi vita a nagy álomról, az 5.5 milliárdos kötvénykibocsájtásról, azaz annak lehetőségéről szólt. Mind én, mind a szocik, a Jobbikos, és a ZÉK-es  képviselő is fölölegesnek tartotta az új kötvényt, hisz az előzőből még megvan 2 milliárd forint. A másik három meg huss.

A Fidesz-KDNP-s képviselők  fő érve az volt, hogy mindenkinek joga van fejleszteni, valamit létrehozni.

Kértem, lássuk, mik azok az a tervek, álmok amiket szeretnének megvalósítani, legalább egy Dudogló Pavel által a kerületben elterjesztett kockás papírra írt listát mutassanak, mire szánják a pénzt. Ilyet nem tudtak mutatni, de még csak egy kósza ötletük sem volt. A Fidesz-KDNP-s képviselők Pusztai Péter, Harrach frakcióvezető és Máténé Virág Krisztina kivételével némán ülték végig a kerület jövőjét évtizedekre meghatározó döntésről szóló kétórás vitát.

Igazi kicsavart érv volt, hogy az előző korszakban a gaz szocik is kibocsájtottak kötvényt, és akkor nekik is lehet. Megjegyzem, az  akkori 5 milliárdot az akkori többség és ellenzék kart karba öltve lelkesen szavazta meg.

Hangsúlyozták, az lesz az elkótyavetyélés elleni garancia, hogy meg lesz címkézve, csak megtérülő beruházásra lehet költeni. De hát zászlógyáron, kaszinón, vagy peepshow-n kívül kevés dolog van ma Magyarországon, ami biztosan megtérül most, amikor még a beruházók is leálltak a fejlesztésekkel. Oké, az ablak és kazáncseréknél talán fiskálisan is kimutatható a megtérülés, de egy óvodai tetőfelújításnál? Nem beszélve az olyan "haszontalan" dolgokról, mint egy felújított játszótér, egy járható járda, egy iskolai tornaterem.

Pusztai úr, üzletember érve: Higgyük el, jószándék vezérli őket. A pokolba vezető út csupa jószándékkal van kikövezve... És valljuk be, én erősen tartok tőle, a messziről jött urak három év múlva angolosan távoznak, az adósság viszont itt marad nekünk, évtizedekre  adósságspirálba lökve, kényszerpályára állítva a kerületet.

Kérdeztem, tudják-e, hogy a jelenlegi kötvényt meddig fizetjük vissza, és mekkora az évi adósságszolgálat? 2028-ig nyögjük, és évi kb 500 millió a tőke és kamat együtt, és ez az új kötvénnyel megduplázódna - még a fiam is fizetné az ő álmukat. Nem jött válasz még az előterjesztőktől sem.

Kértem a fideszes képviselő hölgyeket, urakat valljanak szint, ha most támogatni fogják, akkor az előző nap a bizottságokban miért utasították el a kötvény kibocsájtást? Mit gondolnak valójában? A  polgármester gyorsan közbeszólt, megvédve a lelkiismeretük és a pártfegyelem/pártkarrier között örlődő, szemlesütötten üldögélő leventéket, mondván, nem szabad a képviselőkhöz kérdést intézni, csak az előterjesztőkhöz. Bár ilyen passzus nincs az szmsz-ben, és persze a kérdésekre az előterjesztők sem válaszoltak. Azért ha máshol nem, hát előbb-utóbb otthon tükörbe kell nézniük. Vajon a pártra vagy a kerület lakóinak érdekeire esküdtek fel valójában?

Végül idéztem nekik a készülő új alkotmányukat: "Csak olyan költségvetést lehet elfogadni, amelyik nem növeli az államadósságot", és felajánlottam, ha kiveszik a kötvényt, akkor minden egyéb problémájától eltekintve, ellenzékiektől szokatlan módon megszavazom a költségvetést.

Végül a kormánypárti javaslatokat befogadva, az ellenzékieket (egy híján, a tervtanács tagjainak honoráriuma:) mechanikusan elutasítva, kötvényestől, másfél milliárdos hiányastul együtt megszavazták a költségvetést.

 

 

 

 

 

És hát való 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://varnailaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr662731886

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása