HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 106 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

Választási együttműködésben - ajánljatok minket!

2024.04.22. 10:15 varnai

A Civilzugló Egyesület választási együttműködésben, egy szövetség részeként indul az önkormányzati választáson. Egyesületünk a megállapodás értelmében három körzetben állít jelölteket, ezekben a körzetekben a mi jelöltjeinket támogatja a Momentum, a Demokratikus Koalíció, a Szikra, az MMN,  - mi pedig a többi körzetekben az ő jelöltjeinket támogatjuk. 

A Momentum, a Civilzugló Egyesület, a Szikra, a Mindenki Magyarországa Néppárt közös polgármesterjelölje Rózsa András. 

168ca8e8-f90e-4fe4-bc38-d30e748d24ce.jpg

 Rózsa András polgármesterjelölt, Várnai László, Hadházy Ákos, Háhn-Zágon Zsuzsa, Moldoványi Zsolt. 

A VALÓDI ÁLTOZÁS programját és jelöltjeit támogatja Hadházy Ákos, Zugló független parlamenti képvielője is.

Az új felosztás szerinti 1-es választási körzetben  (a Tatai úttól az Erzsébet királyné útig, benne a Kacsóh lakótelep) Háhn-Zágon Zsuzsa, közgazdász, egyesületünk alelnöke indul. Szerdától az Ungvár utcai SPAR előtt várja aláírásotokat!

A 4-es körzetben, mely Istvánmező és Herminamező én Várnai László indulok, ahogy az előző választásokon is itt voltam jelölt. A születésem óta itt élek. Szerda délutántól a Nagy Lajos Erzsébet sarki CBA előtt várom aláírásotokat!

A 8-as körzetben, (mely az Adria lakótelep és körvasút közötti részt fedi le) Moldoványi Zsolt, mérnök indul. Zsolt évtizede foglalkozik társaház kezeléssel. Szerdától az Egressy út Vezér utca sarki SPAR előtt várja ajánlásotokat!

Kérünk titeket ajánlásaitokkal és majd szavazatotokkal támogassátok a koordinált együtmműködés jelöltjeit:

A Momentum Mozgalom jelöltjei:
2. vk-ban Ruskal-Klemm Csilla,
3. vk-ban Busznyák Imre,
7. Szabó Gábor,
Az 5. vk-ban Victora Zsolt független jelöltként indul.
A Demokratikus Koalíció a
6. EVK-ban Kinisch Andreát
9. vk-ban Tóth Attilát,
10. vk-ban Lepsényi Lászlót,
11. vk-ban Birtskey Bencét ,
12. vk-ban Horváth Zsoltot ,
14. vk-ban Hevér Györgyöt indítja.
A 13. k-ban Sudár Orsolya, a Szikra jelöltje indul.

Az igy létrejött koordinációs indulással az ellenzéki pártok jelöltjei nem idulnak egymás ellen.

Fontos tudni, hogy a Tóth Csaba által vezetett zuglói MSZP nem lehetett része ennek az együttműködésnek, ők egy kamu civil szervezet köntösében, az "Összefogás Zuglóért Egyesület" néven saját jelöltekkel próbálkoznak, ahogy a velük Zuglóban összenőtt LMP is. De Horváth Csabát még ők sem támogatják.

A Demokratikus Koalíció egy országos megállapodás részeként a logóját ugyan odaadja Horváth Csaba ex polgármesternek, de  helyi szervezet látványosan Rózsa András jelöltünk és a közös jelöltjeink mellett tette le a voksát, a sátrát. 

c0490f70-a931-42ac-b9c2-dc27758d4eae.jpg

A Bosnyák téri politikai agora jellemző kép a kerületi politikai aktuális felállásról.  A Demokratikus Koalíció sátra a Momentumos Civilzuglós sátor és Rózsa András polgármesterjelölt mellett. Horváth Csaba egyedül álldogált, még a zugló mszp-sek sem állnak mellé. A Fidesz ki sem jött, az LMP-t sem látni, a  Mi Hazánk és friss Tisza párt gyűjtött még aláírásokat.

 

 

Szombaton megkezdődött az ajánlások gyűjtése. 

 

Szólj hozzá!

Közbeszerzési terv Zugló módra

2024.04.11. 08:49 varnai

Az önkormányzatoknak minden év március 31-ig el kell fogadniuk a Közbeszerzési tervet. Ebben fel kell sorolni az önkormányzat, a polgármesteri hivatal adott évre tervezett közbeszerzéseit. Nézzék mit fogadott el a tekintetes testület a hivatal és az önkormányzat terveként:

kozbeszer_terv_onkori.jpg

mmm

kozbeszer_terv_hivatal.jpg

Igen, jól látják ebben semmi nincs.  Hát ezért néz ki íg Zugló. Nincs előremutató tervezés. 

Horváth polgármester arrogáns válaszban közölte, hogy ez csak egy törvényben előírt kötelettség, és majd ha kell, módosítják. Nem így van, lehetne előre tervezni.

 

Az üres közbeszerzési terv táblázat igencsak árulkodó, hiszen a 2024-es költégvetésben 5,9 milliárd forintot terveztek be beruházásra és felújításokra, és a mellékletekben számos komoly intézményi beruházás, fejlesztés, felújítás fel van sorolva, ezek fel voltak sorolva a tavalyi és tavalyelőtti költségvetésekben is, mert akkor sem valósultak meg.

E 25 millió forint feletti beruházások értelemszerűen mind közbeszerzés alá esnének. De akkor miért nem szerepelnek a közbeszerzési tervben, miért nem készülnek a beruházási célokmányok? 

Érdemes összehasonlítani a sokszor példaként emlegetett Angyalföldi önkormányzat működését. Ott már a január 11-i testületi ülésükön elfogadták a 2024-es évre tervezett összes intézményi, közterületi és  lakóház felújítási beruházásuk célokmányait. ITT található a tucatnyi terv, melyeknek már pontos, engedélyes tervei és az indikatív árajánlatai is megvannak. Ehhez képest Zuglóban a polgármester januárban nem is tartott testületi ülést. Nyaralt.

A legdurvább különbség a lakáspolitika. Angyalföld szisztematikusan újítja fel a bérházait és épít újakat, Zugló pedig teljesen elhanyagolja a tulajdonában lévő 104 darab 100%-os tulajdonú bérházát. Elég megnézni a szanálásig lepusztulni hagyott épületeink sorát. E házakban több, mint 1000 lakás van, melyek állapota egyre romlik, penészes, komfort nélküli odúkban élnek családok egészségtelen körülmények között. Eközben Angyalföld majd 700 új lakást épített az elmúlt évtizedben, Zugló pedig egyet sem. Jellemzően az EU-tól kapott 1,5 milliárd forinttal sem volt képes felépíteni a Gizella utcában tervezett 28 lakásos Ökoházat.

Alább a 2024-es költségvetés beruházási kiadásai táblázata. Hosszú, de ebből összesen egyetlen projektre, a görkori pályára lesz kiírva közbeszerzés, mert annak költségét jórészt egy állami pályázat állja. A többi fikció.

 Alatta a felújtási táblázat. A kettő összesen 5,8 milliárd forint feletti összeg. De ebből 2,4 milliárd a "fejlesztési alap" - a harmadik táblázat  - eleve ingatlanértékesítéssel van összekötve, csak akkor valósul meg, ha eladják a kerület telkeit, lakásait, bolthelyiségeit . 

Zuglóban évtizedek óta az a rossz gyakorlat, hogy a fejlesztések-beruházások kiadásait az ingatlan értékesítésekkel kötik össze, ezzel kívánják fedezni. Csakhogy ez a vagyon felélésével  jár, mert minden évben eladnak  +- 1,5 milliárdnyi ingatlant, építési telket/zöldterületet, bolthelyiséget, lakások tucatjait. Nem egy esetben kiadott bolthelyiségeket adnak el áron alul, pl a Szobránc -Egressy sarki közértet.

 Egy normális, hatékony,  - azaz nem korrupt - önkormányzatban kell jutnia fejlesztésre a vagyon felélése,  elkótyavetyélése nélkül is. 

beruhazas.jpg

 felujitas.jpg

mmmmmmmmmmfejlesztesi_alap.jpg

Szólj hozzá!

süti beállítások módosítása