HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 106 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

igen!

2011.08.26. 14:00 varnai

Tegnap testületi ülés volt, melyen a Fidesz-KDNP frakció feltehetőleg nyáron kifejlesztett két új szokását ismerhettük meg.

Tegnap  minden szavazás előtt elkurjantotta magát az ifjú Borbély Ádám, aki immár frakció vezető helyettes, hogy IGEN,  - biztos látta a Parlamentben  -  és akkor megszavazták a saját előterjesztéseiket. Az ellenzék semmiféle módosítóját igy se, úgy se szavazzák meg,  - legyen az bármilyen technikai apróság - úgyhogy a frakció tagjainak nem kerülhet különösen nagy szellemi  erőfeszítésébe, hogy melyik gombot nyomják meg, amikor a polgármester közli, hogy szavazás következik, "támogatást kérek, én igennel fogok szavazni" , de biztos ebből a kurjantásból merítenek magukban erőt.  A másik is hasonlóan hasznos új gyakorlat, hogy a testületi ülések szertartásán a bizottsági vélemények litániája most újabb strófával hosszabbodott, az ifjú minden előterjesztés után szót kért és közölte, hogy a Fidesz-KDNP frakció támogatja az előterjesztést.

Tegnap amúgy rendkívüli testületi ülés volt, melynek indokául a Cserepesház volt ifjúsági irodájául szolgáló helyiség bérbeadási ehetőségének megteremtése szolgált.

Természetesen ennél jóval fontosabb előterjesztések is voltak.

Itt van például a Lakásbérbeadás újra szabályozása. Itt a frakciójuk szétszavazott, de a hiánypótlás rendezés,  az eseti munkacsoport és az Ügyrendi Bizottság által is támogatott variációja mégsem került be a rendeletbe. Marad ahogy eddig, a lakásért aspirálók nagy része ezután is kihullik majd  formai okokból, mielőtt a még a bíráló bizottság elé kerülhetne egyáltalán az anyaguk. Valakiknek biztos jó így. Arról, hogy hosszútávon tulajdonképpen  mit kezdjünk, mi a szándékunk  a tulajdonunkban lévő majd 2800 lakással, arról továbbra sincs koncepció, elképzelés.

Újabb hatáskör, most az építési engedélyezés kerül a Pénzügyi Bizottságtól a polgármesterhez.  A Bizottságok, - hatáskörök híján -  lassan teljesen formálissá válnak.

Érvénytelen volt a Miskolci úti, volt József Attila iskola épületére kiírt bérbeadási  pályázat. Csak egyetlen pályázó volt, aki az ingatlanbecslők által javasolt havi 2,2 illetve 2,4 millió forint helyett csupán havi 1 milliót kínált. Most újra kiírjuk a pályázatot, ezúttal már pont annyiért, amennyit a pályázó kínált, a fideszes képviselők még ezer forinttal sem akarták feljebb vinni az árat. Máténé Virág Kriszta több bizottsági ülésen és a testületin is remekül érvelt az iskola érdekében, nekem úgy tűnt szereptévesztésben van,  a Táncművészeti Stúdiót képviselője  és nem az önkormányzat képviselője, érdekeinek védelmezője immár. Pedig erre választoták.

Így aztán a bérlő által kitalált árért, havi 1 millióért adunk bérbe egy jó állapotban lévő, több mint 2000 négyzetméteres, 16 tantermes iskolát minimum öt évre. Azért kíváncsi lennék, a saját vagyonukat, lakásukat  is hasonló könnyedséggel, hasonló elven, a bérlő által kínált árért, alku nélkül adnák-e bérbe? A bejövő 12 millió pont elég lesz az önkori éves Magyar Hírlap és Magyar Nemzet megrendelését kifizetni. Így mulat egy magyar úr!

A dolog plusz pikantériája, hogy jövőre a sulit az összes bér és dologi költségével együtt cakkumpakk átvette volna az állam. (akkor javasolta is Lévai  volt mSZP-s képviselő, hogy várjuk meg az iskola bezárással, míg kiderülnek a kormány oktatási tervei) Most azon a környéken már tuti soha többet nem lesz általános iskolánk, hiába éri el lassan a mostani nagy létszámú ovis, bölcsis korosztály az iskolaköteles kort.

Megszavazták még - Wass Albert téri lakossági ellenállásból tanulva hiába tiltakozott a körzetes képviselő, Mélykuti Melinda, -  a Kaffka Margit utca elejét átnevezik Vitézek Terének. Az elképzelés szerint a házak maradnának az utcanév alatt, míg a középső gazos rész ezentúl önálló térré válna.  Mindjárt másképp fogunk ránézni. A főépítészi osztály szerint ez nem lehetséges, de  a képviselők lelkesek voltak,  én nem kétlem, hogy fognak megoldást találni. Ha mást nem, hát alkotmányt módosítanak.

Még megszavaztak összességében majd egy milliárdot a városüzemeltetésre, park, fasor fenntartásra és az informatikai közbeszerzésekre - az eddigi megrendelések átgondolása, mindenféle előkalkuláció és irányelv nélkül.  Egy cég, több cég, elégedettek vagyunk-e az eddigi munkával, mást várunk, stb. Az idei év igy is kaotikus, láthatóan semmiféle felhalmozás, fejlesztés, beruházás nem történik. Feltehetőleg e napirendi pontok voltak a rendkívüli testületi ülés valós okai.

11 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://varnailaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr803181981

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

raszti 2011.08.26. 18:31:35

Miskolci utca 141-145= József Attila Általános Iskola. Ezt vonták össze a Telepes utca 32-ben található Széchenyi István Általános Iskolával.
Tehát az "érvénytelen volt a Telepes utcai, volt József Attila suli épületére kiírt bérbeadási pályázat" mondatot illene javítani.
Egyébként jó tudni, hogy ennyire képben van.
Remélem jól ment a tekerés ma.

OkoskaTo:rp 2011.08.26. 22:39:31

Na, legalább kiderült, pontosan melyik ettárs brancsának is kell a József Attila épülete. Az egyértelmű volt, hogy nem a gyereklétszám indokolta az összevonást. Az is tiszta volt, hogy nem a lényegében udvartalan, száz éves Telepes utcai épület infrastrukturális fejlettsége indokolta, hogy oda kerüljön az összevont iskola.

De nem tudom, a Pártban legalább a zsebükbe kacsintás után belegondolnak-e abba, hogy mennyire más a Nagy Lajos és a Miskolci utca környékének demográfiai összetétele. Hogy finoman fogalmazzak. Aki még a lakóparkokba frissen beköltözött lelkes Fidesz-szavazó volt, az egyből nem lesz az, ha meglátja, milyen osztálytársai lesznek a drága csemetéjének.

raszti 2011.08.27. 00:22:46

nini. egy lmp szimpatizáns rasszista.

OkoskaTo:rp 2011.08.27. 12:41:45

@raszti: Szövegértés elégtelen, leülhetsz. Nem az LMP-szimpatizáns rasszista, hanem az (ex-)Fidesz-szavazó, aki nem azért költözött a "pesti Rózsadomb" kertvárosi részébe, hogy eszkimók legyenek többségben a család szeme fénye osztályában. Hidd el, elég sok ismerős siránkozik, illetve igyekszik kamu lakcímbejelentésekkel másik körzetes iskolába menekülni.

A József Attila korábban (igen, a libsi-bolsi Magyar Bálintnak köszönhetően) totál elhibázott felfogásból a teljes kerület legaljának "integráló" iskolája lett, cigizéssel, bicskalengetéssel, idő előtti szexuális felvilágosulással. Aztán az igazgató és a tantestület vért pisálva megpróbálta lemosni magáról ezt a bélyeget, létrehozták a BÉZS-programot, és az MTK-val karöltve a focis osztályokat. Na, erre a ventilátorra székel most rá a narancs kétharmad.

raszti 2011.08.28. 01:25:24

törpi az első mondatod után nem olvastam tovább, magad jellemzed.

raszti 2011.08.28. 01:26:26

libsi bolsizik egy lmp szavazó?

raszti 2011.08.28. 01:29:13

végigolvastam. és kevesebb indulat neked sem ártana.

piranya_mama 2011.09.02. 17:41:55

Mindenesetre annyira jól sikerült az összevonás, hogy a Tánciskola szeptember 1-én el tudta kezdeni a tanévet, a Széchényiben pedig 5-én indul a tanév. A költöztetés tegnap este (igen, szeptember 1. este) fejeződött be, a felújítást?! Hagyjuk - tantermek kifestése: a hangszóró mögé pl. már nem jutott a festékből, mivel nem dolgoztak rendesen alá (értsd: kaparás, glettelés) már van ahol látszik, hogy napokon belül ledobja a réteget. A szülők egy része egész héten pakol, takarít (saját szabiból!), mert tiszta kosz és por minden, mivel a beígért nagytakarítás elmaradt, vagy nincs látszatja. De hétfőn a tanévnyitón lesz minisztérium, tv és széles mosoly! A májusban megszavazott - az épület állagán valóban segíteni tudó/hivatott - 200 millát pedig el is felejtheti mindenki (úgyis állami kézbe kerül majd a kezelés, minek költenének rá!). Így a most elmaradt RENDES tetőcsere/javításra, fűtéskorszerűsítésre lehet még éveket várni.
És az megvan, hogy vannak óvodák, ahol hetek óta úgy járnak be az ovisok, hogy a fejük felett ablakot cserélnek, festenek, fúrnak-faragnak - hiába zárt be az ovi egy hónapra? Azután a vállalkozó napokig nem jön: önkormányzat nem fizette ki egy korábbi melóját, itt ő most felfüggeszt - ovisok meg kerülgetik a malteros vödröket, majd valamikor ősszel, hétvégeken befejezik (jó esetben). Dajka, szülő meg majd megírja az állandó bejelentőjét, hogy minden munkafolyamat után takaríthasson, pakolhasson (így szép - mások idegein, idejével játszani).
És van még egy pár iskola, ovi a kerületben, ahol érdekes állapotok uralkodnak.
Ezt most ki kellett okádnom magamból.

raszti 2011.09.03. 11:34:42

kedves piranyamama. hasonló kérdések merültek fel bennem is várnai "kerékpárút alá budapest" bejegyezése alatt. mert az a kerékpárút a főváros feladatkörébe tartozik, addig a kerületi iskolák még a kerületébe. várnai úr egyetlenegy kérdésre nem akart/tudott választ adni. senki nem akar válaszolni a tisztelt képviselő testületből. szerintem az oktatásnál nem lehet semmi fontosabb, még egy kerékpársáv felfestés sem.

Abaffy 2012.06.12. 21:25:55

Későn olvastam a blogot. Egy balek szülő vagyok, aki nem szedte ki azonnal a Telepes utcai iskolából a gyerekét. Na mindegy. Most megtettem. Teljesen gáz az iskola. Zsúfolt és igénytelen. Udvar és tornaterem mentes. Vagy befér a túlzsúfolt létszám miatt a gyerek az étkezőbe vagy nem. Apropó étkezés. A fél osztály bélfertőzést kapott rendszeresen a kifejezetten mosléktól, amit Esztergomból vagy honnan hozatnak.... valakinek biztos megéri. Egész nap be vannak zárva a koszos elavult lepukkant falak közé. A WC-re nem mehetnek ki, csak előzetes bejelentkezés alapján. Totál cigány az iskola. A suli előtt a nehéz sorsú roma nők azon vekengenek, hogy most kinek a kanját vitték be előzetesbe. Az udvaron akkora verekedések voltak, hogy rendőrt kellett hívni. Tavaly egy 3.a osztályos kisfiút rendszeresen megvertek, az anyukája sírva vitte át egy III (!) kerületi iskolába. Sajnos ez van.

piranya_mama 2012.06.13. 07:05:08

@Abaffy: Csak néhány tény (egy másik szülő vagyok):
- ha csak az osztályfényképeket megnézed, láthatod, hogy az osztályok többségébe nem cigányok járnak. Természetesen vannak, mint bárhol Zuglóban, Bp-en, az országban. Valóban feltűnőbbek és hangosabbak, ezért jobban észrevenni őket.
- zsúfoltság? néhány osztályban, de nálunk nincsenek 30-32 fős osztályok létszámok, mint más suliban - na, az a zsúfoltság. Lehet azért tűnik zsúfoltnak, mert hirtelen 2x annyi gyerek lett összességében. Előtte azonban félházzal üzemelt az iskola. Jobb lett volna, ha bezárják és szétszórják a gyerekeket?
- udvar, valóban kicsi, de a tanároktól függ, hogy kimozdul-e a gyerekkel, amikor arra lehetőség van délután.
- tudtad, hogy május 31-én megszavazta az önkormányzat az új tornacsarnok építését?
- tudtad, hogy a tavalyi 6. és 8. osztályosok atz országos kompetenciamérésen remek eredményeket értek el? Olyan átlagot produkáltak, mint az "elit" kéttannyelvűbe járók?
- tudtad, hogy a nyolcadikosokat mind felvették középiskolába, gimnáziumba? Jó nevű és hírű gimnáziumokba? Mit is jelent ez? Azt, hogy jó a tanári kar és a gyerekek sem "hülyék".
- étkezés: az ebédlő tényleg kicsi, de ezért vannak tunusokba beosztva a gyerekek.
- bélfertőzésről nem tudok. Egyébként SODEXO szállít (nem HUNGAST, ők az esztergomiak), igaz nem a legremekebbet, de ugyanez szállít tizenvalahány másik zuglói intézménybe is - nemcsak ide!
- WC, a gyerekek nem bejelentkezés alapján mehetnek ki, hanem kísérettel, mert volt már baleset a gyerek figyelmetlenségéből. Ezért menjen börtönbe a pedagógus, mert a gyerekek nem ismernek fel minden veszélyforrást?

Remélem sikerült olyan iskolába íratnod a gyermeked, ahol a 2. osztályos kislány!!! nem hord magával kést az iskolába. Ez is zuglói iskola és ott is jártak már rendőrök, csak a szülők ügyelnek arra, hogy ne keltsék rossz hírét a sulinak, ahova a gyerekük jár, mert akkor elnéptelenedik, és bezárják.
süti beállítások módosítása