HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 106 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

Legyen 291 millióval drágább!

2017.03.15. 19:52 varnai

 A zuglói parkolás saga Dallas hosszúságú és erkölcsösségű történetének újabb epizódjaként tegnap a zuglói MSZP és a Fidesz képviselőinek szavazataival a Parkolójegy kiadó automaták beszerzése és üzemeltetése közbeszerzés lezárásaként kizárták a 291 millió forinttal olcsóbb ajánlattevőt és egy, a becsült értéknél (975.000.000 ft) drágább  1.097.928.000 ft-os ajánlatot nyilvánítottak győztesnek. A kerület lakosai tanúi lehettek annak az önkormányzatiságban ritka jelenségnek is, amikor az előterjesztő, jelesül a Polgármester nem támogatta a saját előterjesztését -  így próbálván kibújni a felelősség alól.

A budapesti parkolásbiznisz elmúlt húsz évének tanulsága, hogy az üzemeltető cégek rendre meggazdagodnak, míg az önkormányzatokhoz alig csordogál pár tíz milliónyi bevétel. Jellemzően épp most folyik a  számos kerületben parkoló üzemeltetést végző Centrum Parkoló Kft. büntetőpere,  a 24 vádlott között a nemluxus autójáról elhíresült Fürst György volt VI. kerületi MSZP-s alpolgármester.

Na most épp ennek a Centrum Parkoló Kft-nek a jogutódja lett a másik két pályázó kizárásával a nyertes : ) Én hiszek a véletlenekben.

A parkolás kiépítése, az automaták sok százmilliós beszerzése, az üzemeltetés megfelelő cégnek juttatása az első falat, melyen már a kezdéskor száz milliókat lehet szakítani. Nem csoda, hogy a kerületi MSZP már a ciklus elején nagy lendülettel látott munkához: 2016 elején a testületi döntést megkerülve, a Közbeszerzési Bizottságban meglévő erőfölényt kihasználva 1 milliárdról 1,4 milliárdra emelték a becsült értéket, majd ezután gyorsított eljárást kiírva próbáltak túl lenni a döntő lépésen.Túl mohóak voltak, a Közbeszerzési döntőbizottság oktalannak ítélte a gyorsított eljárás alkalmazását és megsemmisítette azt , továbbá 1 millió forintra büntette az önkormányzatot. 

Az újbóli nekifutáshoz immár szövetségest is találtak, a kerületi Fideszt. A Fidesz aki a vitákban előtte velünk együtt folyamatosan és joggal kritizálta az értelmetlenül magas  műszaki paramétereket, és az ennek okán igen magasra tett becsült értéket,hirtelen engedékennyé vált és az eddig elfogadhatatlannak mondott feltételekkel szavazta meg a közbeszerzés kiírását.

A kiírt közbeszerzésre ezután három konzorcium pályázott és a következő ajánlatokat adta. 


parkolas_net_0029.jpg

 A FER-PARK Kft. ajánlatát hiányzó és nem pótolt alkalmassági dokumentumok okán már az elején kizárta a Bíráló Bizottság.

A megmaradt két ajánlatot összevetve és összegezve kiderül, hogy a DBM Műszertechnika Kft. a 204 darab parkoló automatát 343.740.000 Ft-ért szállította volna, ugyanezért a nyertes C-Ware 422.280.000 Ft-ot számláz majd. A kerület a kizárás miatt csak e tételnél  tehát 78 millióval fizet többet.

Az üzemeltetést a DBM hozzávetőleg 20%-al olcsóbban végezte volna, ha versenyben hagyják. A 204 automata 24+24 hónapos üzemeltetése az ő ajánlatukban 462.740.000 Ft, ugyanez a C-Ware-nál 675.648.000 Ft.

Mindösszesen a DBM ajánlata 806 millió 300 zer forint, a C-Ware konzorciumé 1.097.928.000 Ft, azaz jóval a becsült érték fölött van. Mégis a DBM ajánlatába kötöttek bele. 

A Bíráló bizottság az "aránytalanul alacsony ár" kérdését kezdte firtatni. Megjegyzendő a DBM ajánlata csupán 10%-al megy alá a becsült értéknek. A Bizottság egy részletkérdésben, hogy 2 vagy több technikus szükséges, kért Kiegészítő Árindoklást. A cégnek feltett háromnegyed oldalnyi kérdést gondosan betették a tendenciózusan összerakott előterjesztésbe, a cég válaszát nem. Ezután szintén a Biráló bizottság véleménye következik, hogy miért nem sikerült a cégnek megválaszolni, hogy szerintük miért elegendő kettő technikus. Ezek után a Kbt. 73§.ra hivatkozva érvénytelelennek nyilvánították a pályázatot, amely ha versenyben marad jóval több pontot kapott volna, hisz összességében 291 millióval kért kevesebbet az automatákért és az üzemeltetésért.

Megjegyzendő, a Képviselő-testületnek nem kötelező elfogadnia a bíráló Bizottság javaslatát, jogunk lett volna  versenyben hagyni a cégeket, és az ár alapján dönteni.

 

 

toth_rozgonyi_elforg1266.jpg

Elvtelen aknamunka? - Tóth Csaba a zuglói MSZP ura és Rozgonyi Zoltán a Fidesz frakcióvezetője egyeztetnek.  Közösen tették tönkre szavazták meg a 291 millióval drágább ajánlatot.

Ilyenkor mutatkozik meg, hogy míg a két nagy párt felszínen kardcsörtet, bitskeyszoro_2.jpg hangzatos vitákkal eteti választóit, addig a mélyben mennyire nem "elvtelen aknamunka" folyik, ahogy a választási kampányban az MSZP szórólapja fogalmaz, hanem  hanem valami egész más. Megjegyzendő a zuglói Fidesz "elvtelen aknamunkával" szavazta meg a 2017-es és 2016-os költségvetést is.  Alább idézet a szórólap szövegéből:

bitskey_cut.jpg

A Jobbik képviselője szintén IGEN-t nyomott, míg az LMP, és én, a Civilzugló Egyesületet képviselve a NEM gombbal fejeztük ki határozott ellenvéleményünket.

Karácsony polgármester és PM-es alpolgármestere, Szabó Rebeka a vitában végig hallgatva végül a karakán TARTÓZKODÁS gombbal próbálták elhatárolni magukat a döntéstől. Ha a polgármester ennyire nem ért egyet a döntéssel jogában áll,  - mint több alkalommal megtette és számos más alkalommal elmulasztotta - hogy  megvétózza a döntést és megakadályozza a kerületi pénzének széthordását. Én remélem lesz benne annyi bátorság, hogy nem csak a felelősség elhárításra futja, hanem keresztbe is mer állni, hogy a kerületnek súlyosan ártó, 291  milliós pluszkiadással járó szerződéskötést megakadályozza. Jogában áll. Mint ahogy hallgatni is.

komment

süti beállítások módosítása