HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 106 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

Szavazz ránk, a civilekre!

2014.10.11. 00:11 varnai

Lassan véget ér a választási kampány és én most arra kérem, menjen el szavazni és szavazzon ránk, a Civilzugló Egyesületre.

Kérem, szavazzon mindkét papíron ránk, azaz a polgármesterjelöltre és egyéni jelöltjeinkre is. A legutóbbi közvélemény kutatások alapján  akár nyerhetünk is ,a visszajelzések alapján több képviselőjelöltünk egyéniben is nyerheti a körzetét. Egyetlen ránk leadott szavazat sem vész el, hiszen az egyéni jelöltjeinkre leadott szavazatokból állnak össze a kompenzációs listás képviselői helyek.

Szavazzon a civilekre!

Ez a választás nagy mérföldkő a kerület és a Civilzugló Egyesület életében. Hét éve alakultunk, küzdöttünk túlépítés és megalomán pláza ellen, a szakrendelőért, a Városligetért, elvégeztünk sok társadalmi munkát, - és most azt reméljük, a lakosság értékeli és szavazatával elismeri a munkánkat.

Mert megmutattuk, hogy komolyan gondoljuk, és bebizonyítottuk, hogy szükség van ránk.

Az alakulás óta eltelt 7 év alatt nagykorúak lettünk, immár az egész kerületben van tagságunk, mindenütt képviselünk helyi ügyeket és ismernek minket.

Mert most, az önkormányzati választáson nem csak pártokra lehet szavazni. Hadd idézzek egy az Élőlánc Magyarországtól kapott levelet:

„A médián keresztül ránk zúduló információkból az a hamis kép rajzolódik ki, hogy csak pártokra lehet szavazni, az országos pártok versenyéről szól az önkormányzati választás is. Álviták folynak a baloldal – jobboldal között, erőfitogtatások és fenyegetések. Csak rólunk, a mi ügyeinkről, önmagunk kormányzásáról nincs szó. Szavazzunk a kisebbik rosszra? Szavazzunk a legerősebbre, mert úgyis az fog diktálni? Csak a Fidesz? Csak ez, csak az? Hamis kérdések ezek, és csak hamis válaszok adhatók rá. Ha a Fideszre szavaznak, rányomják a pecsétet az egypártrendszerre. Ha az ellenzékre szavaznak, akkor is pártok martaléka marad a helyi ügyek eldöntése. Arra biztatjuk Önöket, hogy mindenképpen menjenek el szavazni, de ne pártokra, hanem hiteles emberekre szavazzanak. Emberekre, akik megérdemlik a bizalmukat. Tegyék olyan emberek kezébe településük vezetését, akik függetlenek a hatalmi hálózatoktól, akik tetteikkel, életükkel már bizonyítottak.”

Ennél pontosabban nem tudtam volna megfogalmazni.

Zugló e tekintetben állatorvosi ló. A kerületet az elmúlt huszonöt évben irányították már mindkét oldalról, hogy mire jutottak, láthatjuk, ha kimegyünk a közterületeinkre. Elég volt a messziről jött, kerületet nem ismerő, érzelmi kötődéssel nem rendelkező, Zuglót csak használni akaró polgármesterekből, a a képviselő-testületben mindent megszavazó, önálló akarattal, elképzeléssel (CV-vel, szakmával)  nem rendelkező pártkatonákból. A vita elől elmenekülő, saját program, érvek helyett pénzzel, aljas rágalmakkal, suttogó propagandával kampányolókból.

Zuglónak szüksége van egy erős, beágyazott, csak helyi ügyekkel foglakozó lokálpatrióta, a folyamatos lakossági kontrollt jelentő szervezetre Zugló önkormányzatában.

Legyen végre zuglói a zuglói polgármester és legyen zuglóiakat szolgáló saját gondolatokkal rendelkező képviselő-testület!

A képviselőjelöltjeink és a mögöttük lévő csapat csupa értékes ember, Zugló iránt elkötelezett, a saját szakmájában, hivatásában bizonyított, hiteles egyéniség. Mint szülők, ismerik a zuglói óvodák, iskolák gondjait, mint itt lakók ismerik a kerület problémáit, pl. közlekedését. A szórólapokat készítve számomra is meglepő volt, milyen gondosan szedték össze a körzetük problémáit, és ami fontosabb, tettek működőképes megoldási javaslatokat.

És kérem, válasszon engem Zugló polgármesteréül.

Négy éves képviselői munkámról, tevékenységemről részletesen tájékozódhat blogom négy évét végigolvasgatva.

Azt remélem, az elmúlt négy évi munkámmal megmutattam, érdemes voltam a bizalomra, érdemes, és alkalmas vagyok Zugló polgármesterének. Még ellenzékiként is - ha hagytak - építettem: előterjesztésemre született a Helyi Épített Örökség védelmi rendelet, 300 zuglói épület került védettség alá, épült át forgalomcsillapított övezetté Herminamező nagy része, és készül Zugló 220 pontján kerékpártároló. E mellett kötelességemnek éreztem, hogy minden felesleges vagy korrupciógyanús ügyre felhívjam a figyelmet, ha kell, pereskedéssel is nyilvánosságra hozzam a közpénzt érintő ügyeket, megbízási szerződésektől, közbeszerzéseken, lakáskiutalásokon, át a magánparkoló, magánfürdőszoba, erdélyi ház ügyének nyilvánosságra hozásáig. Kemény négy év volt.

Most szeretném megmutatni, hogy milyen építő polgármester lennék. Programunk, elképzeléseim a honlapunkon olvashatóak.

Az elmúlt időszak munkájának fényében, a terveket látva, kérem szavazatát mind a magam, mind az egyéni képviselőjelöltjeink számára a vasárnapi választáson!

Barátsággal,

Várnai László polgármesterjelölt, a Civilzugló Egyesület vezetője

esernyos_varnai_net.jpg

 

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://varnailaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr856779155

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

OkoskaTo:rp 2014.10.12. 23:24:57

Na, korábbi jóslatomban némileg tévedtem. Rozgonyi 40%-a meglett, a Jobbik és az LMP gyengülése meglepett. Azon meg jelen blog gazdája gondolkodhat el, a múltkori választáshoz képest miért veszített 3%-ot.

A képviselő-testületben még jobban elzavarták a narancsosokat (csak 8 hely a 21-ből, alig 1/3).

Az mondjuk borítékolható, hogy túl sok fejlesztési forrásra a kerület 5 évig nem számíthat. És biztosan nem lesz olyan újabb milliárdos állami adósság-átvállalás, mint amit Papcsák haver intézett.

Ross Satyr 2014.10.13. 06:50:27

Mivel a Facebook oldalamat megszüntettem, ez a fórum maradt a véleményem kifejtésére. Ez a kampány magában hordozta mindazt a hibát, amelyet egy fiatal, kezdő politikus hajlamos elkövetni. Ide tartozik a saját álláspont egyedüli üdvözítőként való elfogadása, a potenciális szövetségesek (a többi zuglói civil szervezet) teljes figyelmen kívül hagyása, a csupán emocionális megközelítés, a ráció (szaktudás) teljes háttérbe szorítása, az amúgy kiváló háttéremberek szerepének és szereplésének mellőzése. Az eredmény: épphogy sikerült megtartani egyetlen testületi helyet, köszönhetően a kompenzációs eljárásnak. Nagyon sokat kell változtatni, ha az Egyesület tényező szeretne maradni.

varnai 2014.10.13. 21:11:30

Egyrészt nem vagyok sajnos már sem fiatal, sem kezdő politikus.
"Potenciális zuglói civil szervezetek" konkrétan kikre gondol?
Pont hogy racionálisan közelítettünk, hisz komoly programunk volt, tiltakoztunk a demagóg ígéretek ellen.
"Kíváló háttéremberek mellőzése". A ker. tévében újságban, sajtótájékoztatókon, fotókon és ahol lehetett arccal, névvel szerepeltek képviselőink, tudatosan csapatot mutattunk, pl. Lengyel doktor és más jelöltek is. Konkrétan kire gondol?
Az egyesület maga mögé utasította a Jobbikot, az LMP-t... két régóta létező országos pártot, akik ráadásul sokkal több forrással, aktivistával rendelkeznek.
A kompenzáció aránytalansága miatt pont hogy kevesebb helyet kaptunk, mint amennyi a szavazatok alapján járt volna. 10%-nyi támogatónk van, de mégis csak 5%-nyi képviselőnk lett.
Nem elvesztettünk helyet, hanem most először jutott be Civilzugló színekben képviselő, azaz egy új brandet vezettünk be, miközben egy erős konkurensünk is volt, az LMP.

Ross Satyr 2014.10.14. 13:19:53

@varnai: Köszönöm a pontosításokat. A kettőnk megközelítése és a levont következtetések közötti különbség oka feltehetően az, hogy a kiinduló pontunk is eltérő. Elképzelhető, hogy a mgfogalmazásaim túlzóak, de változatlanul azt gondolom, hogy a szóban való pontról pontra megcáfolás helyett (vagy mellett) el kellene gondolkodni azon, vajon közülük egyeseknek van-e némi valóságalapja. Talán kiérződik az előző hozzászólásomból, hogy az Egyesületnek a következő választásokon elérendő jelentősebb sikerében volnék érdekelt.

Ross Satyr 2014.10.21. 11:34:54

@varnai: Utoljára visszatérve a témára, nagyon rövid konkrét válaszaim azért vannak.

1. A káposztafőző versenyen talán két tucat zuglói civil szervezet is volt. Nem lett volna érdemes integrálni őket, és úgy nekiindulni a választásoknak?

2. A háttéremberek valóban meg voltak említve, be lettek mutatva. De aktívan, mint válaszadók a saját szakterületük kérdéseire, nem szerepeltek. Ezért a programban túltengett a ZÖLD gondolat, és háttérbe szorult nagyon sok fontos szakkérdés. Csapatnak tűnhetett talán, de egy aktív és sok-sok passzív taggal. A góllövőnek önmaga ad asszisztot?

3. Azóta megtudtam, hogy a testület majd csak november közepe táján alakul meg, a személycserék ellen fellebbezni lehet, stb. Ez a testület ebben az évben márcsak huzakodni meg intrikálni fog, dolgozni nem. És ha végül feláll, a kisebbségi oldalon lesz 8 fideszes, a többségin meg 13 egymást ütő-rúgó-vágó-köpdöső "demokrata"... Szép kis helyre kerültem, Hajrá Zugló... :(

Nemere16 2014.10.22. 11:09:27

Gratulálok a CivilZuglónak!
A Balodali Összefogás önteltségének, arroganciájának köszönhető, hogy a Fidesz ilyen jól szerepelt. Mind a 15 választókerület nyerhető lett volna! Jól látható a statisztikából, hogy csak ahol a CivilZugló 10% felett volt ott tudott a Fidesz nyerni. Ebből sajnos egyenesen következik, hogy 7 mandátumot a Fidesznek ajándékoztak. Ha létre jöhetett volna a CivilZugló feltételei alapján a Baloldali Összefogással a megegyezés a Fideszen kívül mindenki jobban járt volna. Így még lehet izgulni a 3-as választókerület miatt is.

Ross Satyr 2014.10.22. 15:59:45

@Nemere16: A számok alapján minden következtetése helyes. De nézzünk egy idézetet a kommentjéből: "Ha létre jöhetett volna a CivilZugló feltételei alapján a Baloldali Összefogással a megegyezés ..." De vajon a másik fél feltételei alapján nem jöhetett volna létre? Vagy valamilyen "középutas", kompromisszumos feltételek alapján? Csak kérdezem, hiszen nem ismerek a feltételek kközül semmit. Azt viszont gondolom, hogy tárgyalni nem görcsben kell, hanem bölcsen.

varnai 2014.10.22. 16:43:54

Nemerének igaza van. Ennek mi sem örültünk, de nem volt más választásunk. Eredeti javaslatunk nyilvános volt. varnailaszlo.blog.hu/2014/08/05/az_indexbol_tudta_meg_hirt

Természetesen ehhez nem ragaszkodtunk teljes mértékben, de díszcivilnek sem akartunk elmenni. Középútként két körzettel megelégedtünk volna, és ezt a javaslatunkat még a jelöltek felállása után is fenntartottuk. A kialakult szituációnak két előnye van. Egyrészt kiderült, a lakosság jelentős része támogat minket, többen mint a Jobbikot és az LMP-t. Ez jelentős súly. Már senki nem mondhatja, hogy "nem léteztek, egyszemélyes bohóckodás az egyesület", illetve az sem baj, hogy a baloldalnak nincs elsöprő fölénye, mert az sosem jó. Előbb-utóbb komolyan vesznek minket.

Ross Satyr 2014.10.22. 16:52:08

@varnai: Köszönöm a választés hogy legalább utólag betekinthetek a feltételekbe. Azt viszont továbbra is megfontolandónak tartom, hogy a jó két tucatnyi - a célkitűzéseikben itt-ott feltehetően eltérő hangsúlyokar követő - zuglói civil szervezet közül néhányan biztosan tudnának segíteni.

varnai 2014.10.22. 23:04:27

Az épített örökségvédelemmel, helytörténettel foglalkozó Herminamező Polgári Körével jó a kapcsolat, átfedés is van a tagok között. A többi kerületi civil szervezet jó része párt fedőszervezet, lásd Szeretjük Zuglót Egyesület, (vezetője Rozgonyi és Rátonyi) vagy a Búvópatak Egyesület (a vezetője Kozma Zolii narancskabátban aktivistáskodott a kampányban), míg a másik oldalon a Törökőr, akinek a vezetője Módos Béla MSZP képviselőként is indult a választáson. A többi egyesület meg kártyaklub, nyugdíjas, sport célú, tudatosan nem politizál és mivel az önkoritól kapnak pénzt, igen óvatosak. Pl. a ZUG kertesek. Ismerem őket, mind.
süti beállítások módosítása