HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 106 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

Lehet még lejjebb is?

2011.04.17. 08:09 varnai

 Újabb lapszámmal jelent meg a Zuglói Lapok, nincs könnyű dolga, hisz a magyarok - legalábbis az idősebbje - megtanult a sorok között olvasni. Egy sajtótermék megítélésénél fontos információ, hogy mit tart hírnek,  - és azt hogy mutatja be,  - és az is információ, hogy miről nincs szó egy újságban.

Mondhatnánk, egy újság azt ír amit a szerkesztői jónak látnak, de nem, egy közpénzen megjelenő lapnak az objektív tájékoztatás a feladata.  Pindroch Tamás immár kinevezett főszerkesztőként adja a nevét a laphoz. Ez mindenképp előrelépés, hisz eddig a sajtótörvényt megsértve felelős szerkesztő nélkül jelent meg az újság. A főszerkesztő testvérével beszélgettem erről, barát barátja, személyes ismerős. Szóval szerinte köztem és a testvére, Pindroch Tamás főszerkesztő ( a Magyar Hírlap és az Echo TV újságírójaként politikai beállítottsága, elkötelezettsége nem kérdéses) között politikai vita van.

Én mint képviselő egy másik kerületi politikussal vitatkozhatok, lehet ez a vita politikai, vagy szakmai. (Pindroch Tamással is elvitatkozok politikáról egy pohár sör mellett.) Ellenben a kerület közpénzen fenntartott  lapjának a politikusi  vitáról objektíven, részrehajlás nélkül kell tudósítania - és ezért mint főszerkesztő felelősséggel tartozik. Az hogy a főszerkesztője vagy újságírói a lap hasábjain a tényeket eltorzítva, egyes szereplőknek kérés ellenére nem  ad, míg másoknak korlátlan lehetőséget ad a megszólalásra, érveik elmondására az nem politikai vita.  Ez az  olvasók félretájékoztatása, befolyásolása - a Zuglói Lapokat legutóbbi ilyen tettéért, az esélyegyenlőség alapelvének megsértéséért -  el is ítélte a Helyi Választási Bizottság. (pikáns mellékszál, hogy a lapot felügyelni köteles Felügyelő Bizottságban Tildy Balázs tag, aki a tett kedvezményezettje volt)

Érdemes megfigyelni, hogy a határozatot  - melyet kötelezően nyilvánosságra kell hozni - milyen formában közli a lap.  Bár a törvénysértés, a Fidesz-KDNP jelöltjének egyoldalú előnybe hozása a címlapon történt, a tettet elmarasztaló döntés közzététele a 6. oldal legaljára került, az elmarasztalt fél, a Zuglói Lapok nevét sikeresen kihagyva, érthetetlenre ollózva. A határozat fölé címként az LMP kampánycsend sértése került, melyről nincs jogerős határozat. A végén még a határozatot is kétségbe vonják pár szerkesztői sorban.

Úgy tűnik a fidesz katonák számára a főszerkesztő lapszerkesztési gyakorlatának, a "politikai vitának" a része más pártok politikusainak rossz színben feltüntetése:  Többször kértem, hogy az engem ért hamis vádakra (szdsz tag, közpénzt kapott) reagálhassak - nem lehet. Mit gondol az olvasó? Biztos igaz, különben cáfolná. Cáfolnám én, ha hagynák.

Ebben a lapszámban a címlapon lettem pellengérre állítva. Botrányos testületi ülés, áll a bulvárosodó címlapon: Piranhának neveztem a a zuglói gyerekek szüleit. Persze  a szó szerinti jegyzőkönyvet nem sikerült begépelni, abból kiderült volna, hogy a zuglói Szülői Munkaközösségek óvoda bokrosítás elleni üléséről beszéltem, elmondva, hogy a szülők igen keményen támadták a tervet védeni próbáló alpolgármestert, a tán nem szerencsés szóval jellemezve az ott kialakult hangulatot. A harmadik oldalon főcímként ismét a botrányról van szó, de azt a sok sor elenére nem sikerült beletenni, hogy a felszólalás lényege az volt, a bokrosítás láthatóan nagy ellenállásba ütközik, ne erőltessék.

Botrány amúgy nem volt, a kormánypártiak és ellenzék, a köztisztviselők egyaránt egy mosolllyal túl voltak a dolgon. A lakosság az istenadta meg nem tudhatott a testületi ülésről, hisz azt megint nem hírdették meg sem az újságban, sem a honlapon.

 

Mint írtam, ami bekerül azzal egyenrangúan jellemző, mi marad ki egy újságból.

Amikor valóban botrány volt, na arról mélyen hallgatnak. Arról a bizottsági ülésről beszélek, amelyen a Fidesz-KDNP politikusa az ominózus "Akkor haljál éhen!" mondatát kimondta,  és amely bejárta az országos sajtót,  -  erről az ülésről a Zuglói Lapok máig nem adott hírt. Még pár magyarázkodó sorra sem tellett senkinek a lapban.

Az előző testületi ülésen amúgy volt botrány, Kovács Balázs az alapján negligálta a gazdasági program kritikámat, hogy én csak egy fényképész vagyok. (www.varnailaszlo.hu)    Két képviselő és a polgármester is kérte, hogy tartsuk egymást és a választói akaratot tiszteletben. Ugye van a képviselő testületben színész, diák, asztalos, jogász...  és mindanyiunk lakosok ezreinek támogatásával lett képviselő, és felelős Zuglóért, - kivéve a megjegyzést tevő alpolgármestert, akit a polgármester hozott és leszavazásakor a Fidesz képviselői is kétségbe vonták alkalmasságát erre a posztra.

Mi marad még ki az újságból?  Immár a harmadik lapszámban nincs szó az országos sajtót bejáró megbízási és tanácsadói szerződésekről. Nincs szó a kerületi költségvetés sarokszámairól, a kerület részvényeinek eladásáról, ezt követően az Eszközkezelő igazgatójának le vagy felmondásáról, a polgármester kettős költségtérítéséről, sőt nincs szó az ominózus Óvodai szülői Munkaközösségek találkozójáról sem, pedig ott megjelent az alpolgármester, sőt tudósított róla a Zuglói TV is. Csak mellékes, hogy mint renitens képviselő, esélyem sincs rá, hogy bekerüljek a lapba.

Hát akkor mi van benne, kérdezhetnénk.

Három kép is van, nem, most nem a polgármesterről, hanem az egyik alpolgármesterről.  A választási kampány Kovács Balázs mellett a közpénzben megjelenő újság felületét felhasználva  elkezdődött. A címlapon mindjárt képaláírást is kap: "Van remény, mert Krisztus feltámadt!" De hát ez csúsztatás, hördülnek most fel a polgármesteri sajtóosztály aparatcsikjai, hisz az a másik cikk címe - igen ilyen csúsztatás volt a piranhazás, és az eset fals leírása is. Az alpolgármester a második oldalon WC-t avat, (Zugló önkormányzata semmit nem tett e WC-ért). A harmadik oldalon megtudhatjuk, hogy az alpolgármester lakást vett a kerületben, vagy legalábbis bejelentkezett valakihez. Gondolom ez azért kell, hogy a kampányban ne lehessen elmondani róla, hogy nem a kerületben lakik. Szó van még a szépapáról, de arról nem, hogy az alpolgármesterünk eddig nem lakott itt, semmilyen személyes tapasztalata a kerületről nincs, a XVI. krületben él, ott is volt képviselő. Megtudható még, hogy a munka hőse, látástól vakulásig a kerületért dolgozik. A környezetvédelmi buzgalomról csak annyit, hogy első intézkedésként szüntették meg a Környezetvédelmi Bizottságot és tanácsnoki posztot. Az ígéret a Kövér Lajos tér rendbetételéről szép dolog, kár hogy az idei Közbeszerzési tervben nem szerepel.

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://varnailaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr472832798

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pillangóutca 2011.04.17. 13:12:57

Sokat sétálok Herminamezőn a gyerekekkel, a Zuglói Lapok többnyire olvasatlanul a kukában végzik. Miért? mert alig van benne hasznos infó. Olvasói levél, zuglói vélemény, már alig-alig. Közérdekű dolgok, semmi. Semmi, ami fontos volna. Totál érdektelen. Kovács Balázs bemutatása néhány közhelytől eltekintve, ugyanígy, teljesen érdektelen. Nekem az jön le, hogy megélhetési politikus, ahol helyet adnak, oda vackolja be magát. Gondolom, ő segített Papcsáknak anno a kampányban. Ez a néhány bekezdés, amit itt összerakott Várnai Úr, ezerszer több infót hordoz. Örülök, hogy ír.
Reméljük, a többi jelölt is bemutatkozhat, bár nem sok értelmét látom, ha csak ugyanolyan sallangok lesznek azokban is. Ma már a neten olvas mindenki, akit kicsit is érdekel, mi történik itt, nem hinném, hogy a pártlapokból tájékozódik. Rosszabb, mint a Kádár korszak, az a mondat "Hogy Dr. Papcsák Ferenc visszautasította Várnai Lászlót...."

honeste vivere (törölt) 2011.04.17. 14:46:25

Képviselő Úr!

Nem játsza túl a szerepét?

gabarlai 2011.04.18. 09:49:06

Kedves László!

Kérünk tarts ki! Szükségünk van arra, hogy valaki elmondja, mi történik a kerületben.

Ha már a Zuglói Lapok erre alkalmatlanná vált...

OkoskaTo:rp 2011.04.18. 12:58:01

Egy kicsit tényleg visszább lehetne venni, mert ellenszenvet vált ki.

És némileg ellent is mond egymásnak ez a két mondat:
"Ebben a lapszámban a címlapon lettem pellengérre állítva."
"Csak mellékes, hogy mint renitens képviselő, esélyem sincs rá, hogy bekerüljek a lapba."
Vagy azzal van probléma, hogy nem az újság belsejébe kerültél, hanem a címlapjára?
[Értem én, mit szeretnél mondani, de akkor meg azt írd le!]

De igazuk van az előttem szólóknak: Sosem gondoltam volna, hogy az "objektív" Helyi Témát ilyen mélységben lehet még alulmúlni.

belga6 2011.04.18. 21:02:28

A mi házunk odaadja a szomszédban egy néninek az összes zuglói lapot meg Helyi Témát is, azzal tüzel. Így legalább van valami hasznuk az újságoknak.

belga6 2011.04.18. 21:04:13

@honeste vivere:
Szerinted mi a képviselői szerep? És hogyan lehet túljátszani?

honeste vivere (törölt) 2011.04.18. 22:14:41

@belga6:
A cselekvés és nem a hözöngés!

belga6 2011.04.19. 13:50:33

@honeste vivere:
Szerinted hőzöngés, ha egy ellenzéki politikus rávilágít egy törvénysértésre? De mindegy, látom, Papcsáktól kapod a sordíjat, így neked nehéz lenne érvelni.

honeste vivere (törölt) 2011.04.19. 22:08:42

@belga6:
Papcsáktól kapom, te hülyegyerek?

belga6 2011.04.20. 09:30:22

@honeste vivere:
Ha-ha-ha, beletrafáltam!!! :-) Vicces, hogy nem is tagadod! És mennyiért osztod az észt a blogokon?

piranya_mama 2011.04.21. 21:07:14

Mindenesetre mi, a Zuglói Lapok címlaja óta, Pir-anya-klubként emlegetjük magunkat. Számunkra nem volt sértő a hasonlat, mert értettük a szándékot. Köszi, így legalább MI is címlapra kerültünk, meg az óvoda-bokrosítással kapcsolatos ellenérzéseink és összefogásunk is (amúgy senki sem volt kívácsi a majd 3500 gyerekkel kapcsolatos intézkedésre).

varnai 2011.04.22. 09:32:45

@honeste vivere:
Kedves Honest, felhínám a figyelmed, hogy eddig egyéni képviselői előterjesztést két képviselő akart/tudott előterjeszteni Markó úr a Jobbiktól és én.
Markó úr két előterjesztése a rovásírásos táblák, és a Wass Albert tér volt (a fővárosi Jobbik előterjesztés behozása)
Én terjesztettem be a Helyi Épített Örökségvédelmi Rendeletet , melyet a civilek tíz éve szorgalmaznak,bolást - de egyik nagy pártnak sem volt fontos annyira most sem , hogy benyújtsa... A rendelet megadályozza a további épületrombolást, ingatlan spekulációt a patinás részeken. Az épületek össeírásával, értékeik felmérésevel most komoly előkészítő munka folyik a főépítészi osztályon.
A fenti 30 km/h lakóövezetté nyilvánításhoz az én kérésemre készült el Zugló balaeseti térképe, lehetőséget adva a további hasonlók ésszerű kialakításához.
Szerinted ezek nem cselekvések?

honeste vivere (törölt) 2011.04.22. 12:25:26

@varnai:
Több cselekvést! Ez nagyon helyes.S sokkal kevesebb hözöngést!

pillangóutca 2011.04.28. 21:48:01

Érdemes elolvasni a Zuglói Lapok helyett a mostani Magyar Narancsban Vári Gyuri cikkét, alapos, jó és feltehetően minden egyes szóig igaz...
süti beállítások módosítása